SABAH STRATEJİSİ
ABD’de seçimlerden sonra olsa bile, teşvik paketi üzerinde anlaşma sağlanacağına yönelik beklentilerin devam etmesi bu yöndeki olumsuz açıklamaların etkisini şu aşamada sınırlı kılıyor. Yine, aşı çalışmalarına bir şirketin daha ara vermesi de risk iştahı üzerinde net olumsuz bir etki yapmıyor. Dün %0,6 oranında düşüş kaydeden S&P500 endeksi bugün %0,3’e yakın alıcılı bir görüntü sergilemekte. Diğer taraftan Asya’da genel olarak kar realizasyonları gözleniyor. Yurtiçinde ise kur hareketi yakından takip edilmeye devam edilmekte. Dolar / TL, yakın zirvesinin geçtiği 7,95 – 7,96 seviyesine yaklaşma eğiliminde. Sanayi endeksi dirençli görüntüsünü korusa da kur etkisiyle bankacılık hisseleri endeksi aşağıya çekebilir. Olası geri çekilmelerde 1.166 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Bir yandan ABD’de bilanço sezonunun başlaması ve bir yandan da teşvik paketi müzakerelerindeki halihazırda herhangi bir anlaşmanın olmaması risk iştahında belirleyici oluyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, Trump yönetiminin 1,8 trilyon USD’lik teşvik paketi teklifini reddetti. Johnson&Johnson ardından Eli Lilly & Co. Şirketinin de aşı çalışmalarına ara vermesi risk iştahını baskılamakta. Wells Fargo, Bank of America ve Goldman Sachs’ın bilançoları ise bugün açıklanacak.
Bugün ABD tarafında, TSİ 15.30’da eylül ayına ilişkin ÜFE verileri açıklanacak. Dün ABD TÜFE eylül ayında beklentilerle uyumlu olarak yıllık %1,3’ten %1,4’e yükseldi. TSİ 21’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD’de ilgili bölgelerdeki ekonomik toparlanmanın seyrine yönelik değerlendirmeler izlenecek. TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde ağustos ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak. Öte yandan, TSİ 11’de ECB Başkanı Christine Lagarde’ın, TSİ 14’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch’in, TSİ 15.15’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy de Galhau’nun konuşmaları takip edilecek. IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları’nın açılışına ilişkin basın konferansında Dünya Bankası Başkanı David Malpass’ın konuşması ve Dünya Ticaret Örgütü Genel Konsey Toplantısı takip edilecek.
Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık %6 civarındaki artış beklentisinin üzerinde ve Ocak 2018’den bu yana en yüksek seviyede %10,4 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuz ayındaki aylık %8,5 artışın ardından ağustos ayında %3,4 artış kaydetti. Nisan ayında sanayi üretimi %30 daralmayla dip noktayı görmüş, mayıs ve haziran aylarında aylık %18 artış göstermişti.
Hatırda Kalması Gerekenler:
- Sanayi üretiminin ana alt kalemlerinde dayanıklı tüketim malları haricinde aylık artışın ara ve sermaye malı öncülüğünde sürdüğünü görüyoruz. Yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatında artış hız kesse de devam ediyor. Dış talebe duyarlı olan ara mal imalatı da küresel ekonomik görünümdeki toparlanmanın devam etmesiyle olumlu seyrini sürdürüyor. Dayanıklı mal üretimindeki zayıflamaya karşın dayanıksız mal üretimi ağustos ayında artmayı sürdürdü. Sektörel bazda ise önemli ihracat kalemlerimizden motorlu taşıt ve diğer ulaşım araçlarının imalatında güçlü artışlar görüyoruz. Ana metal sanayi, gıda, tekstil, deri, eczacılık, kauçuk plastik, kimyasal ürünlerin imalatı, fabrikasyon metal ürünleri ve inşaat sektörüne öncü olan diğer metalik olmayan minerallerin üretiminin sanayi üretimindeki pozitif görünüme katkı veren ana kalemler olduğunu görmekteyiz.
- Eylül ayında imalat PMI, salgın öncesi dönemin üzerinde seyrederek ekonomide toparlanmanın sürdüğüne işaret ederken, elektrik tüketimi de olumlu seyrini sürdürdü. Bu görüntü ise sanayi üretiminin eylül ayında pozitif seyrini sürdüreceğine referans veriyor. Mevcut veriler üçüncü çeyrek büyüme tahminlerinde yukarı yönlü güncelleme olabileceğine işaret ediyor. Bu da yılı YEP’teki tahmine yakın sınırlı bir pozitif büyümeyle sonlandırmamıza imkan verebilir. Bununla birlikte TCMB’nin finansman koşullarını sıkılaştırıcı adımlarının yanında, küresel ve yerel anlamda artan koronavirüs vaka sayısının devamı ise dördüncü çeyrekte sanayi üretimindeki ivmelenmeyi yavaşlatabilir. Geçtiğimiz sene son çeyrekte sanayi üretimi yıllık olarak ortalamada %6 civarında artışa işaret etmişti, bu güçlü baz etkisi de sanayi üretimindeki yıllık artışın hız kesmesine neden olabilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket’in İstanbul- Tuzla mülkiyetinde bulunan 10.053 m2 yüz ölçümlü arsa KDV Hariç 39mn TL (KDV Dahil 46mn TL) bedel üzerinden e-İhale ile Açık Artırma Usulü ile satışa sunulmuş olup, söz konusu arsa için 09.10.2020 tarihinde sonuçlanan e-İhalede toplamda KDV Hariç 39,4mn TL (KDV Dahil 46,5mn) teklif gelmiştir.
Tat Gıda (TATGD, Sınırlı Pozitif): Şirketin makarna ve unlu mamuller iş kolundaki faaliyetlerinin durdurulmasını takiben, İzmir ili Bornova ilçesinde bulunan makarna işkoluna ait gayrimenkulün uygun koşulların oluşması halinde satışı için çalışmalara başlandığı açıklanmıştı. Bu kapsamda gerçekleştirilen elektronik ihalede, söz konusu gayrimenkul için İzka İnşaat Taahhüt Mühendislik Ltd. Şti. tarafından verilen KDV hariç 85,5mn TL tutarındaki teklif en iyi teklif olmuştur. Alıcı firmadan 5mn TL teminat mektubu alınmış olup; satış işlemi gayrimenkulün ihalede belirlenen koşullar üzerinden satışı için nihai yönetim kurulu kararının alınarak satış bedelinin tahsili ve tapuda devir işlemlerinin tescilini takiben tamamlanacaktır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr):Boeing Türk HavaYolları’na Eylül’de 2 adet 787 Dreamliner uçağıteslim ettiğini bildirdi.
SEKTÖR HABERLERİ
Halka Arz: Kervan Gıda, halka arz olmak için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurduğunu duyurdu. Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla halka arz olacak kurumun, şirket paylarının 2020 yılında halka arz edilerek Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmesi planlanıyor. Hali hazırda 85 ülkeye ürün ihraç eden ve ABD, İngiltere, Almanya ve Rusya’da satış şirketleri bulunan Kervan Gıda, Bebeto markası ve geniş ürün gamı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Kaynak: Matriks
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ege Profil (EGPRO): Şirketin hakim ortağı DECEUNINCK N.V.’nin sahip olduğu borsada işlem gören nitelikte, halka açık, hamiline paylardan 4mn (dört milyon) adet Ege Profil Ticaret ve Sanayi A.Ş. (EGPRO) paylarının; fiili dolaşım oranını %10’un üzerine çıkartılarak, yıldız pazarda işlem görmesini temin etmek gayesi ile 1 nominal pay değeri 17 TL’den az olmamak kaydıyla ve 22 TL ortalama ile Borsa İstanbul A.Ş.’de 31.10.2021 tarihine kadar satarak fiili dolaşıma dahil etmeye karar vermiştir. Hisse haber sonrası dün günü %9,9 oranında kayıpla kapamıştır.
Katmerciler (KATMR): Şirket yurtdışı kaynaklı 8,1mn USD tutarında muhtelif araç üstü ekipman siparişi almıştır. Teslimatlar 2021 yılı içerisinde yapılacaktır. Hisse dün günü %9,9 oranında artışla kapamıştır.
Karel Elektronik (KAREL): Şirket, Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik sayısal Sahra Santrali tedariki için 18mn TL’lik sipariş almıştır. Siparişe konu santrallerin teslimatları 2021 yılı içerisinde gerçekleşecektir. Hisse dün günü %0,1 oranında artışla kapamıştır.
Türk PrysmianKablo (PRKAB): Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından yapılan 400 kV Çanakkale Boğaz (Lapseki 3-Sütlüce 3) Geçişi & İzmit Körfez (Hersek-Dilovası) Geçişi Denizaltı Kablo Bağlantı İşleri Projeleri ihalesi için Şirket ile birlikte PrysmianPowerlink S.r.l.’nin oluşturduğu DB.KAB. 19 Adi Ortaklığı tarafından verilen teklifin en düşük ikinci teklif olduğu öğrenilmiştir. İhale teknik değerlendirme aşamasındadır. Hisse dün günü %7,5 oranında kayıpla kapamıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,93 seviyesinden %12,03 seviyesine yükseldi. TCMB dün geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %13,25’ten) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 226,4 milyar TL ile 140 milyar TL’si (140 milyar TL 1 aylık,%12,21) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 60,4 milyar TL’si BİST’te, 18 milyar TL’si BAPP’ta ve diğer geri kalan 8 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,77 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,72-%0,77 bandında hareketin ardından, %0,73 seviyesinden günü düşüşle kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde çok düşük hacimlerle faizlerde sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5-10 baz puan civarında yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi