Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.09.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Avrupa Merkez Bankası tarafından faiz oranları enflasyon ve ekonomik büyümedeki yavaşlamayla birlikte, beklentiye paralel şekilde üç ay içerisinde ikinci kez 25 baz puan indirildi. Bunun yanında 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin büyüme tahminleri sırasıyla %0,8, %1,3 ve %1,5’e hafif geri çekildi. Fiyatlamalar tarafında, EuroStoxx 50 günü %1,1 oranında tamamladı. Diğer yandan, önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde 25 baz puanlık indirim beklentilerini değiştirmeyen verilerin gelmesi destekleyici olmaya devam ederken, ana endekslerde %0,6 -%1 arasında prim yaşandı. Yurtiçine bakıldığında, oldukça dalgalı bir gün geçiren ve 9.275 – 9.560 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi seans sonuna doğru gelen alımlarla birlikte günü 9.521 seviyesinden %1,1 oranında artışla tamamladı. Böylece 7 işlem gününün ardından endeks günü artıda kapatmayı başardı. Endekste 66 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak THYAO, AKBNK ve ISCTR öne çıkarken; BIMAS, EREGL ve MAVI ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %2,3 oranında artarken, Ulaşım endeksi (XULAS) %2,6 oranında yükseliş kaydetti. BIST100’ün haftanın son işlem gününe ise hafif artışla başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, Japon Yen’indeki güçlenmeye karşın ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 civarında yükseliyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında ABD’de, eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Avrupa tarafında üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Aylık bazda sanayi üretiminin %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Yurtiçinde ise TCMB tarafından eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.

MAKROEKONOMİ

ABD’de ağustos ayı ÜFE verileri takip edildi. Buna göre, manşet ÜFE, aylık bazda temmuzdaki yatay seyirden (%0) ağustosta %0,2 artışa geçerek beklentilerin (%0,1) üzerinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise %2,1’den %1,7 seviyesine geriledi ve böylece son altı ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise, aylık bazda temmuzda %0,2 oranında düşüşün ardından ağustosta %0,3 oranında artışla beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise %2,3’ten %2,4 seviyesine hafif yükseldi.

ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 7 Eylül haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, yatay seyretme beklentilerine karşın 228 bin kişi seviyesinden 230 bin kişi seviyesine hafif yükselmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.
ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edildi. ECB, haziran ayındaki 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından ikinci kez faizleri beklentilerle uyumlu olarak indirdi. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %4,25 seviyesinden %3,65 seviyesine ve marjinal borç verme faiz oranını %4,50 seviyesinden %3,90 seviyesine çekerken, mevduat imkanı faiz oranını ise %3,75 seviyesinden %3,50 seviyesine indirdi. Bu kapsamda, ECB’nin faizleri arasında teknik ayarlama da gerçekleştirilmiş oldu. Bu ayarlamayla birlikte temel refinansman faizi ile marjinal fonlama faizi 60 baz puan düşürüldü ve böylece mevduat imkanı faizi ile temel refinansman faizi arasındaki fark 50 baz puandan 15 baz puana düşürülürken, mevduat imkanı faizi ile marjinal borç verme faizi arasındaki fark ise 25 baz puanda sabit tutuldu.

  • ECB’nin karar metninde, ücretlerin halen yüksek bir hızda artması nedeniyle Euro Bölgesi’ndeki enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği, ancak işgücü maliyeti baskılarının hafiflediği ve karların ise yüksek ücretlerin enflasyon üzerindeki etkisini kısmen dengelediği belirtildi.
  • Ayrıca finansman koşullarının kısıtlayıcı olmaya devam ettiğini vurgulanırken, ekonomik faaliyetin zayıf özel tüketim ve yatırımı yansıtacak şekilde halen durgun seyrettiği belirtildi.
  • Enflasyonun önümüzdeki yılın ikinci yarısında hedefe doğru gerilemesinin beklendiği, çekirdek enflasyon için 2024 ve 2025 tahminlerinin ise hizmet enflasyonunun beklenenden daha yüksek olması nedeniyle bir miktar yukarı yönlü revize edildiği belirtildi.

ECB’nin yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlandı. Buna göre, Banka’nın enflasyon beklentilerini korurken, büyüme beklentilerini ise aşağı çektiği gözlendi.

  • Bu kapsamda, Euro Bölgesi için 2024 yılı manşet enflasyon tahmini %2,5’te, 2025 yılı tahmini %2,2’de ve 2026 yılı enflasyon tahmini ise %1,9 seviyesinde korundu. Çekirdek enflasyon tahminleri ise, 2024 yılı için %2,8’den %2,9 seviyesine ve 2025 yılı için %2,2’den %2,3 seviyesine yukarı yönlü revize edildi, 2026 yılı için ise %2 seviyesinde korundu. Böylece ECB’nin, %2’lik enflasyon hedefine manşet ve çekirdek enflasyon kapsamında 2026 yılında ulaşacağı öngörüldü.
  • Euro Bölgesi için büyüme tahminleri ise, 2024 yılı için %0,9’dan %0,8’e hafif aşağı yönlü revize edilirken, 2025 yılı için %1,4’ten %1,3’e ve 2026 yılı için ise %1,6’dan %1,5’e hafif aşağı yönlü revize edildi.

ECB Başkanı Lagarde ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, para politikasının sıkılaşma etkilerinin kendini beklenenden fazla gösterdiğini, ekonomik büyüme üzerindeki risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini, toparlanmada bazı zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ettiklerini, ancak toparlanmanın zamanla güçlenmesini beklediklerini, bunun yanında, istihdam piyasasının sıkı kalmaya devam etmekle birlikte emek talebinin daha da ılımlı hale geldiğini belirtti.

  • Euro Bölgesi enflasyonunun tatmin edici düzeyde olmadığını ve yaklaşımlarında sağlam durmaları gerektiğini söyledi.
  • Enflasyonun eylül ayında gerileyeceğini, ancak sonrasında tekrar yükseleceğini belirtti.
  • Ayrıca görüşmelerle belirlenmiş ücretlerin yüksek ve oynak kalmaya devam ettiğini belirtti.
  • Önceden belirlenen bir faiz patikalarının bulunmadığını, verilere bağlı kalmaya ve toplantıdan toplantıya karar vermeye devam edeceklerini, verilere olan bağlılıklarının bir veriyle sınırlı olmadığını vurguladı.
  • İhtiyaç olduğu sürece yeteri kadar kısıtlayıcı kalmaya devam edeceklerini belirtti.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından temmuz ayı ödemeler dengesi verisi yayımlandı. Aylık bazda temmuz ayında dış ticaret açığındaki ve birincil gelirler kaleminde verilen açıktaki artışa karşın net hizmet gelirlerindeki artışın (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki artışın) etkisiyle aylık cari denge 0,57 milyar USD fazla verdi (beklentiler ise aylık bazda 0,60 milyar USD fazla verilmesi yönündeydi) ve böylece aylık bazda haziran ayında verilen 0,33 milyar USD’lik fazlanın ardından cari dengede son iki ayda fazla verilmiş oldu, yılın ilk beş ayında ise aylık ortalama 3,4 milyar USD seviyesinde açık verilmişti.  12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, haziran ayındaki 25 milyar USD’den temmuz ayı itibarıyla 19,1 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Böylece 12 aylık kümülatif bazda cari işlemler açığı Mayıs 2023’te 57 milyar USD’ye ulaşmasının ardından 14 aylık dönemin sonunda Temmuz 2024 itibarıyla 37,9 milyar USD’lik iyileşme kaydetti. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023’te %5,5 seviyesine ulaşmasının ardından Temmuz 2024 itibarıyla %1,6 seviyesine iyileşti. (2024 yılı 2. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi TSİ 17’de takip edilecek. Ağustos ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi, 67,8’den 67,9 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmişti. Detaylara bakıldığında, ağustosta cari koşullar alt endeksi 60,9’dan 61,3 seviyesine yukarı yönlü revize edilirken, beklentiler alt endeksi ise öncü veriyle uyumlu olarak 72,1 seviyesinde kaydedilerek son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Ayrıca ağustosta tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri %2,9’dan %2,8 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilirken, uzun vadeli enflasyon beklentileri de son beş ayda %3 seviyesinde korunmuştu. Eylül ayında ise öncü veriye göre Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin 67,9’dan 68,5 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12’de takip edilecek. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi aylık bazda mayıs ayında %0,9 oranında düşüşün ardından haziranda %0,1 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşımıştı. Yıllık bazda ise sanayi üretiminin haziranda daralma hızı %3,3’ten %3,9 seviyesine ulaşmıştı. Temmuzda ise aylık bazda sanayi üretiminin %0,5 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Rusya Merkez Bankası’nın toplantısı TSİ 13’te takip edilecek. Banka, politika faizini üst üste dördüncü toplantıda sabit tutmasının ardından temmuz ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak 200 baz puanlık artışla %16’dan %18 seviyesine yükseltmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faiz oranını %18 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Turkcell’in 2024 2. çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 2.904mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2023’te 820,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı yazmıştı. Şirketin 2024 2. çeyrek toplam hasılatı geçen yılın aynı dönemine göre %0,3 oranında düşerek 34.913mn TL olarark gerçekleşmiştir. Bu azalış temel olarak, dijital iş servislerindeki büyük bütçeli projelere olan talebin azalmasının sonucu olarak yıllık bazda donanım gelirlerinin gerilemesi ve azalan tüketici cihaz satışları nedeniyle gerçekleşti. Diğer yandan, Şirketin brüt karı %6,2 artışla 8.387mn TL’ye ulaşmıştır. 2Ç2024’de operasyonel giderleri 2023’ün aynı dönemine göre %34 oranında artarak 3.454mn TL’ye çıkarken, diğer faaliyetlerden 1.788mn TL net gelir kaydedilmiştir. (2Ç2023’deki diğer faaliyet gelirleri net 9.342mn TL idi.) Böylece, faaliyet karı 2Ç2023’deki 14.663mn TL’den 2Ç2024’de 6.720mn TL’ye gerilemiştir. Öte taraftan Turkcell’in 2024 yılının ikinci çeyreğindeki FAVÖK’ü 2023’ün aynı dönemine göre %0,3 artışla 14.887mn TL’ye ulaşmıştır. FAVÖK marjı ise 0,2 puanlık artışla %42,6 olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrekte 430,2mn TL’lik yatırım faaliyetlerinden net gelir ve 1.204mn TL parasal kazanç elde edilmiştir. Değer düşüklüğü zararı ise 251,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin 2Ç2024 net finansman giderleri 5.122mn TL (2Ç2023: 20.401mn TL net finansman gideri) olmuştur. 155mn TL’lik vergi geliri sonrası, bu yılın ikinci çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 2.904mn TL olmuştur.

2. çeyrek karıyla birlikte Şirketin 6A2023 ana ortaklık net dönem karı 5.760mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2023’ün aynı döneminde 1.112mn TL ana ortaklık net dönem zararı yazılmıştı.

Şirket 2024 beklentilerinde revizeye gidilmemiştir. Buna göre, aylık enflasyondaki beklentileri aşan yükseliş eğilimi nedeniyle ve Türkiye’nin Orta Vadeli Program’ındaki yıl sonu tahminleri dikkate alınarak beklentilerin gözden geçirildiği dile getirilmiştir. Şirket, gerekli olması halinde, üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birlikte bir güncelleme sunmayı hedeflemektedir.

CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında, arazi tipi güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmek amacıyla KDV Hariç 4mn USD tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Kardemir (KRDMD, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından Azerbaycan’a 2024 yılı sonuna kadar 3 partide teslimi gerçekleştirilecek 17,6mn USD tutarlı ray satış sözleşmesi imzalanmıştır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirketin iştiraki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri 2023 yılına ait Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirmiştir. Esas sözleşmenin ilgili maddesinin tadili görüşülmüş; 505,1mn TL olan Şirket sermayesinin toplamda 1.294mn TL arttırılarak 1.800mn TL’ ye çıkarılmasına katılanların oybirliği ile karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bültenine göre kurul, Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret A.Ş.’nin 5 milyar TL’lik, Hektaş Ticaret T.A.Ş’ın 6 milyar TL’lik bedelli sermaye artırım başvurusunu, İmaş Makina Sanayi A.Ş.’nin 694mn TL’lik, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin 495mn TL’lik, Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 243mn TL’lik, Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık Turizm Eğitim Hizmetleri ve İnşaat Taahhüt A.Ş.’nin 180mn TL’lik ve Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Ticaret A.Ş.’nin 1,5 milyar TL’lik bedelsiz sermaye artırım başvurusunu olumlu karşıladı. (Kaynak: BloombergHT)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket’in Ocak – Ağustos 2024 dönemine ait brüt prim üretimi yıllık bazda %79 oranında artarak 7.452mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Consus Enerji (CONSE): Şirket, Bahamalar Topluluğu’nda adaların elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla açılan santral kurulumu ve enerji üretimi işi ihalesine katıldığını duyurmuştu. Teklifin değerlendirilmesi neticesinde yerel ortaklar ve Şirketin %49 hisse oranında teknik ana ortağı olduğu konsorsiyumun, iki adet adanın elektrik ihtiyacına yönelik olarak yaklaşık 65 MW’ı doğalgaz ve güneş enerjisi santrallerinden, yaklaşık 20 MW’ı ise enerji depolama sistemlerinden oluşan, toplamda yaklaşık 85 MW kurulu güçteki tesis yatırımı ve 25 yıl süreyle USD bazlı birim fiyattan elektrik satışına ilişkin olarak ihaleyi kazandığı Bahamalar Topluluğu Hükümeti Enerji ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından bugün Şirkete bildirilmiştir. Söz konusu projeye ilişkin yatırım sürecinin 2026 yılı içerisinde tamamlanarak santrallerin devreye alınması ve işletme sürecinin başlaması öngörülmektedir.

Forte Bilgi İletişim (FORTE): Şirket’in %100 bağlı ortaklığı ELD Bilişim tarafından gerçekleştirilen ve sürdürülen Forıps Suıte Ve Forservıce yazılım ürünlerinin satışı konusunda, Roketsan A.Ş.’nin Entegre Lojistik Destek alanında faaliyetlerini yürüten %100 bağlı ortaklığı Rstek Roketsan ile 1 yıllık sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme ile Roketsan A.Ş.’nin takip eden yıllarda da entegre ürün destek yazılım ve hizmet ihtiyaçları karşılanmaya devam edilecektir. Sözleşme Bedeli KDV hariç 314bin USD’dir.

Link Bilgisayar (LINK): Şirket, Aselsan’ın bir kuruluşu olan Aselsannet firmasından KDV Dâhil 358,8mn TL tutarında sipariş onayı almıştır. Bu anlaşma kapsamında, Aselsannet’in stratejik projelerinde kullanılacak Özel Güvenlik Teknolojileri Ürünlerinin temini sağlanacaktır.

Tureks Turunç Madencilik (MARBL): Mermer ticareti, lojistik depo ve Avrupa bayileşme ağının yönetilmesi maksadıyla İtalya’da mukim Marble Systems Tureks ünvanlı, şirketin %100 oranında iştirak ettiği firmanın kuruluş işlemleri tamamlanmış ve faaliyete başlamış olup envanter sevkiyatı başlayacaktır.

Türk İlaç Serum (TRILC): Turk İlaç ve Serum Sanayi ile Ozon Sağlık Ürünleri arasında Ozon terapisinde kullanılan 250 ml mikro gözenekli vakumlu sitratlı şişe ürününün üretimi için iş anlaşması imzalanmıştır. Anlaşma çerçevesinde belirlenen yükümlülüklere göre; bahsi geçen ürün, Turk İlaç ve Serum Sanayi’ne ait tesislerde üretilecek olup üretim ile ilgili tüm yatırım ve sertifikasyon süreçlerinin tamamlandığı, derhal üretimine başlanacağı, ürünle ilgili dünya genelindeki tüm ihracat haklarının şirkete ait olduğu açıklanmıştır. Şirket üretim, satış ve pazarlama konusunda tam ve tek yetkili durumdadır. Uluslararası pazardaki takribi satış fiyatı 4 EUR olan ürünün tesiste yıllık 12mn adet üretim kapasitesi bulunmaktadır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi