Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.04.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Dow Jones ve S&P500 endeksleri tarihi zirvelerinden geri çekilirlerken, Nasdaq teknoloji endeksi %1 oranında düşüşle günü tamamladı. Bu sabaha bakıldığında, ABD vadelilerinde yataya yakın hafif alıcılı bir seyir var. Asya borsaları ise karışık. Pariteler tarafında Dolar, yaşanan düşüşlerinin ardından toparlanmaya çalışıyor ancak tepki zayıf. Dün anlamlı bir yükselişle günü kapatan Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de Rus Rublesi öncülüğünde hafif satıcılı bir seyir izliyorlar. Bugünkü TCMB faiz kararı öncesinde TL ise sakin bir görüntü çizerken, BIST100 endeksi güne yataya yakın hafif alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. TCMB’nin beklendiği gibi politika faizinde değişiklik yapmaması ve Karar Metni’nin şahin bir tona işaret etmesi durumunda BIST100 endeksi bankacılık hisseleri öncülüğünde 1.430 seviyesine kadar yükseliş kaydedebilir.

MAKROEKONOMİ

Dün ECB ve FED Başkanları’nın konuşmaları izlendi. ECB Başkanı Lagarde konuşmasında mali ve parasal destekleri koltuk değneğine benzeterek teşviklerin önemine dikkat çekti ve tam toparlanma sağlanana kadar teşviklerin sürdürüleceğini belirtti. ABD’deki mali teşviklerin AB GSYH’sini orta vadede %0,3 büyüteceğini ve enflasyonu da %0,15 yukarı çekeceğini ve asıl etkisinin 2022 senesinde görüleceğini belirtti.

Fed Başkanı Powell ise varlık alımlarının azaltılmasının faiz artırımından çok önce olacağını ve çoğu Fed üyesinin 2024 yılı öncesinde faiz artırımı beklemediğini belirtti. Ekonominin dönüm noktasında olduğunu, vakaların artmasının şu an en büyük risk olduğunu vurguladı. Borç konusuna da değinerek cari borç seviyelerinin sürdürülebilir olduğunu, şu anda bunun öncelik olmadığını fakat uzun vadede bütçenin sürdürülemez olduğunu söyledi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD ekonomisinin 2. çeyreğe nasıl başladığına dair fikir verecek olan bölgesel Fed anketleri izlenecek. TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi verisi açıklanacak. Endeksin, Biden’ın teşvik paketi teklifinin yasalaşması, kısıtlamaların gevşetilmeye başlanması, aşılamalardaki hızlanma ve imalat PMI verilerinin güçlü seyrinin de işaret ettiği üzere yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi açıklanacak.

  • ABD’de şubat ayında perakende satışlar devlet yardımlarındaki kesinti ve kötü hava koşullarının da etkisiyle aylık bazda %3 düşmüştü, sanayi üretimi ise aylık %2,2 düşmüştü. Kapasite kullanım oranı da ekim sonrası en düşük seviyeye %73,8’e gerilemişti. Mart ayında ise düzelen hava koşullarının da etkisiyle güçlü perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri görmemiz olası. Özellikle 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi kapsamında dağıtılan nakit çeklerin ve kısıtlamaların da kısmi gevşetilmesiyle perakende satışların aylık bazda artması beklenmekte. Sanayi üretiminin de mart ayındaki güçlü PMI verileriyle uyumlu olarak artması beklenmekte. Bu kapsamda, TSİ 16.15’te ABD’de sanayi üretiminin aylık bazda %2,8 oranında artması ve kapasite kullanım oranının %73,8’den %75,7 seviyesine yükselmesi beklenirken, perakende satışların ise aylık %5,9 oranında artması bekleniyor.
  • Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 10 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Mart ayında istihdam verilerinde toparlanma gördükten sonra son bir kaç haftadır teşviklere rağmen haftalık işsizlik maaşı başvurularında beklentilerin üzerinde rakamlar görülmekte. 3 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 680 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenirken 744 bin kişi seviyesine yükselmişti. 10 Nisan haftasında yeni işsizlik maaşı başvurularının 700 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor.
  • Öte yandan, TSİ 18.30’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, TSİ 21’de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin ve TSİ 23’te Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in konuşmaları takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14’te TCMB’nin faiz kararı olacak. TCMB’de Başkan değişimi sonrası ilk PPK toplantısı yapılacak. TCMB Beklenti Anketi’ne ve Foreks Anketi’ne göre TCMB’nin bu toplantısında değişiklik yapması beklenmiyor. Son dönemdeki döviz kuru gelişmeleri, uluslararası emtia fiyatlarındaki seyir ve ÜFE’nin görünümü önümüzdeki dönemde enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler olarak görülmekte. Bu açıdan son Beklenti Anketi’nde de kısa ve orta vadeli enflasyon enflasyon beklentilerinde yükselişler gördük. Neticede bu toplantıda faiz değişikliği beklenmemekte fakat karar metnindeki mesajlar önemli olacaktır.

Ayrıca TSİ 11’de mart ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe dengesi verisi açıklanacak. Şubat ayında bütçe aylık 23,2 milyar TL fazla verirken kümülatif açık 218,4 milyar TL’den 187,9 milyar TL’ye ve bütçe açığı/GSYH oranı ise yaklaşık %4,3’ten %3,7’ye gerilemişti. Vergi gelirleri açısından bakıldığında bir önceki senenin aynı ayına göre %37, aylık ise %24,2 artmıştı. Bütçe giderleri ise aylık %15,3 azalmış, faiz giderleri de ocak ayına göre %41,9 düşük kalmıştı.

  • Bütçe verisi öncesi takip ettiğimiz nakit dengesi mart ayında 40,9 milyar TL fazla verdi ve kümülatif nakit açığı 144,2 milyar TL’ye 12 aylık kümülatif nakit açığı/GSYH oranı da böylece %4,5 seviyesinden %2,9’a geriledi. Bu sene TCMB kar aktarımının 31 Mart itibarıyla olması ve şubat ayında tahakkuk eden vergilerin 23 milyar TL’lik kısmının mart ayında Hazine hesabına girmesi de nakit dengesinin fazla vermesine katkıda bulunmuştu. Gelir artışının aylık bazda %57,2, kar aktarımı hariç gelir (30,2 milyar TL kar+5,5 milyar TL ihtiyaç akçesi) yaklaşık %20,7 olduğunu hesaplamıştık. Harcamalardaki artış ise aylık bazda %11,3 ile gelir artışının altında. Bu açıdan mart ayı kümülatif bütçe açığında azalma görmemiz olası gözükmekte.

Bunun yanında, TSİ 10’da mart ayına ilişkin konut satışları verisi açıklanacak. Şubat ayında toplam konut satışları aylık %15,1 artarken, yıllık %31,6 düşmüş, ipotekli konut satışları ise aylık %36,7 artarken, yıllık bazda %66,5 düşük kalmıştı. Temmuz sonrası aylık bazda ilk kez toplam ve ipotekli konut satışları artmış fakat sıkılaşan finansal koşulların da etkisiyle geçtiğimiz sene ortalamasına göre oldukça düşük kalmıştı.

Öte yandan, TSİ 10’da şubat ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri takip edilecek. Ocak ayı verilerine göre özel sektörün uzun vadeli kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 18 milyon USD azalışla 164,1 milyar USD seviyesine ve kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 49 milyon USD azalışla 9,8 milyar USD seviyesine gerilemişti.

TCMB bugün ayrıca DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve iki haftalık düşüşün ardından 9 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 1,72 milyar USD arttı. Bireysel DTH 0,62 milyar USD, kurumsal DTH’lar ise 1,1 milyar USD arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %54,6’dan %54,9’a yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,05 artış, YP kredilerde haftalık %0,64 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,26 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 9 Nisan haftasında brüt rezervlerin arttığını ve net rezervin ise gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre ilgili haftada TCMB dış varlıkları 1,9 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 89,3 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 2,6 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 10,7 milyar USD seviyesinden 10 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,76 milyar USD azalarak rezervleri düşürücü yönde etki yaptı.

ŞİRKET HABERLERİ

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Negatif): Yarı iletken tedarikinde yaşanan küresel sıkıntıların devam etmesinin yanında, Japonya’daki deprem ve yangının neden olduğu yarı iletken malzemelerde ilave tedarik sorunları ortaya çıkmıştır. Şu ana kadar ana ortağı Ford Motor Company’nin aldığı önlemler ve şirketin tedarikçileri ile yaptığı planlamalarla küresel çaptaki bu krizin etkileri en aza indirilmiş olmakla birlikte, bu yeni gelişmenin etkisiyle, her yıl yaz aylarında planlı bakım ve yeni yatırımlarımı için üretim hatlarının hazırlanması amacıyla yapılan rutin duruşun öne çekilmesine ve Gölcük Fabrikasında 19 Nisan ile 13 Haziran tarihleri arasında üretime ara verilmesine karar verilmiştir. Yeniköy ve Eskişehir fabrikalarında ise üretime devam edilecektir. Üretime ara verilmesinden kaynaklanan üretim kaybı etkisinin izleyen aylarda üretim temposundaki artış sayesinde azaltılmasıyla, kamuya açıklanan 2021 yılı toplam üretim ve satış adet tahminlerinin açıklanan sınırların içinde kalması beklenmektedir.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirketin Kaymaz altın madeni 2. Atık Depolama Tesisi projesi hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Eskişehir 1. İdare Mahkemesi 2020/302 E.ve 2020/ 350 sayılarıyla dava açıldığını ve açılan davada, davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanında müdahil olunduğunu KAP’ta Finansal Raporlar dipnotlarında ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunda açıklanmıştı. Şirkete dün tebliğ edilen karara göre, 1. İdare Mahkemesi, davacıların ÇED işlemin yürütmesinin durdurulması taleplerini itiraz yolu kapalı olmak üzere reddetmiştir. Bu durum şirket lehine sonuçlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rusya’nın uçuş sınırlamasıyla turist sayısında 500,000’e yakın düşüş olabileceğini, yaz rezervasyonlarında sıkıntı gözükmediğini söyledi. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çemaş Döküm (CEMAS): Şirket alınan siparişler ile ilgili şu duyuruyu KAP’a bildirmiştir: “Şirketimiz Azerbaycan Norm Cement, As Çimento, Aldnoa Mühendislik (Türkmenistan), Nuh Çimento, Arkoz Gaz Beton ve Votorantim Çimento firmalarından hepsi bu yıl içinde teslim edilmek üzere toplam 17,1 milyon TL tutarında Çelik Bilya/Silpeps siparişi almıştır. Söz konusu siparişler uzun vadeli sözleşmeli anlaşmamız olan firmaların dışındaki firmalar tarafından verilen ekstra siparişlerdir.”

Kervan Gıda (KRVGD): Şirketin Licorice kategorisindeki üretim kapasitesinin, 2020 yılı sonunda devreye giren yeni hattımız ile birlikte 12.500 ton/yıl olduğunu duyurmuştur. Güncel durumda %90 üzerinde kapasite kullanım oranı ile çalışan Licorice hatlarına ek olarak, artan Licorice talebini karşılamak için 5.000 ton/yıl kapasiteli yeni hat yatırımına karar verildiği açıklanmıştır. Yeni hatla birlikte kapasitenin %40 artarak 17.500 ton/yıl seviyesine yükselecektir. Yeni hattın 2021 yılı Aralık ayında devreye girmesi planlanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 73 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 315 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,62 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,61-%1,65 bandında hareketin ardından %1,63 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde sınırlı düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi