Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.04.2022)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de tahvil faizlerindeki yükselişin durmasına katkı sağlayan enflasyon verisi sonrasında açıklanmaya başlanan ilk çeyrek finansallarıyla birlikte piyasalarda toparlanma çabaları gözleniyor. Dün artıda kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde de alıcılı. Bugün majör bankaların ilk çeyrek finansalları takip edilecekken, genel olarak şirketlerin tedarik sıkıntılarının yaşandığı enflasyonist ortamda operasyonlarını nasıl yönettiği ve gelecek beklentileri önemli olacaktır. Dolayısıyla, bilançolar öncesinde risk iştahında en azından bir bozulma gözlenmeyebilir. Bu arada Çin’in zorunlu karşılık oranında indirim mesajı vermesi piyasaları rahatlatan diğer önemli bir faktör. Asya’da Çin ve Japonya öncülüğünde olumlu bir tablo var. Küresel borsalardaki seyirle birlikte BIST100 de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün 2.500 civarındaki dirençten satışlarla karşılaşan endekste bu seviye aynı zamanda Dolar bazında (171 – 172 USD) yatay direnç. Endekste dün kar satışlarının bir miktar da olsa anlamlı olduğunu gözlemledik. Bu kapsamda, söz konusu seviyeye doğru yaklaşıldıkça tekrar satış görülebilir. Öte yandan, olası kar realizasyonlarında 2.437/32 bölgesinden tepki gelebilir. Şu aşamada borsa dışında önemli bir alternatif yok. Bugün TCMB ve ECB toplantısı takip edilecek. Politika faizini sabit bırakması beklenen TCMB’nin bu yönde bir karar vermesi piyasalar için nötr olarak değerlendirilebilir. Euro’daki yükseliş ECB’den şahin bir tonlama gelebileceğine işaret etse de olası şahin mesajların risk iştahı üzerinde önemli bir etki yapmasını beklemiyoruz.

MAKROEKONOMİ

St. Louis Fed Başkanı Bullard, faizleri nötr seviyeye çıkarmanın enflasyonu aşağı çekmek için yeterli olmayacağını, enflasyonun sadece yükselmesini engelleyeceğini belirtti. Bullard, Fed’in para politikasının ekonomik büyümeyi azaltacak noktaya kadar sıkılaşması gerektiğini, aksi halde Fed’in güvenilirliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağını, mayıs ayındaki toplantıda yarım puanlık faiz artışını desteklediğini ve faizlerin sonrasında da sert şekilde yukarı çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Çin yönetimi, Çin Merkez Bankası’nın gerekirse zorunlu karşılık oranlarında indirimin de aralarında olduğu politika araçlarını kullanacağını ve özellikle salgın sürecinde zarar gören küçük ölçekli firmalar ve sektörler başta olmak üzere reel ekonomiyi desteklemek için adımların hızlandırılacağını bildirdi.

Yurt içindeTÜİK tarafından şubat ayına ilişkin dış ticaret endeksleri yayınlandı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesi ile bulunan dış ticaret haddi şubatta ocak ayında gördüğü dip seviyeden döndü ve aylık bazda %4,8 artarken, yıllık bazda ise %19,8 geriledi. Dış ticaret haddinin 100’ün üzerinde olması, dış ticarete konu malların baz yılına göre daha yüksek fiyata satılıp, daha düşük fiyata satın alınması nedeniyle ihraç eden ülke lehine avantaj sağlarken, tersi durumda ise ülke aleyhine bir duruma işaret eder.

ABD tarafında mart ayına ilişkin ÜFE, artan jeopolitik gerilimlerle enerji ve emtia fiyatlarındaki artışların etkisiyle aylık %1,4 artışla beklentileri aşarken, yıllık ise %10,3’ten %11,2’ye yükseldi ve böylece tarihi yüksek seviyeye ulaştı. ÜFE’de aylık bazda en yüksek artışlar, enerji ürünlerinde (%5,7) görülürken, gıdada ise daha ılımlı artış (%2,4) gözlendi. Enerji ve gıda ürünleri hariç çekirdek ÜFE ise, martta aylık %1 artışla beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık ise %8,7’den %9,2’ye yükseldi.

Ayrıca İngiltere’de mart ayına ilişkin TÜFE, artan enerji ürünleri fiyatlarının yanında, ulaşım, giyim, mobilya, restoran ve otel fiyatlarındaki belirgin yükselişlerin etkisiyle aylık %1,1 artışla beklentileri aştı ve son 5 ayın en yüksek aylık artışını gerçekleştirdi, yıllık ise %6,2’den %7’ye yükselerek Mart 1992’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Önümüzdeki dönemde TÜFE’deki artışın enerji fiyatları öncülüğünde sürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, Kanada Merkez Bankası, politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artışla %1 seviyesine yükseltti. Banka, mart ayındaki toplantıda 25 baz puan artışla Ekim 2018’den bu yana ilk kez faiz artırmıştı. Banka, ayrıca devlet tahvili alımlarına 25 Nisan itibariyle son vererek niceliksel sıkılaştırmaya başlayacağını ve bu adımların, politika faizindeki artışları tamamlayacağını bildirdi. Banka, Kanada ekonomisinde talep güçlü seyrederse ve enflasyon hedefin oldukça üzerinde kalmaya devam ederse faiz oranlarının daha da yükselmesi gerekeceğini vurguladı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Bugün piyasaların odak noktasında, TSİ 14.45’te ECB toplantısı ve TSİ 15.30’da ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması olacak. Son toplantı tutanaklarında ECB üyelerinin yükselen enflasyona karşı daha duyarlı olduğunu, artan belirsizliklere rağmen stagflasyon riskini dışladıklarını gördük. Bu açıdan bugünkü toplantıda faiz artırımı olasılık dahilinde olmasa da piyasalarda ECB’den sıkılaşma beklentileri artıyor. Varlık alımlarına ve faiz artırımlarına ilişkin yönlendirmeler önemli olacaktır.

ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin iç talebin seyrine yönelik sinyal verecek olan perakende satışlar verisi takip edilecek. ABD’de perakende satışlar, şubat ayında %0,3 artışla ocak ayına göre daha ılımlı artmıştı. Mart ayında ise perakende satışların aylık %0,6 artışla yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi açıklanacak. Mart ayında Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi artan enflasyonist beklentilerle gerilemişti. Endeksin nisan ayında da benzer nedenlerle 59,4’ten 59’a hafif gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 15.30’da 9 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. ABD’de 2 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 171 bin kişiden 166 bin kişi seviyesine gerilemiş ve böylece Kasım 1968’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Veri, sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret ederek Fed’in parasal sıkılaşma adımlarını destekleyici bir diğer istihdam piyasası verisi olmuştu.

Öte yandan, TSİ 22.50’de Cleveland Fed Başkanı Mester’in konuşması takip edilecek.

Yurt içinde ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı olacak. TCMB, mart ayındaki toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Enflasyonda baz etkilerinin ortadan kalkması ve küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağı belirtilmişti. Politika faizinin de bu gerekçeyle sabit tutulduğu ifade edilmişti. Bloomberg Anketi’ne göre, TCMB’nin bugünkü toplantısında da politika faizini sabit tutması bekleniyor.

Ayrıca TSİ 10’da TCMB tarafından şubat ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak. Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ocak ayında aylık 0,2 milyar USD azalışla (finansal sektörde 0,30 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,07 milyar USD artış) 161,2 milyar USD seviyesine gerilemişti, yıllık ise 2,2 milyar USD azalış (finansal sektörde 7,2 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 5 milyar USD artış) sergilemişti.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 8 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 0,38 milyar USD (bireysel 1,01 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,64 milyar USD artış) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %58,2’den %57,8’e geriledi. TL kredilerde haftalık %1,01 artış, YP kredilerde %0,94 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,2 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 8 Nisan haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,6 milyar USD artarak 109,5 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 1,4 milyar USD artarak 17,8 milyar USD’ye yükseldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Kredi GYO (EKGYO, Pozitif): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 31 Mart 2022 tarihleri itibarıyla, toplam 6.430mn TL (KDV Hariç), satışa esas brüt 190.513m2 büyüklüğe ulaşan, 1.043 adet bağımsız bölümün satışının gerçekleştirildiği açıklanmıştır. Bu satışların toplamda 410mn TL (KDV hariç) değerindeki 67 adedi yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirilmiştir. 2022 yılı ilk çeyrek sonu verilerine göre, Şirket hedefini %100 oranında aşmıştır.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Sınırlı Pozitif): Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc, İtalya’da Güney Tiren ve İyonya Liman Başkanlığı ile Crotone Limanı’nın kruvaziyer operasyonlarının yönetilmesine ilişkin olarak 4 yıllık (yenilenebilir) bir imtiyaz sözleşmesi imzaladığını açıklamıştır.

İş Bankası (ISCTR, Sınırlı Pozitif): Hisseleri Londra Borsası’nda işlem gören Genel Energy Plc sermayesindeki %12,28 oranındaki payın, alacağa mahsuben toplam 67mn GBP bedel üzerinden Bankaya devri gerçekleştirilmiştir. Şirket sermayesindeki nihai pay %19,06’ya ulaşmıştır.

Türk İlaç ve Serum Sanayi (TRILC, Nötr): Şirket ve LG Chem adlı Kore Firması arasında yapılmış olan tek yetkili temsilci ve tedarik anlaşmasına istinaden yüksek öncelik başvurusunda bulunulan Rekombinant Hepatit B Yüzey Antijenini içeren “HepBTurk Pediyatrik 10 mcg/0,5 mL I.M. Enjeksiyon İçin Süspansiyon İçeren Flakon” adlı ürünün ruhsat kesimi için gerekli tüm süreçlerin tamamlandığı açıklanmıştır.

İlgili ürün Ulusal Aşı Takvimi Bağışıklık Programında yer almakta olup, Hepatit B virüsünün bilinen alt tiplerinin neden olduğu enfeksiyona karşı uygulanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: IEA, Çin’de artan Kovid-19 vakalarına karşı alınan sıkı karantina önlemlerinin yılın geri kalanında talep görünümünü olumsuz etkilediği gerekçesiyle bu yıl için küresel petrol talebini aşağı yönlü revize etti. Küresel petrol talebinin bu yıl yaklaşık 99 milyon 400 bin varil olması bekleniyor. Küresel petrol talebi geçen yıl 97 milyon 520 bin seviyesindeydi. Rapora göre, yılın geri kalanında ekonomik görünümde artan riskler, Ukrayna’daki gerilimin emtia ticaretinde yarattığı aksaklıklar, fiyat belirsizlikleri ve küresel enflasyon özellikle yılın ikinci çeyreğinde talep üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ceo Event Medya (CEOEM): Şirketin orta ve uzun vadeli yatırım planları çerçevesinde; ana faaliyet konusu etkinlik yönetimi, çeşitli alan ve konularda açılış, seminer, sempozyum, toplantı, sportif ve kültürel etkinlikler, konser ve kampanyalar yapmak ve organizasyonlar düzenlemek olan, “CEO Event LLC” unvanlı %40 oranındaki ortaklığının Katar Finans Merkezi’nde kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.

Demisaş Döküm (DMSAS): Şirket, Genel Kurul Toplantısında çıkarılmış sermayesinin; 2021 yılı dönem karından 17,8mn TL, olağanüstü yedeklerden 29,6mn TL olmak üzere toplamda 47,5mnTL artırılarak neticede çıkarılmış sermayenin 100mn TL’ye çıkarılmasına mevcut 52,5mn TL sermayeyi temsil eden mevcut beher 1 TL’lik hisseye 0,90476 TL’lik bedelsiz pay verilmesine karar verdiğini açıklamıştır.

Goodyear Lastikleri (GOODY): Şirket ile Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayi İşçileri Sendikası (LASTİK-İŞ) arasında 24 ay süreli Toplu İş Sözleşmesi’nin yürürlüğe girdiği açıklanmıştır.

Metro Ticari Mali Yatırımlar (METRO): Şirket, Mepet Metro Petrol ve Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. payları ile ilgili olarak 2,92 – 3,01 TL fiyat aralığından 1mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlemle birlikte Şirket’in Mepet Metro Petrol ve Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MEPET) sermayesindeki payları % 44.62 olmuştur.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 49 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 274 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,72 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,64-%2,79 bandında hareketin ardından %2,70 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 100 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi