Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.12.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Dün akşam Fed beklentiler doğrultusunda politika faizini 50 baz puan artırarak %4,25-4,50 aralığına çıkardı. Noktasal grafikte ise 2023 medyan zirve faiz öngörüsü %5,10 (Önceki : %4,6) oldu. Diğer yandan, önümüzdeki yıl için büyüme tahmini de aşağı yönlü revize edildi. Medyan beklentinin piyasa fiyatlamasının biraz üzerinde olması ve faiz artışlarıyla birlikte ekonomide aşağı yönlü risklerin artması risk iştahını bozdu. ABD borsaları karar sonrasında satışlarla karşılaştı. Powell da Fed’in enflasyonu dizginlemek için faizlerde halen gidilecek yolun olduğunu belirtti ve veriye bağlı söylemini korudu. Konuşma sonrasında borsalarda baskı devam etti ve ana endekslerde %0,4 – 0,8 arasında kayıplar görüldü. ABD borsalarındaki kapanış ve bu sabah Çin’den gelen zayıf verilerle birlikte MSCI Asya Pasifik endeksindeki düşüş de %1’e yaklaşıyor. Öte yandan, ABD vadelilerinde yatay hareketler gözleniyor. ABD on yıllık tahvil faizi ve Dolar endeksinde (DXY) ise net bir kırılım gözlenmezken, Ons Altın ve Gelişmekte Olan Ülke para birimleri baskı altında. Yurtiçi tarafa bakıldığında, siyasi haber akışının takip edildiği günde BIST100 endeksi %3,61 oranında düşüş kaydetti. Akşam kontratı ise seansı yaklaşık %1,2 primle tamamladı. Akşam kontratının kapanışı ve yurtdışı piyasalardaki satış baskısının sert olmaması dikkate alındığında BIST100 endeksi güne %1 civarında alıcılı başlayabilir. Gün içerisinde ise yüksek oynaklık görülebilir.

MAKROEKONOMİ

İngiltere’de kasım ayında TÜFE, aylık bazda %0,4 artışla beklentilerin (%0,6 artış) altında artış kaydederken, yıllık bazda ise 1981’den bu yana en yüksek seviye olan %11,1’den %10,7 seviyesine geriledi. Enflasyondaki yavaşlamada, özellikle akaryakıt, ikinci el taşıtlar ve giyim ürünleri fiyatlarındaki gerilemeler belirleyici oldu. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise, kasımda aylık %0,3 artışla beklentilerin (%0,5) altında artış kaydederken, yıllık bazda ise %6,5’ten %6,3 seviyesine geriledi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak kasım ayı sanayi üretim ve kapasite kullanım oranı verileri TSİ 17.15’te takip edilecek. Özellikle, Fed’in, faiz artışlarına devam etmesiyle finansal koşulların sıkılaşması ve kasım ayı PMI raporunda imalat sektörü firmalarının gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesinin, düşük seviyedeki seyrini sürdürmesinin işaret ettiği üzere imalat sektörünün önümüzdeki dönemde baskı altında kalması beklenmekte. Bu kapsamda, kasımda sanayi üretiminin yatay seyretmesi ve kapasite kullanım oranının da %79,8 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Ayrıca ABD’de imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal verecek olan New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi aralık ayı verisi TSİ 16.30’da izlenecek.

Bunun yanında, ABD’de iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan perakende satışlar kasım ayı verisi TSİ 16.30’da açıklanacak. Perakende satışların ekim ayında aylık bazda artış hızı, %0’dan %1,3’e hızlanarak beklentilerin üzerinde gerçekleşerek şubattan bu yana en büyük artışı kaydetmişti ve yüksek enflasyon ortamı ve artan borçlanma maliyetlerine karşın iç talep görünümüne yönelik olumlu sinyal vermişti.

Öte yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 10 Aralık haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30’da takip edilecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları 226 bin kişi seviyesinden 230 bin kişi seviyesine yükselerek ağustos ayının son haftasından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmakla birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. 10 Aralık haftasında da haftalık yeni işsizlik maaşı başvurularının 232 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 16.15’te ECB’nin faiz kararı ve TSİ 16.45’te ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması olacak, ayrıca ECB’nin yayınlayacağı yeni makroekonomik projeksiyonları da yakından takip edilecek. ECB, artan resesyon endişelerine karşın rekor seviyelere ulaşan enflasyonu kontrol altına almak için son iki ayda 75 baz puanlık agresif faiz artışına gitmişti ve enflasyonist baskıların son aylarda arttığını, enflasyonun halen çok yüksek seviyelerde olduğunu ve uzun bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğini belirterek, faizleri daha da artırmayı öngördüğünü ve kararların toplantı bazında alınacağını vurgulamıştı. Bununla birlikte, son toplantısına ilişkin tutanaklarda Banka’nın daha fazla faiz artırımına işaret ettiği gözlense de, son günlerde ECB üyelerinin, bu haftaki faiz artış miktarına ilişkin karışık sinyaller verdikleri görülmekte, bazı üyelerin 75 baz puanlık faiz artışını destekleyerek şahin duruş sergiledikleri ve bazılarının ise 50 baz puanlık daha ılımlı faiz artışından yana oldukları gözlenmekte. Piyasa beklentisi ise, ECB’nin bugünkü toplantısında faizleri 50 baz puan artırması yönünde.

Ayrıca İngiltere’de BoE’nin faiz kararı TSİ 15’te takip edilecek. BoE, geçen ayki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 75 baz puanlık artışla %3 seviyesine yükseltmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faizini 50 baz puanlık artışla %3,50 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Diğer yandan, İsviçre Merkez Bankası’nın TSİ 11.30’da ve Norveç Merkez Bankası’nın TSİ 12’de faiz kararları takip edilecek. İsviçre Merkez Bankası, eylül ayındaki son toplantısında, politika faizini -%0,25 seviyesinden %0,50 seviyesine yükselterek 2011 yılından bu yana ilk kez pozitif bölgeye taşımıştı. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranını 50 baz puanlık artışla %1 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. Norveç Merkez Bankası ise, geçen ayki toplantısında politika faizini 25 baz puan artışla %2,50 seviyesine yükseltmişti ve böylece politika faizi 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranını 25 baz puanlık artışla %2,75 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 11’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kasım ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayınlanacak. Bütçe dengesi, ekim ayında 83,3 milyar TL açık vermişti, yılın ilk 8 aylık döneminde ekonomik aktivitenin ve enflasyonist ortamın da desteğiyle gelirlerdeki güçlü artış sayesinde gerçekleşen 33,1 milyar TL bütçe fazlası eylül ayında açığa dönmüştü, ilk 10 aydaki açık ise 128,8 milyar TL seviyesine ulaşmıştı. Eylül başında paylaşılan OVP’ye göre bu sene bütçe açığının 461 milyar TL (milli gelirin %3,4’ü) olması beklenmekte. Bu da yılın geri kalan 2 aylık döneminde 332 milyar TL ile yüksek bir bütçe açığı beklentisini yansıtmakta. 12 aylık kümülatif bütçe açığı 185,9 milyar TL’den 251,8 milyar TL’ye yükselmişti ve bütçe açığı/GSYH* oranı da %1,5’ten %2’ye yükselmişti. (*GSYH için 2022 yılı 3. çeyrek gerçekleşme verisini dikkate almaktayız.). Öncesinde açıklanan Hazine nakit dengesi kasım ayında kurumlar vergisi dönemi olması kaynaklı olarak da gelirlerdeki güçlü artışın etkisiyle 99,6 milyar TL belirgin fazla verdi, bu kapsamda kasımda bütçenin fazla vermesi beklenebilir.

Ayrıca TÜİK tarafından kasım ayı konut satışları verileri TSİ 10’da yayınlanacak. Konut satışları eylül ayında aylık %8,2 düşüşün ardından ekimde %9,5 düşüş kaydetmişti, bunun yanında yıllık bazda %25,3 oranında düşüş sergileyerek yıllık bazda düşüşünü dördüncü aya taşımıştı. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise ekim ayında aylık %6,5 oranında artış kaydetmişti, bunun yanında yıllık bazda %8,8 oranında düşüşle son dört ayda gerilemeyi sürdürmüştü.

Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 9 Aralık haftasında toplam DTH miktarı 2,03 milyar USD (bireysel 0,99 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,04 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %50’den %49,2’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %1,25 artış, YP kredilerde %0,03 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,83 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 9 Aralık haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 4,1 milyar USD artışla 129,1 milyar USD seviyesine yükseldiğini, net uluslararası rezervin ise 4 milyar USD artışla 27,1 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 28.06.2022 ve 31.08.2022 tarihli özel durum açıklamalarında ve 21.10.2022 tarihinde açıklanan 1 Ocak – 30 Eylül 2022 ara hesap dönemine ait finansal tablo dipnotlarında belirtildiği üzere, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Moğolistan’da (“İlgili Ülkeler”) faaliyet gösteren Indesit International JSC ve Whirlpool RUS LLC şirketleri satın alınmış olup, sözleşmeye göre bu şirketlere ait kapanış finansal tabloların denetimi tamamlanmıştır. IFRS’e göre denetimi tamamlanan 31.08.2022 tarihli finansal tablolarda maddi duran varlıklar, net işletme sermayesi gibi büyüklüklere dayalı olarak belirlenen satın alım üst limit bedeli 261,4mn EUR olarak kesinleşmiştir.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, ”4.Kısım 700 Adet 170kv Ayırıcı Alımı” konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 98,7mn TL’dir. İhale sonucu henüz kesinleşmemiştir.

Migros (MGROS, Nötr): BIST Sürdürülebilirlik Endeksi ve BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’nde yer alan Migros Ticaret A.Ş., çevresel sürdürülebilirlik alanındaki en prestijli küresel raporlamalardan olan CDP (Karbon Saydamlık Projesi) 2022 sonuçlarına göre, ‘A-‘ notu ile İklim Liderleri ve yine ‘A-‘ notu ile Su Liderleri arasında yer almıştır.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından Şirket’in uzun vadeli ulusal notu AA (tr), pozitif görünüm ve kısa vadeli ulusal notu J1+ (tr), stabil görünüm olarak belirlenmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında DAGI.E, FRIGO.E, GENIL.E, METRO.E ve MZHLD.E payları 15/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Ayrıca, VBTS kapsamında IHGZT.E ve OZSUB.E paylarında 15/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ile 61,9mn TL bedelle 36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı sözleşmesi imzalamıştır.

Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 02.11.2022 tarihinde yapılan ve 13,2mn TL ile 2.en uygun teklifi verilmiş olan 36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi Alımı ihalesi sonuçlanmış olup, ihaleyi Şirket kazanmıştır. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde Sözleşme imzalama aşamasına geçilecektir.

Güler Yatırım Holding (GLRYH): Şirketin bağlı ortaklıklarından A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin halka açılması ve paylarının Borsa İstanbul A.Ş. nezdinde işlem görebilmesini teminen 18.10.2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılmış olan esas sözleşme tadili başvurusunun olumlu karşılandığı Sermaye Piyasası Kurulu’nun 14.12.2022 tarihli yazısıyla tebliğ edilmiştir. Bu çerçevede A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin halka arzına ilişkin çalışmalara başlanmış olup, en kısa sürede halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulması planlanmaktadır.

Hürriyet Gazetesi (HURGZ): Şirketin uzun vadeli iş planları çerçevesinde, diğer basım tesislerinde yeterli kapasite olması, fason basım imkanlarının da değerlendirilecek olması, kaynakların daha etkin kullanılması ve verimliliğin artırılması amaçlarıyla 15.12.2022 tarihi itibarıyla, İzmir DPC Şubesi’nin basım faaliyetlerinin sona erdirilmesine karar verilmiştir.

Lider Turizm (LIDER): Şirketin halka arz kapsamında sağlamış olduğu net 226,6mn TL tutarındaki fonun; 196,9mn TL’lik kısmı ile yeni taşıt yatırımları yapılmış, 7,1mn TL’lik kısmı ile kısa vadeli kredi borçları kapatılmış ve 22,7mn TL’lik kısmı ile filo kiralama faaliyetlerine ilişkin giderler karşılanmıştır.

Orge Enerji (ORGE): 16.08.2022 tarihli açıklamada, Şirketin, İstanbul ilinde inşası devam etmekte olan Bakırköy – Kirazlı Metro Projesi’nin, İlkyuva ve Haznedar İstasyonları Elektrik Taahhüt İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 1,9mn EUR+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak, İşveren Aga Enerji Nak. Mad. İnş. San. ve Tic. A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlandığı kamuya duyurulmuştu. Bahsi geçen sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin 180 günde tamamlanması planlanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 65 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 201 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta sınırlı değişimler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan değişimler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi