SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ilk işlem gününe yatay bir başlangıç yapan BIST100 endeksi sonrasında gelen satışlarla negatif bölgeye geçti ve günü %2,34 düşüşle 7.728 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi de 78,5 milyar TL ile görece düşük kalmaya devam etti. 92 hisse negatif bölgede günü sonlandırırken, özellikle THYAO, TUPRS ve BIMAS’taki geri çekilmeler endeks üzerinde etkili oldu. Artıda kapatan sektör endeksi ise gözlenmedi. Yurtdışına bakıldığında; ABD’de bugün açıklanacak kritik enflasyon verisi öncesinde borsalarda %0,1-0,4 arası sınırlı yükselişler vardı. Diğer taraftan Avrupa, İngiltere hariç çoğunlukla pozitif taraftaydı. Euro Stoxx 50 endeksi gün sonunda %0,4 artıda kapanış kaydetti. Öte yandan, ABD 10 yıllıkları %4,29’a kadar yükselirken, Dolar endeksi (DXY) gün sonunda 104’ün hafif üzerindeydi. Bu sabaha baktığımızda, Asya’da pozitif bir görüntü var, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş %0,5 civarında. ABD ve Avrupa vadelileri ise pozitif. Bu ortamda BIST100’ün hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bugün Hazine ihraçları takip edilecek. Diğer taraftan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın TSİ 11’de Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na başkanlık etmesi bekleniyor. ABD’deki TÜFE verisi ise (Beklenti yıllık %+3,1) TSİ 16:30’da açıklanacak. Ayrıca, Almanya’da Aralık ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri TSİ 13’te takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde TÜİK tarafından ekim ayına ilişkin sanayi üretimi verisi yayınlandı. Buna göre, sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak eylül ayında %0,1 oranında sınırlı gerilemenin ardından ekim ayında %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşıdı.
- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise yıllık olarak eylülde %4,1 oranında artışın ardından ekim ayında %1,1 oranında daha sınırlı artış kaydetti. Bunun yanında, yıllık bazda ekim ayındaki %1,1 oranındaki artış son dört ayın en yavaş hızdaki artışı olarak kaydedildi.
- Ekim ayında sanayi üretiminin detaylarına bakıldığında, aylık bazda imalat sanayi üretimi %0,3 oranında gerileyerek yeniden düşüş sergilerken, buna karşın madencilik ve taş ocakçılığı üretimi %3,2 oranında artış sergiledi ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı ise %2,3 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı.
- Ekimde imalat sanayi kalemi altındaki 24 sektörün 13’ünde aylık düşüş, 11’inde ise aylık artış yaşandı (eylül ayında ise 14’ünde aylık düşüş, 10’unda aylık artış gözlenmişti), özellikle ekimde diğer ulaşım araçlarının imalatı (gemi, demir yolu lokomotif ile hava taşıtları yapımı vs.), bilgisayar, temel eczacılık ürünleri, tütün ürünleri, giyim ürünleri, fabrikasyon metal ürünleri, gıda, içecek ve kağıt ve kağıt ürünleri imalatı en fazla daralma kaydeden sektörler oldu. Buna karşın, kok kömürü imalatının aylık bazda eylül ayında %5,8 düşüşün ardından ekimde %13,2 oranında güçlü toparlanmayla en fazla büyüme sergileyen sektör olduğu görülmekte. Bunun yanında, ekimde makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, deri ürünleri, mobilya, motorlu taşıtlar, kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, ana metal sanayi, ağaç ürünleri (mobilya hariç), diğer metalik olmayan mineral ürünler ve elektrikli teçhizat imalatı sektörlerinin artış sergileyen diğer sektörler olduğu gözlendi.
- Yatırımların seyrine dair fikir veren sermaye malı imalatı aylık bazda sanayi üretimine 0,2 puanla negatif yönlü etki ederken, tüketimin seyri konusunda izlenen verilerden dayanıksız tüketim malları imalatı, aylık bazda 0,5 puanla düşüş yönünde etki eden diğer kalem oldu. Buna karşın, ihracat görünümü için izlediğimiz ara malı imalatı, tüketimin seyri konusunda izlenen bir diğer veri olan dayanıklı tüketim malları imalatı ve enerji üretimi aylık bazda 0,1 puanla artış yönlü etki eden kalemler oldu.
- Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında yüksek teknoloji grubu, aylık bazda eylül ayında %19,3 oranında belirgin artışın ardından ekimde %14,3 oranında düşüş sergiledi. Diğer teknoloji alt gruplarına bakıldığında ise düşük teknoloji grubu %0,6 düşüş ve orta-yüksek teknoloji grubu %0,2 düşüş kaydederken orta-düşük teknoloji grubu ise %2,7 artış sergiledi.
Ayrıca TÜİK tarafından ekim ayı iş gücü istatistikleri yayınlandı. Bu kapsamda, arındırılmamış verilere göre işsizlik oranı ekim ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak %8,2 seviyesinde gerçekleşti ve böylece Haziran 2013’ten bu yana en düşüş seviyede kaydedildi, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini altıncı aya taşıdı. (2022 yılında ekonomik aktivitedeki güçlü seyir ve turizmdeki toparlanmayla işsizlik oranı 1,5 puan iyileşerek ortalama %10,5 seviyesinde gerçekleşmişti). Ekimde aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 200 bin kişi azalırken, işsizlerin sayısı ise 270 bin kişilik azalışla daha fazla düşüş kaydetti. Toplam istihdam edilenlerin sayısı ekim ayında 31 milyon 985 bin kişi seviyesinde gerçekleşti ve rekor seviyeye yakın seyrederek iş gücü piyasasının güçlü olduğuna işaret etti.
- Arındırılmış verilere göre işsizlik oranı ise, bir önceki aya göre 0,5 puanlık düşüşle %8,5 seviyesinde gerçekleşti, bununla birlikte tek haneli seviyelerdeki seyrini altıncı aya taşıdı ve Kasım 2012’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
- Arındırılmış verilere göre istihdamda ekim ayında 246 bin kişilik artış gözlenirken, işsiz sayısı ise ekimde 163 bin kişilik düşüş sergiledi. İş gücüne katılım oranı ekimde %53’ten %53,1 seviyesine hafif yükselirken, istihdam oranı ise %48,2’den %48,5 seviyesine hafif yükseldi.
Bunun yanında TCMB tarafından ekim ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Ekim ayında aylık bazda dış ticaret açığının artmasının yanında net hizmet gelirlerindeki (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki) sınırlı düşüşün etkisiyle aylık cari fazla 1,9 milyar USD seviyesinden 0,2 milyar USD seviyesine geriledi. Bloomberg beklentisi ise aylık bazda ekimde 0,51 milyar USD fazla verilmesi yönündeydi. (2022 yılında aylık cari açık ortalama 4,1 milyar USD seviyesindeydi). 12 aylık kümülatif cari açık ise, eylül ayındaki 51,7 milyar USD’den ekim ayında 50,7 milyar USD’ye kısmi geriledi ve cari açık/GSYH oranı %4,8 seviyesinden %4,7 seviyesine geldi (GSYH olarak 2023 yılı 3. çeyrek gerçekleşme baz alındı).
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden kasım ayı TÜFE verileri TSİ 16.30’da takip edilecek. Kasım ayında manşet TÜFE’nin aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesi ve yıllık bazda %3,2’den %3,1 seviyesine hafif gerilemesi ve çekirdek TÜFE’nin ise aylık artış hızının %0,2’den %0,3 seviyesinde yükselmesi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %4 seviyesinde seyretmesi bekleniyor.
Ayrıca Avrupa tarafında ise, Almanya’da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan aralık ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri TSİ 13’te açıklanacak.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından ekim ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Mavi Giyim (MAVI, Pozitif): Mavi Giyim’in 3Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %128 oranında artarak 1.021mn TL’ye yükselmiş hem bizim hem de piyasanın beklentisi olan 815mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Satış maliyetlerinin beklentimizin altında gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana etken olmuştur. Mavi Giyim’in satış gelirleri geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %80,4 oranında büyüyerek 3Ç2023’te 5.774mn TL’ye (Beklenti: 5.751mn TL) ulaşmıştır. Brüt kar da aynı dönemde %95,3 oranında artış kaydetmiş ve bu çeyrekte 3.255mn TL’ye çıkmıştır. Şirketin faaliyet giderleri ise %73,2 oranında artarak üçüncü çeyrekte 1.817mn TL olurken, FAVÖK 1.650mn TL seviyesinde gerçekleşmiş (Beklenti: 1.346mn TL) ve yıllık %120 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 5,2 puan artarak %28,6 olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 101mn TL net gelir (3Ç2022: 26,6mn TL net gelir) yazılmıştır. Yılın üçüncü çeyreğinde 210,3mn TL net finansman gideri (3Ç2022: 105,5mn TL) kaydeden Şirket, 299,1mn TL vergi gideri yazmıştır.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9A2023’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık bazda %90,3 oranında artarak 2.177mn TL’ye çıkmıştır.
Öte yandan, dördüncü çeyrekte gerçekleşmiş bazı rakamlar paylaşılmıştır. Buna göre; Türkiye perakende satışları Kasım ayında %103, Aralık ayının ilk 10 gününde %125 büyümüştür. Türkiye e-ticaret satışları Kasım ayında %102, Aralık ayının ilk 10 gününde %109 büyümüştür.
Şirket, 2023 beklentilerinde bazı güncellemeler yapmıştır. Buna göre, konsolide satış gelirlerinde 2022 yılına göre %85 üstü büyüme (Önceki: %80 üstü) beklenmektedir. TFRS16 hariç %20 ±%0,5, TFRS16 dahil %23,5 ±%0,5 FAVÖK marjı (Önceki TFRS16 hariç %19 ±%0,5, TFRS16 dahil %22,5 ±%0,5 FAVÖK marjı) Öte yandan, Türkiye’de toplam 8 net mağaza açılışı ve 7 mağazada metrekare genişlemesi beklentisi ile konsolide gelirin %3’ü kadar yatırım harcaması beklentilerinde değişiklik yapılmamıştır.
Akfen Yenilenebilir Enerji (AKFYE, Pozitif): Mevcut durumda 66,25 MWe hibrit güneş enerji santralleri için ve 92,4 MWe ilave rüzgar kapasite artışları için ihale ve yatırım süreçleri başlatılmış olup, bu yatırımların tamamlanması sonucunda mevcut 699 MW olan kurulu gücün yaklaşık 860 MW’a yükselmesi beklenmektedir.
Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2023 Kasım ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %72 oranında artarak 2.243mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %67 artarak 1.718mn TL olmuştur. Kasım ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in Ocak – Kasım dönemi genel toplam prim üretimi yıllık %99 oranında artarak 22.259mn TL’ye yükselmiştir.
Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Bağlı ortaklığı Alsera Jeotermal Tarım Gıda tarafından, Kazakistan Cumhuriyeti’nde tarım ve seracılık sektöründe faaliyet göstermek üzere 23mn KZT (Kazakistan Tengesi) sermayeli bir sınırlı sorumlu şirketin kurulmasına karar verilmiştir.
Kocaer Çelik (KCAER, Pozitif): Şirket son bir haftada Avrupa ve Amerika kıtasından enerji sektörüne yönelik toplam 22,4mn USD tutarında ağırlıklı olarak katma değerli ürün grubundan çelik profil siparişi almıştır.
Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Daha önce açıklanan %100 bağlı ortaklığı olan Tripy Mobility Teknoloji A.Ş.’nin 09/11/2023 tarihinde katıldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 10 yıl süre kapsamında olan “Elektrik Destekli Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi Kurulum ve İşletme İşi” nin sözleşmesi dün imzalanmıştır. Bu kapsamda minimum 2.000 adet elektrikli bisiklet bir yıl içerisinde İzmir mücavir alan sınırları dahilinde Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. tarafından işletilecek olup, 10 yıl boyunca elektrikli bisiklet işletme yetkisi Tripy Mobility Teknoloji A.Ş.’de olacaktır.
SEKTÖR HABERLERİ
Uluslararası Yatırım: Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), ekimde Türkiye’ye 1,2 milyar USD değerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi gerçekleştiğini bildirdi. Ekimde en çok uluslararası doğrudan yatırım Fransa, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirket’in 11.12.2023 tarihli yönetim kurulu kararı ile, Pakistan pazarındaki acente dağıtım hizmetlerini desteklemek, Hitit ADS aracılığıyla Pakistan merkezli seyahat içeriğini dünya çapında tanıtmak ve pazarlamak, bu çerçevede Hitit ADS kullanıcılarının seyahat acenteleri, kurumsal seyahat ve benzeri günlük faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla, Şirket’in sermayesinin %100’üne sahip olacağı, 290bin TL sermayeli Türkiye/İstanbul merkez adresli bir anonim şirket kurulmasına, kurulacak yeni şirketin sermayesindeki yönetim hakimiyeti saklı kalmak kaydıyla, sermayesini temsil eden payların %50’sinin 5 yıllık süre içerisinde; Pakistan International Airlines Corporation Limited (PIA)’ya devredilmek suretiyle Pay Sahipleri Sözleşmesi akdedilmesine karar verilmiştir.
Kaleseramik (KLSER): Yönetim Kurulu’nun 13.11.2023 tarihli kararı kapsamında, 15.11.2023 – 15.12. 2023 tarihleri arasında rutin, planlı bakım çalışmaları dolayısıyla üretime ara verilen Çan’daki seramik kaplama malzemeleri üretim tesislerinde faaliyete başlanmıştır.
Kron Teknoloji (KRONT): T.C. Ticaret Bakanlığına yapılan başvuru sonucunda Şirket’in “E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı” kapsamına alındığı dün bakanlık tarafından yazılı olarak bildirilmiştir. E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programının amacı inovasyonun teşvik edilmesi ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek bölgesel ve küresel unicornların oluşturulmasına yönelik bilişim sektöründeki şirketlerin desteklenmesidir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi