SABAH STRATEJİSİ
Dün 10.026 – 10.155 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 10.058 seviyesinden bir önceki güne paralel tamamladı. Endekste 55 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak ISCTR, ASTOR ve PGSUS öne çıkarken; TUPRS, THYAO ve YKBNK ise puan bazlı endeksi en fazla baskılayan hisseler oldu. Öte yandan, Turizm endeksi (XTRZM) %2,2 oranında artarken, Madencilik endeksi (XMADN) %3,5 oranında düşüş kaydetti. Yurtdışına bakıldığında ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, beklentilerin üzerinde açıklanırken son iki ayın zirvesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde ise ECB tarafından mevduat faizi piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan indirildi. Böylelikle yılın dördüncü faiz indirimi gerçekleşti. Karar metninde, önümüzdeki dönemde toplantı özelinde veri odaklı yaklaşımlarla hareket edileceği ifade edildi. Buna ek finansal koşulların gevşemeye başladığının belirtildiği metnin ardından ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmasında da bu yönde açıklamalar takip edildi. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yataya yakın karışık seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7 oranında geriliyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, Euro Bölgesi’nde ekim ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Ayrıca, Almanya’da ekim ayı dış ticaret dengesi verisi izlenecek.
MAKROEKONOMİ
ABD’de kasım ayı ÜFE verileri izlendi. Buna göre, manşet ÜFE’nin aylık bazda artış hızı kasım ayında %0,3’ten %0,4 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,2) üzerinde gerçekleşti ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, yıllık bazda ise %2,6’dan %3 seviyesine yükseldi ve Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyede kaydedildi, beklentiler ise %2,6 seviyesinde kaydedilmesi yönündeydi.
- Gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE’nin ise, aylık bazda artış hızı kasımda beklentilerle uyumlu olarak %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlayarak son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %3,4 seviyesinde gerçekleşti ve böylece Şubat 2023’ten bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 7 Aralık haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif düşüş beklentilerine karşın 225 bin kişi seviyesinden 242 bin kişi seviyesine yükseldi ve böylece ekimden bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Bu durum, iş gücü piyasasında sıkılığın kısmen hafiflediğine işaret etti.
Avrupa tarafında ise, ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edildi. Banka, haziran ve eylül ayları toplantılarındaki faiz indirimlerinin ardından ekim ayı toplantısında faizleri 25 baz puan indirimle bu yılın üçüncü faiz indirimini gerçekleştirmesi sonrasında dünkü toplantısında da beklentilerle uyumlu olarak faizleri 25 baz puan indirdi ve böylece bu yılın dördüncü faiz indirimine gitti. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %3,40 seviyesinden %3,15 seviyesine ve marjinal borç verme faiz oranını %3,65 seviyesinden %3,40 seviyesine çekerken, mevduat imkanı faiz oranını ise %3,25 seviyesinden %3 seviyesine indirdi. Karar metninde, dezenflasyon sürecinin yolunda ilerlediği ve birçok göstergenin enflasyonun %2 seviyesinde sürdürülebilir olarak istikrar kazanacağına işaret ettiği belirtildi. Öte yandan, verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlenmeye devam edileceği yinelendi.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından ekim ayı ödemeler dengesi verisi yayımlandı. Aylık bazda ekim ayında bir önceki aya göre dış ticaret açığındaki kısmi artışa (3,1 milyar USD’den 3,5 milyar USD’ye) karşın net hizmet gelirlerinin kısmi azalışla (özellikle net seyahat gelirlerindeki azalış) birlikte (7,4 milyar USD’den 6,5 milyar USD’ye) güçlü seyrini sürdürmesinin etkisiyle aylık cari denge 1,88 milyar USD fazla verdi, beklentiler ise aylık bazda 1,30 milyar USD seviyesinde fazla verilmesi yönündeydi. Böylece aylık bazda son beş ayda aralıksız cari fazla (haziranda 0,78 milyar USD, temmuzda 1,40 milyar USD, ağustosta 4,81 milyar USD ve eylül ayında 3 milyar USD’lik fazla) verildi, yılın ilk beş ayında ise aylık ortalama 3 milyar USD seviyesinde açık verilmişti.
- 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, eylül ayındaki 9,55 milyar USD’den ekim ayı itibarıyla 7,69 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
- 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023’te -%5,4 seviyesine ulaşmasının ardından Eylül 2024’teki -%0,8 seviyesinden Ekim 2024 itibarıyla -%0,6 seviyesine iyileşti. (2024 yılı 3. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde üretimin seyrine ilişkin olarak ekim ayı sanayi üretimi verisi TSİ 13’te takip edilecek. Sanayi üretiminin ekimde aylık bazda %0,1 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, TSİ 10’da Almanya’da ekim ayı dış ticaret dengesi verisi izlenecek.
Ayrıca İngiltere’de ekim ayına ilişkin GSYH büyüme verisi TSİ 10’da takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Astor Enerji (ASTOR, Nötr): Şirket CFO’su Olcay Doğan verdiği televizyon röportajında Şirket’in ilk yurt dışı üretim tesisinin ABD ve İspanya’da planlandığını açıkladı. 2025’te İspanya’da ilk etapta dağıtım trafosu fabrikası inşa etmeyi planladıklarını söyledi. Astor İspanya’dan sonra ABD’de de tesis açarak yeni başkan Donald Trump’ın yurtiçinde üretim politikasını değerlendirmeyi ve Çin teknolojisine alternatif ürünlere oluşacak talebi karşılamayı hedefliyor. Astor’un büyüme planlarını kendi kaynaklarından ve bir Avrupa bankasıyla görüşmeleri “son aşamada” olan 75mn EUR’luk yedi yıl vadeli kredi ile finanse edecekleri bilgisini verdi. Astor’un yurt dışında büyüme planlarının yurt içindeki büyümesinin ardından geleceği açıklandı. Şirketin Ankara’daki 200mn USD’lik ikinci fabrikasının üretime nisan ya da mayıs ayında geçmesi bekleniyor. Doğan, 2026’dan itibaren, hem Astor’un kendi trafolarında kullanmak hem de otomobil ve savunma sanayisine satmak üzere, şu anda yurtdışından tedarik ettiği bazı bakır ve alüminyum kabloların üretimini kendi bünyesine alacağını aktardı. (Kaynak: Bloomberg)
Akfen Yenilenebilir Enerji (AKFYE, Nötr): 2023 ve 2024 yıllarında yapılan karbon emisyon kredisi satışları toplamı 7mn USD’ye ulaşmıştır.
Europower Enerji (EUPWR, Nötr): Şirketin bağlı ortaklığı ve Girişim Elektrik’in dolaylı iştiraki Peak PV Solar Teknolojileri, yurtdışında yerleşik yabancı bir enerji yatırım firması ile Türkiye’de tesis etmekte oldukları GES projesinde kullanılmak üzere 9,3mn USD (323,9mn TL) tutarında güneş paneli tedarikine yönelik sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmeye konu güneş panellerinin karşı tarafa teslimi 2025 yılının 2. çeyreği içerisinde bitirilecektir. Şirket ayrıca, Türkiye’de yerleşik Irak menşeli bir firmadan Irak Erbil Su Arıtma Tesisi Projesinde kullanılmak üzere Metal Clad, Güç Kompanzasyon Sistemleri, AG Pano, Scada Sistemleri ve Anahtarlama Ürünlerine yönelik sipariş almıştır. İhracat kayıtlı ürünlerin siparişi için yapılan sözleşmenin bedeli 7,1mn USD’dir.
Koza Altın İşletmeleri (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından yapılması planlanan Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı Projesi’ne ilişkin olarak, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali talebiyle açılan davada, Şirket lehine olacak şekilde kesin olarak hüküm kurulmuştur. Danıştay kararları doğrultusunda; Şirket’in “Çukuralan Altın Madeni İşletmesi 3. Kapasite Artırımı Projesi” kapsamında madencilik üretim faaliyetlerine devam edeceği açıklanmıştır.
Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Şirket’in 2012 yılında vermiş olduğu Airbus Siparişi kapsamında 2025 yıl sonuna kadar teslime konu 9 adet Airbus A321neo uçağın finansmanının finansal kiralama yöntemiyle sağlanmasına karar verilmiştir. Finansmana konu uçaklar için finansman yöntem, koşulları ve finansman sağlanacak kurumlar, uçakların tamamı için veya bir veya birkaç uçaklık kısımları için teklif toplama ve değerlendirme yöntemiyle Şirket yönetimi tarafından belirleneceği açıklanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
SPK: Sermaye Piyasası Kurulu haftalık bültenine göre, Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar’ın (ETILR) 80mn TL’lik, Yeşil Yapı Endüstrisi’nin (YESIL) 531mn TL’lik bedelsiz, Fenerbahçe Futbol’un (FENER) 151mn TL’lik bedelli sermaye artırım talebi onaylandı. Kurul ayrıca, Ünlütürk ve Yeşilova ailesi üyelerinin Sun Tekstil (SUNTK) semayesinde sahip olduğu 47mn TL nominal değerli ve Bor Holding’in Borlease Otomotiv (BORLS) sermayesinde sahip olduğu 16,8mn TL nominal değerli payların borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi başvurularının olumlu karşılamıştır.
Tarım: Dünya Bankası 6 Şubat depremlerinden etkilenen yerlerde tarım sektörünü desteklemeye yönelik 250mn USD’lik finansmana onay verildiği belirtti. Projenin, depremlerden doğrudan etkilenen 11 ili ve hedeflenen bitişik illeri kapsadığı belirtildi. (Kaynak AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ebebek Mağazacılık (EBEBK): 8 Kasım tarihinde kamuya duyurulan İngiltere pazarında mağazalaşma stratejisi doğrultusunda, İngiltere Lakeside Alışveriş Merkezi’nde ilk fiziksel mağaza açılışı 12 Aralık tarihinde yapılmıştır.
Frigo-Pak Gıda (FRIGO): Şirket’in tarımsal üretim alt başlığında yer alan bahçe plantasyonları projesi kapsamında, toplamda 1.316 dekar alanda kalp ve çanak enginar üretimine başlandığı açıklanmıştır. Söz konusu yatırımın bütçesi 3,1mn EUR tutarında olurken, planlanan hasat tarihine kadar olan süre 2026 yıl sonu olarak paylaşılmıştır.
Katmerciler Ekipman (KATMR): Milli Savunma Bakanlığı ile Katmerciler Araç Üstü Ekipman San. Tic. A.Ş. arasında askeri ekipman tedarikine ilişkin 24,2mn USD bedelli sözleşme imzalandığı açıklanmıştır.
Özderici GYO (OZGYO): Şirket’in %100 oranında bağlı ortaklığı İngiltere’de kurulu REIT Property Ltd. tarafından İngiltere’de bulunan ve yıllık net 110bin GBP kira getirisi olan gayrimenkul, 802mn GBP bedel karşılığında GAPE Equity Ltd. ünvanlı şirketten açık ihale yöntemi ile satın alınarak mülkiyet devri işlemlerine başlandığı açıklanmıştır.
Pasifik Teknoloji (PATEK): Şirket’in bağlı ortaklığı TİTRA Teknoloji A.Ş. ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında muhtelif adette ‘İnsansız Helikopter’ tedarikine ilişkin ‘Döner Kanatlı Kargo İHA Projesi’ sözleşmesi imzalanmıştır.
Ray Sigorta (RAYSG): Şirket 2024 yılı Ocak – Kasım aylarını kapsayan döneme ait denetimden geçmemiş tahmini prim üretimi 26.061mn TL’dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %154,9 oranında artış meydana gelmiştir.
Sanica Isı Sanayi (SNICA): Şirket, yurtiçi ve yurtdışı yerleşik müşterileri ile yapılan sözleşmeler kapsamında toplam 73,7mn TL tutarında radyatör, kombi ve boru grubu ürün siparişi almıştır.
Sinpaş Gayrimenkul (SNGYO): Şirket 2022’de elde ettiği ekspertiz değeri 424,2mn TL olan, Etkinsürekli’nin %21,59 oranındaki hisselerin tamamını yine Etkinsürekli’nin diğer hissedarı olan Ahmet Yıldız’a 92mn TL bedelle satılmasına, Satış bedelinin belirtilen arsanın Etkinsürekli tarafından SPK lisanslı değerleme şirketine yaptıracağı ekspertiz değerinden az olmamak kaydıyla yapılacak arsa satış bedeli üzerinden satıldığı tarihte defaten ödenmesine karar vermiştir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi