Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (15.04.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Dünkü pozitif havanın ardından bu sabah küresel piyasalar güne nötr risk iştahıyla başlıyorlar. Asya borsaları yön bulmakta zorlanırlarken, ABD vadelilerinde %0,5’e varan realizasyonlar gözlemleniyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ve Japon Yeni de yatay bir görüntü sergiliyorlar. Dün bir süredir direnç yaptığı 6,80’in üzerine çıkan ve günü de 6,8160 seviyesinden kapatan Dolar /TL ise bu sabah dünkü kapanışın hafif üzerinde seyrediyor. Küresel borsalarda kar realizasyonlarının baskın olduğu bu sabah, TL’nin de baskı altında kalmaya devam etmesiyle birlikte BIST100 endeksi güne yataya yakın hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Öte yandan, dün kurun 6,80’nin üzerine çıkmasının endeks ve akşam saatlerinde de işlem gören vadelilerde önemli bir etki yaratmadığını gözlemledik. Bu da kurda sert bir yükseliş gözlenmedikçe endeksin gün içerisinde küresel risk iştahına paralel hareket edebileceğine işaret ediyor. TL’deki hareketlerin sertleşmemesi ve yurtdışı piyasaların tekrar pozitif bölgeye geçmesi durumunda ise kısa vadeli iyi bir momentum yakalayan BIST100 endeksi 100bin psikolojik seviyesini hedeflemek isteyebilir. Olası kar satışlarında, 97.500 desteğinin altına sarkma yaşanmadıkça 100bin seviyesi hedefte kalmaya devam edebilir.

MAKROEKONOMİ

Dün ABD ekonomisinin mayıs ayında yeniden faaliyete geçeceğine ilişkin beklentilerin ağırlık kazanması ve iyimserliğinin artmasıyla Wall Street yükselişle kapanırken, bugün Asya borsalarında karışık bir seyir görmekteyiz. ABD yönetiminin baş sağlık danışmanı Fauci, ülke ekonomisindeki faaliyetlere 1 Mayıs itibarıyla geri dönüş hedefinin “biraz fazla iyimser olduğunu” söylemesi ise piyasaların temkinli modundan çok uzaklaşmasına izin vermiyor. Trump’ın bu hafta ABD ekonomisinin yeniden açılmasıyla ilgili bazı açıklamalar yapması bekleniyor. Bu arada Trump, ”Dünya Sağlık Örgütü’ne mali desteğin durdurulması talimatı veriyorum” dedi.

  • Bilanço sezonunun bir yandan takip edildiği haftada IMF, yeni tip koronavirüs salgınının küresel piyasalara benzeri görülmemiş bir “darbe” indirdiğini belirtti. Dün açıklanan JPMorgan’ın karı 7 yılın en düşüğüne gerilerken, bugün Citigroup ve Goldman Sachs gibi şirketlerin performansları izlenecek. Çin Merkez Bankası, yeni bir gevşemeye giderek orta vadeli borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyeye çekti ve 20 baz puan düşürdü.
  • Endonezya Merkez Bankası, %4,50 seviyesindeki politika faiz oranını değiştirmedi, ancak zorunlu karşılık oranını geleneksel bankalar için 200 baz puan ve İslami bankalar için 50 baz puan düşürdü. Güney Afrika Merkez Bankası ise, dün olağanüstü bir kararla politika faiz oranını 100 baz puan indirimle %4,25’e düşürerek rekor düşük seviyeye çekti.

Bugün ABD’de mart ayına ilişkin veriler piyasaya yön verecek. ABD’de TSİ 16.15’te mart ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ve TSİ 15.30’da mart ayı perakende satışlar açıklanacak. Ayrıca TSİ 15.30’da nisan ayı New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi paylaşılacak. TSİ 21’de Fed tarafından Bej Kitap yayınlanacak. Fed’in 12 bölgesel biriminden toplanan ve son ekonomik duruma ve gelecek döneme ilişkin ekonomik ve sektörel analizlerin yer aldığı bu rapor, koronavirüsün etkilerine yönelik beklentiler açısından dikkatle takip edilecek. Bunun yanında, Güney Kore’de Yasama Meclisi Seçimleri yapılacak. TSİ 17’de Kanada Merkez Bankası’nın, %0,25 seviyesinde bulunan politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor. Ayrıca G-20 Ekonomi ve Maliye Bakanları ile Merkez Bankası Başkanlarının videokonferans toplantısı ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) aylık raporu takip edilecek.

  • ABD’de perakende satışların evde kal çağrılarıyla ve artan işsizlikle önemli derecede düşmesi beklenmekte ve bundan sonraki süreçte salgının tüketicilerin tasarruf eğilimini artırması öngörülmekte. Aynı şekilde sanayi üretimi datalarında da düşüş beklenmekte, mart ayındaki öncü göstergelerden ISM imalat endeksi de 50,3’ten 47,7’ye düşmüştü.

Yurtiçinde bugün TSİ 11’de mart ayı merkezi yönetim bütçe dengesi açıklanacak. Ayrıca TSİ 10’da mart ayına ilişkin konut satışları takip edilecek.

  • Martta koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik aktivitenin yavaşlamaya başlamasıyla vergi gelirlerinin azalması ve hükümetin virüs salgının olumsuz etkileriyle mücadele kapsamında vergi alacaklarını 6 ay ötelemesi gibi tedbirlerin etkisiyle bütçe açığında mart ayından itibaren geçici bir artış olması beklenebilir. Bütçe dengesi öncesi takip ettiğimiz Hazine nakit dengesi, mart ayında 40 milyar TL açık verdi, 12 aylık kümülatif nakit bütçe açığı/GSYH ise %2,6 civarında. Hazine de bu doğrultuda önümüzdeki üç aylık süreçte borçlanma projeksiyonlarında artış yönünde revizeye gitti.

IMF küresel büyüme tahminini %3,3 büyümeden 2008 krizinden de daha kötü bir daralma olan %-3’e çekti. Neticede baz senaryoda salgının negatif etkileriyle 2020 yılında %3 daralma beklenmekte ki küresel krizde bu rakam %-0,7 idi. 2021 yılı için ise pozitif bir senaryo çizilmekte ve büyüme oranının %5,8 olması beklenmekte. IMF baz senaryosunu 2.çeyrekte virüsün etkilerinin en üst noktaya ulaşacağı ve yılın ikinci yarısından itibaren kademeli olarak salgına ilişkin tedbirlerin kaldırılacağı varsayımı ile tahmin etmekte. Pandeminin etkilerinin 2021 yılının sonuna kadar sürdüğü daha olumsuz senaryoda küresel GSYH’nin %8 küçülebileceği beklenmekte.

ABD özelinde bu sene %5,9 daralma, 2021’de %4,7 büyüme beklenmekte. Avrupa için eksi büyümeler tahmin edilirken, Çin’in bu sene yalnızca %1,2 büyüyeceği tahmin edilmiş. IMF’ye göre Asya ekonomisi %1 ile bu sene tek büyüyen ekonomi olacak.

Türkiye’nin ise 2020 yılında %5 küçülüp, 2021 yılında %5 büyüyeceği yönünde beklentileri şekillenmekte. Türkiye’nin 2020 ve 2021 yılı tüketici fiyatları tahmini %12 oldu, 2020 işsizlik tahmini %17,2, 2021 tahmini de %15,6 olarak öngörüldü.

  • Son rapordan bu yana dünyada ‘dramatik’ değişiklikler yaşandığını belirten kurum daha önce görülmemiş bir kriz yaşandığını ifade etti.
  • Merkez Bankaları’nın son haftalarda krizle mücadele için likidite ve parasal teşvik adımları attığı belirtilirken bu adımların güven aşıladığı ve piyasalardaki şoku sınırlamaya katkı yaptığı dile getirildi. Senkronize adımların gelişen ülke ekonomilerine de alan açacağı belirtildi.
  • Raporda her ne kadar sert aşağı yönlü revizyonlar olsa da risklerin hala aşağı yönlü olduğu vurgulandı, salgının tahmin edilenden daha uzun süreli olabileceği hatırlatıldı.

ŞİRKET HABERLERİ

Deva Holding (DEVA, Nötr): Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Eurasia Rating, Şirket ve Bağlı Ortaklıklarının Konsolide yapısını ve Mevcut/Planlanan Tahvil İhraçlarının Nakit Akımları’nı gözden geçirerek, yüksek düzeyde yatırım yapılabilir olarak değerlendirmiş, Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notları’nı sırasıyla ‘AA-(Trk)’ ve ‘A-1+(Trk)’ olarak yukarı yönlü revize etmiş, söz konusu notlara ilişkin görünümünü “Stabil” olarak belirlemiştir. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Yerel Para Not ve Görünümünü ise “BB+/Negatif” olarak belirlemiştir.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Negatif): Şirketin Martayındaki yolcu sayısı 2019’un aynı ayına göre %44,1 azalışla 1,34mn kişi olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 7,5 puan azalışla %80,1’i göstermiştir. 2020’nin ilk 3 ayında yolcu sayısı %9,5azalışla 6,25mn olurken, yolcu doluluk oranı 0,1 puan azalışla %86,8 olarak gerçekleşmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Negatif): THY koronavirüs önlemleri kapsamında tüm dış hat uçuşlarını 20 Mayıs’a kadardurdurduğunu açıkladı.THY daha önce yurtdışı tarifeli seferlerini 1 Mayıs’a kadardurdurduğunu açıklamıştı.THY’nin internet sitesinde yayınlanan duyuruda, iç hatuçuşların ise 20 Nisan’a kadar durdurulmuş olduğu bilgisi yer aldı.

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: Koronavirüs nedeniyle dünya çapında uçuşlar nisan başlarında yaklaşık %80 azaldı. Global havayollarının koronavirüs nedeniyle 314 milyar USD gelir kaybı yaşaması bekleniyor. Önceki tahmin edilen virüs ile alakalı global havayolları gelir kaybı 252 milyar USD idi. (Kaynak: IATA)

Otomotiv: Volkswagen AG’nin Audi biriminin, koronavirüs yayılımı devam etmesine rağmen Avrupa’daki fabrikalarını kademeli olarak yeniden açacağı belirtildi.Şirket, dünyanın en büyük motor santrallerinden biri olan Audi’nin Gyoer, Macaristan’daki 100 işçinin çalıştığı üretim hattını tek vardiyalı sistemde yeniden başlattığını bildirdi.Bloomberg Intelligence analisti Michael Dean’e göre, Avrupa’da otomobil kayıtları, 2020’de araç satışında 3mn kayıp veya 60 milyar EUR (66 milyar USD) daha düşük gelirle %20 düşebilir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akmerkez GYO (AKMGY): Şirket Yönetim Kurulu tarafından önerilen ve 6 Mart 2020 tarihinde kamuya açıklanan kar payı dağıtım teklifi 2019 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında oy çokluğuyla reddedilmiştir. Pay sahiplerinden Akkök Holding temsilcisince verilen kar dağıtımına ilişkin önerge ve önergeye uygun şekilde revize edilerek okunan Kar Dağıtım Tablosu oy çokluğuyla kabul edilmiş ve kar dağıtımının genel kurulca kabul edilen önerge doğrultusunda yapılmasına karar verilmiştir. Buna göre 1. Taksit Brüt 1,30 TL, net 1,30 TL’dir (Kesinleşen nakit kar payı hak kullanım tarihi 15.04.2020). 2. Taksit Brüt 0,47 TL, net 0,47 TL’dir.

Vakko (VAKKO): 31.03.2020 tarihinden itibaren e-ticaret depo ve lojistik operasyonlarına geçici bir süre ara verildiği; 31 Mart 2020 saat 24.00’e kadar olan tüm siparişlerin müşterilere en kısa zamanda ulaştırılmasına ve 31 Mart 2020 saat 24.00’e kadar olan online siparişlerin iade süreçlerinin 90 güne uzatılmasına, karar verildiği bildirilmişti.Vakko Müşterilerinin siparişlerini geciktirmemek ve mağdur etmemek adına, 14.04.2020 tarihi itibariyle, e-ticaret depo ve lojistik operasyonlarının çalışanların gönüllülük esasına uyularak başlatılmasına ve online mağazalar ile Vakko app’ten satın alınan ürünlerin müşterilere sevkiyatlarının yeniden başlatılmasına karar verilmiştir. 14.04.2020 tarihinden itibaren olan tüm siparişlerde iade süresi 60 gün olarak belirlenmiştir.

Yünsa Yünlü (YUNSA): Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid19 kaynaklı olarak şirketlerin finansman yapılarını ihtiyatlıkla takip etmeleri ve daha çok likiditeye sahip olmaları gereken bir dönem olması dolayısıyla içinde bulunulan güncel koşullar ve T.C Ticaret Bakanlığı’nın da önerisi nedeniylekar payı ödeme tutarı güncellenerek brüt 0,0208608 TL, net 0,0177316 TL ödeme yapılmasına karar verilmiştir. (Kesinleşen nakit karpayı hak kullanım tarihi 17.04.2020)

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,06 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 102 milyar TL ile 77,5 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 24,5 milyar TL’si  %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllıkların faizinde bu hafta anlamlı bir değişim gözlenmiyor ve %0,75 seviyesine yakın bulunuyor.

Yurtiçi tahvil ve bono piyasasında zayıf işlem hacminde yatay bir seyir gözlendi. 2 yıllık ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizleri günlük bazda değişmeyerek %12,50 ve %13,99 seviyelerinde yatay kapanırken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 4 baz puanlık sınırlı düşüşle %13,96 seviyesine geriledi.