Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (13.01.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD – İran gerginliğini geride bırakmış görünen küresel piyasalarda iyimserlik haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor. Borsa endekslerinde geri çekilmelerin sınırlı kaldığını gözlemlerken, ABD vadelileri bu sabah alıcılı. ABD’de borsa endeksleri cuma günü hafif de olsa değer kaybetmişlerdi. Asya tarafında da bu sabah yine pozitif bir görüntü var. Bu hafta ABD – Çin arasındaki ilk faz ticaret anlaşmasının imzalanması beklenirken, veri tarafında ABD’de TÜFE ön plana çıkıyor. Ayrıca, bu hafta ABD’de bilanço sezonu banka bilançolarıyla başlıyor. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, BIST100, CDS ve faizdeki iyimser görüntüye TL’nin de geçen hafta katıldığını gözlemledik. TL, geçen hafta %1,5 oranında değer kazanarak uzun bir aradan sonra pozitif ayrıştı. MSCI Türkiye endeksi ise emsallerinden %5,6 oranında pozitif ayrıştı. Bu sabah da TL’deki olumlu görüntü devam ederken, BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bu hafta Perşembe günkü TCMB faiz kararı haftanın önemli gelişmesi. Gelişmekte Olan Ülkelerin genel olarak toparlanan ekonomileri para birimlerini de desteklerken, carry getirisinin bir miktar arka planda kalabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, TL varlıklara yönelik olumlu algının da devam ettiği ortamda TCMB’nin faiz indirimi için alanı bulunduğu söylenebilir ki TCMB öncesi TL sakin kalabilir. Kurun sakin bir görüntü sergileyebileceği ortamda TCMB’den faiz indirim beklentileri BIST100 tarafında olumlu fiyatlanabilir ve yurtdışı piyasaların da desteğiyle endeks gün içerisinde alıcılı bir görüntü sergileyebilir.

MAKROEKONOMİ

Yurtiçinde başta TCMB faiz kararı ile cari işlemler dengesi, bütçe dengesi ve sanayi üretimi odaklı bir haftadayız. Yurtdışında ise bugün aylık İngiltere büyümesi, salı günü ABD TÜFE’si ve Çin’e ait yılın son ticaret dataları; çarşamba günü İngiltere TÜFE, Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD ÜFE; perşembe günü ECB toplantı tutanakları, ABD perakende satışlar; cuma günü Çin 4. çeyrek GSYH ve aralık ayı sanayi üretimi verisi izlenecek.

ABD borsaları, ABD tarım dışı istihdam verisinin ekonomiye dair bir nebze karışık sinyal vermesi ve jeopolitik gerilimlerin azalsa da halihazırda izlenmesiyle cuma günü ekside kapanmıştı. Bu arada tarım dışı istihdamda ücretlerdeki ılımlı seyir, enflasyon yaratmadan büyüdüğünü gösteren ABD ekonomisi için önemli, zira Fed’in enflasyon tarafında elinin rahat olduğunu göstermekte. İran, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının, insani hata sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirdi. Asya borsalarında ise bu haftaki Faz 1 anlaşmasının görüşmeleri öncesi bugün ılımlı bir görünüm izlenmekte, Japonya borsaları ise tatilde. Faz 1 ticaret anlaşmasının 15 Ocak’ta imzalanması bekleniyor. Trump yönetimi tören için Beyaz Saray’a 200’den fazla kişiyi davet etti. Bugün TSİ 12.30’da İngiltere’de kasım ayına ait sanayi üretimi ve büyümesi ile TSİ 18’de Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in ve TSİ 20.40’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşmaları izlenecek.

Yurtiçinde bugün saat 10’da kasım ayına ait cari işlemler dengesi açıklanacak. Kasım ayında cari dengenin 0,45 milyar dolar açık vermesi beklenmekte. Toparlanan iç taleple birlikte artışa geçen ithalat, cari dengenin temmuz ayından bu yana ki cari fazla görünümünden cari açığa yöneleceğini gösteriyor. Nitekim kasım ayına ait geçici dış ticaret verileri de ithalat rakamlarındaki kademeli toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor. Veri beklentiler doğrultusunda gelir ve geçmişe yönelik revize olmazsa kümülatif cari fazlanın 4,3 milyar dolardan 2,8 milyar dolara gerilemesi beklenmekte. Ayrıca bugün saat 11’de aralık ayına ait yabancı turist sayısı açıklanacak.

  • Haftanın geri kalanında ise yarın kasım ayına ait sanayi üretim verisi açıklanacak. 2018 yılındaki düşük baz etkisi ve güçlenen kredi görünümü ile sanayi üretiminin yıllık %5,5 artış sergilemesi beklenmekte. Çarşamba günü de yılın son ayına ilişkin bütçe dengesi açıklanacak. Hazine nakit dengesi aralık ayında 36,8 milyar TL açık vermişti. Ayrıca aynı gün aralık ayına ait konut satışları açıklanacak. 16 Ocak’ta ise TCMB faiz kararı bulunmakta. Merkez Bankası’nın politika faizini 50 baz puan indirimle %11,5 seviyesine çekmesi ağırlık kazanmış durumda. Jeopolitik risklerin görece hafiflemesi ve TL’deki ılımlı görünüm bu süreci destekliyor.

Perşembe günü yeni ECB Başkanı Lagarde’nin ilk toplantısına ait olan ECB tutanakları açıklanacak. Piyasa katılımcıları stratejik gözden geçirmenin neye odaklandığına ilişkin ipucu arayacak.

  • Salı günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Aralık ayında TÜFE’nin %0,2 artması beklenmekte. Ayrıca perşembe günü perakende satışlar verisi açıklanacak. ABD tüketici güvenini yansıtması bakımından veri önemli olacak.
  • Salı günü Çin’e ilişkin dış ticaret verileri izlenecek. 1.faz anlaşmanın etkilerini bu ayki datada muhtemelen göremeyeceğiz. Resmi PMI verisinin yeni siparişler bileşeni 1,5 yılın ardından daralma bölgesinden çıkmıştı. Bu durumun ilerleyen aylarda dış dengeye de pozitif yansıması beklenebilir. Buna karşın Çin’in ticari partnerleri Japonya ve Euro Bölgesi PMI’larının düşük gelmesi de datayı etkileyebilecek unsurlardan. Ayrıca perşembe günü Çin’in 4.çeyrek büyüme verisi izlenecek. 3.çeyrekte büyüme hızı, %6 ile tarihi düşük seviyelerinde gerçekleşmişti. 4.çeyrekte de aslında ekonomik şartlarda çok değişim olmadı ve aşağı yönlü riskler baskındı fakat ticari gerilimi düşüren 1.faz anlaşması ve Çin’in ekonomiye ilişkin genişletici adımları pozitif etkenlerdi. Beklenti, yıllık %6 büyüme gerçekleştireceği yönünde.
  • İngiltere’nin bugün TSİ 12.30’da kasım ayı GSYH büyümesi ve çarşamba günkü aralık ayına ilişkin TÜFE verisi önemli olacak. 4.çeyreğe İngiltere ekonomisi, inşaat sektöründeki zayıflıkla aylık %0 büyüme ile başlamıştı. TÜFE tarafında ise aralıkta yıllık enflasyonun %1,5’ten %1,6’ya gelmesi beklenmekte. Ilımlı artışta temel etkenin petrol fiyatları ve havayolu ücretlerindeki seyrin etkili olması beklenmekte. Büyüme verisinin seyri ay sonundaki İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı öncesi önemli olabilir, zira bir BoE politika yapıcısının daha faiz indirimi isteyen kişilere katılabileceğini söylediğini görmekteyiz.

Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi aralıkta  beklentilerden düşük gelerek 145.000 kişilik istihdam yarattı. ABD işsizlik oranı yine 50 yılın en düşük seviyesi olan %3,5’te sabit kaldı. Ayrıca aralıkta ücret artışı son 1,5 senenin en düşüğü olan %2,9 seviyesinde geldi. Dataya bakıldığında yeni istihdamlar hizmet ağırlıklı oldu. İmalat tarafında ise aralıkta 12.000 istihdam azalışı oldu. 2019’un son tarım dışı istihdam verisi istihdam piyasasının ABD ekonomisinin en iyi taraflarından biri olduğunu bir kez daha teyit etti. Güçlü istihdam piyasası imalat tarafının daraldığı bir ortamda 11.sene ard arda büyümeye katkı verdi. Ayrıca datanın güçlü olması, resesyon riskini azaltmakta bu da Fed’in faizlerin cari seviyelerde kalmasını mümkün kılmakta fakat veride dikkat çekici noktalardan biri ise ücret artışının artış hızının azalmış olması. Bu durum aslında enflasyonist bir baskının olmadığına işaret etmekte.

Yurtiçinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, ekim döneminde (eylül, ekim ve kasım aylarını kapsamakta) %13,9’dan %13,6’ya sınırlı gerileyerek son 10 ayın en düşük seviyesine geldi. Tarım dışı istihdam kaynaklı ılımlı artış ve işsiz sayısındaki düşüş, işsizlik oranlarının sınırlı gerileyişinde belirleyici oldu. Arındırılmamış işsizlik oranı ise %13,8’den %13,4’e geriledi ve haziran döneminden bu yana en düşük seviyeye düştü. 12 aylık ortalama işsizlik oranı ise %13,6 seviyesinde bulunuyor. Genç nüfusta işsizlik oranı %26 seviyesinden %25,2’ye düştü. 2 ay önce tarihsel olarak en yüksek seviye olan %27’yi görmüştük. Tarım dışı işsizlik oranı %16,4’ten %15,7 seviyesine geriledi.

Arındırılmış verilere göre incelediğimizde, ekim döneminde toplam istihdamın eylül dönemine göre artış sergilediğini görmekteyiz. Tarım istihdamındaki 92 bin kişilik azalışa karşın, tarım dışı istihdamının 214 bin kişi artması toplam istihdamın 122 bin kişi artmasına imkan tanıdı. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin gecikmeli şekilde reel ekonomiye yansımaya başlamasının da katkısıyla sanayi istihdamı iyileşirken, turizm ve inşaat sektöründe de sınırlı da olsa istihdama katkı sürüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Şirket’in portföyünde yer alan Fethiye Hillside Beach Club Tatil Köyü’ nün 30.12.2019 tarihli değerleme raporu değerleme Kuruluşu tarafından revize edilmiştir. Buna göre düzeltme sonrası taşınmazın piyasa değeri 584mn TL’den 618,5mn TL’ye çıkmıştır.

Anadolu Efes (AEFES, Sınırlı Pozitif): Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi, yılın son çeyreğinde yıllık bazda %7,2 oranında artış gösteren uluslararası bira operasyonlarının ve Türkiye meşrubat operasyonlarının güçlü performansı sayesinde %2,4 oranında büyüme kaydetmiştir. Buna göre, Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi 2019 yılının tamamında, düşük-orta tek haneli büyüme beklentisi doğrultusunda yıllık bazda %1,9 oranında artışla 110,9 mhl’ye ulaşmıştır.

Halk  GYO (HLGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket portföyündeki projelere ait, 2019 yılı 4. çeyrek (01.10.2019 – 31.12.2019) dönemine ilişkin satış rakamları açıklanmıştır. Buna göre; Eskişehir Panorama Plus Projesi’nde, toplamda 576 m² satılabilir alana sahip, 3 adet bağımsız bölüm, tapu devri ile KDV hariç 1,7mn TL tutarla satılmıştır.  Bizimtepe Aydos Projesi’nde (Halk GYO-Vakıf GYO Adi Ortaklığı %50-50),  toplamda 6,1bin m² satılabilir alana sahip, 40 adet bağımsız bölüm, KDV hariç 26,1mn TL tutarla satılmış olup, bu satışın 4 adedi ön ödemeli konut satış sözleşmesi ile 36 adedi ise tapu devri ile yapılmıştır.

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif):  Pegasus 2020 yılı beklentilerini açıkladı. Buna göre şirket 2020 yılında 10 adet uçak artışı ile %12-14 oranında kapasite artışı öngörürken, iç hat doluluk oranını yıllık bazda yatay, dış hat doluluk oranında ise yıllık bazda 1-1,5 puanlık artış öngörmektedir. Şirket 2020 yılında iç hat birim gelirlerinde 10-15TL artış öngörürken, dış hat birim gelirlerinde ise Euro bazlı yatay-hafif düşüş beklemektedir. Şirket ayrıca misafir başına 1-1,5 Euro yan gelir öngörmektedir. Şirket 2020 yılında 210-250mn Euro net kar beklerken, FAVÖK marjını da %32-32,5 aralığında öngörmektedir. Şirket 2020 yılı ortalama brent petrol fiyatını 65 dolar/varil olarak tahmin etmektedir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka yönetim kurulunun 10 Ocak 2020 tarihli kararıyla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme kurulu tarafından yayınlanan “Bankalarda İyi Ücretlendirme Uygulamalarına İlişkin Rehber” kapsamında özellikli çalışanlara yapılacak değişken ödemelere ilişkin olarak azami 500.000 TL tutarında Banka D Grubu hisse senedi geri alımının yapılmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

BES: Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı olarak kurulan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcıların fon tutarı ile devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü olan 119 milyar 146 milyon lira ile otomatik katılımla sisteme dahil olanların biriktirdiği 8 milyar 194,4 milyon lira dikkate alındığında, sistemin toplam büyüklüğü 127 milyar lirayı aştı. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Acıselsan Acıpayam Selüloz (ACSEL): 2019 yılı içerisinde mevcut üretim tesislerinde yapılan iyileştirme, ilave ve ek yatırımlar ile üretim kapasitesinin yıllık 8.400 tondan yıllık yaklaşık 12.000 tona yükselmiştir. 2020 yılı içerisinde yeni yatırımlar ile birlikte yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 13.500 tona çıkarılması hedeflenmektedir.

Orge Enerji Elektrik Taahhüt (ORGE): Şirketin, Muğla/Fethiye’de inşası devam etmekte olan Seke Tur Otel Projesi’nin elektrik taahhüt işlerine yönelik olarak verdiği 10,6mn TL+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği Özyer Grup-Fethiye Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Şirkete iletilmiştir. İşveren ile alt yüklenici sözleşme görüşmelerine en kısa sürede başlanacaktır. İşin 2020 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,65 seviyesinden %11,74 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 35,3 milyar TL ile 26 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 9,3 milyar TL ise %11 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, Japonya piyasalarının kapalı olmasıyla %1,82 seviyelerinde bulunmakta.

Jeopolitik geriliminin de azalmasıyla geçtiğimiz hafta yurtiçi verim eğrisinde 2017 yılının ikinci yarısından beri en düşük seviyeler görülürken, tarım dışı istihdam verisi sonrası da TL kağıtlara ilgi sürdü. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 56 baz puanlık düşüşle %11,21 seviyesiyle Temmuz 2017’den bu yana en düşük seviyeye, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 40 baz puanlık düşüşle %11,75 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, haftalık bazda 89 baz puanlık düşüşle %11,47 seviyesiyle Ekim 2017’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu hafta 2 tahvil ihalesi gerçekleştirecek. 14 Ocak’ta 2 ihale düzenlenecek. İlk ihalede 15 ay vadeli, kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihracı yapılacak. İkinci ihalede 7 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek.