Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.01.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Toparlanan risk iştahıyla güne başlıyoruz. Katalizör: Son yıllardaki en dik halini alan ABD verim eğrisinin hafif de olsa yataylaşması. Dolar’da da tekrar baskı gözlenirken, dün artıda kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde yükselişini sürdürüyorlar. Genel olarak, yan etkilerine karşın ek mali teşvik beklentileri ve devam eden aşılama süreci fiyatlamalarda baskın olmaya devam ettiği söylenebilir. Küresel risk iştahındaki toparlanmayla beraber BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir ve gün içerisinde de bu eğilimini koruyabilir. Bu hafta TL’deki baskı ve kar realizasyonları ile geride kalan bankacılık endeksi, Dolar / TL’nin 7,52 – 7,53 direnç bölgesinin altında kalaya devam etmesiyle bugün endeksteki olası yükselişe katılabilir. Endekste teknik olarak 1.575 seviyesi de hedef gözüküyor. Hem yerli hem de yabancı yatırımcıların hisse piyasalarına ilgisi devam ederken, endeks ağırlığı yüksek hisselerde rotasyonlar endekste kar satışını şu aşamada engelliyor.

MAKROEKONOMİ

Piyasalar perşembe günkü Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını beklerken bir yandan da Fed bölgesel başkanlarının para politikasına yönelik açıklamalarını izliyor. Genel olarak pandeminin sürdüğü bir ortamda parasal teşviklerin tartışılmasının uygun olmadığını düşündükleri görülüyor. Örneğin, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed’in varlık alımlarının hızını veya büyüklüğünü değiştirmeyi tartışmak için çok erken olduğunu söyledi. ABD 10 yıllıkların faizinin %1,18’lerden %1,12’lere doğru çekilmesiyle bugün borsalarda ılımlı artışlar görüyoruz. Almanya Başbakanı Merkel, salgının kontrol altına alınamaması durumunda sıkı karantina tedbirlerinin mart ayının sonuna kadar uzatılabileceğini belirtti.

Bugün ABD tarafında, TSİ 16.30’da aralık ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Aralık ayında yıllık bazda TÜFE’nin %1,2’den %1,3 seviyesine yükselmesi beklenirken, enerji ve gıda fiyatları hariç yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin %1,6 seviyesinde yatay seyretmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 22’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD’de ilgili bölgelerdeki mevcut ekonomik toparlanmanın seyrine ve gelecek dönem beklentilerine yönelik değerlendirmeler izlenecek. Bunun yanında, TSİ 22’de Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın, TSİ 21’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard’ın ve TSİ 23’te Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida’nın konuşmaları izlenecek.

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 12’de ECB Başkanı Christine Lagarde, katılacağı bir etkinlikte konuşma gerçekleştirecek.

Bugün yurt içinde TSİ 10’da kasım ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satış endeksleri verileri açıklanacak.

Kasım ayı sanayi üretiminde yıllık güçlü artışın sürmesi beklenmekte ve beklentiler ekim ayındaki %10,2’lik artışa göre sınırlı hız keserek yıllık %9,1 artış yönünde şekillenmekte. Kasım ayında imalat PMI, artan vaka sayısı ile birlikte üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama ile 53,9 seviyesinden 51,4’e geriledi ancak 50 büyüme eşik değerinin üzerinde kalmayı sürdürdü. Kasım ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı artmayı sürdürürken, elektrik tüketimi de ortalamasının üzerinde seyretti. Bununla birlikte ihracat ekim ayına göre yavaşladı, ancak salgın öncesi seviyelerin üstünde seyretti. Aralık ayında ise imalat PMI ivme kaybederek 50,8’e gerilemiş ama genişleme bölgesinde kalmıştı. Fakat aralık ayında gerek Euro Bölgesi’nde ve yurt içindeki kısmi kısıtlamalar gerekse sanayi üretiminin Aralık 2019’daki yıllık %9 artışının oluşturduğu güçlü baz etkisinin sanayi üretiminin sınırlı hız kesmesine sebep olabileceğini düşünmekteyiz.

2020 yılına genel bir bakış yaptığımızda küresel ekonomilerin çoğunluğu pandeminin en derin etkilerinin görüldüğü ikinci çeyrekte keskin daralırken, üçüncü çeyrekte güçlü bir toparlanma sergiledi, dördüncü çeyrekte ise toparlanma sürse de kısıtlamaların artmasıyla hızı yavaşladı. Son çeyrekte ülkelerin ikinci çeyrekte gibi tam kapanmaması imalat sektörünü destekledi. Bu da ihracatımızın 2008 yılı Finansal Krizine göre daha iyi performans sergilemesine destek verdi.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Şirket portföyünde yer alan gayrimenkuller için 2020 yılında yapılan kira sözleşmeleri tutarı KDV hariç yaklaşık 27mn TL’dir.

Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi AŞ, 08.03.2020 tarih ve 31062 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.07.2020 tarihinde yürürlüğe giren “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında, Manisa, Alaşehir’de işletmekte olduğu 45 MWe kurulu güce sahip Alaşehir I Jeotermal Enerji Santrali’ne entegre olarak güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere “Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Ana Kaynak JES + Yardımcı Kaynak GES)” kurmayı planlamaktadır. Bu bağlamda mevcut elektrik üretim lisansının 48,5880 MWm / 45 MWe olarak tadil edilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvuruda bulunulmuştur.

Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener Afrika ve Balkanlar’da takip ettikleri projeler olduğunu, stratejik ve finansal hedeflerle örtüşmesi halinde bunları portföye ekleyebileceklerini söyledi. (Kaynak: AA)

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Hidroelektrik Santralları Sanayi İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, Türkiye’nin geçen yıl yaptığı elektrik üretiminin 305 milyar kilovatsaat olduğunu ve üretimde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının %42,4’e ulaştığını belirtti. Kaynak: AA

İnşaat maliyet endeksi, geçen yıl kasımda aylık bazda %2,9, yıllık bazda %22,99 artış kaydetti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Orge Enerji (ORGE): Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Kaynarca-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Projesi’nde, İşveren Gülermak-YSE Adi Ortaklığı ile, Sinyalizasyon Sistemi Lokal Kapsam İşleri’ne yönelik 600bin EUR+KDV tutarında ilave sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin Ağustos 2021’de bitirilmesi planlanmaktadır.

Papilon Savunma-Güvenlik (PAPIL): Şirket halka arz dokümanlarında da belirtildiği üzere “Yurt Dışı İştirak Edinimi, Şube Açılması veya İş Ortaklıkları Vasıtasıyla Büyüme” hedefi doğrultusunda Birleşik Krallık’ta bağlı ortaklık kurulması çalışmaları kapsamında PAPIL10 Technologies Ltd, %100 Papilon AŞ ortaklığında 1GBP başlangıç sermayesi ile 12.01.2020 tarihinde Londra, İngiltere’de kurularak tescil edilmiştir.

Ulusoy Un (ULUUN): Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açılan İthal Yemlik Mısır ihalesine Şirket’in 12.01.2021 tarihinde vermiş olduğu teklif kapsamında Ulusoy Un uhdesinde kalan miktar 15.02.2021 tarihine kadar teslim edilecektir.

Verusa Holding (VERUS): Şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı Standard Boksit İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu maden ruhsat sahalarından Adana Tufanbeyli boksit madeni sahasına ilişkin olarak T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Orman İzini” verildiğine ilişkin bildirim bugün şirkete gönderilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 256 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak salı günü 44 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,15 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,13-%1,19 bandında hareketin ardından, %1,13 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puan civarında düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana varan değişimler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi