SABAH STRATEJİSİ
Bu sabah Asya’daki pozitif görüntüye karşın ABD ve Avrupa vadelilerinde sakin bir görüntü var. Pariteler tarafında ise Dolar lehine bir hareket gözleniyor. Bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öncesinde de Gelişmekte Olan Ülke para birimleri zayıf. Veri tarafında ayrıca Almanya ZEW endeksi öne çıkıyor. Yurtiçinde ise sabahtan sanayi üretim verisi takip edilecekken, BIST100 endeksi güne hafif tepki yükselişi ile başlayabilir. Özellikle vaka sayılarındaki yüksek seyrin endişe kaynağı olmaya devam ettiği ortamda endekste olası tepki yükselişlerinin sınırlı kalmaya devam edebileceğini ve endekste satış baskısının sürebileceğini düşünüyoruz. Endeks, 1.390 direncinin altında kalarak 1.350 seviyesini hedefleyebilir. Bugün yapılacak Kabine Toplantısı’ndan çıkacak kararlar yakından izlenecek.
MAKROEKONOMİ
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Artan enerji fiyatlarının, kısıtlamaların gevşetilmeye devam edilmesinin ve dağıtılan nakit çeklerin talebi artırmasının enflasyona yukarı yönlü etkide bulunması nedeniyle beklentiler TÜFE’nin mart ayında aylık %0,5 artmasıyla yıllık enflasyonun %1,7’den %2,5’e gelmesi yönünde. Enerji ve gıda fiyatları hariç yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin ise 1,3’ten %1,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonun yükselmesi beklenmekte fakat Fed yetkilileri bu durumun geçici olacağını vurgulamakta. Ayrıca TSİ 19’da Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin ve TSİ 22.15’te Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, Almanya ve Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de nisan ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Aşılama sürecindeki yavaş seyir, artan vakalar ve kısıtlamaların genişlemesi sebebiyle cari duruma ve beklentilere yönelik endekslerin ayrışması beklenmekte. Ayrıca TSİ 11.30’da İngiltere’de şubat ayı GSYH verileri ile sanayi üretimi ve dış ticaret verileri açıklanacak. Şubat ayı kısıtlamalar içinde geçse de beklentiler GSYH’nin aylık bazda %0,5 artması yönünde. İngiltere’de şubat ayına ilişkin sanayi üretiminin ise aylık bazda %0,5 oranında artması beklenirken, yıllık bazda ise daralma hızının -%4,9’dan -%4,5’e iyileşmesi bekleniyor. İngiltere’de ocak ayındaki dış ticaret verilerinde Brexit’in, AB ile olan dış ticaret hacminde önemli düşüşlere sebep olduğunu görmüştük. Bu kapsamda, şubat ayı dış ticaret verilerinde de Brexit etkisi takip edilecek.
Bunun yanında, TSİ 14.30’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası Raporu yayınlanacak.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da şubat ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Ocak ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentilerin üzerinde yıllık %11,4 artış sergileyerek Ocak 2018’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %1 artış kaydetmişti. Şubat ayında imalat PMI 54,4’ten 51,7’ye geriledi ve büyümedeki toparlanmanın hız keserek sürdüğünü gösterdi ve ihracatımız da şubat aylarının rekor ihracatına erişti. Dolayısıyla sanayi üretimindeki olumlu görünümün şubat ayında da sürdüğünü ancak yıllık artışın tek hanelere doğru geldiğini görebiliriz. Foreks anketinde ise beklentiler takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde yıllık artışın %9,2 olması yönünde.
Perşembe günü açıklanacak rezervleri önceden tahmin edebiliyoruz.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 9 Nisan haftasında brüt rezervlerin arttığını ve net rezervin ise gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre ilgili haftada TCMB dış varlıkları 1,9 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 89,3 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 2,6 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 10,7 milyar USD seviyesinden 10 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,76 milyar USD azalarak rezervleri düşürücü yönde etki yaptı.
Şubat ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı %12,7’den %13,4’e yükseldi. İşsiz sayısı 250 bin kişi artarken, istihdam sayısı ise 22 bin kişi azaldı. Tarım dışı işsizlik oranı da %14,6’dan %15,3’e yükseldi. İş gücüne katılma oranı ise %49,8’den %50,1’e çıkarak salgın dönemindeki en yüksek orana çıktı. İstihdam oranı ise %43,5’ten %43,4’e sınırlı geriledi.
- TÜİK istihdam piyasasındaki gelişmeleri daha iyi izleyebilmek adına geçen ay itibarıyla alternatif işsizlik ölçütleri yayınlamaya başladı. Bu kapsamda daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan oran %20,1’den %19,8’e, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %22,9’dan %22,5’e, atıl iş gücü oranı ise %29,5’ten %28,3’e geriledi.
- Genç nüfus işsizlik oranı %26,5’ten %26,9’a yükseldi. 15+ yaş grubunda erkeklerde işsizlik oranı %12,3 olurken, kadınlarda %15,6 oldu. Kadın istihdam oranı %26,7 olurken, erkeklerde istihdam oranı %60,4 oldu.
- Toplam istihdam 22 bin kişi azalırken, sektörel bazda bakıldığında ise tarım istihdamı 52 bin, sanayi istihdamı 166 bin azaldı, sıkılaşan finansal koşullarla azalan konut satışlarına rağmen inşaat sektörü istihdamı 37 bin, hizmetler sektörü istihdamı kısıtlamalara karşın 157 bin kişi arttı.
Cari işlemler açığı, şubat ayında 2,6 milyar USD ile piyasa beklentisine yakın gerçekleşti. Finansmanına, portföy yatırımlarının katkısı önceki ayla kıyaslandığında azalırken, doğrudan, portföy ve diğer yatırım kaynaklı 1,6 milyar USD sermaye girişi oldu ve net hata noksan da 1,9 milyar USD giriş yönünde gerçekleşti. Bunların sonucunda rezervlerde 0,9 milyar USD artış gözlendi.
Geçen sene şubatta 2,4 milyar USD fazla veren altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi bu sene aynı ayda 0,5 milyar USD fazla verdi. Şubat ayında cari açık kümülatif olarak 37,8 milyar USD’ye çıktı ve cari açık/GSYH oranı %5,3 seviyesine yükseldi.
Geçen seneye göre ihracatın daha iyi performans sergilemesine karşılık ithalat, birincil gelir dengesi ve hizmetler dengesinin etkisiyle Şubat 2020’nin üzerinde bir cari açık görüldü. Aralık ayından bu yana altın ithalatının azalma eğiliminde olduğunu görüyoruz, ancak iç talepteki güçlü seyir toplam ithalattaki azalış beklentisini ötelemekte.
Hizmetler dengesi başta turizm ve taşımacılık kaynaklı olarak zayıf görünümünü sürdürdü, ancak salgının derin yansıdığı nisan-haziran dönemindeki gibi bir açık vermiyor ve ardı ardına 8 aydır sınırlı da olsa fazla veriyor.
Hatırda Kalması Gerekenler:
- Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerine göre dış ticaret açığının mart ayında 4,7 milyar USD gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da mart ayında yaklaşık 4 milyar USD seviyelerinde bir cari açıkla karşılaşabileceğimizi işaret ediyor. Mart ayında gerçekleşebilecek 4 milyar USD civarındaki cari açık, 12 aylık kümülatif cari açıktaki artışın sınırlı hız kesebileceğini gösteriyor.
- Henüz keskin bir yavaşlama görmesek de bu sene sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle ithalatın hız keseceği düşünülmekte, aşılama süreciyle turizm gelirlerinin güçlü bir toparlanma sergileyeceği öngörülmekte. Tedarik zincirine dair haber akışları bir yandan izlenirken, ihracatın güçlü bir görünüm sergileyerek yıl geneli için umut vermeyi sürdürmesiyle cari açığın geçen seneye göre daralacağı tahmin edilmekte. Piyasa beklentisi, 2020’de 36,8 milyar USD gerçekleşen cari açığın, bu sene 25,8 milyar USD civarında (GSYH oranı ~%3,5) gerçekleşebileceği yönünde.
ŞİRKET HABERLERİ
AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,1642 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen hak kullanım tarihi 31.05.2021’dir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,8 olarak hesaplanmaktadır.
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2021 Mart ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %32 oranında artarak 550,1mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla yine %32 oranında artarak 370mn TL olmuştur. Diğer yandan, mart ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2021 Ocak – Mart dönemi prim üretimi yıllık %28 oranında artarak 1.558mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise yıllık olarak %27 oranında artmış ve 1.057mn TL olmuştur.
Akiş GYO (AKSGY, Sınırlı Pozitif): Şirket 12 Nisan 2021 tarihinde Borsa İstanbul’dan 2.112.744 TL nominal değerli Akiş GYO hissesi satın almıştır.Şirketin bahse konu geri alım programı kapsamında bugüne kadar geri almış olduğu Akiş GYO paylarının nominal değeri 4.473.431 TL’dir. (Şirket sermayesine oranı %0,556). Bugün itibariyle şirketin iktisap ettiği kendi paylarının nominal değeri 3.270.793,4 TL’dir.
Yataş (YATAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına 0,2838TL brüt kar payı ödenmesini Genel Kurul Onayı’na sunmaya karar verdiğini açıkladı. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,66 olarak hesaplanmaktadır.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi AŞ, Ayter Aydın Termal Turizm ve Jeotermal Sistemleri AŞ tarafından 3.144 hektarlık Kuyucak jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için düzenlenen ihaleyi 6,25mn TL + KDV ve 3.403 hektarlık Nazilli/Diracık jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için düzenlenen ihaleyi 0,6mn TL + KDV bedel ödemeyi kabul ve taahhüt ederek kazanmıştır.
Ziraat Bankası: Ziraat Bankası 12 Nisan 2021 tarihinde 23 ülkeden 45 Uluslararası Banka ile toplamda 1,3 Milyar USD tutarında sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 293 milyon ABD Doları ve 873 Milyon EUR tutarında USD ve EUR olmak üzere iki dilimde sağlanacak 367 gün vadeli kredinin maliyeti sırasıyla Libor+%2,50 ve Euribor+%2,25 olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
İnşaat: İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,03 azaldı, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,59 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %0,04, işçilik endeksi %0,02 azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %31,64, işçilik endeksi %19,73 arttı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ege Seramik (EGSER): Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,8903 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen hak kullanım tarihi 03.06.2021’dir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %6,2 olarak hesaplanmaktadır.
Karel Elektronik (KAREL): Şirket Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.’nin Ankara, Kayseri, Samsun, Adana, Diyarbakır ve Erzurum bölgelerinde yer alan 51 ildeki baz istasyonlarında şebeke erişilebilirliğini artırmak amaçlı enerji yedekleme sistemlerinin yenilenmesi ve güçlendirilmesi faaliyetlerini içeren bir servis sözleşmesi imzalamak üzere Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. tarafından resmi olarak davet edilmiştir. Söz konusu iş için imzalanacak sözleşme, 01.04.2021 tarihinden itibaren 3 yıl boyunca geçerli olacaktır. İş toplamının sözleşme birim fiyatlarıyla yaklaşık 90mn TL olacağı tahmin edilmektedir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 46 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 337 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,66 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,64-%1,68 bandında hareketin ardından %1,67 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta faizlerde yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi