Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.10.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de Eylül ayı ÜFE’si aylık %0,4 artışla beklentilerin bir miktar üzerinde yükseliş kaydederken, yıllık bazda ise %8,7’den %8,5’e yavaşlamakla birlikte beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Verinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Fed’in, agresif faiz artışlarına devam edebileceğine ve faizleri öngörülenden daha uzun süre yüksek seviyelerde koruyacağına ilişkin beklentileri güçlendirdi. Ek olarak, dünkü Eylül ayı Fed tutanaklarında faiz artışlarının süreceği mesajı yer alsa da risklerin azaltılması için artış hızının ayarlanması gerektiği vurgulandı. Dünkü ÜFE sonrası bugün piyasaların odak noktasında ABD’de TÜFE verisi olacak. Eylülde TÜFE’nin aylık %0,2 artması ve yıllık olarak hafif gevşemesi (%8,3’ten %8,1 seviyesine) bekleniyor. Piyasalara baktığımızda, dün Amerikan borsaları %0,1-%0,3 arası düşüşlerle günü tamamladılar. Avrupa’da ise Euro Stoxx 50 endeksi %0,3 geriledi. Dolar endeksi (DXY) son 5 işlem günündeki yükselişini durdurdu ve 113 seviyesine kadar geri çekildi. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 endeksi 3.511-3.591 seviyeleri arasında işlem gördü. Kapanış 3.518’den gerçekleşirken günlük geri çekilme %1,5 olarak hesaplandı. İşlem hacmi de 62,9 milyar TL oldu. BİST-100’deki hisselerin 73’ü düşüş kaydetti. TCELL, EREGL ve SISE hisselerindeki aşağı yönlü hareketler endeksi baskılarken, turizm ve ulaştırma hisseleri pozitif tarafta kalmayı başardı. Bugüne bakıldığında ABD vadelileri artıda seyrediyor. Asya’da ise MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7 civarında satıcılı. Yurtiçinde ise yatay bir açılış bekliyoruz. Veri tarafında bugün yurtiçinde haftalık TCMB verileri takip edilecek. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi izlenecek. ABD’den Eylül ayı TÜFE verisi ise TSİ 15:30’da açıklanıyor olacak. Ek olarak aynı saatte haftalık işsizlik maaşı başvuruları da takip edilecek. G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları Washington’da buluşacak.

MAKROEKONOMİ

Fed’in eylül ayı toplantısına ilişkin tutanakları yayınlandı. Fed’in, faizleri beklentilerle uyumlu olarak 75 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %3,00-%3,25 bandına yükselttiği eylül ayı toplantısına ilişkin yayınlanan tutanaklarda, enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek seyretmeye devam ettiği ve uzun vadeli %2 hedefinin oldukça üzerinde bulunduğu, son dönemdeki enflasyon verilerinin genel olarak beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ve bu kapsamda enflasyonun öngörülenden daha yavaş düştüğü belirtildi. Fed üyelerinin, enflasyonu düşürmek amacıyla çok az önlem almanın maliyetinin, çok fazla önlem almanın maliyetinden büyük olasılıkla daha yüksek olduğunu değerlendirdikleri gözlendi. Ayrıca enflasyonu düşürmek amacıyla daha kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçilmesine ve bu durumun bir süre daha sürdürülmesi gerektiğine karar verildiği vurgulandı. Özellikle, birçok Fed üyesinin, ekonomik görünümdeki risklerin azaltması kapsamında Fed’in para politikasının sıkılaşma hızının ayarlanması gerektiğini düşündükleri görülürken, faiz artırım patikasına yönelik değerlendirmelerini yükselttiklerini belirttikleri gözlendi. Diğer yandan, bazı Fed üyelerinin ücret ve fiyat sarmalı riskine dikkat çektikleri ve işsizliğin tahminlerin üzerine çıkabileceğini öngördükleri gözlendi. Ayrıca diğer ülkelerdeki parasal sıkılaştırma adımları ve küresel ekonomik görünümdeki zayıflama dahil olmak üzere önümüzdeki dönemde ABD’de ekonomik faaliyeti kısıtlayabilecek unsurların arttığına da değinildi. Bunun yanında tutanaklarda, üyelerin politika ayarlamalarının kümülatif etkilerini değerlendirirken, bir noktada faiz artırımlarının hızını yavaşlatmanın uygun olacağı konusunda anlaştıkları da görüldü.

Öte yandan, İngiltere’de aylık GSYH, temmuz ayında %0,1 büyümenin ardından ağustosta %0,3 daralma kaydetti. Beklentiler ise aylık bazda ağustosta GSYH büyüme hızının %0 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Talebin zayıfladığı ve borçlanma maliyetlerinin arttığı bir dönemde artan maliyet baskıları nedeniyle ilaç ve otomobil üretiminde keskin düşüşlerin öncülüğünde ağustos ayında sanayi üretimi %1,8 oranında daralırken, restoranlar ve eğlence gibi tüketiciye yönelik hizmetlerde de %1,8 daralma gözlendi. Nitekim BoE de artan enflasyonist baskılar ve parasal sıkılaşma adımlarının etkisiyle ülke ekonomisinin bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren resesyona girmesini ve resesyonun beş çeyrek boyunca sürmesini beklemekte.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, ağustosta aylık %1,5 artışla beklentilerin (%0,7 artış) üzerinde artış kaydetti. Detaylara bakıldığında, aylık bazda en güçlü artış, yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretiminde (aylık %2,8 artış) gözlendi, söz konusu alt grup bir önceki ay %3,8 düşüşle en sert gerileyen alt grup olmuştu. Ancak sanayi üretiminde aylık bazda artış gözlense de, Avrupa’daki enerji krizinin kış aylarında yoğunlaşmasıyla ve ECB’nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal koşullarla birlikte sanayi üretiminin önümüzdeki aylarda baskı altında kalması beklenmekte.

Yurt içindeTÜİK tarafından ağustos ayı sanayi üretimi, perakende satış ve ciro endeksleri verileri yayınlandı. Sanayi üretimi aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kalarak üçüncü çeyrek büyümesinde tempo kaybının sürdüğüne işaret etti. Temmuz ayında, sanayi üretiminde tatillerin birleştirilmesi ile oluşan ilave iş günü kayıpları ve otomotiv sektöründeki fabrika tatilleri ile belirgin yavaşlama görmüştük. Köprü günü etkisiyle gözlenen düşüşün ağustosta baz etkisi oluşturarak ilave katkı sağlayabileceği düşünülüyordu. Nitekim S&P Global/İSO imalat PMI, ağustosta 46,9’dan 47,4’e yükselerek üretimdeki yavaşlamanın bir önceki aya göre daha ılımlı gerçekleştiğini ima etmişti. Ancak gerçekleşmeler beklentiler altında kaldı. Ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, yıllık %1 artarak Haziran 2020’den bu yana kaydedilen en yavaş hızdaki artışı kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de temmuzda %6,1’lik keskin düşüş sonrası ağustosta aylık %2,4 artış kaydetti. (Beklentiler yıllık %2,7 artış ve aylık %3 artış idi.)

  • Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi ise ağustosta aylık %3,7 ile son 14 ayın en yüksek hızıyla artarken, yıllık artış hızı ise %2,3’ten %9’a yükseldi. Toplam ciro endeksi ise aylık %6,8, yıllık %130,3 artışla güçlü seyrini sürdürmekte.
  • Eylül ayında ise öncü göstergeler büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne dair sinyal vermekte. S&P Global/İSO imalat PMI, eylül ayında 47,4’ten 46,9’a gerileyerek art arda yedinci ayda daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü. Eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre ihracat kısmi toparlanarak aylık %6 artış kaydetti. Ancak ekim ayına ilişkin günlük ihracat verileri ihracatta anlamlı bir yavaşlamaya işaret etmekte. Eylül ayında arındırılmış reel kesim güven endeksi aylık %1,2 gerilemeyle şubat ayından bu yana ardı ardına ivme kaybederek düşüşünü sürdürdü ve Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise ivme kaybetse de 2021 yılına göre gücünü korumayı sürdürdü. Bu açıdan öncü göstergeler genel olarak, eylül ayında yavaşlamayı teyit ederken, küresel resesyon endişeleri, sıkılaşan küresel finansal koşullar ve Avrupa enerji krizinin etkisiyle ivme kaybeden dış taleple iktisadi faaliyette yılın ikinci yarısında tempo kaybına işaret etmekte.
  • Ağustosta aylık katkılara göre, dayanıksız tüketim malı 1 puan, sermaye malı 0,8 puan, dayanıklı tüketim malı 0,3 puan, ara malı 0,2 puan ve enerji üretimi ise 0,1 puan ile sanayi üretimini destekledi. Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında yüksek teknoloji grubu hariç bütün alt gruplarda aylık bazda üretim arttı. Yüksek teknoloji grubu üretimi aylık %3,5 oranında düşüş kaydetti. Sektörel bazda beş sektör hariç tüm sektörlerin üretiminde artış gözlendi. Aylık bazda üretimi en fazla düşüş sergileyen sektörler; bilgisayar, ağaç ürünleri (mobilya hariç) ve kağıt ürünleri imalatı olarak öne çıktı. Aylık bazda üretimi en fazla artan iki sektör ise, diğer ulaşım araçlarının imalatı ve kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması sektörleri oldu.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 15.30’da ABD’de eylül ayına ilişkin TÜFE verisi olacak. Eylülde TÜFE’nin aylık %0,2 artması ve yıllık olarak hafif gevşemesi (%8,3’ten %8,1 seviyesine) bekleniyor, benzin fiyatları eylülde aşağı yönlü hareketini sürdürmüştü. Bununla birlikte OPEC+ Grubu’nun öngörülerin üzerindeki arz kısıntısı kararı ile birlikte petrol fiyatları ekimde yükseliş eğiliminde. Benzin fiyatlarının yanı sıra anketlerin gösterdiği üzere tedarik zincirindeki sıkıntıların hafiflemesi ve dolardaki güçlenme fiyatlar üzerinde aşağı yönlü etkide bulunabilecek unsurlar.

  • ABD’de aylık bazda ÜFE ise, ağustosta %0,2 gerilemenin ardından eylül ayında %0,4 artışla beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde artış kaydederken, yıllık bazda ise %8,7’den %8,5’e yavaşlamakla birlikte beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti, beklentiler ise yıllık bazda %8,4 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Detaylara bakıldığında, eylül ayında ÜFE’de aylık bazdaki artışta, gıda fiyatlarındaki (%1,2 artış) ve enerji ürünleri fiyatlarındaki artış (%0,7 artış) belirleyici oldu. Özellikle, eylül ayında benzin fiyatlarında %2 düşüş ve LPG fiyatlarında %8,7 düşüşle gerilemelerin sürmesine karşın, konut ısınma yakıtı fiyatları (%10,7 artış) başta olmak üzere diğer enerji ürünlerindeki artışların etkisiyle enerji fiyatlarında artış gözlenmekte. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise eylül ayında aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,3 artış kaydederken, yıllık bazda ise %7,2 seviyesinde yatay seyretti. Çekirdek ÜFE beklentiler dahilinde gelirken, manşet ÜFE’nin beklentiler üzerinde gerçekleşmesi Fed’in, agresif faiz artışlarına devam edebileceğine ve faizleri öngörülenden daha uzun süre yüksek seviyelerde koruyacağına ilişkin beklentileri güçlendirebilecektir.

Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 8 Ekim haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. 1 Ekim haftasında haftalık işsizlik maaşı başvuruları 193 bin kişiden 219 bin kişi seviyesine hafif yükselmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Özellikle, ABD’de son haftalarda bazı büyük teknoloji şirketleri işten çıkarmalara gitmekte. Bu kapsamda, haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki kısmi artışların sürmesi beklenebilir.

Bunun yanında, Almanya’da TSİ 09’da eylül ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da TÜFE eylül ayında öncü verilere göre enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların etkisiyle aylık bazda %1,9 artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda ise %7,9’dan %10 seviyesine yükselerek çift haneli seviyelere gelerek Aralık 1951’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Öte yandan, Rusya’nın Kuzey Akım 1 hattı üzerinden Avrupa’ya doğal gaz akışını eylül ayının başlarında süresiz olarak durdurma kararını almasıyla yoğunlaşan enerji krizinin enflasyonist baskıları önümüzdeki aylarda artırması bekleniyor.

Diğer yandan, ECB’nin para politikasına ve faiz artırım hızına ilişkin verebileceği sinyaller bakımından TSİ 10.30’da ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un konuşması takip edilecek.

Ayrıca TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 7 Ekim haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 6,6 milyar USD artışla 113,6 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin ise 2,5 milyar USD artışla 12,3 milyar USD’ye yükseldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirket, doğrudan bağlı ortaklığı Çelik Halat ve Tel Sanayii A.Ş.’nin (CELHA) toplam 41,5mn TL ödenmiş sermayesinde sahip olduğu %69,83 oranındaki, toplam 29mn TL itibari değerde 29mn adet payın; %75 oranına isabet eden kısmını, Artaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye %25 oranına isabet eden kısmını ise Betatrans Lojistik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye toplamda 27mn EUR bedel ve ‘Pay Devir Sözleşmesi’ üzerinde mutabık kalınan diğer koşullar ile satılmasına karar verildiğini açıklamıştır.

Şirket ile Alıcılar arasında 12.10.2022 tarihli ‘Pay Devir Sözleşmesi’ imzalanmıştır ve sözleşmeye istinaden 36mn TL tutarındaki ön ödeme gerçekleşmiştir.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ”2022/MAL-İŞL/029 – 1500 ADET FİDER YÖNETİM RÖLESİ ALIMI” konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhale toplam bedeli KDV dahil 1,98mn Euro’dur.

Logo Yazılım (LOGO, Nötr): FinTech alanında yatırım yapma ve büyüme hedefi çerçevesinde, 12 Ekim 2022 tarihinde, Figo Ticari Bilgi ve Uygulama Platformu A.Ş. (Figopara) sermayesinin %4,02’sini temsil eden payları 2mn USD bedelle devralınması konusunda pay iştirak sözleşmesi imzalamıştır.

Kontrolmatik (KONTR, Sınırlı Negatif): 2 ana ortak sahip olduğu 10mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 200mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %5’ini oluşturuyor.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirket ile yurtiçinde yerleşik iki farklı müşteri arasında, güneş enerjisi elektrik santrali projesine ilişkin mühendislik, tedarik ve kurulumuna istinaden KDV hariç toplam 1,23mn ABD Doları bedel üzerinden sözleşmeler imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Ticaret: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, kredi düzenlemelerinin KOBİ kredilerini tarihi zirveye taşıdığını söyledi. Uygulanan makro ihtiyadi tedbirlerle kredilerin daha hedefli kullandırılması amaçlandığını anımsatan Çakmak, “Bunun en önemli sonucu, KOBİ’lere Ocak-Eylül döneminde nette 558 milyar TL kredi kullandırılması. Bu tutar 2021’in aynı döneminde 54 milyar TL olan KOBİ net kredi kullanımının 10 katı” açıklamasını yaptı. (Kaynak: Dünya)

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında HUNER.E ve KONTR.E payları 13/10/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 11/11/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Atlantis Yatırım Holding (ATSYH): Şirketin iştiraki olan Naviga Tekstil Nazenin Kardeşler şirketi arasında kumaş satış protokolü imzalanmış olup Ocak 2023 – Haziran 2023 tarihleri arasında teslimi yapılacak %100 Polyester dokuma kumaş ve %100 Cotton örme kumaş siparişini içermektedir. Sözleşme tutarı 295 bin 270 USD’dir.

Koleksiyon Mobilya (KLSYN): Şirketin Yönetim Kurulunun 29.07.2022 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar ile; Şirket aleyhine Fransa, Paris Milletlerarası Ticaret Odası, Tahkim Divanı Sekretaryasına (ICC-International Court of Arbitration) yapılan başvuru ile yurt dışında daha önce ticari ilişki içinde olduğumuz ve nihai olarak Mashad kentinde kain Al-Ghods otel projesinde iş birliği yaptığı, yüklenici Mammut Construction Co/İran İslam Cumhuriyeti ve NAZ Industries/Birleşik Arap Emirlikleri unvanlı tüzel kişiliklerce akdedilen 2014 tarihli Sözleşme’ye dayanılarak talep edilen 1.959.749 Euro alacağın tespitine ilişkin olarak; tahkimde uyulacak usul kuralları, hakem adedi vb. konular henüz kesinlik kazanmadığı, hakem yargılamasını yürütecek organ oluşmadığından, bu aşamada başvuru içeriği ve taraflarının belirgin hale gelmesi dahil belirsizlikler olduğundan, bu aşamada özel durum açıklaması yapılması durumunda yatırımcıların yanıltılması ve hisse değerinde hareketlilik yaratılması ihtimali ve Şirketin meşru çıkarlarının zarar görmemesi hususları gözetilerek ve bilginin gizliliğine ilişkin gerekli önlemler alınmak suretiyle, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (II-15.1) Özel Durumlar Tebliği’nin “İçsel Bilgilerin Kamuya Açıklanmasının Ertelenmesi” başlıklı 6 ncı maddesi kapsamında içsel bilginin kamuya açıklanmasının ertelenmesine karar verilmişti.

Gelinen aşamada, tahkim talebine ilişkin olarak tarafların tahkim usulü ve tahkim heyeti atamasına dair birçok konuda anlaşamaması üzerine Paris Milletlerarası Ticaret Odası, Tahkim Divanı tarafından tek hakem atanmış, tahkim sürecine dair usul, takvim ve tahkim yargılaması çerçevesi belirlenmesi amacıyla tek hakem çağrıda bulunmuştur. Çağrı üzerine taraflar başta Yetki belgesi olmak üzere usul ve takvim hakkında görüşlerini sunmuşlardır. Şirket Yönetim Kurulu’nun 12.10.2022 tarihli (bugün) toplantısında, davalı Şirket adına Yetki Belgesinin imzalanmasına, bu durumda tahkim sürecinin başlamasının kesinleştiğinin anlaşılması nedeniyle tahkime ilişkin bilgilerin ve 29.07.2022 tarihli erteleme kararının kamuoyuna açıklanmasına karar verilmiştir.

Sözkonusu milletlerarası tahkime konu talep 2014 yılında başlatılan İran/Mashad kentinde kurulu Al-Ghods Otelin tefrişatı ve sair iç mimari düzenlemelerine ait olup, tasarlanan ve yapımına başlanan bir kısım ürün Otel Sahibi Al-Razavi Vakfındaki yönetim değişikliği sebebi ile yüklenici Mammut Construction Co. tarafından teslim alınmamış, alınmayan ürün bedelleri için 2018 yılında yapılan karşılıklı mutabakat sonucu Şirketimizin 105.241 Euro alacaklı olduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle tahkim konusu alacağın dayanağı bulunmadığından Şirket bu tahkim giderlerine katılmayacak, ancak yetkilendirdiği hukuk bürosu vasıtasıyla tahkim sürecini sonuna kadar takip edecektir.

Netaş Telekomunikasyon (NETAS): Şirket, TTNET A.Ş. ile imzalanan IP STB Çerçeve Sözleşmesi kapsamında; ev ve kurumsal abonelere TV hizmeti sunan ZTE STB tedariği için 1,77mn ABD Doları tutarında sipariş almıştır. ZTE IP STB cihazı, internet hattı üzerinden TV kanalları, dizi ve filmlerin yüksek HD kalitesinde izlenebilmesine olanak sağlamaktadır.

Şirket ayrıca, Türk Telekom ile imzalanan WiFi-5 Home Gateway Çerçeve Tedarik Sözleşmesi kapsamında; Türk Telekom’dan akıllı ev teknolojileri için yüksek hız ve performansta kablosuz internet bağlantısı sunan WiFi-5 destekli fiber modem tedariği için 3,06mn ABD Doları tutarında sipariş almıştır.

Say Yenilebilir Enerji (SAYAS): Şirket 2022 yılının 4. çeyreğinde Ateş Wind Power’a rüzgar türbini ve türbin kulesi aksamları ile ticari mal satışlarından yaklaşık 3,12mn EUR hasılat elde etmeyi beklemektedir.

Uşak Seramik (USAK), Şirketin yatırım teşvik belgesi kapsamında devam eden modernizasyon yatırımları için gerekli olan ithal makine teçhizatların temin süreci tamamlanmış olup modernizasyon çalışmalarının yapılabilmesi için 15.10.2022 tarihi itibari ile 3 adet pişirme fırının bakıma alınarak geçici olarak kapatılmasına karar verilmiştir.

Bu kapsamda;
1. Kapatılarak bakıma alınacak olan fırınların aylık üretim miktarına olan oranının % 45’i seviyesinde olmasına,
2. Bakıma alınan bölümlerin maliyet avantajı sağlayacak şekilde modernize edilmesine
3. Kapatılacak bölümlerde çalışan personellere öncelikli olarak yıllık izin kullandırılmasına, tecrübe sahibi personellerin kapatılmayan bölümlerde ve bakım/yatırım faaliyetlerinde değerlendirilmesine,
4. Geçici olarak kapamanın ve modernizasyon çalışmalarının ilk etapta 31.12.2022 tarihine kadar planlanmasına,
5. Belirlenen kapsam çerçevesinde şirket faaliyetlerine devam edilmesine, karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çaşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 92 milyar TL’lik (%12’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 234 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün %3,95 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,88-%3,98 bandında hareketin ardından %3,90 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi