Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.12.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Takip edilen konu başlıklarında bir değişiklik gözlenmezken, piyasalarda yön arayışı sürüyor. ABD vadelileri bu sabah yatay. EURUSD paritesi de 1,21’lerde seyretmeye devam ediyor. Asya tarafındaki satışlar ise şu aşamada sınırlı. Yurtiçi tarafa bakıldığında dün de pozitif ayrışan MSCI Türkiye endeksi günü %1,2 oranında primle kapattı. Dün akşam ABD’nin, S-400’lerin alımı nedeniyle yumuşak sayılabilecek ve sürpriz içermeyen bazı yaptırımları uygulama kararı alması, kısa vadeli belirsizliği ortadan kaldırması açısından piyasada ilk etapta olumlu tepkiyle sonuçlandı. İlk reaksiyona bağlı olarak, BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Olası alıcılı açılışın ardından endeksin 1.405 direncini hedefledikten sonra bu seviyeden kısmi kar realizasyonları ile karşılaşmasını bekliyoruz. Endeksin gün içerisinde ise 1.382 – 1.405 aralığında dalgalanmasını bekliyoruz.

MAKROEKONOMİ

ABD’de ek mali teşvik paketi müzakerelerinde süregelen belirsizlik ve artan vaka sayıları eşliğinde ülkelerin ek tedbirlere başvurması risk iştahında belirleyici oluyor. ABD’de koronavirüs aşısının uygulanmaya başlanması ve İngiltere ve AB arasındaki ticaret anlaşmasına dair umutlar ise baskının sınırlı kalmasına katkıda bulunuyor. Çin ekonomisi sanayi sektörünün öncülüğünde toparlanmayı sürdürüyor. Kasım ayına ilişkin veriler beklentilerle uyumlu gerçekleşti ve sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit yatırımlar ekim ayına göre de toparlanmasını hızlandırdı. Çin’in pandemi sonrası toparlanması ağırlıklı olarak sanayi üretimi ve ihracat kaynaklı olurken, iç talepte de kıpırdanmaların olduğuna şahit oluyoruz. Perakende satışlardaki ve işsizlik oranındaki iyileşme iç talep açısından olumlu mesaj vermekte.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, TSİ 16.30’da aralık ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi takip edilecek. Ayrıca TSİ 17.15’te kasım ayına ilişkin sanayi üretiminin kısıtlayıcı tedbirlerle aylık bazda %1,1’den %0,3’e gerilemesi beklenirken, kasım ayına ilişkin kapasite kullanım oranının ise %72,9 seviyesinde yatay seyretmesi bekleniyor.
  • Ayrıca bugün TSİ 12’de Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Aylık Raporu yayınlanacak.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da kasım ayına ilişkin konut satışları verisi açıklanacak. Ekim ayına ilişkin konut satışlarında TCMB tarafından uygulanan finansal sıkılaşmanın etkilerini özellikle ipotekli satışlar kısmındaki azalıştan net bir şekilde görmüştük. Toplam konut satışları yıllık %16,3 düşerken, ipotekli satışlar yıllık %49,3 düşmüştü. Konut kredilerine uygulanan aylık ortalama faiz oranlarına baktığımızda kasım ayında da artış eğilimi görmekteyiz Bu da kısa vadede konut satışlarının baskılanmaya devam edeceğine işaret etmekte.

Ayrıca TSİ 11’de kasım ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe dengesi verisi takip edilecek.

Bütçe dengesi, ekim ayında 4,9 milyar TL açık vermişti, böylece İlk 10 ay da bütçe açığı 145,5 milyar TL’ye ulaşırken, 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 178,5 milyar TL’den 168,5 milyar TL’ye gerilemiş, bütçe açığının GSYH’ye oranı ise %4 seviyesinden %3,8 seviyesine iyileşmişti. Bütçe dengesinden önce Hazine nakit dengesini takip etmekteyiz, bu da kasım ayında bütçe dengesine ilişkin genel bir resim oluşmasına imkan vermekte. Hazine nakit dengesi kasımda 12,5 milyar TL fazla verdi. Dün beklentilerden güçlü açıklanan sanayi üretim verisi de ekonomik akvitenin gücünü koruduğunu gösteriyor. Bu durumda vergi gelirlerini destekleyici bir unsur olmakta. Neticede Hazine nakit dengesinin detaylarında da gelirler %23 artmıştı, harcamalar faiz dışı gider kaynaklı %1,3 arttı. Bu durum kasım ayında, ekim ayına göre daha iyi bir bütçe görünümü göreceğimize işaret etmekte. YEP’te yıl sonu bütçe açığı/GSYH oranı tahmini %4,9 seviyesinde. Aralık ayları bütçe açığının en belirgin arttığı bir ay olmakta birlikte kasım ayındaki performansı da dikkate alarak bütçe açığının YEP’te öngörülenden daha düşük gerçekleşeceğini düşünmekteyiz.

Ekim ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık bazda beklentilerin üzerinde (Bloomberg:%8,4, Foreks:%7,1) %10,2 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ekim ayında aylık %0,8 düşüş beklentisine karşılık aylık %1,1 artış kaydetti. Eylül ayı yıllık verisinin de %8,1 artıştan %8,3 artışa revize olduğunu görüyoruz. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,8 artmıştı.

Hatırda Kalması Gerekenler:

  • Sanayi üretiminin ana alt kalemlerinden ara malı, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malı imalatındaki aylık artış, manşet sanayi üretimindeki artıştan daha güçlü gerçekleşmiş. Sektör bazında madencilik ve elektrik, gaz ve buhardaki aylık düşüşe karşın imalat sanayi aylık artışını sürdürmüş. Teknoloji bazında ise eylülde güçlü artış sergileyen yüksek teknoloji kalemi haricinde diğer teknoloji kalemlerinde aylık artış devam ediyor. Ekim ayında ihracatımız rekor kırmıştı, bununla uyumlu olarak önemli ihracat kalemlerimizden motorlu taşıtta güçlü bir artış görüyoruz. Detaylarda aylık bazda içecek imalatı ve eczacılıktaki güçlü artışı, motorlu kara taşıtları, elektrikli teçhizat, mobilya, tekstil, ağaç ürünleri, kok kömürü, kauçuk plastik, kimyasal ürünler, makine ve teçhizat hariç fabrikasyon metal ürünleri, inşaat sektörüne öncü olan diğer metalik olmayan ürünlerin imalatı, gıda ürünleri, giyim, ana metal sanayi izlemiş. Yatırım/sermaye malındaki azalışla uyumlu olarak makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında düşüş görüyoruz. Ayrıca diğer ulaşım araçlarının imalatı (gemi ve vagon yapımı vs…) sanayi üretimindeki yükselişi sınırlamış.
  • Kasım ayında imalat PMI, artan vaka sayısı ile birlikte üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama ile 53,9 seviyesinden 51,4’e geriledi ancak 50 büyüme eşik değerinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Kasım ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı artmayı sürdürürken, elektrik tüketimi de ortalamasının üzerinde seyretti. Bununla birlikte ihracat ekim ayına göre yavaşladı, ancak salgın öncesi seviyelerin üstünde seyretti. Dolayısıyla kasım ayında sanayi üretimindeki olumlu seyrin hız keserek sürmesini bekleyebiliriz. Aralık ayında ise sanayi üretimine fikir vermesi açısından izlediğimiz elektrik tüketiminin, aralık ayının ilk 13 gününde kasım ayına benzer şekilde ortalamanın üzerinde seyrettiğini görüyoruz ancak gerek Euro Bölgesi’nde ve yurt içindeki kısmi kısıtlamalar gerekse sanayi üretiminin Aralık 2019’daki yıllık %9 artışının oluşturduğu güçlü baz etkisinin sanayi üretiminin hız kesmesine sebep olabileceğini düşünüyoruz. Neticede TCMB’nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının yanında, Avrupa’da pandemiye karşı kısıtlayıcı önlemlerin artması önümüzdeki dönemde sanayi üretimindeki artışı yavaşlatacaktır.
  • Mevcut veriler bu yıl %0,3 olan YEP tahmininden daha iyi bir büyümeyi garantiledi, biz bu yıl için %1 civarında bir büyüme çalışmaktayız.

TCMB Analitik Bilanço verisine göre 11 Aralık haftasında dış varlıklar 88,7 milyar USD’den 90,2 milyar USD’ye gelerek 1,5 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 86,6 milyar USD seviyesinden 88,2 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,5 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 15,6 milyar USD seviyesinde yatay seyrettiğini öngörmekteyiz.

OPEC 2021’e ilişkin aşı konusundaki olumlu gelişmelere rağmen küresel petrol tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Buna temel gerekçe olarak ise salgına ilişkin belirsizlikler gösterilmekte. Gelecek sene petrol talebindeki toparlanmanın, pandemi ile ilgili belirsizliklere, ABD yönetiminin politikalarına, Brexit ve ticari görüşmelere bağlı olduğu vurgulanmakta. Aşıyla ilgili öngörülerinde ise küresel ölçekte 2021 yılının ikinci yarısında yaygınlaşacağı vurgulanmakta. Arz tarafında ise Rusya’nın üretiminin zayıf kalacağı varsayımıyla küresel petrol üretimi tahmini de günlük yaklaşık 100 bin varil düşürüldü.

Dün Brexit’e ilişkin iyimser gelişmeler izlendi. Avrupa Birliği Brexit Başmüzakerecisi Barnier anlaşmanın hala mümkün olduğu mesajını verdi. AB ve İngiltere temelde balıkçılık hakları ve adil rekabet konularında uyuşmazlık içinde. Ticaret anlaşması için tarafların iki hafta içinde anlaşması lazım.

ŞİRKET HABERLERİ

Avivasa Emeklilik (AVISA, Nötr): Şirket’in Kasım 2021 dönemine ait prim üretimi toplamda 111,1mn TL gerçekleşerek yıllık olarak %6,3 oranında düşüş göstermiştir. Kasım ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in 2020 yılı Ocak – Kasım dönemi toplam prim üretimi ise yıllık bazda %40,8 artarak 1.203mn TL’ye yükselmiştir.

BİM Mağazalar (BIMAS, Sınırlı Pozitif): Şirket 2020 yılına ait yıllık satış artış beklentisini %30-34 aralığından %36-38’e yükseltirken, FAVÖK marjı öngörüsünü %5,5-6,5 aralığından %6,5-7,0’ye yükseltmiştir. 2020 FAVÖK marjı hedefi, 16 no’lu Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS) olası etkilerini içermemektedir. TFRS16 etkisi dahil hedefler yaklaşık %9,0’a tekabül etmektedir.

Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka tarafından 18 Kasım 2020 tarihinde 367 gün vadeli 267,5mn ABD doları ve 312mn Euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalandığı ve sözleşmedeki akordeon özelliği ile birlikte yeni katılımlarla kredi tutarının artabileceği duyurulmuştu. Akordeon özelliği neticesinde, ilave katılımlarla birlikte söz konusu sendikasyon kredisi tutarı 332mn Euro ve 267,5mn ABD doları olmuştur.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Kasım ayındaki yolcu sayısı 2019’un aynı ayına göre %47 azalışla 1,30mn kişi olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 13,7 puan azalışla %75’i göstermiştir. 2020’nin ilk 11 ayında yolcu sayısı %51 azalışla 13,76mn olurken, yolcu doluluk oranı 8 puan azalışla %80,6 olarak gerçekleşmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: United Airlines, JetBlue, Lufthansa gibi büyük hava yolu şirketleri, COVID-19 test sonuçlarının kontrol edilmesi için CommonPass adlı sağlık pasaportu uygulamasını devreye sokmayı planladıklarını bildirdi. Hava yolu şirketleri, yolcuların COVID-19 test sonuçlarının negatif olduğunu doğrulayarak uçuş onay kodu sağlayan uygulamayı kullanmayı planlıyor. Uygulamanın yerel uçuş kuralları hakkında bilgilendirme yapması da tahmin ediliyor. Merkezi Cenevre’de bulunan kar amacı gütmeyen kuruluş Commons Project Foundation’ın yöneticisi Dr. Brad Perkins, bu tarz uygulamaların salgının kontrol edilmesindeki yeni normal tedbirleri arasında olacağını kaydetti. CommonPass gibi sağlık pasaportu uygulamalarında elektronik aşı kimliklerinin de yer alacağı ve yolculukların yanı sıra spor salonları, eğitim kurumları ve alışveriş merkezlerine girişte de bu uygulamanın kullanılabileceği kaydediliyor. United Airlines, ekimde, Londra’daki Heathrow Havalimanı’ndan New Jersey’deki Newark Liberty Havalimanı’na uçuşta CommonPass’ı test etmişti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Adese Alışveriş Merkezleri (ADESE): Şirket 14.12.2020 (dün) tarihinde gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu toplantısında, market işletmeciliği faaliyetlerinin olumsuz finansal sonuçlarını ortadan kaldırmak amacı ile bir süredir yürütülen verimlilik odaklı çalışmalar kapsamında kapatılan şubeler sonrası gelinen durum detaylı olarak değerlendirmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, mevcut şubelerinin tamamının blok halinde ve/veya parça parça satış ve devri için muhtemel alıcılar ile görüşmelere başlanmasına, şirketin esas sözleşmesinde mevcut olan ” gayrimenkul yatırım faaliyetlerine” ağırlık verecek yeni bir yapılanma için çalışmaların başlatılmasına oybirliği ile karar verildiği duyurulmuştur.

İhlas Holding (IHLAS, Pozitif): Şirket, 790,4mn TL olan çıkarılmış sermayenin tamamı nakden karşılanmak suretiyle 709,6mn TL nakit (bedelli) olarak %89,77732 oranında artırılarak 1.500mn TL ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Kontrolmatik (KONTR): Şirketin, Türkiye de kurulacak olan akıllı cep telefonu fabrikası için gerekli elektrik, mekanik, HVAC, kompresör ve nitrojen sistemi, akıllı üretim hatlarının kurulumu, dijital fabrika altyapısı (kontrol, haberleşme ve zayıf akım sistemleri) tüm dizayn, mühendislik, tedarik, uygulama, renovasyon ve rehabilitasyon işleri kapsamında Salcomp Co. Ltd. Singapur şirketine verdiği opsiyonlar hariç 4mn USD+KDV tutarındaki teknik ve ticari teklif kabul edilmiş olup sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO) ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması kapsamında, 02.11.2020 tarihinde verilen 500bin adet ürün siparişinin teslimatı dün itibarıyla tamamlanmıştır. Söz konusu anlaşma kapsamında teslimi gerçekleşen tanı kiti sayısı toplam 2,5 milyona ulaşmıştır.

Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirket, 25 Kasım 2020 tarihli açıklamasında Covid-19 salgınında görülen vaka artışlarından şirketin işgücünün de etkilendiği belirtmişti. Yaşanan işgücü kaybı nedeniyle üretim ve sevkiyat programında bazı güncellemeler yapıldığı açıklanmıştır. Buna göre şirketin Fas’ta mukim müşterisi Afriquia SMDC’ye teslimatlarının 2021 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasının öngörüldüğü belirtilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15 seviyesinde yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 222 milyar TL ile 30 milyar TL’si (%15,03 faizle) geleneksel repo ihalelerinden ve 192 milyar TL’si (%15 faizle) 1 hafta vadeli repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak pazartesi günü 43 milyar TL (%15’ten) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,90 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,89-%0,94 bandında hareketin ardından, %0,89 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi