Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.05.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalarda zayıf risk iştahı devam ediyor. Salgında ikinci dalga endişeleriyle birlikte piyasalar üzerinde ekonomik görünüme yönelik belirsizliklerin de ağırlığını hissettirmeye başladığını izliyoruz. Dün eksi bölgede kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde hafif satıcılı. Asya borsalarında da yine satıcılı bir görüntü var… Dolar / TL’nin 7,0 psikolojik seviyesinin altına gerilemesiyle dün de pozitif ayrışan BIST100 endeksi ise yurtdışı piyasalardaki görüntüye karşın TL’deki seyirle birlikte güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Kurun düşüş eğiliminde olması endeksi desteklemeye devam edebilecekken, yurtdışı piyasalar olası yükselişi sınırlandırabilir. Bu kapsamda, endeksin gün içerisinde 99.000 – 101.200 aralığında bant hareketi yapabileceğini öngörüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Bu hafta salgında ikinci dalga endişelerinin piyasalara yön verdiğini gözlemlerken, dün Fed Başkanı Powell’ın ekonomik toparlanmanın hız kazanmasının vakit alabileceğini dile getirmesi ve büyümeye yönelik beklentilerin belirsiz olduğunun gözlenmesi endişeleri güçlendirdi. Powell konuşmasında ABD ekonomisinin “uzunca bir süre” zayıf büyüme kaydedebileceğini ve merkez bankasının negatif faize karşı olduğunu belirtti. Trump, Huawei’nin ABD pazarına erişimini önleyen kararı uzattı. İtalya 55 milyar Euro değerindeki teşvik paketini onayladı. Bu arada ABD Temsilciler Meclisi, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, 3 trilyon dolarlık yeni bir ekonomik teşvik paketi tasarısı açıkladı.

  • Fed Başkanı Powell, ekonomik toparlanmanın kademeli olacağını ve ekonomiyi uzun süren zararlardan korumak adına ek hükümet yardımlarının buna değer olacağını söyledi. Toparlanmanın zaman alacağını ve zaman içerisinde likidite problemlerinin temerrüt sorunlarına dönüşebileceğini vurgularken, mali yardımların eğer uzun vadeli ekonomik zarardan koruyacaksa ve güçlü ekonomik toparlanma sağlayacaksa, masraflı olmasına rağmen değerli olacağını söyledi. Ekonomik görünümün yüksek oranda belirsizlikler ve ciddi aşağı yönlü riskler içermekte olduğunu da belirtti. Ayrıca uzun süreli ve derin resesyonun düşük verimlilik dönemini uzatacağından endişeli olduğunu da vurguladı. Konuşmasında negatif faiz konusunda ise olumsuz görüş belirtti. Aslında FOMC’nin negatif faiz hakkındaki düşüncelerinin değişmediğini, Fed’in daha önce kullandığı araçları kullanmaya devam edeceğini vurguladı.

Bugün ABD’de TSİ 15.30’da 9 Mayıs haftasına ilişkin Yeni İşsizlik Başvuruları verisi takip edilecek. 2 Mayıs haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları, ABD’de birçok eyalette işyerlerinin kademeli olarak açılmaya hazırlanmalarıyla 677 bin kişi azalışla 3,84 milyon kişiden 3,17 milyon kişiye gerileyerek haftalık bazda düşüş göstermişti. Ancak geçen haftadaki gerilemeye rağmen son yedi haftada toplam başvurular 33 milyonla rekor seviyeye ulaştı. 9 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik başvurularının ise 2,5 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

  • TSİ 20’de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin ve TSİ 10.30’da BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın konuşmaları izlenecek.
  • Ayrıca Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğinde hükümet yetkilileri, pazartesi günkü toplantının ardından, koronavirüs salgınında alınan tedbirleri tartışmak üzere bu hafta ikinci toplantıyı TSİ 10’da düzenleyecekler. Söz konusu toplantıdan çıkabilecek yeni mali tedbirler izlenecek. Öte yandan, TSİ 16’da Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz’un konuşması takip edilecek.
  • TSİ 11’de ise ECB’nin Ekonomi Bülteni yayınlanacak. Söz konusu bültende ECB’nin küresel ekonomiye ve Euro Bölgesi ekonomisine yönelik beklentileri ve tahminlerinin yanında, gelecek döneme ilişkin para politikası işaretleri dikkatle takip edilecek.
  • Ayrıca TSİ 11’de Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Enerji Piyasası Aylık Raporu yayınlanacak.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da mart ayı sanayi üretimi verisi izlenecek. Şubat ayında sanayi üretimi, yıllık olarak %7,2 artış beklentisinin hafif üstünde %7,5 artış sergilemişti. İmalat PMI’ın, şubat ayında 52,4 ile 2 yılın zirvesine çıkması ve şubat ayı reel kesim güven endeksinin Mayıs 2018’den bu yana en yüksek seviyesinde bulunması şubat ayı sanayi üretimine yansımıştı fakat mart ayıyla birlikte reel kesim güven ve ekonomik güven endeksindeki düşüş ve özellikle daralma bölgesine geçen ISO imalat PMI ise sanayi üretimindeki büyüme momentumunun hız keseceğini düşündürmekte. Nisan ayında da bu parametrelerde daha belirgin bozulmalar görmekteyiz. Mart ayında sanayi üretimi büyümesinde göreceli düşüş olabilir ve bu trend nisan ayı ile belirginleşecektir fakat yılın ikinci yarısından itibaren normalleşme ile sanayi üretiminde artış beklenebilir. Mart ayında, sanayi üretiminde aylık bazda %4 oranında gerileme ve yıllık bazda ise %1,6 oranında büyüme bekleniyor.

Mart ayında cari işlemler dengesi, genişleyen dış ticaret dengesi ve zayıflayan hizmet gelirleri ile birlikte 4 milyar dolarlık beklentilerin üzerinde 4,9 milyar dolar açık verdi. Enerji ve altın hariç cari denge ise 21 ay aradan sonra açığa yöneldi ve aylık 2,6 milyar dolar fazladan 1,2 milyar dolar açığa yöneldi. Yıllıklandırılmış bazda cari denge mart ayında 6,3 milyar dolardan 1,4 milyar dolar fazlaya geriledi. Nisan ayıyla birlikte yıllıklandırılmış bazda cari denge açığa yönelebilir. İlk çeyrekte cari açık ise 7,6 milyar dolar gerçekleşti. 2019 yılında cari denge 8,7 milyar dolar fazla vermişti.

  • Salgının etkisiyle mart ayı ortalarından itibaren ekonomik aktivite zayıflamaya başladı, salgının kontrol altına alınması amacıyla alınan önlemler kapsamında Türkiye genelinde yurt dışı uçuşlar ise 27 Mart itibarıyla tamamen durduruldu. Bu gelişmeler ışığında ihracatın mart ayında %18 düştüğü, ithalatın ise sadece %3 arttığı görülüyor. Seyahat gelirlerini içeren hizmet dengesi ise yıllık %56 geriledi.
  • Nisan ve mayıs ayında ise salgının etkisini özellikle hizmet gelirlerinde daha net hissedebiliriz. Dış ticaret dengesinde ise nisan ayında, mart ayına göre daha sınırlı bir dış ticaret açığı görüyoruz. Geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat nisanda geçen yılın aynı ayına göre %41,4 azalarak 8,99 milyar dolara gerilerken, ithalat %28,3 azalarak 12,95 milyar dolara geriledi. Nisan ayında dış ticaret açığı %45,1 artışla 3,97 milyar dolar gerçekleşti.
  • 2020 yılı Mart ayında cari denge 4,9 milyar dolar açık verirken, 7,7 milyar dolar net yabancı sermaye çıkışı oldu. Net hata noksanın da yaklaşık 4 milyar dolar çıkış yönünde olmasıyla rezervlerde 16,6 milyar dolarlık azalış görüldü.
  • Neticede yılın geri kalanında cari işlemler dengesinde birçok faktör etkili olacak. Sert gerileyen petrol fiyatları enerji ithalatımızı aşağı çekebilecek bir faktör olurken, küresel salgının etkisiyle ihracat ve başta turizm olmak üzere hizmet gelirleri ise baskı altında kalmayı sürdürecek. Yurt içi talep ise ithalatımızı baskılayacak bir diğer unsur olarak öne çıkmakta. Güncel anketlerde yıl sonu cari denge beklentilerinin 7-8 milyar dolar açık yönünde şekillendiğini görmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Türk Telekom (TTKOM, Pozitif): Türk Telekom’un 1. çeyrek net dönem karı 660,7mn TL olarak açıklanmıştır. Piyasa beklentisi 577mn TL, bizim beklentimiz ise 551mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden iyi gerçekleşen brüt kar marjı etkili olmuştur. Türk Telekom’un 1Ç2020 satış gelirleri %16,6 artışla 6.303mn TL’ye yükselirken, brüt kar %16,1 artarak 3.007mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 0,2 puan azalışla %47,7’i göstermiştir. Türk Telekom toplam abone sayısı, 1Ç2020’de 48,4 milyona ulaşmıştır. Operasyonel giderler %20,8 artmış ve 1.355mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyetlerden 1. çeyrekte 124mn TL gider yazılmıştır. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %6,9 artarak 1.528mn TL’yi göstermiştir. Faaliyet kar marjı ise 2,2 puan düşüşle %24,2’ye gerilemiştir. Türk Telekom’un FAVÖK’ü 1Ç2019’daki 2.655mn TL’den 1Ç2020’de 2.977mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı 1,9 puan azalışla %47,2’yi göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 95mn TL olurken, TFRS 9 uyarınca belirlenen değer düşüklüğü zararları 54,3mn TL’yi göstermiştir. Türk Telekom’un finansman öncesi faaliyet karı 1.569mn TL ile 1Ç2019’un %10,2 üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında 735,1mn TL’lik net gider kaydedilmiştir. Şirket 1Ç2019’da 1.209mn TL’lik finansman gideri kaydetmişti. Şirketin vergi öncesi karı 833,8mn TL olurken 173,1mn TL’lik vergi giderine bağlı olarak net dönem karı 660,7mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki vergi öncesi kar 215,2mn TL, net dönem karı ise 310mn TL idi.

Şirket Kovid-19 sonrasında beklentilerinde temkinli bir yaklaşımı tercih ettiğini belirtmiştir. Bu kapsamda genel risk unsurlarını yansıtarak 2020 gelir artışı öngörüsünü %14’ten %13’e çekmiştir. FAVÖK öngörüsünü ise disiplinli maliyet yönetimini ve ürün grubu satış dağılımındaki olumlu değişikliği yansıtarak yaklaşık 12,4 milyar TL’den 12,4-12,6 milyar TL’ye yukarı yönlü revize etmiştir. Diğer taraftan, altyapıda hızlı geri dönüşü olacak bazı fiber yatırımlarını öne çekmeye karar vermiştir. Buna istinaden, yatırım harcamaları öngörüsünü, kur hareketlerindeki etkiyi de yansıtarak, yaklaşık 5,8 milyar TL’den 6,4 milyar TL’ye yükseltmiştir.

Enka İnşaat (ENKAI, Nötr): Şirket ile Chubb isimli sigorta firması arasında devam eden hukuki ihtilaflar ile ilgili basın haberi nedeniyle yatırımcıları bilgilendirme gereği doğmuştur. Chubb mevcut uluslararası tahkim anlaşmasının hilafına, Moskova’da şirket aleyhine, halef sıfatı ile 450mn USD tutarında tazminat davası açmıştır. Moskova mahkemesi, Chubb’ın, Berezovskaya kömür santralinde 2016 senesinde çıkan yangında şirketin dahli olduğuna ilişkin tüm iddia ve tazminat taleplerini esastan reddetmiştir. 29/4/2020 tarihinde, İngiliz temyiz mahkemesi Chubb’ın, şirkete karşı Moskova mahkemesinde kaybettiği kararı temyiz etmesini tedbiren yasaklamıştır. Şirket Chubb’ın tahkim maddesini ihlal etmesinden doğan zararlarının karşılanması amacı ile Chubb’a karşı uluslararası tahkime başvurmuş olup, hukuki süreci takip etmektedir.

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Koç Holding ve Mitsui’nin yeni teknolojilere yatırım yapan şirketi Inventram, görüntü tanıma ve veri analitiği teknolojileri üzerinde çalışan Vispera ve yapışkan teknolojisi üzerinde çalışan nanoGriptech şirketlerine yatırım yaptı. Açıklamaya göre, Inventram’ın yatırımı Vispera’nın küresel satış ağı kurmasına destek olacak; nanoGriptech’in ise üretimini artıracak ve satılabilir ürün portföyünü genişletecek.

Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): 13 Mayıs 2020 tarihinde, 60.000 adet hisse alımı ağırlıklı ortalama 17,2858 TL fiyattan gerçekleştirilmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Sınırlı Pozitif): Banka mülkiyetinde bulunan ve Ankara, Çankaya’da geliştirilmekte olan, 207.853 m² kapalı inşaat alanına haiz, konut, ofis, ticari alanlar ve sosyal donatı alanlarından oluşan karma kullanımlı “Cubes Ankara Projesi”nin 252,5mn TL bedelle 6 aylık 4 eşit taksitle satılması konusunda Vakıf Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı (VKGYO, Nötr) ile sözleşme imzalanmıştır.

Öte yandan, Vakıf GYO portföyünde bulunan ve İstanbul Beşiktaş’ta yer alan 2 adet dükkan ve 8 adet konut nitelikli taşınmaza ilişkin olarak 25,5mn TL + KDV bedel üzerinden Vakıf Yatırım Menkul Değerler’e satışı hususunda Genel Müdürlüğün yetkili kılınmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatında 19 kuruş indirime gidildi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ege Seramik (EGSER): Şirket’in yönetim kurulu hisse başına brüt 0,0444801 TL (net 0,0378080 TL) kar payı dağıtımı teklifi verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 22 Haziran olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,1 olarak hesaplanmaktadır.

Global Yatırım Holding (GLYHO): Şirketin, %95,496 oranında bağlı ortaklığı olan Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin halka arzına yönelik olarak; Şirket Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’nun ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu onayları müteakip Şirket Ana Sözleşmesi’nin 14.04.2020 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı Kararı ile tadil edildiği, Ana Sözleşme değişikliğinin 13.05.2020 (dün) tarihinde tescil edildiği Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Şirkete bildirilmiştir.

QNB Finansbank (QNBFB): Qnb Finansbank, 9 uluslararası bankadan, 367 gün vadeli 45 milyon ABD doları ve 193 milyon avro olmak üzere toplam 255 milyon ABD doları tutarında fonlama temin etmek üzere anlaşma imzaladı.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,39 seviyesinden %8,40 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 162,6 milyar TL ile 133,4 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 25,8 milyar TL’si %7,75’den piyasa yapıcı bankalara, 3,5 milyar TL’si %10,25’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,66 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,63-%0,67 bandında hareketin ardından, bugün sabah saatlerinde %0,64’lerde işlem görmekte. Fed’in negatif faize karşı duruşuna karşın risk iştahının büyümeye dair endişelerle baskılanması ABD tahvillerinin değer kazanmasını sağlıyor.

TL’nin 7 seviyesinin altındaki olumlu seyrine karşın zayıf hacimli piyasada dün tahvil ve bono piyasasında belirgin bir hareket gözlemlemedik. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 1 baz puanlık sınırlı düşüşle %9,16 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 2 baz puanlık sınırı artışla %13,09 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 6 baz puanlık sınırlı düşüşle %13,12 seviyesine geriledi.