Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.11.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Hafta genelinde kısmi baskı altında kalan küresel borsalar bu sabah toparlanma eğilimindeler. ABD tarafından yapılan açıklamayla, ilk faz ticaret görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanacağına yönelik iyimser beklentiler risk iştahını destekliyor. Diğer yandan, özellikle ABD’den son dönemde iyi gelen verilerin ardından bugün perakende satışlar verisi yakından izlenecekken, piyasa iyimser tarafta kalmaya devam edebilir. Borsa endeksleri dışında Yuan da alıcılı bir görüntü sergilerken, Yen baskı altında. 1.475 teknik hedefini tamamlayan Ons Altın ise bu sabah satıcılı… Küresel borsalardaki görüntüyle birlikte BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yaşanan yükselişlerin ardından dün kar satışlarıyla karşılaşan endekste, ABD ile ilişkilerde en azından en kötü senaryo ihtimalinin azalması bile, olumlu fiyatlanmaya devam edebilir. Ayrıca, Türkiye’ye yönelik büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiği ve bankaların 2020’ye daha temiz bir bilançoyla gireceği ortamda BIST100 ilave ilgi görebilir. Bu kapsamda, endekste olası kar satışlarının sınırlı kalabileceğini ve endekste alım iştahının devam edebileceğini düşünüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow’un açıklamalarının izlenmesi ve S&P 500 endeksinin rekor seviyesinden kapanmasıyla Asya borsaları bugün alıcılı bir görünüm izliyor.

  • Kudlow, Washington ve Beijing’in bir ticaret anlaşması yapmalarına yakın olduğunu söyledi. Bu arada her ne kadar Kudlow’la risk iştahı kısmi iyileşse de arka planda karışık ticaret temalı haber akışı görüyoruz. Çin Ticaret Bakanı Gao Feng, anlaşmanın tarifelerle başladığını ve tarifelerin geri çekilmesiyle noktalanabileceğini söyledi. Ayrıca Çin’in müzakere sürecinin kötüleşmesi durumunda tarım ürünleri alımını her zaman durdurabileceğine yönelik gelen haber akışı da dikkat çekiyor. Financial Times da ABD ile Çin’in 1. etap ticaret anlaşmasını tamamlamakta zorlandıklarını ve anlaşmanın ABD’nin ek tarife uygulayacağı 15 Aralık’a yetişemeyebileceğini belirttiği görülüyor.

Bugün TSİ 16.30’da ABD’de tüketici harcamalarının seyrine ışık tutacak perakende satışlar ile TSİ 17.15’de imalat sektöründeki gidişatı resmedecek sanayi üretim ile kapasite kullanım oranını izleyeceğiz. Euro Bölgesi’nde ise TSİ 13’de enflasyon rakamlarını izleyeceğiz. Bu arada Almanya ekonomisinin üçüncü çeyrekte %0,1 büyüyerek resesyondan kaçındığını görüyoruz. Dün Meksika Merkez Bankası, politika faizini sabit tutması beklenirken, 25 baz puanlık indirimle %7,50 seviyesine indirdi. Mısır Merkez Bankası ise politika faizini 100 baz puan indirerek %12,25 seviyesine çekti. Fed Başkanı Powell’ın dünkü konuşmasında piyasayı etkileyen kayda değer bir açıklama yoktu. Powell, ABD ekonomisinde durgunluk öngörmediklerini, güçlü işgücü piyasasının enflasyon üzerinde baskı oluşturmadığını, düşük enflasyonun ekonomide aşırı ısınma olmadığını gösterdiğini belirtti. Türk ekonomisindeki toparlanmanın beklentilerinden daha güçlü olduğunu belirten Moody’s ise Türkiye büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ederek bu yıl sonu için %0,2’ye çekti. Yurtiçinde bugün bütçe dengesi, işsizlik rakamları ve TCMB Beklenti Anketi izlenecek.

  • Bugün TSİ 10’da ağustos dönemine (temmuz-ağustos-eylül) ait işsizlik rakamlarını izleyeceğiz. Büyümede ılımlı bir toparlanma gözlemlesek de işgücü katılım oranındaki artışın da etkisiyle bunun istihdam piyasasına yansıması zaman alacak. Bu görüntü ışığında da ağustos döneminde işsizlik oranlarında %13’lü seviyelerin korunması muhtemel gözüküyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, temmuz döneminde %14’ten %14,3 yükselerek rekor seviyeye çıkmıştı. Arındırılmamış işsizlik oranı ise %13 seviyesinden %13,9’a yükselmişti. Arındırılmamış işsizlik oranında 2009 yılında maksimum %14,8 seviyesini görmüştük.
  • TSİ 11’de açıklanacak bütçe dengesinin bir hafta önce açıklanan Hazine nakit dengesiyle uyumlu olarak açık vermesi bekleniyor. Hazine nakit dengesi ekim ayında 11,9 milyar TL açık vermişti. Güncel Yeni Ekonomi Programı’na göre de ilk 9 aydaki bütçe açığı, toplam bütçe açığı tahminin %69’una ulaşmış durumda. Detaylarda ise eylül ayında vergi gelirlerinde kıpırdanma işaretleri görmüştük. Ekim ayında hem finansal koşullardaki gevşemenin faiz harcamalarına yansımasını hem de iç talepteki kısmi toparlanma başlangıcının vergi gelirlerine yansımasını izleyeceğiz.
  • TSİ 14.30’da ise kasım ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi’nin sonuçları yayımlanacak. TL’deki stabil seyirle birlikte muhtemelen bu yıl sonu kur ve enflasyon tahminin de hafif aşağı yönlü revizyon görebiliriz. Eylül ayında beklentilerden iyi gelen cari fazla sonrası yıl sonu cari denge ve öncü göstergelerin, toparlanmanın başladığını göstermesiyle büyüme rakamları sınırlı bir şekilde iyileştirilebilir. TCMB ekim ayı beklenti anketine göre, anket katılımcılarının cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %13,96 iken, son anket döneminde %12,69’a gerilemişti. 2019 yıl sonu dolar/TL beklentisi, 6,00 TL’den son anket döneminde 6,05 TL’ye yükselmişti. 2019 cari işlemler açığı beklentisi 0,9 milyar dolara gerilemişti.  2019 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %0,01 iken, son anket döneminde ise %0,09 seviyesine yükselirken, 2020 yılı büyüme beklentisi ise %2,6’dan %3 seviyesine yükselmişti.

Eylül ayında sanayi üretimi beklentilerle uyumlu olarak 13 ay aradan sonra yıllık bazda artışa geçti. Bu durum büyümenin üçüncü çeyrekte sınırlı bir şekilde yıllık bazda büyümeye geçebileceğine işaret ediyor. Bir önceki çeyreğe ilişkin fikir vermesi açısından takip ettiğimiz mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise %1,6 arttı. (Çeyreklik bazda sanayi üretimi, ikinci çeyrekte %0,7, birinci çeyrekte %1,8 artmıştı.)

Üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verisi 2 Aralık’ta açıklanacak. Dördüncü çeyrekte ise geçtiğimiz seneki düşük bazın etkisiyle (2018’de 4. çeyrekte sanayi üretimi ortalama yıllık %7,7 düşüş göstermişti) sanayi üretiminde ve dolayısıyla büyümede güçlü bir artışın yaşandığını gözlemleyebiliriz. Nitekim kredilerdeki toparlanmanın sürmesi, TL’deki istikrar ve imalat PMI’ın ekim ayında ılımlı seviyelerini devam ettirmesi de dördüncü çeyreğin başlangıcında ılımlı toparlanmanın devam ettiğini teyit ediyor. Bu yıl sonu itibarıyla %0,5-1 aralığındaki büyüme beklentimizi korumayı sürdürüyoruz.

  • Eylül ayında yıllık bazda sanayi üretimi %3,3 artış beklentisine karşılık %3,4 oranında artarak beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Ağustos ayında %3,6 düşmüştü.
  • Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda %3,2 arttı. Enerji kalemi hariç bütün ana kalemlerin aylık bazda artış sergilediğini görmekteyiz. Özellikle dayanıksız tüketim malı, sermaye malı imalatı, gıda, deri,  tekstil ve eczacılık kalemi aylık bazda sanayi üretimini destekliyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Şirketin Genel Kurulu 1 TL nominal değerli pay için brüt 123,00 Kr (%123,00), net 104,55 Kr (%104,55) temettü ödenmesine, temettü dağıtımının 19 Kasım 2019 tarihinden itibaren yapılmasına karar vermiştir. FROTO hisseleri dün %1,29 yükseliş kaydetmiş olup temettü verimi %1,8 olarak hesaplanmaktadır.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank’ın net dönem karı 2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre ufak çaplı bir düşüşle 308mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar rakamı bizim beklentimiz olan 308mn TL doğrultusunda gerçekleşirken, piyasa beklentisi 316mn TL idi. Geçen yılın üçüncü çeyreğindeki net dönem karı ise 303mn TL idi. Ayrıntılar için tıklayınız…

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket ile Petrol İş Sendikası arasında akdedilmiş bulunan kimya işkolunda faaliyet gösteren işyerlerimizi kapsayan 20. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin yürürlük süresi 31.12.2019 tarihi itibariyle sona erecek olup, yeni dönemi kapsayacak 21. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, Şirket ile sendikalı personelimizi temsil eden Petrol İş Sendikası arasında 13.11.2019 tarihinde başlamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Savunma: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde 32 firma ile Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği, 18-21 Kasım’da Bangkok’ta düzenlenecek Tayland Savunma ve Güvenlik Fuarı’na katılacak. SSB’den yapılan açıklamaya göre, Türk savunma sanayisi kabiliyetlerini Asya – Pasifik bölgesinde sergileyecek. Fuara Türkiye adına SSB öncülüğünde 32 firma ile Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği katılacak. Aselsan (ASELS, Nötr), Baykar, Meteksan Savunma, MILSOFT, Nurol Makina, SAHA İstanbul, STM, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) gibi şirketler katılımcı firmalar arasında yer alacak. Fuara, Asya ülkeleri başta olmak üzere 68 ülkeden 16 bini aşkın katılımcının gelmesi bekleniyor. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Derlüks Deri (DERAS): 2019/34 sayılı yönetim kurulu kararınca şirket aktiflerinde bulunan yatırım amaçlı gayrimenkullerin satılmasına karar verilmiştir. Bu amaçla Çanakkale ili Gelibolu ilçesinde bulunan mesken vasıflı gayrimenkul 150.000 TL değerle Yasin Yılmaz’a satılmıştır. Oluşan 87.000 TL gayrimenkul satış karının nasıl değerlendirileceğine Yönetim Kurulu daha sonra karar verecektir. Diğer gayrimenkuller ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bir önceki güne göre değişmeyerek %13,84 seviyesinde yatay kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 23,8 milyar TL ile 20 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 3,8 milyar TL ise %13,0 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün %1,88 seviyesinden işlem görmeye başlarken, bugün ABD verilerinin beklenmesiyle %1,84 seviyelerinde seyrediyor.

Türkiye CDS priminin ve TL’nin ılımlı seyretmesinin etkisiyle TL faizlerde belirgin bir değişim görmüyoruz. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 7 baz puanlık düşüşle %12,15 seviyesine, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi, günlük bazda 4 baz puanlık düşüşle %12,42 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 4 baz puanlık sınırlı artışla %12,51 seviyesine yükseldi.