Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (16.09.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalar bu sabaha nötr risk iştahıyla başlıyorlar. ABD vadelileri hafif artıda seyrederlerken, Asya’da net bir yön yok. Bu akşam Fed faiz kararı sonrasında Powell’ın açıklamaları ve önümüzdeki döneme ait projeksiyonlar piyasalar için günün önemli gelişmesi. Genel olarak Fed’in güvercin duruşunu koruması bekleniyor. Dolayısıyla, Fed öncesinde risk iştahında en azından bir bozulma gözlenmeyebilir. Diğer yandan, bu sabah Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ile birlikte TL de sakin bir görüntü çizerken, Dolar / TL 7,50 seviyesinin altında fiyatlamasını sürdürebilir. Bu da endekse kısa vadeli yükseliş trendini devam ettirmesi için fırsat verebilir. Endeksin güne ise hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

MAKROEKONOMİ

Teknoloji hisselerindeki kazanç, aşı haberlerinin izlenmesi ve verilerdeki olumlu seyirle birlikte ABD borsaları dün artıda kapandı. ABD’de eylül ayına ilişkin New York Fed Empire State İmalat Sanayi Endeksi 3,7 seviyesinden 17 seviyesine gelerek 6,8 seviyesindeki beklentilerden iyi geldi. Veriye bakıldığında yeni siparişler başta olmak üzere, ücretler, istihdam ve 6 aylık beklentilere ilişkin alt endeksler arttı. Benzer şekilde Avrupa borsaları da dünü artıda sonlandırdı. Almanya’da eylül ayı ZEW beklentiler endeksi 2. dalga endişesi ve Brexit görüşmelerine rağmen 71,5’ten 77,4’e yükseldi. Trump, “Haftalar içinde bir koronavirüs aşımız olacak.” değerlendirmesinde bulunarak, aşı çalışmalarına yönelik olumlu beklentileri artırdı.

Bugünün odak noktasında TSİ 21’deki Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. Ağustos ayının sonunda gerçekleştirilen Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Powell, Fed’in “ortalama” %2 enflasyon hedefleyeceğini duyurmuştu. Enflasyona tolerans gösterileceği görülen bu açıklamalar ise Fed’in faizleri artırmada aceleci olmayacağına işaret etmişti. Powell’ın, Fed’in yeni para politikası stratejisini duyurması ardından Fed üyeleri ise ilk kez toplanacak. Fed yüksek belirsizlik içeren bu ortamda uygulamaya koyduğu ultra gevşek para politikalarının etkilerini izlemeyi sürdürüyor ve bugünkü toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmemekte. Fakat yeni para politikası çerçevesine ilişkin detaylar, faiz beklentilerinin izlendiği “dot plot” ve ekonomik projeksiyonları önemli olacaktır. Ayrıca bugün tüketim harcamalarının göstergesi olan ağustos ayı ABD perakende satışlar verisi de açıklanacak. Bugün OECD’nin Ekonomik Görünüm Raporu da yayınlanacak.

Yurt içinde bugün TSİ 13.30’da temmuz ayı konut fiyat endeksi verisi takip edilecek. Ayrıca TSİ 10’da temmuz ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri açıklanacak.

  • Konut Fiyat Endeksi haziran döneminde aylık %2,65 artarak 139,5 seviyesine gelmişti. Haziran döneminde toplam konut satışları da düşen faizlerin etkisiyle geçen senenin aynı ayına göre %209,7 artmıştı. Temmuz ayında da satışlar %124,3 arttı, bu bakımdan konut fiyat endeksi temmuz döneminde de yukarı yönlü olacaktır fakat ağustos ayıyla birlikte TCMB’nin normalleşme adımları çerçevesinde finansal koşulları sıkılaştırmasıyla gelecek dönemlerde konut fiyat endeksi bundan kısmi olumsuz etkilenecektir.

Bütçe dengesi, ağustos ayında tarihi yüksek seviyede 28,2 milyar TL fazla verdi, salgının etkilerinin belirgin hissedildiği mart ve nisan ayında bütçe dengesi ortalama 43 milyar TL açık vermişti. Salgın sonrası ekonomik aktiviteyi desteklemek amacıyla harcamalar artmış ve vergi ötelemeleri ve ekonomik aktivitedeki yavaşlama ile gelirlerin azalmasıyla birlikte yılın ilk 7 ayındaki bütçe açığı 139 milyar TL’ye ulaşmıştı. İktisadi faaliyetteki toparlanma ve ötelenen vergi gelirlerinin tahsilatının artmasıyla birlikte gelirlerde aylık %25,5, yıllık ise %15,1 artış görmekteyiz. Kurban bayramı ödemelerinin temmuz ayında yapılmasının da etkisiyle harcamalardaki yıllık düşüş de bütçe fazlası verilmesine olanak sağladı.

  • 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 194,2 milyar TL’den 166,5 milyar TL’ye geriledi. YEP’te yıl sonu hedefi 138,9 milyar TL. Bütçe açığının GSYH’ye oranı ise %4,3 seviyesinden %3,7 seviyesine iyileşti. 2009 yılında bütçe açığı/GSYH oranı %5,6 seviyesine kadar genişlemişti.
  • Vergi gelirleri, artış hızını artırarak 3 aydır ardı ardına güçlenmekte. Haziran ve temmuz ayında yıllık ortalama %27 artan vergi gelirleri ağustos ayında %47,8 arttı. Diğer gelirler kalemine baktığımızda ise yıllık %63,5 düşüş yaşandı. Geçen sene temmuz ve ağustos aylarında ihtiyat akçesinin Hazine’ye aktarılmasının etkisiyle güçlü artmıştı.
  • Harcamaların en büyük kalemini oluşturan cari transferlerde ise bu ay yavaşlama görmekteyiz ve kurban bayramı dolayısıyla emekli ikramiyeleri neticesinde temmuz ayında yıllık %95 artan cari transferler ağustos ayında yıllık %31 düştü.
  • Ağustos ayında ekonomik toparlanmanın etkisi ve canlanan iç taleple vergi gelirlerinde artış görmekteyiz, fakat TCMB’nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının iç talebi ne ölçüde baskılayacağı önümüzdeki süreçte vergi gelirleri açısından önemli olacak. Halihazırda iç talepteki görünüme dair fikir veren kredi kartı harcamalarında eylül başında güçlü seyrin sürdüğünü görmekteyiz. Neticede olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz bu sene bütçe dengesinden ziyade istihdam ve salgından etkilenen sektörleri desteklemenin öncelik olması sebebiyle daha geniş bütçe açığına tolerans gösterileceği görülmekte. Bütçe açığındaki genişleme ise salgının gidişatına ve ekonomik faaliyet üzerindeki etkisine bağlı olacak iken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bu sene %5-6 bandında bir bütçe açığı/GSYH oranının mümkün olabileceğini değerlendirmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Migros (MGROS, Nötr): Bilindiği üzere, Migros Ticaret A.Ş., e-ticaret alanındaki Sanal Market operasyonlarını mevcut mağazaları üzerinden kendi bünyesinde yürütmekte ve bu alanda büyümeye devam etmektedir. Diğer taraftan, Şirketin bağlı ortaklığı konumundaki mevcut durumda gayri faal olan Sanal Merkez Ticaret A.Ş.’nin şirket unvanının Moneypay Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. olarak değiştirilmesine karar verilmiştir. Bu suretle, finansal teknolojilerin gıda perakende operasyonlarında daha etkin kullanılması, ödeme ve elektronik para hizmetleri alanındaki iş fırsatlarının değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Moneypay’in sermayesinin hem iç kaynaklar hem de sermaye taahhüdü yoluyla 10mn TL’ye artırılmasına karar verilmiş olup, söz konusu sermaye artırımına Şirket tarafından 6,4mn TL sermaye bedeli ile iştirak edilecektir.

Soda Sanayii (SODA, Nötr): Şirket ile Petrol İş Sendikası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde yasal prosedür uyarınca Petrol İş Sendikası tarafından 15.09.2020 tarihi itibariyle grev kararı alınmış ve grev uygulama tarihi belirlenmiş olup, görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı takdirde grev uygulamasına 09.10.2020 günü başlanacağı bildirilmiştir. Toplu iş sözleşmesi olağan süreci içerisinde görüşmeler halen devam etmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Moody’s Investors Service, Türkiye’deki 12 bankanın döviz cinsi uzun vadeli mevduat notlarını düşürdüğünü, altı bankanın uzun vadeli karşı taraf risk derecelendirmeleri (CRR) ve uzun vadeli karşı taraf risk değerlendirmelerini (CRA) ve bir bankanın uzun vadeli öncelikli teminatsız notunu bir kademe ve üç bankanın uzun vadeli yabancı para cinsi notunu CRR’si iki kademe düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşu, 13 bankadaki not indirimlerinin, Moody’s’in 11 Eylül 2020’de Türkiye’nin kredi notunu negatif görünüm ile B1’den B2’ye düşürmesinden kaynaklandığını belirtti. Döviz cinsi uzun vadeli mevduat notlarını düşürülen bankalar şunlar: Akbank, Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank A.Ş., QNB Finansbank A.S. ,T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti BBVA, Halk Bank, Türkiye İş Bankası, Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası. Kaynak: Matriks

Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,2 artarak 170.408 oldu. Konut satışlarında İstanbul 30.292 konut satışı ve %17,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Böylecek 2020 Ocak – Ağustos döneminde 1,02mn konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,6 artış gösterdi. Öte yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %122,6 artarak 76.019 oldu. 2020 Ocak – Ağustos döneminde ipotekli konut satışı da %263,7 artarak 473.114 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları ise ağustos bir önceki yılın aynı ayına göre %8,0 artarak 3.893 oldu. 2020 Ocak – Ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,7 azalarak 20.896 oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Orge Enerji (ORGE): Şirketin, İstanbul’da inşası devam etmekte olan Ataköy-İkitelli Metro Projesi’nin metro tünelleri elektrik işlerine yönelik olarak verdiği 4,2mn Euro+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin Şirket lehine sonuçlandığı İşveren Aga Enerji Nak. Mad. İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından Şirkete bildirilmiştir. İşveren ile alt yüklenici sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin 180 günde bitirilmesi planlanmaktadır.

İhlas Holding (IHLAS): Bağlı Ortaklığı İhlas Yayın Holding A.Ş. ile eşit oranda paya sahip olmak üzere İhlas Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin kurulmasına, kuruluşa ilişkin çalışmaların başlanmasına ve gerekli izinler için başvuruların yapılmasına karar verildiği duyurulmuştur.

Verusa Holding (VERUS): Verusa Holding’in %100 oranında bağlı ortaklığı olan Standard Boksit İşletmeleri, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (“MAPEG”) tarafından açılan Ruhsat ihalelerinden; Gaziantep İli İslahiye İlçesi’nde bulunan 2 adet maden sahası ruhsat ihalelerini kazanmış olup, 15.09.2020 tarihi itibariyle bedeli peşin ödenerek ruhsatları satın almıştır. Son alınan yeni ruhsatlarla birlikte Verusa Holding’in %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri’nin sahip olduğu maden sahası sayısı 26 adete yükselmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,32 seviyesinden %10,33 seviyesine yükseldi. Salı günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,28’den fonladı. Ayrıca dün TCMB GLP kanalıyla %11,25’ten 14 milyar TL fonlama yaptı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 300,7 milyar TL ile 210 milyar TL’si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 190 milyar TL 1 aylık,%10,88) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 50,4 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 15,7 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 10,6 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,67 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,66-%0,69 bandında hareketin ardından, %0,68 seviyesinden günü kapattı.

​Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüş ağırlıklı seyir gözlendi. Bu kapsamda, faizlerde kısa vadeli tarafta 60 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 30 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi