SABAH STRATEJİSİ
Rusya – Ukrayna savaşı sürerken, müzakereler de bir taraftan devam ediyor. Diğer yandan, emtia ve enerji fiyatlarındaki yükselişler ve arz tarafındaki darboğaz enflasyon görünümünde kötüleşmeyi beraberinde getiriyor. Buna karşın piyasaların iyimser tarafta kalmaya meyilli olduğunu izliyoruz. Geçen hafta pozitif bölgede kapatan Avrupa borsaları haftaya da yükselişle başlıyor. ABD vadelileri de yine artıda. Asya tarafında ise Çin’de teknoloji şirketlerine yönelik regülasyon endişelerinin tekrar gündeme gelmesi ve zengin şehirlerde gözlenen koronavirüs dalgası borsalarda zayıflığa yol açıyor. Bu arada jeopolitik gerilim sonrasında merkez bankalarının politika reaksiyonu da önem kazanıyor. Geçen haftaki ECB toplantısının şahin tonda geçmesi bu haftaki Fed toplantısında Fed’e daha az esnek bir alan tanısa da (ABD on yıllık tahvil faizi>%2) piyasanın 25 baz puanlık beklentisi fiyatlarda. Çarşamba günkü toplantıda Fed’in ileriye yönelik yönlendirmesi yakından izlenecekken, karar günü Ukrayna – Rusya geriliminin hangi aşamada olduğu da piyasaların tepkisi açısından önemli. Yurtiçinde ise bu hafta, faizde bir değişiklik beklenmeyen TCMB toplantısı öne çıkıyor. Batı piyasalarındaki görüntüye bağlı olarak BIST100 endekisi güne artıda başlayabilir. Brent petroldeki düşüşün de etkisiyle endeks, cuma günkü en düşük seviye olan 2.043 desteğinin üzerinde kalarak 2.075/80 bölgesini hedefleyebilir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, ocak ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi takip edildi. Enerji ithalatındaki yüksek seviyelerin etkisiyle sert şekilde artan dış ticaret açığıyla birlikte cari açıkta artış sürüyor. 2021 yılı Ocak ayına göre daha güçlü seyreden turizm gelirleri ise cari açıktaki artışı görece sınırladı ancak mevsimselliğin etkisiyle yaz aylarına göre zayıf seyreden turizm gelirlerinin cari dengeye belirgin bir katkısı olmamakta. Ocak ayında cari açık Bloomberg beklentisi olan 7,3 milyar USD’nin hafif altında 7,1 milyar USD gerçekleşti. 2021 Ocak ayına göre bu 5 milyar USD’nin üzerinde bir genişlemeye işaret ediyor. 2021 yılında kümülatif olarak 14,9 milyar USD gerçekleşen cari açık 20,2 milyar USD’ye çıktı. Cari açık/GSYH* oranı %1,9 seviyesinden %2,5 seviyesine çıktı. (*GSYH olarak 2021 yılı gerçekleşme baz alındı)
- Şubat ayında dış ticaret açığında enerji ithalatının etkisiyle geçen seneye göre genişlemenin sürdüğünü gördük, bu durum şubatta cari açığın 5 milyar USD seviyelerinde gerçekleşebileceğine işaret ederken, kümülatif cari açığın yaklaşık 23 milyar USD seviyelerine çıkabileceğini gösteriyor.
- 2022 yılına başlarken, turizmin ve ihracatın cari dengeyi destekleyici görünümünü güçlenerek sürdürmesi üzerine bir senaryo ağırlık kazanmaktaydı, ancak şimdilerde Ukrayna ve Rusya savaşı bu kanallardan elde edilecek gelirler konusunda kısmi aşağı yönlü riskleri gündeme getirmiş durumda. Savaşın uzamasının yanı sıra emtia tedarikindeki sıkıntıların ve yüksek fiyatların Euro Bölgesi sanayi üretiminde baskı oluşturma ihtimali ve bunun Türkiye’nin ihracatına yansıması gibi bir dizi belirsiz unsur beklentilere dair net bir resim çizmeyi zorlaştırmakta. Nihayetinde belirsizlikler beraberinde aşağı yönlü riskleri getirirken ECB geçen hafta perşembe günkü toplantısında bölgeye ilişkin büyüme tahminlerini sınırlı düşürdü. Bir yandan enerji ve emtia maliyetlerindeki artışın sürmesi de Türkiye’nin başta enerji ithalatı kanalıyla olmak üzere dış ticaret açığını da yukarı çekmekte. Neticede bu gelişmeler belirgin bir revize ihtiyacını da beraberinde getirmekte ki cuma günü açıklanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari açık beklentilerinde sert bir ayarlama görüyoruz. Şubat anketinde piyasa katılımcılarının 2022 yıl sonu için 9,5 milyar USD cari açık tahmini 21,2 milyar USD’ye çıkarılmış durumda. 2021 yılını ise 14,9 milyar USD ile kapatmıştık.
- Ocak ayında cari açığın finansmanına baktığımızda, diğer yatırımlar kaynaklı 6,4 milyar USD net yabancı sermaye girişi gözlendi. Doğrudan yatırımlara 0,5 milyar USD giriş gözlenirken, portföy yatırımlarından 0,8 milyar USD çıkış gözlendi. Aralık ayında net hata noksanda 10,3 milyar USD’lik belirgin bir çıkış gözlemlemiştik, ocak ayındaki çıkış 0,2 milyar USD ile sınırlı oldu. Neticede 7,1 milyar USD gerçekleşen cari açığın etkisiyle ocakta rezervlerde 0,9 milyar USD azalış görüldü.
Ayrıca ocak ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklandı. Sanayi üretimi ocak ayında aylık %2,4 gerilerken, yıllık bazda ise %7,6 arttı. Beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verisinde İran kaynaklı arz sıkıntıları kısmen faktör oldu. Şubat ayında ise baz etkisi kaynaklı aylık bazda artış görülebilir fakat bir önceki çeyrekle kıyaslandığında sanayi üretiminin büyümeye olan katkısı azalabilir. Önümüzdeki aylarda ise jeopolitik risklerin üretim üzerindeki etkileri izlenecektir.
- Şubat ayında imalat PMI 50,4’e kısmi geriledi fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etti, ihracat ise tekrar artış eğiliminde, elektrik tüketimi de İran kaynaklı enerji arzındaki sıkıntılara rağmen tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etti, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı geriledi. Bu açıdan öncü göstergeler baz etkisiyle şubat ayında aylık bazda kısmi artış görsek bile momentum kaybının devam edebileceğine işaret etmekte. Tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları ve fiyat baskıları ise sanayi üretimi için risk faktörü olmaya devam edecektir. Beklenti bu sene ile birlikte tedarik zincirindeki sıkıntıların salgının etkilerini yitirmesiyle hafifleyebileceği yönündeydi fakat Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz bu açıdan yeni bir risk unsuru ve tedarik zincirindeki sıkıntıları artırabilir. Krizin ne kadar süreceği, yaptırımların emtia piyasalarına etkisi, küresel talebin nasıl etkileneceği gibi faktörler üretimde belirleyici olacaktır.
- Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde bütün alt kırımlarda düşerken, sanayi üretimindeki düşüşün çoğunluğu ara malı imalatından kaynaklandı. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En belirgin katkı ise yine ara malı imalatından geldi.
- Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında aylık en büyük düşüş %16,6’lık düşüşle yüksek teknoloji ürünlerinde görülmekte fakat üretimindeki payının görece az olması nedeniyle üretimi %1 aşağı çekerken, düşüşün çoğunluğu düşük teknoloji ürünlerinin üretimindeki azalıştan kaynaklandı. İmalat sanayi alt kırılımlarına baktığımızda ise genele yayılan düşüşler dikkat çekmekte. En belirgin düşüş içecek ve diğer ulaşım araçları imalatında, en büyük artış ise kayıtlı medya kaleminde görüldü.
Diğer yandan, TCMB tarafından mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı. Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise, katılımcılar yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etmeyi sürdürdü, geçen ay sınırlı düşüş görülen 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde ise bu ay artışlar görülmekte. Kur beklentilerinde geçen ayki sınırlı aşağı yönlü revizelerin ardından bu ay ise artışlar gözlenmekte. Bu seneye ilişkin cari açık beklentisinde belirgin yükseliş gözlenirken, büyüme beklentisinin ise aşağı yönlü revize edildiği görülüyor.
- Katılımcılar, bu yıl sonu TÜFE beklentisini %40,47’ye yükseltti. Özellikle, şubat ayının sonunda Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gelişmelerin etkisiyle artan arz endişeleriyle küresel çapta başta enerji, endüstriyel metaller ve gıda olmak üzere birçok emtia fiyatlarının sert şekilde arttığı görülüyor. Söz konusu krizin uzaması, mevcut durumda etkileri devam eden pandemi kaynaklı tedarik zinciri sıkıntılarının yanında fiyatlar üzerindeki baskının da artmasına neden olabilecektir.
- Döviz kuru beklentilerine bakıldığında bu yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi 16,68’e ve 12 ay sonrası beklentisi ise 17,42’ye yükseltilmiş. Özellikle, son dönemde Rusya ve Ukrayna eksenli gelişmeler nedeniyle küresel finansal piyasalarda ciddi dalgalanmalar görülmekte ve birçok gelişmekte olan ülke (GOÜ) para biriminin de bu durumdan olumsuz yönde etkilendiği gözlenmekte. Ayrıca küresel merkez bankalarının, para politikalarının normalizasyon sürecinde atacakları adımlar da özellikle GOÜ para birimlerinin seyri açısından önem arz etmekte.
- Bu yıl sonu için büyüme beklentisi ise artan jeopolitik risklerle %3,71’den %3,38’e aşağı yönlü revize edilmiş. Bu sene için büyümede en yüksek beklenti %5 seviyesinde.
- Bu haftaki PPK toplantısı dahil önümüzdeki üç ayda piyasa katılımcıları, politika faizinde değişim beklemiyor.
İngiltere ekonomisi ocak ayında beklentilerin oldukça üzerinde aylık %0,8 büyüdü. Özellikle hizmetler sektörü alt kalemlerinden gıda ve içecek hizmetlerindeki %6,8’lik büyüme dikkat çekici. Bu durum vaka sayılarındaki düşüşün ve kısıtlamaların kaldırılmasının beklentilerin üzerinde gelen büyümede etken olduğunu düşündürmekte.
ABD’de mart ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi 62,8’den 59,7’ye geriledi. Alt endekslere bakıldığında beklentiler alt endeksi 59,4’ten 54,4’e, cari durum alt endeksi ise 68,2’den 67,8’e geriledi. Tüketici güveni enflasyon nedeniyle tarihsel ortalamalarının altında seyretmekte. Son yaşanan jeopolitik risklerin de enflasyonist beklentileri artırmasıyla tüketici güveni Kasım 2011’den beri en düşük düzeyde. Gelecek 1 yıl sonraki enflasyon beklentisi ise %5,4’e yükseldi.
Bu hafta önemli merkez bankalarının faiz kararlarını izleyeceğiz.
- ABD’de bu hafta çarşamba günkü Fed faiz kararı odak noktasında olacak. Fed’in bu toplantıda 25 baz puan faiz artırması beklenmekte. Ayrıca bu toplantıda ekonomik projeksiyonlar da açıklanacak ve gelecek dönemdeki para politikasına dair de ipucu verecektir. Ayrıca bilanço daraltılmasına ilişkin mesajlar da izlenecek. Veri gündeminde ise yarın şubat ayı ÜFE verisi ve Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın imalat sanayisine olan ilk yansımalarını göreceğimiz New York Fed İmalat Sanayi aktivite endeksi açıklanacak. Ocak ayında ÜFE, aylık %1 artışla beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, yıllık ise %9,8’den %9,7’ye hafif gerilemişti. Artan emtia fiyatları ile önümüzdeki dönemde ÜFE’deki yükselişin devam etmesi öngörülmekte. Çarşamba günü şubat ayı perakende satış verisi açıklanacak. Perakende satışlar, ocak ayında %3,8 artışla beklentilerin oldukça üzerinde gelerek güçlü toparlanma sergilemişti. Salgına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesinin etkilerini göreceğiz fakat perakende satışların artış hızının baz etkisiyle yavaşlaması olası. Perşembe günü ise şubat ayı sanayi üretimi verileri izlenecek. ABD’de sanayi üretimi ocak ayında devam eden tedarik zinciri sıkıntıları ve Omicron varyantının etkilerine rağmen %1,4 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti. Kapasite kullanım oranı ise %76,6’dan %77,6’ya yükselmişti.
- Avrupa tarafında ise geçen haftaki ECB toplantısı sonrası bu hafta odak noktasında perşembe günkü BoE toplantısı olacak. BoE’nin bu toplantıda 25 baz puan faiz artırması beklenmekte. Karar metninde Banka’nın jeopolitik risklerin büyüme ve enflasyon görünümü üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmeleri para politikasının seyrine yönelik ipucu verecektir. Ayrıca geçen haftaki şahin sayılabilecek yönlendirme sonrası ECB yetkililerinin vereceği mesajlar da hafta boyunca takip edilecek. Veri gündemi ise görece sakin fakat yarın yayınlanacak ZEW endeksi jeopolitik risklerin beklentileri nasıl etkilediğine dair fikir verecektir.
- Asya tarafında da cuma günü Japonya Merkez Bankası toplantısı izlenecek. Herhangi bir politika değişikliği beklenmemekle birlikte, son dönemde artan salgın tedbirleri ve jeopolitik krizin Banka’nın krizin büyüme ve enflasyona olası etkilerine yönelik mesajları izlenecek. Veri gündeminde ise yarın Çin’in şubat ayı perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit yatırımlar verileri ekonomik aktivitenin gidişatına yönelik ipucu verecektir. Çin ekonomisinde bu dönemde özellikle büyüme istenilen seviyede değil. Teşvikler ve faiz indirimleriyle ekonomi desteklenmekte. Çin’in bu sene için büyüme hedefinin %5,5 olduğu görülüyor ki bu durum da aslında Çin için oldukça düşük bir büyüme rakamı ve daha fazla genişlemeci politikaların masada olduğuna işaret etmekte.
Yurt içi veri gündeminde yarın şubat ayı konut satışları, tarım ÜFE ve bütçe dengesi, çarşamba günü ocak ayı konut fiyat endeksi ve özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, perşembe günü kısa vadeli dış borç istatistikleri, cuma günü ise dış ticaret endeksleri ve uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklanacak. Perşembe günü ise TCMB PPK toplantısı bulunmakta.
ŞİRKET HABERLERİ
Bizim Toptan (BIZIM, Pozitif): Şirket 4Ç2021’de 60,9mn TL net dönem karı açıklamıştır. (Piyasa beklentisi 26mn TL idi.) Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 18,7mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 4Ç2020’ye göre %51,6 oranında artarak 2.236mn TL’ye yükselirken, brüt kar %82,9 oranında artmış ve 312,6mn TL olmuştur. Şirketin brüt kar marjı ise 4Ç2020’ye göre 2,4 puan artışla %14 olarak gerçekleşmiştir. Bizim Toptan’ın operasyonel giderleri aynı dönemde %72,4 oranında artmış ve 189mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 49,7mn TL net gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 74mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’deki faaliyet karı 35,4mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 0,9 puan artışla %3,3’ü göstermiştir. 4Ç2021 FAVÖK’ü %86,9 artışla 151,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı da yıllık 1,3 puan artmış ve %6,8 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 9,6mn TL net gelir kaydeden şirketin finansman öncesi karı 83,6mn TL olmuştur. Şirket son çeyrekte finansman tarafında net 37,4mn TL gider kaydetmiştir. 4Ç2020’deki finansman giderleri net 22,7mn TL idi. 14,7mn TL’lik net vergi geliri sonrası net dönem karı 60,9mn TL olmuştur. Net kar marjı yıllık 1,5 puan artmış ve %2,7’yi göstermiştir.
Şirket’in 2021 yılı net dönem karı 82,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında 38,2mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
Şirket ayrıca 2022 beklentilerini de açıklamıştır. Buna göre, satış gelirlerinin (sigara ve şeker hariç) %45-55 arasında artması beklenmekte olup, FAVÖK marjının %5-6 arasında gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Çelebi Hava Servisi (CLEBİ, Pozitif): Çelebi Hava 2021 yılının dördüncü çeyreğinde 400,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 35mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %94,1 oranında artarak 843,5mn TL’ye çıkan Şirket’in brüt karı ise 118,7mn TL’den 271,4mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %46,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 9mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece dördüncü çeyrekte 200,8mn TL net faaliyet karı oluşmuştur. 4Ç2020’de 63,7mn TL net faaliyet karı kaydedilmişti. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler 70,6mn TL olurken, iştiraklerden de 1,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Finansman tarafında 192mn TL net gelir kaydedilmiştir. 54,1mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı 410,5mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra 400,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.
Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 533,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında 169,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
Ayrıca, Şirketin Yönetim Kurulu, Çelebi Hava Servisi’nin Geçerli Para Birimi’nin 1 Ocak 2021’den başlamak üzere Türk Lirası’ndan Avro’ya çevrilmesine ve 1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 dönemine ait yıllık finansal raporların geçerli para birimi Avro olarak düzenlenerek KAP’a gönderilmesine mevcudun oybirliğiyle karar vermiştir.
Çemaş Döküm (CEMAS, Sınırlı Pozitif): Şirket 4Ç2021’de 194,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 50,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de 4Ç2020’ye göre %57,3 oranında artarak 96,5mn TL’ye yükselirken, brüt kar %0,4 oranında azalmış ve 18,7mn TL olmuştur. Şirketin brüt kar marjı ise 4Ç2020’ye göre 11,2 puan azalışla %19,3 olarak gerçekleşmiştir. Çemaş Döküm’ün operasyonel giderleri aynı dönemde %72,7 oranında artmış ve 14,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 4,8mn TL net gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 9mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’deki faaliyet karı 12,5mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 11,1 puan azalışla %9,3’ü göstermiştir. 4Ç2021 FAVÖK’ü %34,9 azalışla 8,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise yıllık 12,2 puan azalmış ve %8,6 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 10mn TL net gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 15,4mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 34,4mn TL olmuştur. Şirket son çeyrekte finansman tarafında kur artışı kaynaklı net 160,7mn TL gelir kaydetmiştir. 4Ç2020’deki finansman giderleri net 1,2mn TL idi. 2mn TL’lik net vergi geliri sonrası net dönem karı 197,1mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra 194,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.
Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 319,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında 39,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirket 4Ç2021’de 215,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 108,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de geçen yılın son çeyreğine göre %191,3 oranında artarak 4.552,6mn TL’ye yükselmiştir. Satışların maliyeti ise %164,2 oranında yükselerek 3.285,9mn TL olarak kaydedilmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar 947,7mn TL artışla 1.266,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin brüt kar marjı ise 4Ç2020’ye göre 7,4 puan artışla %27,8 olarak hesaplanmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %14,4 oranında artmış ve 176,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de kur farkı kaynaklı 1.171,9mn TL net gider kaydedilmesinin ardından net faaliyet zararı 81,6mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’de 317,8mn TL net faaliyet karı açıklamıştı. 4Ç2021 FAVÖK’ü ise 925,8mn TL artışla 1.170,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı da 10,1 puan artarak %25,7 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 52,7mn TL net gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 9mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Şirket son çeyrekte finansman tarafında net 178,6mn TL gelir kaydetmiştir. 4Ç2020’deki finansman giderleri net 93,6mn TL idi. 46,1mn TL’lik net vergi gideri sonrası 215,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.
Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 523,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında 262,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Kervan Gıda (KRVGD, Negatif): Şirket’in 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem zararı 43mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 50,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı. Kervan Gıda’nın satış gelirleri 4Ç2021’de 592,7mn TL gerçekleşerek geçen yılın 4. çeyreğine göre %89,3 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 163,9mn TL ile yıllık %43,4 oranında artmıştır. Faaliyet giderleri ise aynı dönemler itibarıyla %169,3 oranına artarak 146,6mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü 55,7mn TL olarak gerçekleşmiş ve yıllık %18,3 oranında düşüş kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise %9,4 olmuştur. (4Ç2020: %21,8). Net finansman gideri de son çeyrekte 213mn TL’yi göstermiştir. Ek olarak, Kervan Gıda 27,5mn TL vergi geliri yazmıştır.
Son çeyrek zararına karşın şirketin 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 161,8mn TL olmuştur. 2020’deki ana ortaklık net dönem karı 122,1mn TL idi.
Ek olarak, Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,1792 TL kar payı (net 0,1612 TL) dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya oy birliğiyle karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,6 olarak hesaplanmaktadır.
Parsan Makina (PARSN, Negatif): Parsan 2021 yılının dördüncü çeyreğinde 32,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 78,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Parsan Makina’nın satış gelirleri 4Ç2021’de 340,3mn TL ile geçen yılın 4. çeyreğine göre %61,6 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 54,7mn TL ile yıllık %16,3 oranında azalmıştır. Brüt kar marjı ise %16,1 olarak (4Ç2020: %31) gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %37,7 azalmış ve 27,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 26,5mn TL gider kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı 0,8mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyet giderleri hariç FAVÖK %22,6 artışla 86,2mn TL olurken, FAVÖK marjı 8,1 puan azalışla %25,3’e gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 53mn TL net gelir yazan Parsan, iştiraklerinden de 2,1mn TL gelir elde etmiştir. Finansman öncesi faaliyet karı 55,8mn TL olmuştur. Finansman tarafında net 54,9mn TL gider kaydedilmiştir. Şirket 4Ç2021’de 39,3mn TL’lik vergi gideri de yazmıştır. Bu gelişmeler neticesinde 4Ç2021 net dönem zararı 38,3mn TL olurken, ana ortaklık net dönem zararı 32,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Son çeyrek zararına karşın şirketin 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 163,3mn TL olmuştur. 2020’deki ana ortaklık net dönem karı 123,2mn TL idi.
RTA Laboratuvarları (RTALB, Sınırlı Negatif): Şirket’in 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %15 artarak 13,1mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,2 yükselerek 118,2mn TL olmuş, brüt karı da %36 azalarak 31,2mn TL’ye düşmüştür. Aynı dönemde operasyonel giderler %74,1 artarken, diğer faaliyetlerden 7,2mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece FAVÖK’ü %75,9 düşerek 8,6mn TL’ye inmiştir. İştiraklerden dördüncü çeyrekte 13,6mn TL gelir elde edilirken, finansman tarafında 4,5mn TL gider kaydedilmiştir. 2mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklığa düşen net dönem karı 13,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Dördüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %87,9 artarak 114,5mn TL’ye ulaşmıştır.
Vestel Elektronik (VESTL, Pozitif): Vestel Elektronik’in 2021 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı 835,3mn TL ile piyasa beklentisi olan 8mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Vestel Elektronik’in 4Ç2020’deki ana ortaklık net dönem karı 800mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,7 oranında artmış ve 10.747mn TL olmuştur. Satışların maliyeti aynı dönemde %24,5 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %85,1 artışla 3.772mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı 8,4 puan artışla %35,1 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %35,8 artmış ve 1.417mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden kur artışları kaynaklı net 2.462mn TL gider kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet zararı 107,9TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyet giderleri hariç FAVÖK ise aynı dönemde %118,5 artışla 2.602mn TL olurken, FAVÖK marjı 8,6 puan artışla %24,2’ye yükselmiştir. Finansman tarafında net 534,2mn TL gelir kaydedilmiştir. 4Ç2020’deki net finansman giderleri 231,3mn TL idi. Şirket 4Ç2021’de çeyrekte 453,7mn TL’lik vergi geliri yazmıştır. Bu gelişmeler neticesinde 4Ç2021 net dönem karı 900,3mn TL olurken, ana ortaklık net dönem karı 835,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. (4Ç2020 net dönem karı 881,7mn TL, ana ortaklık net dönem karı 700mn TL) Ana ortaklık karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 2,7 puanlık azalışla %7,8 olarak hesaplanmaktadır.
4. çeyrek sonuçlarıyla birlikte Vestel Elektronik’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı %6,9 artışla 1.895mn TL’ye yükselmiştir.
Qua Granite Hayal Yapı (QUAGR, Pozitif): Şirket 4Ç2021’de yüksek vergi gelirinin de olumlu katkısıyla 358,5mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 52,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de geçen yılın son çeyreğine göre %97,8 oranında artarak 418,6mn TL gerçekleşmiştir. Satışların maliyeti ise %49 oranında yükselerek 188,6mn TL kaydedilmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar 144,9mn TL artışla 229,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin brüt kar marjı ise 4Ç2020’ye göre 14,8 puan artışla %54,9 olarak hesaplanmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde 43,6mn TL artarak 54,5mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de kur farkı kayaklı 311,9mn TL net gelir kaydedilmesinin ardından net faaliyet karı 487,3mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’de 72,2mn TL net faaliyet karı açıklamıştı. 4Ç2021 FAVÖK’ü de %130,2 oranında artışla 191,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirket, son çeyrekte finansman tarafında net 377,4mn TL gider kaydetmiştir. 4Ç2020’deki finansman giderleri net 11,4mn TL idi. 248,2mn TL’lik net vergi geliri sonrası 358,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.
Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 565,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında 144,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, Ortadoğu Teknik Üniversitesi İdari Ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ”Odtü A2 Otoparkı Güneş Enerjisi Santrali Yapım İşi” ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen toplam bedel 13,7mn TL’dir.
Ayrıca Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji A.Ş., Naxçıvan Muxtar Respublikası Dovlet Energetika Xidmeti’den Culfa Trafo Merkezi için Scada Sistemi ve Krp Panoları siparişi almıştır. Sipariş bedeli 462bin EUR’ dur. (Güncel baz Euro/TL kuru ile sipariş bedeli 7,6mn TL’dir.)
SEKTÖR HABERLERİ
Bireysel Emeklilik: Emeklilik Gözetim Merkezi’nin BES temel göstergelerine göre, Bireysel Emeklilik sisteminde katılımcıların fon tutarı 4 Mart 2022 itibarıyla 221 milyar TL oldu.
Otomotiv: Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın 2. ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %9 azalarak 105.644 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk 2 ayındaki üretim ise %11,7 azalışla 196.164 adete ulaştı. Yurt içi pazar %15,1 azalışla 52.098 adeti gösterirken, Ocak-Şubat dönemindeki pazardaki daralma %13,9 oldu ve adet olarak 91.839 seviyesine işaret etti. Şubat ayında otomotiv ihracatı ise 2021’in aynı ayına göre adet bazında %10,4 azalarak 78.737 adedi buldu. 2022’nin ilk 2 ayındaki ihracat ise %11,4 düşüşle 146.627 adet oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Carrefoursa (CRFSA): Şirkete İdare Mahkemeleri yolu açık olmak üzere, toplamda 142,5mn TL tutarında idari para cezası verildiğine ilişkin karar Rekabet Kurulu tarafından açıklanmıştı. İdari para cezasının dörtte üçü nispetinde 106,9mn TL tutar Şirket tarafından ödenmiş olup, anılan karar ve cezaya ilişkin olarak yürütmeyi durdurma talepli iptal davası 10 Mart 2022 tarihinde açılmıştır.
Mercan Kimya (MERCN, Pozitif): Şirket 4Ç2021’de 87,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 1,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2021’de geçen yılın son çeyreğine göre %146,6 oranında artarak 235,1mn TL gerçekleşmiştir. Satışların maliyeti ise %105,1 oranında yükselerek 163,8mn TL kaydedilmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar 55,8mn TL artışla 71,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin brüt kar marjı ise 4Ç2020’ye göre 14,1 puan artışla %30,3 olarak hesaplanmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %20,7 oranında artmış ve 13,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 12,3mn TL net gelir kaydedilmesinin ardından net faaliyet karı 69,7mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2020’de 8,4mn TL net faaliyet zararı açıklamıştı. 4Ç2021 FAVÖK’ü 55,9mn TL artışla 61,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 14,9mn TL net gelir kaydeden şirket, son çeyrekte finansman tarafında net 17,9mn TL gelir kaydetmiştir. 4Ç2020’deki finansman giderleri net 2,4mn TL idi. 14,6mn TL’lik net vergi gideri sonrası 87,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.
Şirket’in 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 121,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında 30,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Konya Kağıt (KONKA): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,27 TL kar payı (net 0,24 TL) dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,8 olarak hesaplanmaktadır.
Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirket, Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Chengxi Shipyard Co. Ltd. şirketinden, biri 1,4mn EUR, diğeri 395bin EUR olmak üzere toplam 1,8mn EUR tutarında iki yeni sipariş alındığı açıklanmıştır.
Sinpaş GYO (SNGYO, Pozitif): Sinpaş GYO’nun 4Ç2021’deki (konsolide) ana ortaklık net dönem karı 1.821mn TL net olarak gerçekleşmiştir. Şirket, 4Ç2020’de 627,5mn TL net dönem karı yazmıştı. Şirketin 4Ç2021’deki satış gelirleri 1.190mn gerçekleşmiş ve yıllık %43,7 oranında büyüme kaydetmiştir. Şirket’in brüt karı ise 762,9mn TL ile yıllık %93,1 oranında yükselirken, brüt kar marjı %64,1’e (4Ç2020: %47,7) çıkmıştır. Diğer yandan, geçen yılın son çeyreğinde çeyreğinde finansal yatırım değer artışından 240,9mn TL gelir yazılırken, net finansman gideri 1.443mn TL (4Ç2020: 76,5mn TL net gider) olmuştur.
Dördüncü çeyrek karı sonrasında Sinpaş GYO’nun 2021 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 3.200mn TL olmuştur. Şirket 2020 yılında 150,3mn TL kar elde etmişti.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 48 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 318 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,99 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,96-%2,02 bandında hareketin ardından %1,99 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana varan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 165 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi