SABAH STRATEJİSİ
Küresel çapta açıklanan son ekonomik veriler küresel büyüme endişelerini hafifletirken, borsalarda iyimserlik devam ediyor. Asya tarafında Çin borsalarındaki yükseliş isteği önemli. ABD’de ise açıklanan şirket bilançoları takip edilirken, vadeliler bu sabah hafif artış eğiliminde. Olumlu risk ortamına rağmen, ülke risk primimizdeki yüksek seyir ile birlikte TL varlıkların dün de negatif ayrıştığını gözlemledik. Diğer yandan, dün Türkiye ETF’inde sınırlı kayıp yaşanırken, günü %0,82 oranında değer kaybıyla tamamlayan BIST100 endeksi risk iştahındaki olumlu görüntüyle birlikte güne %0,3 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Halihazırda TL’deki kayıp bu sabah görece sınırlı. Ancak ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 456 ile yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Endeks üzerinde geçen haftadan beri devam eden baskının kalkması için CDS’de düşüş ön koşul olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Yarınki Çin büyüme verisinin beklenmesi ve bunun yanında kar rakamlarının takip edilmesiyle Asya borsaları bugün nispeten karışık bir görünümde. Bazı şirketlerin kar rakamları beklentileri karşılasa da örneğin Goldman Sachs gibi beklentilerden zayıf gelen kar rakamları endeksleri sınırlı baskılamış görünüyor. Ancak genel olarak ortamın, risk iştahını destekleyici bir görünümde olduğunu görüyoruz. Çin Merkez Bankası’nın Çin ekonomisinin ilk çeyrekte bazı olumlu değişiklikler gösterdiğini belirterek, ihtiyatlı para politikası ile devam etme ve bankalararası piyasaya bol likidite sağlama taahhütlerini tekrarlaması gibi faktörler arka planda endeksleri destekliyor. Bu arada AB Konseyi’nin, ABD ile sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini kaldırmak üzere ticaret müzakereleri yapmak için AB Komisyonu’nun yetki talebine onay verildiğini açıklaması da son dönemde gündeme gelen ABD ve AB arasındaki ticaret gerilimlerini azaltabilme olasılığı açısından önemli. Dün Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın konuşması da dikkate değerdi. Evans, enflasyonda sağlıklı bir görünüm için faizleri 2020’nin sonbaharına kadar değiştirmemenin uygun olabileceğini söyledi. Ek olarak Brent petrolün varil fiyatı da 71 doların altına sarkmış durumda.
Dün yurtiçinde işsizlik rakamları ile bütçe dengesini takip ettik.
Bütçe dengesi, mart ayında 24,5 milyar TL açık verdi. Faiz dışı dengede (bütçe gelirleri-faiz dışı giderler) 13,1 milyar TL açık verdi. (2018 yılı Mart ayında bütçe dengesi 20,2 milyar TL açık vermişti.) Mart ayında vergi gelirleri geçtiğimiz seneye göre düşüş kaydederken, diğer gelirler güçlü artışla vergi gelirlerindeki kaybı kısmen telafi etti.
Yılın ilk çeyreğinde bütçe dengesine yön veren başlıca etmenler,
- Özellikle finansal koşullardaki sıkılık geçtiğimiz seneye göre faiz giderlerinin artmasına neden oldu. (Ocak-Mart döneminde faiz harcamaları %50’ye yakın arttı.) 2018 yılına göre bütçe performansının daha zayıf seyretmesinde belirleyici olan etmenlerin ise faiz ve faiz dışı harcamalar kaynaklı olarak toplam harcamalardaki yükselişten kaynaklandığını görüyoruz. Faiz harcamaları ocak-mart döneminde yıllık %49,8 artarken, faiz dışı harcamalar da yıllık %33,5 yükseldi.
- Diğer gelirler (Teşebbüs ve Mülkiyet Geliri vs…) yıllık yaklaşık %196 artışla geçtiğimiz seneye göre daha güçlü bir performans sergiledi. Gelir kısmı, diğer gelirler açısından geçen sene aynı döneme göre daha iyi bir performans sergilese de harcamalardaki yükselişi kısmen telafi edememiş görünüyor. İlk çeyrekte gelirler yıllık %30,4 artışına karşın, harcamalar yıllık %35,4 artış sergiledi.
İşsizlik oranı da ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle Aralık-Ocak-Şubat aylarını kapsayan Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 3,9 puan artışla %14,7’ye yükseldi.
ABD ile Türkiye sanayi üretimi ve Almanya ZEW endeksi bugünün öne çıkan verileri.
Yurtiçi tarafta bugün TSİ 10’da şubat ayına ilişkin sanayi üretim verileri açıklanacak. Sanayi üretimi aylık bazda ocakta %1 oranında artış göstermiş ve bunu da büyümedeki en kötü performansın dördüncü çeyrekle birlikte geride kaldığı şeklinde yorumlamıştık. Sanayi üretimi yıllık bazda ise aralık ayına göre düşüş hızını azaltarak -%7,3 oranında daralmıştı. Sanayi üretimi yıllık bazda geçen yılın eylül ayında -%3,4, ekim ayında -%6,2, kasım ayında -%7, aralık ayında -%10 seviyelerinde daralma gösterdikten sonra, bu yılın ocak ayında da -%7,3 oranında daralma yaşamıştı. Bu kapsamda, sanayi üretimi yıllık bazda son 5 aydır daralma göstermişti. Şubat ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık bazda ise %6,5 daralması bekleniyor.
Bugün ayrıca, TSİ 14.30’da Türkiye’de şubat ayına ilişkin konut fiyat endeksi verileri de açıklanacak. Konut fiyat endeksi, ocakta aylık bazda -%0,99 gerilerken, yıllık bazda ise %7,6 oranında yükselmişti.
Bugün TSİ 12’de Almanya’da nisan ayına ilişkin ZEW endeksi açıklanacak. ZEW cari durum endeksi martta 11,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Cari durum endeksinin, nisanda 8 seviyesine gerilemesi beklenmekte.
TSİ 16.15’de ise ABD’de mart ayına ilişkin sanayi üretim verisi açıklanacak. Sanayi üretimi aylık bazda şubatta %0 seviyesinde gerçekleşmişti. Aylık bazda sanayi üretiminin, martta ise %0,2 artış göstermesi beklenmekte. Yıllık bazda sanayi üretiminin, geçen yılın eylül ayından itibaren kademeli bir şekilde büyüme hızının gerilediği gözlenmekte. Ayrıca TSİ 16.15’de ABD’de mart ayına ilişkin kapasite kullanım oranı verisi açıklanacak. Geçen yılın kasım ayından itibaren kademeli bir şekilde gerileyen kapasite kullanım oranı bu yılın şubat ayında %79,1 seviyesine kadar gerilemişti.
ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin NAHB konut piyasası endeksi verisi açıklanacak. Endeks, martta 62 seviyesinde gerçekleşmişti. Son 1 yıllık dönemde en düşük seviyeyi 56 seviyesiyle geçen yılın aralık ayında gören endeks, söz konusu aydan itibaren toparlanmaya başlayarak bu yılın şubat ayında 62 seviyesine kadar yükselmişti.
Bugün ayrıca TSİ 21’de Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın konuşması bulunmakta.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “EKLE”, Nötr): Borçlanma araçlarının halka arz edilmeksizin tahsisli veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihracına ilişkin olarak alınan Yönetim Kurulu Kararı çerçevesinde, azami 2 milyar TL nominal değerli ihraç tavanı limit alımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılan başvuru onaylanmıştır.
18 Mart 2019 tarihli Emlak Konut raporumuz için tıklayınız…
Park Elektrik Üretim Madencilik (PRKME, Nötr): Park Elektrik, CTC Enerji Madencilik ile 3 yıl başlangıç süreli rödovans sözleşmesi imzaladı. KAP’a yapılan duyuru aşağıdaki gibidir:
“Şirket, hukuku uhdesinde kalmak kaydıyla, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü nezdinde IV grup işletme ruhsatı sahibi bulunduğu Gaziantep İli, Islahiye İlçesi’nde bulunan 78173 sicil No’lu işletme ruhsatlı boksit sahası ile ilgili olarak; işletmeci CTC Enerji Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ile 3 yıl başlangıç süreli rödovans sözleşmesi imzalamıştır. Rödovans sözleşmesi 3. yılın sonunda tarafların karşılıklı anlaşması durumunda uzatılabilecektir.
Boksit sahasından üretilecek beher ton maden başına Şirkete 2,70 ABD Doları rödovans bedeli ödenecek olup, ödenecek tutar taahhüt edilen asgari üretim tutarından düşük olamayacaktır. İşletmeci, birinci rödovans yılı için asgari 200.000 ton boksit üretimi taahhüt etmekte olup mevzuatın gerekli gördüğü izinlerin alınması kaydıyla, asgari üretim taahhüdü ikinci yıl için 600.000 ton ve üçüncü yıl için ise 1.000.000 ton olarak revize edilebilecektir.
İlave olarak, işletmecinin ekonomik olarak uygun görmesi ve Şirket tarafından üretilmesi uygun bulunan boksit dışındaki madenlerin sahadan üretimi halinde de yıllık tonaj taahhüdü olmaksızın bu madenlerin taraflarca tespit edilecek rayiç satış fiyatlarının ton başına %10’u rödovans bedeli olarak Şirkete ödenecektir.”
Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): THY ve Hava İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. THY’den yapılan açıklamaya göre, taraflar arasında bugün imzalanan üç yıl süreli anlaşma çerçevesinde personel maaşlarına 2019’un birinci altı ayı için enflasyon artı %2, ikinci altı ayı için enflasyon artı %1,5 zam yapılmasına karar verildi. Anlaşma kapsamında 2020’nin ilk altı ayı için enflasyon artı %2, ikinci altı ayı için enflasyon artı %1,5, 2021’in ilk ve ikinci dönemleri için ise enflasyon art %1 oranında zam yapılacak. Ayrıca, seyyanen net 5,000 TL tutarında da ödeme yapılmasına karar verildi.
15 Mart 2019 tarihli THY raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldığını duyurdu. Eşel mobil uygulaması kapsamında ÖTV’den karşılanmak üzere, benzinin litre fiyatına 22 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 18 kuruş zam yapıldı. Zamlar, ÖTV’den karşılandığı için pompa fiyatlarında bir değişiklik yaşanmayacak. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Banvit (BANVT, Nötr): Banvit olarak, Banvit Basketbol Sportif A.Ş. ve Bandırma Kırmızı Basketbol Sportif A.Ş. ile olan Reklam, Tanıtım ve Lisans Sözleşmelerini (anılan sözleşmelerden doğan haklar kapsamında) 2019-2020 sezonu itibariyle yenilenmeyeceği duyurulmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Toplam fonlama miktarı 75,2 milyar TL gerçekleşirken, bunun 60 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılandı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti de %24,10 seviyesinden %24,36 seviyesine yükseldi.
Risk iştahının destekleyici görünümüyle birlikte ABD 10 yıllıkların faizi, %2,55 seviyelerine yakın dalgalanıyor ve bugün sabah saatlerinde %2,54’lerde seyretmekte.
Geçtiğimiz hafta kısa vadeli faizlerde haftalık bazda belirgin bir yükseliş gözlemlemiştik. Haftaya ise verim eğrisinin uzun tarafında yükselişin ve kısa tarafında düşüşün belirginleşmesiyle başlıyoruz. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 26 baz puanlık düşüşle %21,95 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 28 baz puanlık sınırlı artışla %17,79 seviyesine yükseldi.