SABAH STRATEJİSİ
Bugün 2 trilyon Dolar olduğu tahmin edilen yeni teşvik paketinin Biden tarafından açıklanması bekleniyor. Öncesinde, ABD on yıllık tahvil faizindeki görece sınırlı hareketten destek bulan borsa endekslerinin artı bölgede kalma eğilimde oldukları gözleniyor. Dolar endeksi (DXY) ise 90 seviyesi etrafında kararsız bir görüntü sergilemekte. Bugün ayrıca Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları da yakından izlenecek. Yurtiçi fiyatlamalara bakıldığında, güçlü gözüken 7,52 – 7,53 direnç bölgesi geçemedikten sonra yönünü aşağıya çeviren Dolar / TL ile birlikte bankacılık endeksinde dün sınırlı da olsa hareketlilik gözlendi. Yönünü tekrar aşağıya çeviren kurla birlikte bankacılık hisselerinde dünkü kısmi hareketlilik bugün belirginlik kazanabilir ve endeks banka hisselerinin desteğiyle 1.580 hedefine doğru yükseliş kaydedebilir. Ek olarak, yabancıların hisse piyasalarına olan ilgisi sürerken, BIST100 endeksi dün Dolar bazında yaklaşık iki buçuk yılın ardından en yüksek seviyeyi gördü.
MAKROEKONOMİ
Biden’ın bugün detaylarını açıklayacağı teşvik paketi (haber akışlarına göre 2 trilyon dolar civarı) ve Fed bölgesel başkanlarının varlık alım programına yönelik açıklamaları ardından Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Temsilciler Meclisi, Trump’a yönelik azil maddesini onayladı. İtalya’daki siyasi gelişmeler izleniyor, koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Renzi, dün bakanlarıyla birlikte hükümetten çekildi. Çin’de aralık ayında ihracat ve ithalat verileri beklentilerin üzerinde açıklandı, ancak iç talebin bir göstergesi olan ithalattaki artış dış talebin göstergesi olan ihracattaki artışın altında kalmayı sürdürüyor. İhracat yıllık %18 artarken, ithalat %6,5 arttı. Ülkenin ihracatı medikal ve elektronik ürünlerle artışını sürdürürken, dış ticaret fazlasının da rekor seviyeye çıkmasını sağladı.
- Dün ABD’de aralık ayı TÜFE verisinde çok önemli değişimler gözlemlemedik. TÜFE aylık %0,4 artarken, yıllık %1,4 arttı. Fiyat artışlarının çoğu benzin fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek enflasyon ise aylık %0,1 arttı. Enflasyon düşük seviyelerini korumakta, geçen sene başında %2,5 seviyesindeydi. Kısa sürede Fed’in enflasyon hedefine yaklaşılması beklenmiyor ki Fed enflasyon hedefinde kullandığı PCE endeksinin 2023 yılında ancak %2’ye yakınsamasını beklenmekte. Fed daha önce enflasyondaki geçici artışları tolere edecek bir para politikası çerçevesi açıklamıştı.
- Dün ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları takip edildi. Geçen ay ECB büyüme tahminlerini aşağı çekmişti. Kısıtlamalar bölgede yine gündemde ve aşılama süreci de yavaş ilerlemesine rağmen başkan salgına ilişkin daha iyimser mesajlar verdi ve ECB’nin geçen ayki tahminlerini destekledi. ECB’nin varsayımları 2021 sonuna kadar toplumun sürü bağışıklığı kazanacağı yönündeydi. Ayrıca Euro kuruna ilişkin ECB’nin herhangi bir kur hedefi olmadığını ama dikkatli şekilde izlediklerini belirtti. Teşvik programı ile ilgili ise gerekirse daha da genişletebileceklerini fakat kriz geçerse belki de teşvik programının tamamının kullanılmayacağını belirtti.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, TSİ 16.30’da ABD tarafında 9 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 9 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise sınırlı düşüş göstererek 780 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 20.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın, Princeton Üniversitesi’nde katılacağı konferans öncesinde gerçekleştireceği konuşması ve TSİ 19’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşması dikkatle takip edilecek. Son günlerde birçok Fed üyesi, pandeminin sürdüğü bu dönemde para politikası teşviklerinin azaltılmasının tartışılmaması gerektiğini vurgulamıştı.
- Avrupa tarafında, TSİ 10’da Almanya’da geçen yılın son çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verisi açıklanacak. Almanya ekonomisi yıllık bazda geçen yılın birinci çeyreğinde -%2,2 oranında, ikinci çeyreğinde -%11,3 oranında ve üçüncü çeyreğinde ise -%4 oranlarında daralma sergilemişti. Almanya Hükümeti aralık ayında karantina tedbirlerini ocak ayının ortasına kadar uzatmıştı, bu kapsamda geçen yılın son çeyreğinde Almanya’da ekonomik büyümenin sınırlı baskı altında kalması beklenebilir. Ayrıca TSİ 15.30’da ECB’nin 10 Aralık’taki toplantısının tutanakları yayınlanacak. ECB son toplantısında, Pandemik Acil Durum Satın Alma Programı’nın (PEPP) toplam miktarını 500 milyar Euro artırarak 1,85 trilyon Euro seviyesine yükseltmiş ve süresini ise 9 ay ilave ederek Mart 2022’ye kadar uzattığını açıklamıştı.
- Ayrıca bugün TSİ 15.30’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası Raporu yayınlanacak.
Yurt içi tarafta, TSİ 10’da aralık ayına ilişkin konut satışları verisi açıklanacak. Toplam konut satışları kasımda yıllık %18,7 düşerken, ipotekli satışlar %44,3 düşmüştü. Konut satışları aylık bazda ağustos ayından bu yana düşüş sergilerken, yıllık bazda ise eylül ayından bu yana düşüşünü sürdürüyor. Kasım ayı verisinden TCMB tarafından uygulanan finansal sıkılaşmanın etkilerinin devam ettiğini görmüştük. Aralık ayında TCMB faiz oranlarını 200 baz puan daha artırdı. Özellikle, TCMB’nin son aylarda sıkılaştırıcı adımlarıyla finansal koşulların sıkılaşması ve kredi faizlerinin yükselmesinin yanında, salgın nedeniyle kısıtlayıcı tedbirlerin artırılmasıyla konut pazarlama ve satış faaliyetlerinin olumsuz yönde etkilenmesiyle konut satışlarının aralık ayında da düşüşünü sürdürmesi beklenebilir. Ayrıca TSİ 10’da kasım ayına ilişkin TCMB tarafından özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verileri yayınlanacak.
Kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda beklentilerin üzerinde %11 artış, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %1,3 artış kaydetti. Sanayi üretiminin ana kalemlerine baktığımızda ara malı, dayanıklı tüketim malı, sermaye malı ve enerji üretiminde aylık artışlar görürken, dayanıksız tüketim malları imalatında sınırlı azalış görülmekte. Ayrıca yüksek teknolojili ürünlerdeki aylık %13,7’lik artış dikkat çekici. Sanayi üretiminde bu ayki katkılara baktığımızda en güçlü katkıyı sermaye malı (0,7p), sonra ise ara malı üretiminin (0,5p) verdiğini görmekteyiz. Sektörel bazlı bakıldığında diğer madencilik ve taş ocakçılığı (1,3p), diğer ulaşım araçları (0,4p), bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatının (0,3p) imalat sanayi aylık büyümesine en çok katkı veren sektörler olduğunu görmekteyiz. Metal cevherleri madenciliği (-0,9p), motorlu kara taşıtı (-0,2p) ve giyim eşyalarının imalatı (-0,2p) sektörleri ise sanayi üretimindeki aylık büyümeyi en çok aşağı çeken sektörler oldu.
Aralık ayında ise imalat PMI 51,4’ten 50,8’e gerilemesine rağmen genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. İhracattaki olumlu görünüm de devam etmekte. En büyük ticaret ortağımız AB’de imalat PMI verilerinin genişleme bölgesinde kalmaya devam etmesi ve aşılama sürecinin başlaması ihracatımıza olumlu katkı yapacaktır fakat mutasyona uğramış virüsün yaratacağı yeni kısıtlamalar ihracat için aşağı yönlü risk yaratmaya devam etmekte. Ayrıca sanayi üretimi açısından bir diğer öncü gösterge olan elektrik tüketimi aralık ayında da ortalamasının üzerinde seyretti. KKO’daki sınırlı düşüşe rağmen diğer öncü göstergeler aralık ayında da olumlu seyrin süreceğini göstermekte fakat aralık ayındaki yüksek baz etkisiyle yıllık bazdaki artış hızının azalması muhtemel. TCMB geçen ay faizleri 200 baz puan artırarak finansal sıkılaşmayı artırmıştı. Artan faiz ortamı da imalat sanayi üzerinde ilerleyen dönemlerde etkili olabilir.
Perakende satış hacmi yıllık %11,9 ile sanayi üretimi verisine benzer şekilde güçlü artış sergiledi.Kasım ayında ciro endeksi ise yıllık %38,9 ile geçen ay olduğu gibi güçlü bir artış sergiledi. Salgın döneminde hizmet sektörü cirosunun yıllık bazda düştüğünü gözlemliyorduk, son 3 aydır ise yükselişte ama aralık ayı kısıtlamaları ile bu trend terse dönebilir. Ticaret sektörünün cirosunun yıllık artışı da veri setinin en yükseğinde, sanayi sektörünün cirosu da yıllık %46,2 artarak güçlü artış sergiledi. İnşaat sektöründe ise ciro 6 aydır artmakta.
ŞİRKET HABERLERİ
Özak GYO (OZKGY, Nötr): Şirket ve İnter Yapı İnşaat Turizm’den oluşan ve Özak GYO’nun %99 pay ile pilot ortak olduğu ortak girişim grubu, Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr) tarafından düzenlenen “İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinin 13.01.2021 tarihindeki 1. oturumuna katılmıştır.
Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): Bağlı şirketlerinden Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.’nin, Azerbaycan’da yapılacak olan Azerbaycan Merkez Bankası Yönetim Binası işinin mühendislik, ekipman ve malzeme temini, anahtar teslimi yapım işleri için İhale Kazanım Bildirim Mektubu aldığı belirtilmiştir. Projenin sözleşmesi bugün itibariyle imzalanmış olup, Proje tutarı 218mn EUR olarak belirlenmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Alışveriş Merkezleri: Geride bıraktığımız yıl itibari ile sayıları 440’a, kiralanabilir alanı ise 13,1 milyon metrekareye yaklaşan Alış Veriş Merkezleri, bankalara devir tehlikesi ile karşı karşıya. Bünyelerinde bulunan markalara kira desteği kapsamında 6,5 milyar TL’lik destek veren AVM’ler, artan kurun da etkisi ile kendi borçlarını ödeyemez duruma geldi. 15 milyar dolar borç bulunan sektörde 30’a yakın AVM’nin bankalara devir riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Yakın gelecekte en büyük AVM sahiplerinin bankalar olabileceğini vurgulayan sektör temsilcileri, 1 milyona yaklaşan istihdam sağlayan sektörün ayakta kalabilmesi için borçlarında 1 yıl faizsiz öteleme ve TL’ye dönüş desteği talep etti. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Göltaş Çimento (GOLTS): 11.12.2020 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile duruş bildiriminde bulunulan 2.fırın, planlı bakım çerçevesinde yapılan revizyon ve onarım işlerinin tamamlanması neticesinde öngörülen tarih olan 13.01.2021 tarihinde faaliyete geçmiştir.
RTA Laboratuvarları (RTALB): Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. şirketten aynı tarihte toplam 1mn adet SARS-COV-2 (2019-nCov) RT-q PCR tanı kiti sipariş etmiş olup bu siparişin teslimi dün itibarıyla tamamlanmıştır.
Verusaturk GSYO (VERTU): Şirketin %25 oranında iştirak ettiği Girişim Şirketi Golive Yazılım Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu’nun 13.01.2021 (dün) tarihli toplantısında, Golive Yazılım’ın halka açılmasına, bu kapsamda çalışmalara başlanılmasına ve gerekli başvuruların yapılmasına karar verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 242 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 52 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,13 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,07-%1,13 bandında hareketin ardından, %1,08 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 40 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi