SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalara nötr risk iştahıyla güne başlıyoruz. Katalizör: Ticaret görüşmelerinin kısmi anlaşmayla sonuçlanan ilk fazının ardından piyasanın sonraki görüşmelere temkinli yaklaşması. Çin’in ticaret anlaşmasının şekillendirilebilmesi kapsamında bu ay daha fazla görüşme gerçekleştirmek istediğine yönelik haber akışı bugün öne çıkıyor. Bu haber akışı olumlu risk iştahını bir miktar sınırlasa da, görüşmelerde ilerleme sağlanacağına yönelik umut da diğer taraftan devam ediyor. Öte yandan, Brexit konusunda bir anlaşmanın gündeme gelmesi de arka tarafta risk iştahını desteklediği söylenebilir. İngiliz Sterlini yükseliş eğilimini korurken, 17-18 Ekim tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’ne kadar piyasa iyimser tarafta kalabilir. Dolayısıyla, Fed’den güvercin beklentiler de devam ederken, en azından risk iştahında şimdilik bir bozulma beklemiyoruz. Yurtiçi gelişmelere baktığımızda, Suriye konusu gündemin ilk maddesi olmaya devam ederken, yoğun haber akışı takip edilmeye devam edildi. Dün BIST100 endeksi %5,10 oranında gerilerken, kapanış sonrasında yaptırım konusunda haberler gelmeye devam etti. Ancak, söz konusu haber akışına karşın TL ve ABD’de işlem gören Türkiye ETF’inde bir baskı gözlenmedi. Hatta TL’nin bu sabah değer kazanma eğiliminde olduğunu gözlemliyoruz. Bu kapsamda, endeks de dünkü sert satışın ardından güne tepki alımlarıyla başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Çin’in ilk safha ticaret anlaşmasının detaylarını şekillendirmek için ekim sonunda görüşmeleri devam ettirmek istediğinin gözlenmesi sonrası kısmi ticaret anlaşmasına yönelik iyimserliğin sınırlı azalmasıyla Asya borsalarında bugün karışık bir seyir görüyoruz. Tatilden dönen Japonya borsaları ise dün küresel piyasalarda gözlemlediğimiz alıcılı seyrin etkisiyle bugün %1,5 artıda. Bugün IMF’nin Güz Dönemi Küresel Ekonomik Görünüm Raporu yayımlanacak. TSİ 12’de açıklanacak Almanya ZEW endeksi ve TSİ 15.30’da ABD’de ekim ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi günün önemli verilerinden. Asya seansında Çin yıllık TÜFE %2,9 seviyesinden %3’e sınırlı yükselirken, şirketlerin karlılığı için önemli bir ölçüt olan Çin ÜFE, ardı ardına üçüncü ayında düşüş göstererek yıllık -%1,2 geriledi. Yurtiçinde yaptırım odaklı haber akışı izleniyor. Haftaya baskı altında başlayan kur bugün sabah saatlerinde 5,92 seviyelerine yakın dengelenmiş gözüküyor. Bütçe dengesi ve işsizlik rakamları da makro veri tarafında izlenecek gelişmeler.
Ekim ayına ait Almanya ZEW endeksi, Almanya ekonomisinin dördüncü çeyreğe nasıl bir başlangıç yaptığını gösterecek. Üçüncü çeyrekte Almanya ekonomisinin resesyona girmesine yüksek olasılıkla bakılmakta. Ülkede imalat PMI verilerindeki süregelen kötüleşmenin hizmet PMI verilerine yansımaya başladığının gözlenmesi ise dördüncü çeyreğe yönelik iyimser olmayan bir resim çiziyor. ZEW endeksi, ekonomist ve analistlerin cevaplarıyla oluşturulan bir anket.
Bugün ayrıca TSİ 11.25’de St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın, TSİ 16’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, TSİ 22.30’da San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin ve TSİ 11.30’da BoE Başkanı Mark Carney’nin konuşmaları da bulunmakta. TSİ 14’de Kazakistan Merkez Bankası’nın faiz kararı da bulunmakta. Kazakistan Merkez Bankası’nın politika faizi %9,25 seviyesinde bulunuyor.
Yurtiçinde makroekonomik veri gündem açısından yoğun bir gündeyiz.
- Bugün TSİ 10’da temmuz dönemine ilişkin işsizlik rakamlarını takip edeceğiz. Mevsim koşullarının da etkisiyle işsizlik oranında sınırlı bir iyileşme görmemiz mümkün görünüyor. Yeni Ekonomi Programı’nda işsizlik oranı bu sene için %12,9 tahmin ediliyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı haziran döneminde (mayıs-haziran ve temmuz aylarını kapsamakta) rekor yüksek seviyesi %14’ten %13,9’a sınırlı iyileşmişti. 2009 yılında arındırılmış işsizlik rakamlarında en yüksek %13,9 seviyesini görmüştük.
- TSİ 11’de ayrıca eylül ayına ilişkin bütçe dengesi açıklanacak. Hazine nakit dengesi eylül ayında 21,7 milyar TL açık vermişti, bütçe dengesinde ise daha ılımlı bir açığın gerçekleşmesi muhtemel. Yeni Ekonomi Programı’nda yıl sonunda bütçe açığı/GSYH oranı %2,9 tahmin ediliyor. Halihazırda %2,3 seviyelerine yakın bulunuyor. 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 90 milyar TL ile güncel tahmin olan 125 milyar TL’nin altında bulunarak yılın geri kalanında yetkililerin bütçe tarafında alanının olduğuna işaret ediyor. Bütçe dengesi, harcamalardaki artışa karşın, yaklaşık 20 milyar TL’lik TCMB ihtiyat akçesinin transferiyle birlikte ağustos ayında 576 milyon TL fazla vermişti.
Dün yurtiçinde sanayi üretim verisi açıklandı. Ağustos ayında Kurban Bayramı tatilinin etkisiyle kısmı bir üretim kaybının gerçekleştiği gözlenmekte. Öncü göstergeler; köprü günü* etkisiyle ağustos ayında zayıf bir görünüm sergileyen sanayi üretiminin, eylül ayında toparlanacağını ve yıllık bazda artışa geçeceğini gösteriyor. (İmalat PMI verisi, eylül ayında 17 aydan bu yana ilk kez büyüme eşik değeri olan 50’ye çıkarken, sanayi üretiminin eylül ayında toparlanacağını gösteriyor.) Dördüncü çeyrekte ise geçtiğimiz seneki düşük bazın etkisiyle (2018’de 4. çeyrekte sanayi üretimi ortalama yıllık %7,7 düşüş göstermişti) sanayi üretiminde güçlü bir artışın yaşandığını gözlemleyebiliriz. * Fiili olarak tatile dönüşen ve çalışılamayan iş günleri köprü günü olarak adlandırılır. İş günü düzeltmesine karşın, köprü günleri oynaklığı artırmakta ve veriler ana eğilimini tam olarak yansıtamamakta.
- Ağustos ayında yıllık bazda sanayi üretimi %0,7 düşüş beklentisine karşılık %3,6 düştü. Temmuz ayında %1,1 düşmüştü.
- Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir ay aradan sonra tekrar düştü ve aylık bazda %2,8 geriledi. Temmuzda %4,3 artmıştı.
Dün Türkiye Bankalar Birliğince (TBB), banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler için Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY) uygulamasına başlanacağı belirtilerek, uygulamadan, 25 milyon TL ve üzeri kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketlerin yararlanabileceği bildirildi.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket 14 Ekim 2019 tarihinde Borsa İstanbul’dan 30bin TL nominal değerli (Adet) Aksa hissesi satın almıştır. Şirket’in sahip olduğu Aksa paylarının nominal değeri 3.661.331 TL’dir. (Şirket sermayesine oranı % 1,979)
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mülkiyetindeki; İstanbul Beşiktaş’ta bulunan toplam 17,1bin m² yüzölçümlü taşınmazlar ile Başakşehir’de bulunan 29bin m² yüzölçümlü taşınmazın toplam 290,3mn TL (KDV Muaf) bedel üzerinden Şirket tarafında satın alınması, Şirketi mülkiyetindeki İstanbul Tuzla’da bulunan 65,1bin m² hisse yüzölçümlü taşınmaz ile Tekirdağ Kapaklı İlçesi’nde bulunan 33,9bin m² yüzölçümlü taşınmazın toplam 231,7mn TL+KDV ( 273,4mn TL KDV Dahil) bedel üzerinden T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na satışına ilişkin; Şirket ile T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında 11.10.2019 tarihinde protokol imzalanmıştır.
Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu pay başına brüt 1,23 TL (1,0455 TL net) kar payı dağıtımı teklifini 14 Kasım’daki Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,1 olarak hesaplanmaktadır.
Otokar (OTKAR, Nötr): Yönetim Kurulu tarafından Şirket’in ihracat faaliyetlerini takip etmek ve bu bölgedekiler başta olmak üzere yurt dışı satışlarını arttırmak amacı ile Nur-Sultan, Kazakistan’da bulunan İngiliz Hukuku prensiplerini kabul eden özel statülü bir bölge olan Astana International Financial Center (AIFC)’de 25.000 USD sermaye ile ” Otokar Central Asia Limited” ünvanlı şirket kurulmasına; sermayesinin tamamının Şirket tarafından nakden ödenmek üzere taahhüt edilmesine ve kuruluş işlemleri için Şirket yönetiminin yetkilendirilmesine karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre 15/10/2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere LPG Otogaz’da 6 Krş/Lt pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.
Bankacılık: Türkiye Bankalar Birliği, banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler için “Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY)” uygulamasına başlanacağını bildirdi. Açıklamada şöyle denildi: “Banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler için “Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY)” uygulamasına başlanacaktır. Küçük ölçekli şirketlerde uygulamaya başlanması için onay beklenmektedir. Uygulamayla borçlarını ödemeye niyetli olan, ancak gelir-gider dengesi bozulduğu için edimlerini yerine getiremeyen müşterilerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine imkan verilmesi amaçlanmaktadır. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Orge Enerji Elektrik Taahhüt (ORGE, Sınırlı Pozitif): 15.02.2018 tarihli Özel Durum açıklaması ile kamuya duyurulan, Şirket Yönetim Kurulu’nun 14.02.2018 tarihli payların geri alımına ilişkin kararına istinaden, Şirketin pay piyasasında bugün görülen fiyat hareketlerinin yatırımcılar üzerinde kısa vadede yaratabileceği olumsuz etkileri gidermek ayrıca Şirket yönetimince uygun ve gerekli görüldüğünde çalışanları pay edindirme planları çerçevesinde de kullanmak amacıyla, Şirket payları ile ilgili olarak 14.10.2019 (dün) tarihinde 3,21-3,40 fiyat aralığından 205.000 adet alım işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte ORGE Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. sermayesindeki payları 14.10.2019 tarihi itibariyle %1,987007 sınırına ulaşmıştır.
Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri (YBTAS): Geçici olarak durdurulmasına karar verilen fabrikanın klinker üretim hattı 15.10.2019 tarihi itibarıyla devreye alınacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,14 seviyesinden %16,08 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 27,5 milyar TL ile 16 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 11,5 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Tatilden dönen ABD tahvil piyasasıyla birlikte tahvil faizleri düşüşle güne başladı ve %1,68 seviyelerine yakın işlem görmekte.
Türkiye ve ABD arasında ikili diplomatik ilişkilerin izlenmesi ve jeopolitik gelişmelerin odak noktasında kalmasıyla TL varlıkların haftaya baskı altında kalarak başladığı görülüyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 76 baz puanlık yükselişle %15,99 seviyesine yükselirken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 92 baz puanlık yükselişle %15,90 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 107 baz puanlık yükselişle %15,70 seviyesine yükseldi. Yükselen faizlerle birlikte Merkez Bankası’ndan faiz indirim beklentileri de zayıflıyor.