SABAH STRATEJİSİ
Yurtiçinde piyasaların resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu Çarşamba günü koronavirüs aşısı ile ilgili haber akışıyla küresel piyasalarda artan risk iştahı, bu sabah Çin’den gelen makro verilerin yeniden ekonomilerdeki toparlanmalarda soru işaretlerini gündeme getirmesiyle, negatif dönmüş durumda. Asya piyasaları satıcılı seyrederken, ABD ve Avrupa vadeliler de ekside. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yeniden büyümeye dönmesine karşın, haziran ayı perakende satışlar daralmaya devam ederek beklentileri karşılayamadı. Yurtiçi tarafta dün piyasalar kapalıydı. En son işlem günü olan Salı günü ise BİST100 %0,56 oranında değer kaybıyla günü 117.741 seviyesinden kapatmıştı. Bu sabah Dolar/TL 6,86’ın hafif altında seyrederken, ülke risk primimiz ise (5 yıllık CDS) 1 baz puanlık düşüşle 521 seviyesine gerilemiş durumda. Risk iştahının negatife döndüğü ortamda BİST100 endeksi de yataya yakın hafif satıcılı bir görüntüyle güne başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD hisse senetleri, koronavirüs aşısının geliştirilmesinde ilerlemeler sağlandığına dair haber akışıyla artıda kapatırken, bugün Asya borsaları beklentilerden iyi gelen Çin büyümesine karşın tüketimin halen zayıf kalması ve ABD-Çin geriliminin izlenmesiyle düşüş eğiliminde. Trump, Hong Kong’a yönelik imtiyazları resmi olarak kaldırırken, Hong Kong dolarının pegine yönelik karar alınmaması fiyatlamaların görece daha sakin olmasını sağlıyor. OPEC ise, ham petrol üretim kesintisi miktarını günlük 2 milyon varil azaltma kararı aldı.
- Çin salgına ilişkin tedbirlerin azaldığı 2. çeyrekte kamu harcamalarının desteğiyle beklentilerin üstünde büyüme rakamı açıklayarak tekrar büyüme bölgesine geçti fakat diğer veriler, tüketim ve yatırım açısından salgının ekonomik etkilerinin halen sürdüğüne işaret etmekte. Çin bu çeyrekte yıllık %2,2 beklentisine karşılık %3,2 büyüdü. Çin, çeyreksel olarak ise %11,5 büyüdü. Beklenti çeyreksel olarak %9,6 civarında büyümesi idi, birinci çeyrekte ekonomi %10 daralmıştı. Büyümedeki olumlu görünüme rağmen haziran ayı perakende satışlar verisi %0,5 artış beklentisine karşılık %1,8 düştü. Sanayi üretimi ise beklentilerle uyumlu olarak %4,8 büyüdü.
Yurt dışında TSİ 14.45’te ECB toplantısı yurt içinde TSİ 11’de haziran ayına ilişkin bütçe dengesi takip edilecek. ABD’de perakende satışlar verisi öne çıkıyor.
- TSİ 14.45’te ECB faiz kararı ve TSİ 15.30’da ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması izlenecek. ECB’nin faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor ve aldığı önlemlerin etkilerini bekle ve gör politikasıyla izlemesi bekleniyor.
- ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da haziran ayına ilişkin perakende satışların %5,5 oranında artması bekleniyor. Aynı saatlerde Philadelphia Fed iş dünyası endeksi ve 11 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi de takip edilecek. New York Fed Başkanı John Williams ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın konuşmaları izlenecek.
Bütçe dengesi, önceki iki aya göre bütçe açığının artışının hız kesmesiyle mayıs ayında 17,3 milyar TL açık vermişti. Mayıs ayında 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 141,9 milyar TL’den 147 milyar TL’ye yükselmiş, bütçe açığının GSYH’ye oranı ise bir önceki aya göre daha yavaş artış sergileyerek %3,3 seviyesinde gerçekleşmişti. Bütçe açığı/GSYH oranı, nisan ayında %2,6 seviyesinden hızlı yükseliş kaydederek %3,2’ye gelmişti. Toplam gelirler, iç talepteki zayıflık ve ötelenen vergi gelirleriyle yıllık olarak düşerken, nisan ayında %43 artan harcamalar mayıs ayında %2 ile artışını keskin yavaşlamıştı. İlk iki aydaki güçlü bütçe performansına karşın salgın nedeniyle artan harcamalar ve ertelenen vergi gelirleriyle ilk 5 ayda bütçe açığı geçtiğimiz seneye göre %35,4 genişledi. Yurt içinde de para ve maliye politikaları tarafından ekonomiye desteğin sürmesi beklenirken, bu olağanüstü dönemde bütçe dengesinden ziyade istihdam ve salgından etkilenen sektörleri desteklemenin öncelik olduğu görülüyor. Bu görüntü ışığında olası ek teşvikler ve ertelenen vergi gelirlerinin ne ölçüde geri alınacağı önem arz ederken, yılın son çeyreğine kadar bütçe dengesinin sınırlı baskı altında kalması beklenebilir.
Yurt içinde haziran ayı konut satışları verisi açıklandı. TCMB verilerine göre haziran ayında ipotekli konut satışları 101.504 olurken bu verinin gördüğü en büyük rakam oldu. Bunda haziran ayında kamu bankaları öncülüğünde aşağı çekilen konut faizleri temel faktör oldu. Datayı E-views’ta TRAMO-SEATS yöntemiyle mevsimsellikten arındırdığımızda ipotekli konut satışları aylık %385 artarken, toplam konut satışları ise aylık %242 arttı.
Dün ABD’de haziran ayı sanayi üretimi açıklandı. Mayıstaki toparlanma sonrası, haziranda aylık %5,4 arttı fakat salgın öncesi üretim düzeyinden oldukça uzak. Zayıf talep, tedarik zincirindeki bozulmalar ve düşük enerji fiyatları halen üretim üzerinde baskı oluşturmakta.
- En güncel ekonomik durumu görmek açısından dün New York Fed İmalat Sanayi Endeksi takip edildi. Salgın sonrası ilk kez pozitif bölgeye geçerek 17,2 seviyesine geldi. Veriye bakıldığında katılımcıların %46’sı bir önceki aya göre durumun daha iyi olduğunu belirtti. Siparişler,nakliyeler ve istihdam arttı.
- ABD’de salı günü haziran ayına ilişkin TÜFE rakamları açıklandı. Haziran ayında yıllık TÜFE %0,6’ya yükselmesine rağmen, salgın öncesi %2,5’luk orana göre hala uzak. Petrol ve gıda fiyatları 4 ay sonra enflasyonun yükselmesinde önemli bir faktör oldu. Enerji ve gıda fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise haziranda yıllık %0,2 yükseldi. Çekirdek enflasyonun düşük olması talep eksikliğinin devam ettiğini göstermekte.
Almanya’da ZEW cari durum endeks temmuz ayında normalleşme adımlarının hızlanmasıyla -83,1 seviyesinden -65 seviyesine yükselmesi beklenirken, -80,9 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin altında kaldı.
Dün Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısı vardı. Beklentiler doğrultusunda kısa vadeli faizleri -%0,1 düzeyinde bırakırken, 10-yıllık hükümet tahvilinin getirisini de %0 civarında tutmayı sürdürüyor. Varlık alımlarında da artırıma gitmedi, GSYH tahminlerini ise aşağı yönlü revize etti. Banka pandemi sonrası ekonomi açısından ılımlı toparlanma görüşünü korudu.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Sınırlı Negatif): Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından; COVID 19 Etkilerinin Sınırlandırılması Hakkındaki Kurum talimatına aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle Bankaya 155,5mn TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Söz konusu idari para cezası yasal haklar saklı kalmak koşuluyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 17/6. maddesi gereğince %25 peşin ödeme indiriminden yararlanılarak ödenecektir. İdari para cezasının Bankanın finansal tabloları üzerinde önemli bir etkisi olmayacaktır.
Ford Otosan (FROTO, Nötr): Yıllık izin dolayısıyla Yeniköy ve Eskişehir Fabrikalarında 30 Temmuz – 13 Ağustos tarihleri arasında, Gölcük Fabrikasında ise 30 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri arasında üretime ata verilecektir. Bu dönem zarfında fabrikalarda periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Ayrıca, Şirket tarafından Dünya Bankası Grubu bünyesindeki IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ile önümüzdeki 4 yıl içinde gerçekleştirilmesi öngörülen araç geliştirme ve üretim tesislerinde verimlilik, kapasite, modernizasyon vb. yatırım harcamalarının finansmanı amacıyla en fazla 150mn USD’ye tekabül edecek tutarda EUR cinsinden kredi kullanımı için sözleşme imzalanmıştır. Kredi 2 yıl geri ödemesiz 6 yıl vadeli olup, anapara ve faiz ödemeleri 6ayda bir yapılacaktır. 15 Eylül 2020 tarihine kadar kullanılması planlanan kredinin banka masrafları hariç endikatif faiz oranı yıllık %2,15 olarak belirlenmiş olup, nihai faiz oranı kullanım tarihinde netleşecektir.
Karsan (KARSN, Nötr): Şirket, ABD Posta Servisi’nin Yeni Nesil Dağıtım Aracı Alım Süreci kapsamında üretim için fiyat teklif süresinin 14 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatıldığını duyurmuştu. Söz konusu ihale kapsamında, Morgan Olson ile birlikte hazırlanan üretim için fiyat teklifi verilmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Negatif): Türk Hava Yolları’nın Haziran ayında yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %84,7 oranında azalarak, 1mn olurken, aynı dönemde iç hat yolcu sayısı %70,7, dış hat yolcu sayısı ise %95,4 oranında düşüş kaydetmiştir. Haziran ayında toplam yolcu doluluk oranı ise 2019’daki %80,5’den %67,7’ye gerilemiştir.
Haziran ayı verileriyle birlikte THY’nin 6A2020 toplam yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %58,4 oranında azalarak 14,6mn olarak gerçekleşmiştir. Toplam yolcu doluluk oranı ise %80,1’den %75,5’e geriledi. 6A2020 yurtiçi yolcu sayısı %80,4 oranında azalırken, yurtdışı yolcu sayısı ise %74,8 oranında düşüş kaydetmiştir. Yurtiçi yolcu doluluk oranı 6A2020’de %80,4 olurken, yurtdışı yolcu doluluk oranı ise %74,8 olarak gerçekleşmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Haziran 2020’deki elektrik tüketimi Haziran 2019’un yüzde 2 altında kalırken, Temmuz 2020’nin ilk yarısındaki tüketim geçen yılın aynı döneminin sadece yüzde 1 altında gerçekleşti. Ayın toplamında geçen yılki seviye yakalanabilirdi ancak arife ve bayram bunu engelleyebilir. Temmuz ayının ilk yarısında toplam elektrik tüketiminin geldiği seviye, Türkiye’de ekonominin, salgın döneminde yaşanan duraklama ve küçülmenin ardından olağan seyrine girmeye başladığını gösteriyor. Haziran ayında geçen yılki seviyesine çok yaklaşan elektrik tüketim miktarının Temmuz ayında geçen yılki seviyesini yakalayacağı, yakalayamasa bile buna çok yaklaşacağı hesaplanıyor. Kaynak: Dünya
Havacılık: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, RIA Novosti’nin Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’un açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, telefonda iki ülke arasındaki uçuşlara yeniden başlanması konusunu görüştü. Habere göre iki lider 13 Temmuz’daki görüşmelerinde, ilgili kurumlara iki ülke arasındaki uçak seferleri konusunda müzakereleri başlatma talimatını verme konusunda mutabık kaldı. Peskov’un açıklamalarından saatler önce Anadolu Ajansı’nın haberinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, Rusya ile uçuşların bugün itibariyle başlatılması konusunda iki ülkenin mutabık kaldığını bildirdiği ifade edilmişti. Tass ajansının, ismini yayınlamadığı bir havayolu yetkilisine dayandırdığı haberde ise Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın henüz havayolu şirketlerine Rusya ile Türkiye uçuşlarının başlatılması yönünde bir talimatı henüz iletmediği belirtildi. Kaynak: Bloomberg
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Demisaş Döküm (DMSAS): Şirket Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karar çerçevesinde, yurtiçi ve yurtdışı müşterilerinden gelen geri bildirim ve sipariş durumlarına istinaden Bilecik İli Vezirhan Beldesinde bulunan fabrikada ikmal ve talaşlı imalat tesisleri hariç olmak üzere 16.07.2020-20.07.2020 tarihleri arasında döküm faaliyetlerinde üretime ara verileceği duyurulmuştur.
İndeks Bilgisayar (INDES): Şirket, dünyanın en büyük bilişim elektroniği ürünleri üreticilerinden LG Electronics Inc (“LG Electronics”) ile LG markalı akıllı cep telefonlarının Telekom (TELCO) Operatör distribütörlerine dağıtımı ile ilgili olarak master (ana) distribütörlük sözleşmesi imzalamıştır. Şirket, LG ürünlerinin satışından yıllık 5mn doların üzerinde satış tutarı elde etmeyi hedeflemektedir.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket portföyünde bulunan Adana İli Seyhan İlçesi Sarıhamzalı Mahallesi üzerindeki 28.810,33 m2 arsa üzerinde bulunan 3.770 m2’lik deponun 360 m2’lik depolama alanı “Günaydın Hayvancılık Tavukçuluk Gıda Tarım Yemek Nakliye İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.’ye 1 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 1 senede 15.000 TL+KDV gelir elde edilecektir.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,50 seviyesinden %7,40 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 153,4 milyar TL ile 117,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,4 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara, geri kalan 0,1 milyar TL’si %9,75’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %0,62 seviyelerinde ılımlı bir görünüm sergiliyor.
Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, salı günü küresel risk iştahının baskılanmasına karşın, TL’nin ılımlı seyrinin etkisiyle verim eğrisi genelinde zayıf hacimli işlemlerle görece yatay seyir gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi