Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.05.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Dün koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleriyle ABD’de ana endeksler %2’ye yakın değer kaybettiler. ABD kapanışının ardından bugün Asya’da belirgin bir baskının görülmemesiyle birlikte vadelilerde hafif tepki alımları gözlemleniyor. Paritelerde ise sakin bir görüntü var. Fed Başkanı Powell’ın konuşmasına (TSİ 16’da) kadar piyasalar bu sabahki nötr görüntüsünü koruyabilirler. Dün küresel çaptaki zayıf risk iştahına karşın Dolar /TL’nin 7,0 psikolojik seviyesinin altına gerilemesini fiyatlayan ve pozitif ayrışan BIST100 endeksi ise güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bu sabah da 7,0 seviyesinin altında seyreden Dolar / TL’de 6,94 – 6,95  hedef girerken, BIST100 endeksi gün içerisinde alıcılı bir görüntü sergileyebilir.

MAKROEKONOMİ

Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının öne çıkacağı bugün negatif faize yönelik olası değerlendirmeleri yakından izlenecektir. Trump da diğer ülkeler negatif faizin faydalarını görürken, ABD’de bu hediyeyi almalı dedi. ABD borsaları, ikinci dalga endişelerinin öne çıkması ve ekonomideki toparlanmanın kırılganlığına odaklanmaları ile ekside kapandı. Bugün ise borsalarda karışık bir seyir dikkat çekmekte. ABD’nin salgın konusunda yetkili isimlerinden Fauci’nin,  hızlı bir normalleşmeye gidilmesi durumunda ölüm ve acının artabileceğini belirtmesi de endeksleri baskılıyor. ABD ve Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden müzakere edilmesi gerektiğine ilişkin görüşlerin Çin devlet gazetesinde yer almasının ardından Trump’ın müzakerelerin yenilenmesine karşı olduğunu söylemesi risk iştahını arka planda baskılayan bir diğer unsur olduğunu görüyoruz. Salgına karşı Hindistan, 265 milyar dolarlık bir harcama planı açıklarken, Yeni Zelanda Merkez Bankası varlık alım programını ikiye katladı. Suudi Arabistan’ın daha da arz kısacağı beklentisiyle artan haftalık petrol stoklarına karşın petrol fiyatlarında görece ılımlı bir seyir görüyoruz. Altın, yatay bir görünümde. TL varlıklarda dün değerlenme öne çıkarken, kur 7 seviyesinin altına gevşedi. BIST 100 endeksi ise %1,9 primlendi.

Bugün Fed Başkanı Jerome Powell, TSİ 16’da Peterson Enstitüsü’nde bir webcast gerçekleştirecek. İngiltere’de TSİ 11.30’da bu yılın birinci çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verisi takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise TSİ 12’de mart ayına ilişkin sanayi üretim verisi izlenecek. TSİ 19’da ECB Başekonomisti Philip Lane’nin konuşması da takip edilecek. ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin ÜFE verileri izlenecek. Dün ABD TÜFE, 2008 yılından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve havayolu taşımacılığı gibi hizmet sektörlerine ve petrole olan talebin azalmasıyla aylık %0,8 geriledi.

Bugün TSİ 10’da mart ayına ilişkin cari işlemler dengesinin 3,8 milyar dolar açık vermesi beklenirken, böylece revizeler olmazsa 12 aylık kümülatif cari denge 6,1 milyar dolar fazladan 2,4 milyar dolar fazlaya gerileyecek. Sert gerileyen petrol fiyatları enerji ithalatımızı aşağı çeken bir faktör olmaya devam ederken, küresel salgının etkisiyle ihracat ve başta turizm olmak üzere hizmet gelirleri ise baskı altında kalmakta. Yurt içi talep ise ithalatımızı baskılayacak bir diğer unsur olarak öne çıkmakta. Bu gelişmeler ışığında yılı ılımlı bir cari açık rakamıyla sonlandırmayı beklemekteyiz.

  • Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre martta ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %17,8 gerileyerek 13,4 milyar dolar olurken, ithalat %3,1 artışla 18,8 milyar dolara yükseldi. Söz konusu dönemde dış ticaret açığı da yıllık %182 artışla 5,4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Mart ayında uçuş kısıtlamalarının etkisiyle turizm gelirlerinde de aşağı yönlü baskı belirginleşecektir. DHMİ istatistiklerine göre dış hat yolcu sayısı mart ayında aylık 2.857 bin kişi düştü.

Dün Fed bölgesel başkanlarının konuşmaları takip edildi.

  • Bullard ekonominin tekrar açılmasına ilişkin, uzun bir süre kapalı kalarak devam edemeyeceğini vurguladı. Fed’in bazı merkez bankalarıyla swap, bazılarıyla repo yapmak gibi yabancı piyasalara yardımcı olabilecek çözümleri olduğunu söylerken, ayrıca 2. çeyrekteki daralma sonrası, 3. çeyrekte rekor ekonomik büyüme görülebileceğinin altını çizdi.
  • Barkin ise salgına mali yönden güçlü bir cevap verildiğini fakat daha fazlasının gerekebileceğini söylerken, ekonomik toparlanmanın ilk düşünülenden daha yavaş olmasının olası olduğunu vurguladı. Ayrıca önümüzdeki 6-8 haftanın tüketicilerin ekonomiyi yeniden açmaya nasıl tepki vereceğini değerlendirmede önemli olacağını söyledi.
  • Kashkari ise negatif faiz konusuna değindi. Fed’in negatif faize başvurmadan önce daha başka araçları olduğunu fakat asla kullanmaz diyemeyeceğini belirtti.
  • Kaplan ise negatif faizin yararlarının zararlarından fazla olabileceği konusunda şüpheli olduğunu ve negatif faiz oranlarının finansal aracıları ve para piyasası fonlarını etkileyebileceğini vurguladı.
  • Harker ise koronavirüsün tüketici harcamalarına olan etkisine vurgu yaptı ve ekonominin kapanması ve salgın nedeniyle 2.çeyrek acı verici olacak dedi. Ayrıca salgın kontrol altına alınana kadar ABD ekonomisinin beklenenden daha düşük büyüme göstermesinin beklendiğini, ekonominin gereğinden hızlı açıldığı ve 2.dalga durumunda ekonomik toparlanmanın tersine dönebileceğini vurguladı.

ŞİRKET HABERLERİ

Adana Çimento (ADANA, ADBGR, ADNAC, Sınırlı Pozitif) Şirket’in 1Ç2020 net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %49 oranında azalarak 23,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %29 oranında artan şirketin brüt karı ise maliyetlerdeki görece düşük artışa bağlı olarak 12,8mn TL’den 34,3mn TL’ye yükselmiştir. Ayrıca aynı dönemde operasyonel giderler %32,4 oranında azalırken, 3,3mn TL de diğer faaliyetlerden gelir kaydedilmiştir. Böylece, şirket 1Ç2019’daki 0,9mn TL’lik faaliyet zararından 1Ç2020’de 26,5mn TL faaliyet karına geçmiştir. Diğer taraftan 1Ç2019’da yatırım faaliyetlerinden kaydedilen 44,2mn TL’lik gelire karşın 1Ç2020’de 5,3mn TL gider kaydedilmiş ve bu durum net dönem karındaki düşüşte ana etken olmuştur. Şirket 1Ç2020’de 11mn TL finansman gideri kaydederken, 7,3mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 23,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Pozitif): Şirket’in 1Ç2020’deki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %62,4 oranında artmış ve 135,4mn TL olmuştur. Şirket’in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %15,2 oranında artarak 1.595mn TL olmuştur. Satış maliyeti %10,4 oranında artan Şirket’in 1Ç2020’deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %55,4 oranında artmış ve 229,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri %22,1 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 35,1mn TL gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı %114,6 oranında artmış ve 137,7mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 5,8mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi karı 132mn TL olmuştur. 3,5mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 135,4mn TL olmuştur.

Enerjisa Enerji (ENJSA, Nötr): Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Enerjisa Enerji’ye 125 milyon dolar karşılığı Türk lirası finansman sağlayacak. EBRD’den konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, finansman, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen hayati hizmetlerin sunulmasını sağlamak amacıyla bankanın, gelişmekte olan ekonomilerin alt yapı sağlayıcıları için başlattığı acil destek programı çerçevesinde sunuluyor. Enerjisa Enerji’ye sağlanacak finansman, bankanın Türk Lirası Günlük Referans Kur (TLREF) mekanizması kapsamında 125 milyon dolar karşılığı Türk lirası olarak verilecek. EBRD, Aralık 2019’da TLREF mekanizması kapsamında ilk krediyi, Enerjisa Enerji’ye 100 milyon dolar karşılığı Türk lirası olarak sağlamıştı. Kaynak: AA

TAV Havalimanları (TAVHL, Nötr): 12 Mayıs 2020 tarihinde, 120.000 adet hisse alımı ağırlıklı ortalama 16,8871 TL fiyattan gerçekleştirilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

MSCI Endeksleri: Dünyanın önde gelen endeks yapıcılarından MSCI, endekslerinde 29 Mayıs 2020 gece yarısından itibaren geçerli olacak değişiklikleri açıkladı.  Buna göre; MSCI Global Standart Endeksi altında yer alan MSCI Türkiye Endeksi’nden Arçelik’i (ARCLK, Sınırlı Negatif) çıkardı ve Yapı Kredi Bankası’nı (YKBNK, Sınırlı Pozitif) ekledi. MSCI Global Small Cap Endeksi’nin Türkiye bölümünden ise Kordsa (KORDS, Sınırlı Negatif) çıkarken, Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif) eklendi.

Turizm: Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, koronavirüs nedeniyle Nisan ayında sıfırainen tatil rezervasyonlarında Mayıs ile birlikte hareketbaşladığını belirterek, iç turizmin Haziran ayının ikinciyarısından itibaren hızlı şekilde toparlanmasını beklediklerini söyledi.Bununla birlikte Türkiye’de yıllık ortalama 10-12 milyonseviyelerinde seyreden otel tatili ağırlıklı seyahatlerde bu yıl%30-35 düzeyinde daralma beklenirken; yurtdışı seyahat pazarınınise sonbaharda 2021 yılına yönelik satışlarla başlayacağıöngörülüyor. (Kaynak: Reuters)

Vergi: Sigara ve tütün ürünlerine uygulanan asgari maktu vergi tutarları Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla yükseltildi. Buna göre, tütün içeren sigaralarda asgari maktu vergi tutarı 0,3899 TL’den 0,4569 TL’ye çıkarıldı. Kaynak: Bloomberg

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Reysaş GYO (RYGYO, Sınırlı Negatif): Şirket 1Ç2020’de (konsolide) 31,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Geçen yılın ilk çeyreğinde 23,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Şirket’in brüt karı yıllık olarak %26 oranında artarak 1Ç2020’de 50,6mn TL olarak gerçekleşirken, 82,4mn TL net finansman gideri (1Ç2019: 63,9mn TL net finansman gideri) yazılması zarar kaydedilmesinde önemli bir faktör olmuştur.

Vakıf GYO (VKGYO, Nötr): Şirket’in 1Ç2020’deki net dönem karı 2,9mn TL gerçekleşerek yıllık %39 oranında artış göstermiştir. Şirket’in brüt karı ise bu çeyrekte 7,9mn TL olmuştur. (1Ç2019:  1,5mn TL brüt kar) Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 1,8mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Şirket geçen yılın ilk çeyreğinde 4,2mn TL net finansman geliri kaydetmişti.

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket, 25.03.2020 tarihinde yapmış olduğu açıklamasında yer alan Covid-19 salgını kapsamında geçici süreyle geçiş yapmış olduğu, ‘dönüşümlü çalışma modeli’ ile ‘evden çalışma modelini’ 01.06.2020 tarihi itibariyle kademeli olarak sonlandırmaya ve bu bağlamda normal mesai saatlerine (olağan çalışma şekline) 01.06.2020 – 01.07.2020 tarihleri arasında geçiş yapılmasına karar vermiştir. İleride salgının artması veya resmi otoritelerin şirketi ilgilendiren yeni tedbirler alması durumuna bağlı olarak çalışma modeli veya çalışma saatlerini etkileyen yeni koşulların oluşması halinde, her türlü değişiklik kamuoyu ile paylaşılacaktır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,38 seviyesinden %8,39 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 163,8 milyar TL ile 141,4 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 22,4 milyar TL’si %7,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,71 seviyelerinden başlarken, bugün sabah saatlerinde %0,67’lerde işlem görmekte. Negatif faiz değerlendirmeleri, ülkede enflasyonun 2008 küresel krizinden bu yana en sert düşüşünü göstermesi gibi unsurlar tahvil piyasasına yön veriyor.

TL’nin diğer GOÜ para birimleri arasında pozitif ayrışarak değer kazanmasının etkisiyle, dün verim eğrisinin kısa ve uzun tarafında zayıf hacimle 15 baz puana kadar düşüşler gözlendi. Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 6 baz puanlık düşüşle %8,02 seviyesine gerilerken, Şubat 2026 vadeli  kağıdın faizi günlük bazda 15 baz puanlık düşüşle %12,65 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 9 baz puanlık düşüşle %13,18 seviyesine geriledi.