Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.04.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de TÜFE ve 21-22 Mart tarihinde gerçekleştirilen Fed toplantısına ilişkin toplantı tutanakları takip edildi. TÜFE mart ayında aylık %0,1, yıllık ise %5,0 artış kaydetti (Beklenti aylık %0,2, yıllık %5,1). Tutanaklarda ise bazı FOMC üyelerinin bölgesel bankalardaki likidite sıkışıklığına dair kaygılarını dile getirmiş olması bankacılık sektörüne ilişkin kriz endişelerini yeniden gündeme getirdi.  Bu ortamda ABD endeksleri baskı altında kaldı. Dow Jones ve S&P 500 %0,1 ve %0,4 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi de %0,9 ekside kapattı. Avrupa’da ise piyasalar yataydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,02 yükseldi. Yurtiçi tarafta BİST-100 gün içinde 5.198 seviyesine kadar yükseliş kaydetti ve günü %0,4 artıda kapattı. Endekste kapanış 5.146’dan gerçekleşirken, işlem hacmi de 62,9 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 52 hissenin pozitif bölgede kapattığı endekste, XBANK %2,3 artışla pozitif ayrışırken, SASA, ASELS ve SISE hisselerindeki yükselişler de etkili oldu. GESAN, HEKTS ve OYAKC endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında hem Amerikan hem de Avrupa vadelileri yatay seyrediyor. Asya’da ise piyasalar SoftBank’ın Alibaba’daki hisselerinin neredeyse tamamını satacağı haberleriyle satıcılı, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 ekside. Bu sabah BİST-100’ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’de ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. Bunun dışında Almanya’da TÜFE, Avrupa Bölgesi’nde sanayi üretimi gibi veriler de takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

ABD’de mart ayı TÜFE verileri takip edildi. Mart ayında manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızı %0,4’ten %0,1’e beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda da %6’dan %5 seviyesine beklentilerin (%5,1) üzerinde geriledi ve böylece Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

  • Detaylara bakıldığında, aylık bazda TÜFE’de beklentilerin üzerindeki yavaşlamada, enerji ürünleri fiyatlarının martta düşüş hızının artması (%0,6 düşüşten %3,5 düşüşe) ve gıda fiyatlarının yatay seyretmesi (%0,4 artıştan %0 artışa) belirleyici oldu. Bunun yanında, ikinci el taşıt fiyatlarının aylık bazda %0,9 gerileyerek düşüşünü dokuzuncu aya taşıması enflasyonda aylık bazda yavaşlamayı destekledi.
  • Bunun yanında, giyim ürünleri fiyatlarının aylık artış hızının, manşet enflasyonun üzerinde kalsa da önemli ölçüde yavaşladığı (%0,8 artıştan %0,3 artışa) gözlendi.
  • Buna karşın, yeni taşıt fiyatlarının (%0,2 artıştan %0,4 artışa) ve medikal malzeme fiyatlarının (%0,1 artıştan %0,6 artışa) artış hızlarının artması, enflasyondaki yavaşlamayı sınırlandırdı.
  • Diğer yandan, martta hizmet fiyatlarının aylık artış hızının (%0,6 artıştan %0,4 artışa) yavaşlamakla birlikte aylık manşet enflasyonun üzerindeki yüksek seviyelerini sürdürdüğü ve katılığın devam ettiği gözlendi. Hizmet fiyatlarına bakıldığında, sağlık hizmetleri fiyatlarının düşüşünü (%0,5 düşüş) üçüncü aya taşıdığı görülürken, kira artış hızının (%0,8 artıştan %0,6 artışa) yavaşlamakla birlikte yüksek seviyelerde seyrettiği ve ulaşım hizmetleri fiyatlarının artış hızının (%1,1 artıştan %1,4 artışa) yükseldiği görüldü.
  • Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin ise, aylık bazda aylık artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,5’ten %0,4 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak Aralık 2021’den bu yana en düşük seviye olan %5,5’ten %5,6 seviyesine hafif yükseldi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından şubat ayı perakende satış ve ciro endeksleri verileri yayınlandı. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi ocakta aylık %5,7 artışla son beş ayın en yüksek aylık artışını gerçekleştirmesinin ardından şubatta 11 ilimizi etkileyen depremlerin olumsuz etkisiyle aylık %6,5 oranında düşüş kaydetti, söz konusu aylık düşüş, salgın tedbirlerinin uygulandığı Nisan 2021’den bu yana görülen en sert düşüş oldu. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise ocakta Nisan 2021’den bu yana en yüksek seviye olan %34’ten şubatta %21,5 seviyesine geriledi.

  • Şubatta perakende satış hacmi endeksine alt gruplar bazında bakıldığında gıda, içecek ve tütün grubu aylık %0,3 oranında sınırlı düşüş sergilerken, gıda dışı (otomotiv yakıtı hariç) %8,7 oranında ve otomotiv yakıtı ise %8,8 oranında sert düşüşler kaydetti. Ayrıca perakende satışların öncüsü olan haftalık kredi kartı harcamalarına bakıldığında, şubat ayının başlarında depremle birlikte yavaşlasa da sonrasında toparlanarak şubatta geçen yılın aralık ayında görülen ikinci rekor seviyeye yakın seyrederek özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etti, kredi kartı harcamalarında rekor seviye ise 31 Mart haftasında 125,2 milyar TL seviyesiyle gözlendi.
  • Ciro endekslerinde ise şubat ayında aylık bazda inşaat sektörü hariç diğer sektörlerde düşüşler gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiği görüldü, yıllık ÜFE baz alındığında reel bazda ise toplam ciro endeksinde ocaktaki kısmi artışın ardından şubatta kısmi düşüş görülmekte. Aylık bazda toplam ciro endeksi ocakta %8,4 artışın ardından şubatta %5,1 düşüş sergiledi, detaylara bakıldığında, sanayi ciro ocakta %5,9 artışın ardından şubatta %5 geriledi, ticaret ciro ocakta %10,1 artışın ardından şubatta %7,3 geriledi, hizmet ciro ocakta %8,5 artış sonrası şubatta %1,5 düşüş kaydetti, inşaat cironun artış hızı ise %8,2’den %5,1’e yavaşlamakla birlikte son yedi aydır artış sergiledi. Yıllık bazda ise toplam ciro endeksinin artış hızı %94,4’ten %68,1’e yavaşlarken, ticaret ciro %111,9’dan %76’ya, sanayi ciro %65,7’den %44,9’a, hizmet ciro %107’den %86,1’e yavaşladı, buna karşın inşaat cironun artış hızı ise %116,6’dan %136,5’e yükseldi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden mart ayı ÜFE verileri TSİ 15.30’da takip edilecek. Şubat ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0,3 artış beklentilerine karşın sürpriz bir şekilde %0,1 oranında düşüş sergilemişti, yıllık bazda ise %5,7’den %4,6’ya gerileyerek yıllık bazda Mart 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. ÜFE’de aylık bazdaki düşüşte, enerji ürünleri fiyatlarının gerilemesi ve gıda fiyatlarının düşüş hızının artması belirleyici olmuştu. Bunun yanında, gıda ve enerji ürünlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise şubat ayında aylık bazda %0,4 artış beklentilerine karşın %0 artışla yatay seyrederken, yıllık bazda da %5’ten %4,4 seviyesine yavaşlamıştı, beklentiler ise %5,2 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Manşet ÜFE’nin martta aylık bazda %0 artışla yatay seyretmesi ve yıllık bazda %4,6’dan %3 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek ÜFE’nin ise aylık artış hızının %0’dan %0,2 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %4,4’ten %3,4 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 8 Nisan haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif yükseliş beklentilerine karşın 246 bin kişi seviyesinden 228 bin kişi seviyesine gerilemekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Bunun yanında, ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da mart ayı TÜFE nihai verisi TSİ 09’da takip edilecek. Öncü verilere göre, Almanya’da mart ayında manşet TÜFE’nin aylık artış hızı bir önceki aya benzer şekilde %0,8 seviyesinde gerçekleşmekle birlikte beklentilerin (%0,7 artış) üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %8,7’den %7,4 seviyesine yavaşlayarak Ağustos 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, beklentiler ise %7,3 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Martta AB uyumlu TÜFE’nin aylık artış hızı ise %1’den %1,1’e yükselerek beklentileri (%0,8 artış) aşarken, yıllık bazda ise %9,3’ten %7,8 seviyesine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%7,5) üzerinde gerçekleşmişti.

Öte yandan, Euro Bölgesi’nde üretimin seyrine ilişkin olarak şubat ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12’de takip edilecek. Bölgede ocak ayı sanayi üretimi, aylık bazda aralıkta %1,3 düşüşün ardından ocakta ara mal üretimindeki artışın etkisiyle %0,7 artışla kısmi toparlanma kaydederken, yıllık bazda ise %2 daralmadan %0,9 oranında artışa geçmişti. ECB’nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal koşullara karşın geçen hafta açıklanan Almanya’da sanayi üretimi, aylık bazda şubatta hafif düşüş beklentilerine karşın %2 artış kaydetmişti ve böylece yükselişini ikinci aya taşıyarak üretimin seyrine ilişkin olumlu sinyal vermişti. Bu kapsamda, Euro Bölgesi’nde aylık bazda şubatta sanayi üretiminin %0,5 oranında artması bekleniyor.

Diğer yandan, İngiltere’de şubat ayına ilişkin aylık GSYH büyüme verisi TSİ 09’da açıklanacak. İngiltere ekonomisi, aylık bazda aralıkta özellikle hizmetler sektöründeki gerilemenin etkisiyle %0,5 oranında daralmanın ardından ocakta hizmetler sektöründeki toparlanmanın (%0,5 büyüme) etkisiyle %0,3 büyüme sergileyerek kısmi toparlanma kaydetmişti. Buna karşın ocakta sanayi üretimi aylık %0,3 oranında daralırken, inşaat üretimi de aylık %1,7 gerilemişti. Şubatta ise aylık bazda ülke ekonomisinin büyüme hızının %0,1 seviyesine yavaşlaması beklenmekte.

Ayrıca TSİ 14.45’te ECB Yönetim Konseyi Üyesi Nagel’in ve TSİ 16’da BoE Başekonomisti Pill’in konuşmaları, ECB’nin ve BoE’nin para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 7 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 4,53 milyar USD (bireysel 1,59 milyar USD artış ve kurumsal 2,93 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %40,8’den %41,2’ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %1,61 artış, YP kredilerde %0,12 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,17 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 7 Nisan haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,9 milyar USD azalışla 121,5 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 4 milyar USD azalışla 14,5 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket mülkiyetinde yer alan İstanbul Bayrampaşa ilçesindeki Bayrampaşa Dağıtım Merkezi’nin bulunduğu gayrimenkul Bilgiçler Yapı İnşaat’a 706,5mn TL + KDV bedel ile satılmıştır. Tapu devri 12.04.2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Pozitif):  Şirketin mevcut 15 milyar TL’lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 2,3 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin 5,3 milyar TL’ye yükseltilmesine; artırılan 2,99 milyar TL’nin 2,94 milyar TL tutarındaki kısmının 2022 yılı kârından, 52,6mn TL tutarındaki kısmının ise olağanüstü yedeklerden karşılanmasına; ortakların elinde bulundurdukları beher hisseye %130 oranında bedelsiz hisse verilmesine; MKK nezdindeki işlemlerin yapılmasına ve SPK’dan gerekli izinlerin alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları’nın Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı 5,09 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2022 yılı aynı ayına göre %29,5 oranında artışa işaret ederken, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı Mart ayına göre de %1,4 oranında daha yüksek seviyededir. Bir önceki ay ise Şirket’in hizmet verdiği yolcu sayısı 4,3 milyon idi.

Mart ayı yolcu sayıları ile birlikte TAV Havalimanları’nın 2023 yılının ilk çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %41,9 oranında, 2019 yılının aynı dönemine göre ise %3,2 oranında artarak 14,2 milyona ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BURCE.E ve OYAYO.E payları 13/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 12/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

VBTS kapsamında ONCSM.E payı 13/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 12/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Konut: Cumhurbaşkanlığının “6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı” Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile yapım, edinme ve güçlendirme kredilerine faiz desteği verilebilmesi için tahliye veya yıkım tarihinden itibaren bankaya yapılacak başvuruların süresi bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Kredi üst limitleri güçlendirme kredisinde 240 bin TL’den 320 bin TL’ye, konut yapım ve konut edinme kredilerinde 600 bin TL’den 1 milyon 250 bin TL’ye, işyeri yapım kredisinde 600 bin TL’den 800 bin TL’ye ve işyeri edinme kredisinde 250 bin TL’den 350 bin TL’ye yükseltildi. Kaynak: Bloomberght

TCMB: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün özet döviz pozisyonu raporlamasında esnekliğe gitti. Buna göre, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi’ne raporlama yükümlülüğünü doğuran kredi bakiyesi alt sınırı 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye yükseltildi. Firma merkezi, olağanüstü hal ilan edilen deprem illerinde bulunan firmalar, olağanüstü halin devamı süresince raporlama zorunluluğundan muaf tutuldu. Aylık özet döviz pozisyon raporunun en geç bildirim süresi “takip eden ayın ilk 10 iş günü” yerine “takip eden ayın son günü” olarak değiştirildi. Ayrıca, toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasında olan firmaların raporlama yükümlülüğü 2024 yılı Ocak ayına ilişkin raporla başlamak üzere ertelendi. Toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmalar içinse Mart ve Nisan 2023 aylarına ilişkin raporlamaların en geç bildirim süresi 30 Haziran 2023’e uzatıldı. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Arzum (ARZUM): Şirket 20 Eylül 2022 ve 8 Kasım 2022 tarihlerinde yapmış olduğu açıklamalarda, Şirket’in Türkiye’de başarıyla yürütülen iş modelinin iştirakleri aracılığı ile yurt dışına taşınması amacıyla, Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaletinde %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde fiilen kurulan Şirketin sermayesinin konulması için ilgili banka hesap açılış süreçlerinin devam ettiğini ve gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşılacağını bildirilmişti.  Dün itibarıyla Şirketin sermaye işlemleri tamamlanmış olup, ilgili Şirketin (ARZUM USA INC) kuruluş sermayesi 1.000 USD olarak ödenmiştir.

Barem Ambalaj (BARMA): Şirketin Konya Ereğli’deki 100.000 m2 arsası üzerinde inşa edilecek olan kağıt fabrikası yatırımında kullanılmak üzere, onaylanmış olan 1.5 milyar TL değerindeki TCMB kaynaklı Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’nin teminatını oluşturmak üzere; söz konusu sanayi arsasının Konya Ereğli OSB bünyesinden Şirket aktifine kayıt ve devir işlemleri tamamlanmış olup, bahsi geçen arsa üzerinde Ziraat Bankası lehine 1. dereceden 1 milyar TL ipotek tesis edilmesine, şirketin maliki bulunduğu Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki fabrika binası ve arsa üzerinde Ziraat Bankası lehine 1. dereceden 250mn TL ipotek tesis edilmesine, Şirketin maliki bulunduğu İzmir’in Tire ilçesindeki fabrika binası ve arsa üzerinde Ziraat Bankası’na 1. dereceden ipoteğine ilave olarak 500mn TL değerinde 2. derece ipotek tesis edilmesine, ayrıca, Şirketin maliki bulunduğu Tire OSB ve Gaziantep OSB’de yer alan fabrikalarında kurulu ve aktiflerinde kayıtlı olan makine parkurlarının 200mn TL değerli kısmı üzerinde rehin verilmesine karar verilmiştir. Kredinin ilk %20’lik kısmının (300mn TL) 2023 Nisan ayı içinde kullanılması, kalan %80 kısmının ise 2023 yıl sonuna kadar kullanımı planlanmaktadır.

Despec Bilgisayar (DESPC): Şirket, Edwaybuy International Telekomünikasyon İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile +360 markalı ürünlerin Türkiye’deki tek distribütörü olmasını sağlayan anlaşmayı imzalamıştır. Şirket bu ürünlerin satışından yıllık 15mn USD satış hedeflediklerini açıklamıştır.

İdeal Finansal Teknolojiler (IDEAS): Şirket’in bağlı ortaklığı İdeal Data Finansal Teknolojiler A.Ş, Faha Software Yazılım Bilişim A.Ş’nin 3,5mn TL bedelle satın aldığı %51 oranında payını, 4,2mn TL bedel ile hakim ortağa satmak suretiyle çıkış yapmıştır.

Koroplast (KRPLS): Şirket Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,06TL (net 0,05TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %0,8 olarak hesaplanmaktadır.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirket’in bağlı ortaklığı Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. tarafından sipariş verilen 340 adet elektrikli bisikletin gümrük işlemleri tamamlanarak sahaya teslimi gerçekleşmiş, 344 adet elektrikli bisikletlerin ise işlemlerinin devam ettiği açıklanmıştır.

Yerel yönetimlerle gerçekleştirilen anlaşmaları ve devam eden görüşmelere istinaden de yüksek pazar potansiyelinin karşılanması amacıyla filo artırımı için ek sipariş kararı alındığı ve bu kapsamda 1.500 adet elektrikli bisiklet siparişi geçildiği belirtilmiştir.

Panelsan Çatı Cephe (PNLSN): Şirket, Ankara merkezli özel bir firmadan, toplam bedeli KDV dahil 79,7mn TL tutarında üç ayrı sandviç panel siparişi almıştır.

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirket, bağlı ortaklıklarından Hera Teknik Yapı A.Ş., T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen  ”Kars İli Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İkmal İşi”  anahtar teslim yapım işi kapsamında, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile 435,4mn TL bedelle sözleşme imzalamıştır.

VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, Türkiye’de yerleşik Bir Kamu Bankası ile “IBM Mainframe Satın Alım, Bakım ve Destek” konusunda anlaşmış ve 2 yıllık sözleşme imzalamıştır. Sözleşmenin toplam bedelinin 9,2mn USD olduğu açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,51’den %8,63 seviyesine yükseldi. TCMB dün 59,6 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca TCMB BİST’te kotasyon yoluyla 27,4 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 287,6 milyar TL oldu.

 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler gözlendi. Buna göre, kısa vadeli tarafta 80 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 235 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi