SABAH STRATEJİSİ
Bu akşamki kritik Fed toplantısı öncesinde ABD vadelileri artıda seyrediyor. Avrupa vadelilerinde de yükseliş gözlenirken, MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Fed’in TSİ 21’de açıklayacağı kararda beklentiler faizin 75 baz puan artırılması yönünde. Ekonomik projeksiyonlarının da açıklanacağı toplantıda TSİ 21.30’da Powell’ın konuşması da yakından izlenecektir. Yüksek enflasyon verisi sonrasında ileriye yönelik farklı beklentiler oluşmuştu. Bu toplantıda beklentilere paralel bir faiz artışı ve piyasaları fazla rahatsız etmeyecek projeksiyonlar ve Powell’ın konuşması belirsizliğin kalkmasına neden olabilir ki bu da yine borsalarda dipten alım hikayesini gündeme getirebilir. Bu sabah vadelilerdeki yükseliş de Fed sonrası belirsizliğin azalabileceğinin fiyatlaması olabilir. ABD vadelilerindeki görüntüye bağlı olarak BIST100 de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün 2.500 seviyesinin üzerinde kapatmayı başaran endeksin gün içerisinde ise hafif alıcılı bir görüntü sergilemesini bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
ABD’de mayıs ayına ilişkin ÜFE verisi açıklandı. Mayısta ÜFE aylık %0,8 artarken, yıllık bazda ise %10,9’dan %10,8’e hafif geriledi. Çekirdek ÜFE ise beklentilerle uyumlu olarak aylık %0,5 arttı. ÜFE’deki artışın çoğunluğu yine enerji grubundan geldi. ÜFE’deki artışın sürmesi maliyet yönlü baskıların süreceğine işaret etmekte. Geçen hafta da TÜFE, beklentilerin üzerinde gelerek Fed’in faiz artışlarında daha agresif davranabileceği beklentisi oluşturdu.
Almanya’da mayıs ayına ilişkin nihai TÜFE, öncü verilerle uyumlu olarak aylık %0,9 artarken, yıllık ise %7,4’ten %7,9’a yükseldi ve böylece 1974 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Mayısta yıllık bazda alt gruplara bakıldığında, enflasyonda en yüksek artış, Rusya ve Ukrayna krizinin etkisiyle yine enerji ürünleri grubunda (%38,3) görüldü.
Ayrıca Almanya’da haziran ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri, hafif yükseliş sergilemekle birlikte negatif bölgedeki seyrini sürdürdüler. Rusya ve Ukrayna savaşının devam etmesi, artan enflasyonist baskılar ve ECB’nin para politikasında sıkılaştırma adımlarını hızlandırma yönünde adımlar atacağına yönelik açıklamalarının endekslerin baskı altında kalmasında etkili olduğu gözlenmekte.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 21’de Fed’in FOMC toplantısı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması olacak. Beklenti Fed’in bugünkü toplantıda da faiz artırımlarına devam etmesi yönünde. Daha önce Fed açıklamaları 75 baz puan faiz artırım ihtimalini dışlamıştı. Bu toplantıda 50 baz puan faiz artırılması beklenmekte fakat cuma günkü TÜFE verisi sonrası yıl genelinde faiz artırımı beklentisi arttı. Bu kapsamda, ABD’de yıllık TÜFE’nin 1981 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından yatırımcıların 75 baz puanlık bir faiz artışını da fiyatlamaya başladıkları gözlenmekte.
Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da haziran ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi verisi açıklanacak. New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi, mayıs ayında 24,6’dan -11,6’ya gerileyerek negatif bölgeye geçmiş ve imalat sektöründe daralmaya işaret etmişti. Endeksin haziran ayında yeniden büyüme bölgesine geçmesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de TSİ 15.30’da mayıs ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. ABD’de artan enflasyonist baskılara rağmen perakende satışlar nisan ayında aylık %0,9 artarak güçlü seyrini sürdürmüştü. Bu dönemde artan enflasyona rağmen özellikle salgın sonrası teşviklerin etkisiyle tüketim olumlu seyrini sürdürmekte fakat önümüzdeki dönem baskı altında kalması olası. Bu kapsamda, mayısta perakende satışların aylık %0,1 oranında artışla yataya yakın seyretmesi bekleniyor.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Mart ayında Euro Bölgesi sanayi üretimi, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, Çin’deki salgın kısıtlamalarının tedarik zincirine olan olumsuz etkileri ile aylık bazda %1,8 düşmüştü. Daha öncesinde açıklanan Almanya nisan ayı sanayi üretimi artış göstermişti, bu kapsamda nisanda bölge genelinde sanayi üretiminin aylık %0,5 oranında artması beklenmekte.
Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de nisan ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Bölgede martta Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Avrupa’da enerji tedarikine ilişkin endişeleri artırması ve enerji fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle enerji ithalatının artmasıyla ticaret açığı aylık 8,8 milyar Euro’dan 16,4 milyar Euro’ya yükselmişti.
Ayrıca TSİ 19’da ECB Başkanı Lagarde’ın, TSİ 12.15’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Nagel’in ve TSİ 16.15’te ECB Yönetim Konseyi Üyesi Knot’un konuşmaları takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 11’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mayıs ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi açıklanacak. Nisan ayında bütçe dengesi 50,2 milyar TL açık vermişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı 184,2 milyar TL’den 217,5 milyar TL’ye yükselmişti ve bütçe açığı/GSYH oranı da %2,6’dan %3’e yükselmişti. 2022 yılı için bütçe açığı/GSYH oranı %3,5 hedeflenmekte. Faiz dışı denge ise aylık 31 milyar TL açık verirken, kümülatif bazda 3 ay aradan sonra tekrar negatif bölgeye geçmişti. Öncesinde açıklanan Hazine nakit dengesi mayısta belirgin fazla verdi, bu açıdan Bütçe’nin aylık belirgin fazla verebileceği değerlendirilmekte ve kümülatif olarak da açığın azalması beklenmekte.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından mayıs ayına ilişkin konut satışları verileri yayınlanacak. Toplam konut satışları nisan ayında aylık %0,8 oranında sınırlı gerilemişti, yıllık artış hızı ise %20,6’dan %38,8’e yükselmişti. İpotekli satışlar aylık %5,8 artış kaydetmişti, diğer satışlar ise aylık %2,8 gerilemişti. Yıllık bazda bakıldığında ise, nisanda ipotekli satışlarda artış hızı %38,8’den %82,9’a yükselirken, diğer satışlarda artış hızı ise %16,2’den %28,9’a yükselmişti.
Bunun yanında, TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verisi açıklanacak. Tarım ürünleri ÜFE nisan ayında aylık %17,76 artarken, yıllık bazda ise %84,11’den %118,53’e yükselmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Aydem Enerji (AYDEM, Nötr): Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın 12 Mayıs 2022 tarihli Kurul Kararı doğrultusunda SÖKE RES’in kurulu gücü 30 Eylül 2022 tarihine kadar geçerli olmak üzere %15 artırılarak 51,75 MWe’ye yükseltilmiştir.
Aygaz (AYGAZ, Nötr): Şirketin JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen kredi derecelendirme süreci tamamlanmış olup, Şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notu “AA+(Tr) / (Stabil Görünüm)”, Kısa Vadeli Ulusal Notu “J1+(Tr) / (Stabil Görünüm)”, Uzun Vadeli Uluslararası Notu (yerel ve yabancı para cinsinden) “BB / (Stabil Görünüm)” ve Kısa Vadeli Uluslararası Notu (yerel ve yabancı para cinsinden) “J3 / (Stabil Görünüm)” olarak belirlenmiştir.
Galata Wind (GWIND, Nötr): Haziran 2022 tarihinde Sustainalytics tarafından yapılan analiz sonucunda Galata Wind Enerji A.Ş.’nin Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (“ÇSY”) Risk Derecelendirme Notu 19,9 olarak tespit edilmiştir. Belirlenen bu not uyarınca, Şirketin, ÇSY faktörlerinden finansal olarak önemli ölçüde etkilenme riskinin “Düşük” kategoride olduğu değerlendirilmiştir. ÇSY Risk Derecelendirmesi Notu’na göre, Galata Wind, Elektrik Hizmetleri (Utilities) sektörü içinde 675 adet şirket arasında 80. sırada yer almıştır.
Jantsa Jant Sanayi (JANTS, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. Şirketin uzun vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu (TR) AAA, kısa vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu (TR)J1+ olarak derecelendirmiştir, görünümü ise stabil olarak belirlemiştir.
Şişecam (SISE, Nötr): 26 Şubat 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında 14 Haziran 2022 tarihinde alımlarla devam edilmiştir. 21,64 TL-21,82 TL fiyat aralığından (ortalama 21,74 TL) 1.321.876 adet pay geri alınmış ve şirketin sahip olduğu SISE payları 82.497.474 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %2,69).
SEKTÖR HABERLERİ
Sigortacılık: Bloomberg HT yayınına katılan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, “Uzun vadeli bonolara ihtiyacımız var. Çalışma olursa katkı sunmaya hazırız. Sektör olarak, Devlet iç borçlanma senetlerine 30 milyar liralık talep yaratabiliriz” dedi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirketin Ankara’da bulunan 30.000m2 arsası üzerinde, halka arz öncesinde inşaatına başlanan ve her katı 7.800m2‘lik 2 katlı (toplam 15.600m2) ilk etabı tamamlanmış bulunan fabrika binasında, %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri bağlı ortaklığı şeklinde kurulacak ve şirket bünyesinde faaliyet gösterecek; yıllık 500 MW üretim kapasitesine sahip istenildiğinde yıllık 1.000 MW üretim kapasitesine çıkartılabilecek opsiyonlara sahip olacak şekilde güneş paneli fabrikası kurulmasına karar verilmiştir. Şirket, seri üretime 2023 yılının ilk çeyreğinde başlamayı planladıklarını açıklamıştır.
Ayrıca Şirket, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası’ndan ”Ereğli Şeker Fabrikası Og Tesisi İçin Ve Eskişehir Makine Fabrikası Og Tesisi İçin Sf6 Gazlı Metal Enclosed Hücre” alımına yönelik 6,2mn TL’lik sipariş almıştır. Ek olarak Şirket, SEM-AS Gıda Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin Ankara Kahramankazan’da bulunan tesislerine, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin 5.1.c maddesi kapsamında Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda ilgili firma ile anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli vergiler hariç 385.000,USD’dir.
Söktaş Tekstil (SKTAS): 08.03.2022 tarihinde yaptığı özel durum açıklamasında Şirketin %84 oranında bağlı ortaklığı Efeler Çiftliği Tarım ve Hayvancılık A.Ş.’nin (“Efeler Çiftliği”) halka arzına ilişkin başvurunun Sermaye Piyasası Kurulu’na (“SPK”) yapıldığını duyurulmuştu. Söz konusu halka arz başvurusunun mevcut aşamada uygun bulunmadığı hususu SPK’nın 14.06.2022 tarihli yazısı ile Şirkete dün (14.06.2022) tebliğ edilmiştir.
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra; yüksek enflasyon ortamının yarattığı mevcut ekonomik koşullar ve piyasa koşulları da göz önünde bulundurulduğunda, halka arz fiyatı ve yatırımcı talebi açısından daha elverişli bir ortamın oluşması durumunda Şirket yatırımcılarının menfaatini de gözeterek halka arz konusu tekrar değerlendirilecektir. Söktaş Grup olarak yatırımcılarına değer yaratma hedefimiz doğrultusunda; AB standartlarında üretim yapan ve Türkiye’nin en büyük çiğ süt üretim tesislerinden birisi olan Efeler Çiftliği, çiğ süt ve katma değerli süt ürünleriyle karlı bir şekilde büyümeye devam edecektir.
Verusa Holding(VERUS): Şirket Yönetim Kurulu tarafından alınan 11.05.2022 tarihli payların geri alımına ilişkin karar kapsamında geri alım işlemleri yapılmıştır. 14.06.2022 tarihinde 58,95 TL- 59,00 TL fiyat aralığından (ortalama 58,9602 TL) 10.000 adet pay geri alınmış ve şirketin sahip olduğu VERUS payları 391.117 adete ulaşmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 113 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 597 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,36 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,26-%3,50 bandında hareketin ardından %3,48 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 190 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi