SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalarda dün nerdeyse tüm varlık sınıflarında yaşanan satışlarla oynaklığın 2008 küresel finans krizi seviyesine çıktığını gözlemledik. Tarihi fiyatlamaların ardından bu sabah da piyasalar satış dalgasıyla güne başlarlarken, şu dakikalarda ABD vadelileri %2”nin üzerinde prim yapıyorlar. Asya’da ise halen kırmızılar hakim ancak kayıpların telafi edilmeye çalışıldığını izliyoruz. Koronavirüs paniği piyasalar üzerinde belirgin etki yaparken, diğer yandan Fed bankalara likidite vererek piyasaları rahatlatmaya çalışıyor. Fed’in önümüzdeki bir ay boyunca piyasaya 5 trilyon doların üzerinde likidite vermeye hazırlandığına yönelik haber akışı ön plana çıkıyor. Yurtiçinde ise koronavirüse dair yapıcı önlemler alınırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu sabah Türkiye’de bir vakanın daha gözlendiğini duyurdu. Haberin TL tarafında önemli bir etki yapmadığını gözlemliyoruz. ABD vadelilerindeki alıcılı görüntünün ilk etapta BIST100 endeksinde fiyatlanacağını ve endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlayabileceğini düşünüyoruz. Likiditede sıkışıklığına bağlı olarak nakite geçme ihtiyacına bağlanan Altın’daki satışların bu sabah durduğunu ve değerli madenin hafif artıda olduğunu izliyoruz. Kısa vadeli Ons Altın’ın yükselmesi şu aşamada piyasalar için rahatlatıcı bir sinyal olduğu söylenebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD Merkez Bankasının piyasaya likidite vermesine rağmen yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin endişelerle birlikte ABD borsaları dün %10’a yakın değer kaybetti. Bugün de Asya borsalarının Japonya borsa endeksi Nikkei öncülüğünde (-%8 civarı) satış baskısını sürdürdüğü görülüyor. Hisse senedi piyasalarındaki oynaklığı gösteren korku endeksi, VIX ise 2008’ten bu yana en yüksek seviyede. Acil koduyla devreye alınan para ve maliye politikalarının küresel resesyonu durdurmak için yeterli olamayabileceği düşüncesi endeksleri aşağı çekiyor. ECB ise dün faiz indirimi yerine likidite desteği için parasal genişlemenin ölçeğini artırdı. 1991 yılından bu yana en büyük haftalık düşüşüne yönelen Brent petrolün varil fiyatı %1,2 ekside 32,8 dolar seviyelerinde. Altın ise ons başına 1.560 dolar seviyelerinde bulunuyor. Yurtiçinde ise koronavirüse dair önlemler sürüyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantının ardından ilk, orta ve liselerin 16 Mart itibarıyla bir hafta tatil edilmesinin, daha sonra 23 Mart itibarıyla da uzaktan eğitim yöntemi ile öğrencilerin eğitimlerine devam etmeleri imkanı sağlanmasının, üniversitelerin de 16 Mart’tan itibaren 3 hafta boyunca tatil edilmesinin ve spor müsabakalarının nisan sonuna kadar seyircisiz oynanmasının, kamu görevlilerinin yurtdışına çıkışının izne tabi olmasının kararlaştırıldığı bildirildi.
Bugün TSİ 17’de ABD’de mart ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi ve TSİ 10’da Almanya’da şubat ayına ilişkin TÜFE verileri takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise, TSİ 10’da ocak ayına ilişkin sanayi üretim verisi izlenecek. TSİ 14.30’da TCMB’nin mart ayına ilişkin Beklenti Anketi de yayınlanacak.
- Aralık ayında sanayi üretimi beklentilerin üstünde yıllık %8,6 artış kaydetmiş ve büyüme rakamlarına da pozitif yansımıştı. Baz etkisi, finansal koşullardaki rahatlama ve krediler, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı gibi diğer öncü göstergelerdeki olumlu performans sebebiyle ocak ayı sanayi üretimindeki seyrin geçen ay gibi pozitif olmasını ve 2020 yılının ilk çeyreğinde de düşük bazın da katkısıyla sanayi üretimindeki güçlü artışların sürmesini beklemekteyiz. Ocak ayında sanayi üretiminin yıllık bazda %8,7 artış sergilemesi öngörülmekte. Şubat ayında da muhtemelen sanayi üretiminde güçlü artışların sürdüğünü göreceğiz. Ancak salgının etkisiyle son dönemde alınan önlemlerin artırılması mart ve nisan ayı sanayi üretimini kısmi dalgalandırabilir.
- Mart ayına ilişkin TCMB Beklenti anketi izlenecek. Şubat ayı TCMB beklenti anketinde anket katılımcıları, yıl sonu TÜFE beklentisini %10,01 seviyesinden %10,06 seviyesine çıkarmıştı. 2020 yıl sonu kur beklentisini ise 6,41 seviyesinden 6,45 seviyesine çekmişti. Bu seneye ilişkin büyüme beklentisi ise %3,36 seviyesinden %3,5’e revize olurken, bunla uyumlu olarak yıl sonu cari açık beklentisi ise 13 milyar dolardan 13,8 milyar dolara revize olmuştu. Şubat ayında düşük gelen enflasyonun ve petrol fiyatlarındaki düşüş eğiliminin hem cari denge hem de enflasyon tarafına olumlu yansıyabileceğini değerlendirmekteyiz. Küresel merkez bankalarının genişleyici tutumu ve TCMB’ye de manevra alanı sağlamasının ise faiz beklentilerindeki aşağı yönlü hareketi kısmi destekleyebileceği düşünülebilir. Haftaya TCMB PPK toplantısı bulunmakta bu açıdan TCMB beklenti anketinden piyasa katılımcılarının faiz oranı beklentisini de öğrenmiş olacağız. Foreks anketinde ise analist ve ekonomistler 50 baz puan indirim beklemekte.
- Bugün Michigan Üniversitesi Güven endeksi açıklanacak. Endekse göre tüketici memnuniyeti şubat ayında 2 yılın en yükseğine çıkmıştı fakat data sınırlı olarak koronavirüsü içermekteydi ve tarihsel olarak güven endeksi ile S&P endeksi yüksek korelasyon göstermekte olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, borsaların da tarihi düşüş yaşadığı ve koronavirüsün gündemde olduğu bir ortamda 101 seviyesinden 96,4 seviyesine inmesi beklenmekte.
ECB dünkü toplantısında faiz oranlarını beklentilerin aksine sabit bırakırken, koronavirüs nedeniyle zor durumda olan Avrupa ekonomisine yönelik teşvikler açıkladı. Avrupa bankacılık sisteminin likidite sıkıntısı yaşamaması Yeni LTRO(Uzun dönemli refinansman operasyonu) düzenleyecek ve yıl sonuna kadar devlet ve özel sektör şirket tahvillerine odaklanan 120 milyar Euro tutarında varlık alımı da yapacak. Lagarde koronavirüs salgınının piyasadaki oynaklığı artırdığını belirtti fakat risklerin de aşağı yönlü olduğunu vurgularken, koronavirüsle mücadelede mali teşviklerin de şart olduğunu belirtti. Büyüme tahminleri aşağı çekilirken, düşen petrol fiyatlarının da enflasyona bir miktar baskı yapması beklenmekte. Ayrıca Avrupa Bankacılık otoritesi EBA’da bankalara yönelik sermaye kurallarını gevşetirken, stres testlerinin de yapılmayacağı belirtildi. ECB, 2020 yılı Euro Bölgesi büyüme beklentisini %1,1’den %0,8’e, 2021 yılı tahminini ise %1,4’ten %1,3’e çekti. ECB, 2020 yılı Euro Bölgesi enflasyon tahminini %1,1’de ve 2021 yılı tahminini ise %1,4’te sabit tuttu.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Nötr): Daha önce yapılan duyuru kapsamında; Banka tarafından, yurt içinde halka arz edilmeksizin satılmak üzere, farklı vadelerde, Türk Lirası cinsinden yapılandırılmış borçlanma aracı ihraç izninin yıllık yenilenmesi için SPK ve diğer yetkili mercilere gerekli başvuruda bulunulmuştur.
Mavi Giyim (MAVI, Pozitif): Şirket 4. çeyrek (Kasım-Ocak dönemi) sonuçlarını açıklamıştır. Buna göre, ana ortaklık net dönem karı 8,4mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2018’deki ana ortaklık net dönem zararı 2,5mn TL idi. Mavi Giyim’in satış gelirleri 4Ç2019’da geçen yılın aynı dönemine göre %24,3 artışla 714,6mn TL olurken, satışların maliyeti %27 artışla 379,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar ise %21,3 artışla 335,5mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı ise 1,2 puan düşüşle %47 seviyesine gerilemiştir. Operasyonel giderler %18,7 oranında artarak 276,3mn TL’ye yükselirken, diğer faaliyetlerden 0,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece, faaliyet karı %28,6 oranında artarak 59,3mn TL olurken, faaliyet karı marjı 0,3 puan artışla %8,3’ü göstermiştir. UFRS 16 etkisi dahil FAVÖK %113,7 oranında artarak 134,2mn TL olmuştur. FAVÖK marjı da 7,9 puanlık artışla %18,8 seviyesine yükselmiştir. UFRS 16 etkisi hariç FAVÖK 71mn TL, FAVÖK marjı ise %9,9’dur. Net finansman gideri 4Ç2018’e göre %0,9 azalışla 44,4mn olurken, 1,9mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 8,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4. çeyrek sonuçlarıyla birlikte Şirketin Şubat 2019-Ocak 2020 dönemi 12 aylık ana ortaklık net dönem karı 94,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde şirket 91,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
Şirket 2019 yılı sonuçları sonrasında 2020 yılı beklentilerini açıklamıştır. Özet tablo aşağıda yer almaktadır:
Tav Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): Şirket, toplam azami 200mn TL kaynak ayrılarak, alınacak azami hisse senedi sayısı ödenmiş şirket sermayesinin %10’una denk gelen 36.328.125 adet hisseyi geçmeyecek şekilde, yapılacak ilk Genel Kurul’a kadar geçerli olmak üzere Şirket tarafından BİST’de hisse geri alımı yapılabilmesinin onaylanmasına karar verildiğini duyurmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul tarafından üye kuruluşlara gönderilen duyuruya göre, Pay Piyasası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) gün içindeki hareket aralığını belirleyen fiyat marjları düşürülürken, hisse senedi fiyatlarındaki ani dalgalanmalarda çalışan “devre kesici”ye ilişkin de ayarlamalara gidildi. Düzenlemeyle Pay Piyasasında, içinde bulunduğu pazar ve gruba göre yüzde 20 ya da yüzde 15 olan gün içi fiyat marjı, tüm gruplarda yüzde 10’a düşürüldü. Mevcut uygulamada yüzde 10 ve yüzde 7,5 olan “devre kesici tetikleme oranı” ise tüm gruplarda yüzde 5’e indirildi. Hisse senedinin içinde bulunduğu gruba göre 5, 15 ya da 25 dakika olan “devre kesici sonrası emir toplama süresi” ise tüm gruplarda 30 dakikaya çıkarıldı. VİOP’ta fiyat marjları ise endeks vadeli işlem sözleşmelerinde yüzde 15’ten yüzde 10’a, pay vadeli işlem sözleşmelerinde yüzde 20’den 10’a düşürüldü.
Duyuru için tıklayınız.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Datagate (DGATE): Şirket yatırım ve büyüme planları doğrultusunda tüketici elektroniği alanında faaliyet gösteren Despec Bilgisayar Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’nin hissedarları ile görüşmüş ve 11.300.994 adet paylarını (%49,13) birim fiyatı 4,67 TL’den olmak üzere 52.775.641,98 TL karşılığında peşin bedelle satın almıştır. 11.300.994 adet payın 4.000 adedi A grubu diğerleri ise B grubu paylardır. A grubu payların yönetim kurulu seçiminde imtiyaz mevcut olup B grubu payların hiçbir imtiyazı yoktur.
Gübre Fabrikaları (GUBRF, Pozitif): Şirket 2020 yılı hedeflerini açıklamıştır. Bu hususta 2020 bütçesinde Türkiye faaliyetleri üretimi 637bin ton (2019 fiili 585bin ton) iken İran faaliyetleri 2.051bin ton’dur (2019 fiili 1.646bin ton). 2020 bütçesi Türkiye faaliyetleri satış hedefi 1.846bin ton(2019 fiili 1.655bin ton) iken İran faaliyetleri satış hedefi 1.378bin ton’dur(2019 fiili 1.073bin ton). Türkiye faaliyetlerinin FAVÖK Marjı beklentisi %8 iken İran %17’dir. Türkiye için toplam yatırım beklentisi 96mn TL iken İran için 171mn TL’dir.
Penguen Gıda (PENGD) : Penguen Gıda CEO’su Aykan Sözüçetin, “Çin’den başlayıp birçok ülkeyi olumsuz etkileyen koronavirüs sebebiyle Avrupalı tedarikçi firmalar gıdada mevcut yüklemelerini öne çekti. 2020’de ciromuzun geçen yıla göre en az yüzde 30 artmasını bekliyoruz” dedi.
Yünsa (YUNSA, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,0804030TL (net 0,0683425TL) kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 17 Nisan olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,1 olarak hesaplanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,56 seviyesinden %10,52 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 71,7 milyar TL ile 55 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutar 16,7 milyar TL’si %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,71 seviyesiyle işlem görmeye başlarken, gün içerisinde %0,63-%0,90 bandında hareketin ardından, şu sıralarda %0,80 seviyelerinde seyrediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün, COVİD-19’u resmen pandemi ilan etmesi ve Trump’ın Avrupa’dan ABD’ye olan tüm seyahatleri geçici olarak yasaklaması risk iştahını dün aşağı çekti. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 21 baz puanlık artışla %11,30 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 45 baz puanlık artışla %12,16 seviyesine yükseldi.
Yurtdışı yerleşik kişiler 06 Mart ile biten haftada Piyasa Fiyatı ve Kur hareketlerinden arındırılmış olarak hisse senedinde 270 milyon USD satış, DİBS’lerde ise repo işlemleri hariç 406 milyon USD satış yaptılar. Yılbaşından bu yana yabancılar hisse senedinde yaklaşık 1,3 milyar USD satış yaparlarken, DİBS’lerde ise repo hariç 2,8 milyar USD satış gerçekleştirdiler.