SABAH STRATEJİSİ
Dün zayıf bir görüntü sergileyen küresel borsalarda bu sabah net bir yön gözlenmiyor. Geçen haftaki pozitif görüntünün ardından dün Hong Kong borsasındaki sert düşüş kar realizasyonlarını tetiklemişti. Bu sabah ise Hong Kong borsası yatay bir görüntü sergiliyor. Diğer taraftan, ticaret gelişmeleri de nötr olarak fiyatlanırken, günün geri kalanında küresel borsalarda yön arayışı devam edebilir… Gelişmekte Olan Ülke para birimleriyle birlikte bu sabah TL de sakin bir görüntü sergilerken, BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Mart ayındaki en düşük seviyelerinde seyreden ülke risk primimizle birlikte endekste kısmi alım iştahı gözlemlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Hong Kong’un dünkü sert satışları ardından dengelenmesiyle birlikte, Trump’ın bugünkü New York Ekonomi kulübündeki konuşmasında ticaret gelişmelerine dair olası açıklamalarının beklenmesiyle Asya borsaları bugün karışık bir görünüm sergiliyor. Bu haftanın ağırlıklı gündemi ise özellikle yarın ve sonrasına kaymış durumda. Yarın Fed Başkanı’nın konuşmasının yanı sıra Trump hakkında açılan azil soruşturmasında kamuya açık oturumların ilki başlayacak. Çinli e-ticaret devi Alibaba “Bekarlar Günü”nde geçen yılın 31 milyar dolarlık satış rekorunu kırdı ve 38 milyar dolar satış gerçekleştirdi. Ticaret gerilimi ortamında Çinli tüketicilerin harcamalarının iyi seyrettiğini gösteren rakamı ayrıca ABD’deki Black Friday ile karşılaştırdığımızda büyüklüğünü anlayabiliriz. Geçen yıl Black Friday de 25 milyar dolardan daha az satış yapılmıştı. İngiltere’de Brexit Partisinin aşırı sağcı lideri Nigel Farage, 12 Aralık’ta yapılacak seçimde iktidardaki Muhafazakar Partinin elindeki yerlerde aday çıkarmayacaklarını, İşçi Partisinin kazandığı sandalyelere yoğunlaşacaklarını söyledi. Bu gelişmeyle Başbakan Boris Johnson çok ciddi bir avantaj elde etmiş olurken, sterlin %1 civarında değerlendi. Ayrıca ikinci çeyrekte %-0,2 daralan İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte %0,3 büyüyerek resesyondan kaçındı. Almanya ZEW endeksi bugünün öne çıkan verisi yurtiçinde ise cari işlemler dengesi ile Hazine ihalelerini izleyeceğiz.
Almanya ekonomisinin üçüncü çeyrekte resesyona girip girmeyeceğine işaret edecek yarınki büyüme verisi öncesi bugün son çeyreğe ilişkin öncü göstergeleri izlemeyi sürdüreceğiz. Bugün TSİ 13’de Almanya’da kasım ayına ait ZEW endeksi açıklanacak. Cari duruma ilişkin belirgin bir değişim beklenmese de geleceğe yönelik beklentilerin azalan sert Brexit endişeleri ve ECB’nin destekleyici duruşuyla kısmi iyileştiğini görebiliriz. Almanya’da ZEW Cari Durum endeksi bu yılın ocak ayında 27,6 seviyesinde bulunurken, küresel ticaret gerilimleri ve Brexit endişeleriyle ekimde -25,3 seviyesine kadar gerilemişti. ZEW Beklentiler endeksi ise, bu yılın ocak ayında -15 seviyesinden, ağustos ayında -44,1 seviyesine kadar gerilemişti, ekim ayında ise -22,8 seviyelerinde gerçekleşmişti.
Bugün TSİ 11’de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure’nin, TSİ 13.15’de ECB Bankacılık Sorumlusu Andrea Enria’nın, TSİ 14’de ECB Baş Ekonomisti Philip Lane’nin ve TSİ 20.55’de Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker’ın konuşmaları bulunmakta.
Yurtiçinde bugün TSİ 10’da eylül ayına ait cari işlemler dengesi açıklanacak. Ekonomik aktivitedeki ılımlı toparlanmanın etkisiyle ağustos ayında dış ticaret açığı, 17 ay aradan sonra yıllık artışa yönelmişti. Eylül ayında da dış ticaret açığında yıllık bazda artışın sürdüğünü gözlemledik. Bu görüntüye karşın eylül ayında cari işlemler dengesinin aylık ve yıllık bazda fazla vermeye devam etmesi beklenmekte. Ağustos ayında aylık bazda rekor seviyeye yükselen turizm gelirinin eylül ayında da katkısını sürdüreceği beklentisiyle cari işlemler dengesinin aylık bazda 2 milyar dolar ile fazla vermesi öngörülmekte. Ağustos ayında cari işlemler dengesi, güçlü turizm gelirlerinin katkısıyla 2,6 milyar dolar fazla vermişti. Yıllıklandırılmış cari fazlanın ise eylül ayında 5,1 milyar dolardan 5,2 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Dördüncü çeyrekte ise ekonomideki toparlanmanın ışığında yıllıklandırılmış cari fazlanın sınırlı bir şekilde azaldığını görebiliriz. Dış ticaret verileriyle de uyumlu olarak son çeyrekte belirginleşen baz etkisiyle (kış aylarıyla artışa geçen enerji ithalatı, turizm gelirlerinin azalması ve ekonomideki toparlanma beklentisi…) cari fazlanın kısmi bir azalışa geçeceğini ve yıl sonunda 0-1 milyar dolar aralığında bir değer alacağını düşünmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Çelebi Hava Servisi (CLEBI, Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’da ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %41,5 oranında artarak 131,7mn TL olmuştur. Şirket’in 3Ç2019’da satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %14,7 oranında artmış ve 531,1mn TL olmuştur. Satış maliyetleri geçen yılın aynı dönemine göre %16,2 oranında artan şirketin brüt karı ise %12,8 oranında artmıştır. Operasyonel giderleri %49,6 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ise 50,4mn TL gider yazmıştır.Esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %39,1 oranında azalarak 111,2mn TL olmuş ve 47,5mn TL finansman geliri kaydetmiştir. Vergi öncesi karı 168,7mn TL olan şirket, 34,2mn TL vergi gideri sonrası 3. Çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 131,7mn TL olmuştur. Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki net dönem karıgeçen yılın aynı dönemine göre %7,3 oranında artarak 162,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Pozitif): Doğuş Otomotiv 3Ç2019’da 41,3mn TL ana ortaklık karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin bu çeyrekte 21mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 7,8mn TL net zarar kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,9 oranında artarak 2.156mn TL’ye yükselirken, brüt kar %5,3 oranında artarak 307,9mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in brüt kar marjı ise %14,3 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt kar marjı %14,6 idi. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %6,8 oranında artmış ve 197,6mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 25,3mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 85mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki faaliyet karı 183,3mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 5,2 puan azalışla %3,9’u göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 4,6mn TL gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 61,7mn TL’lik gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 151,3mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman gideri yıllık %28 azalarak 115,6mn TL olmuştur. 5,7mn TL’lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 41,3mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirket, yılın üçüncü çeyreğinde kar açıklamasına karşın yılın ilk dokuz ayında 2,8mn ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 129mn TL ana ortaklık karı açıklamıştı.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Emlak Konut GYO İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında toplam 3,7 milyar TL bedelli sözleşmeler imzaladı.
Göltaş Çimento (GOLTS, Nötr): Göltaş Çimento 3Ç2019’da 5,8mn TL ana ortaklık karı açıklamıştır. Şirket geçen yıl 24,1mn TL ana ortaklık zararı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri yıllık %29,4 oranında gerileyerek 97,8mn TL’ye düşerken, brüt kar 3Ç2019’da 27,3mn TL gerçekleşmiş ve yıllk %44,8 oranında düşmüştür. Şirket’in brüt kar marjı ise %27,9 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindek brüt kar marjı %35,7 idi. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte 6,9mn TL net finansman geliri kaydetmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 52,4mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem karı 14,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 24mn TL zarar kaydedilmişti.
İş GYO (ISGYO, Nötr): Şirket, nakit ihtiyaçlarında kullanılmak üzere İş Bankası’ndan (ISCTR, Nötr) 150mn TL tutarında, 2 yıl vadeli nakdi kredi kullanıldığını duyurmuştur.
Pegasus (PGSUS, Pozitif): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı 1.200mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %61,6 oranında artış göstermiştir. Piyasa beklentisi Şirket’in bu çeyrekte 1.023mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri yıllık %22,8 oranında artarak 4.117mn TL’ye çıkarken, brüt kar yine yıllık olarak %57,4 oranında artmış ve 1.781mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı 9,5 puan artışla %43,3’ü göstermiştir. 143,9mn TL’lik operasyonel giderler ve 107,9mn TL’lik diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet karı 1.530mn TL’yi göstermiştir. 3Ç2018’deki faaliyet karı 762,2mn TL idi. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 224,3mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 43,4mn TL net finansman geliri kaydetmişti. 107,7mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 1.203mn TL olmuştur. Bu kar içinde 2,6mn TL’lik kontrol gücü olmayan paylara bağlı kar olması sebebiyle ana ortaklık payına düşen kar 1.200mn TL’dir. Son olarak, Şirket’in yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %103,1 oranında artarak 1.311mn TL’ye yükselmiştir.
Tümosan Motor (TMSN, Sınırlı Negatif): Şirket 3Ç2019’da 4,8mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 6,6mn TL net zarar kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %41,4 azalarak 64,4mn TL’ye gerilerken, brüt kar %44,8 oranında azalarak 11mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in brüt kar marjı ise %17,2 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt kar marjı %18,2 idi. Diğer yandan, Şirket’in net finansman gideri yıllık 12,1mn TL artarak 14mn TL olmuştur. Son olarak, üçüncü çeyrekteki zarar sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki ana ortaklık net dönem zararı 22,9mn TL’ye yükselmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 18,1mn TL zarar kaydedilmişti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Halk GYO (HLGYO, Nötr): Şirket 1 yıllık dönem içerisinde yurt içinde, bir veya birden fazla ihraç yoluyla gerçekleştirilecek, azami 2milyar TL nominal değerli tahvil, bono veya benzeri türden borçlanma araçlarının halka arz edilmeksizin tahsisli veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihracına kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu ve diğer ilgili tüm merciler nezdinde gerekli başvuruların yapılması, SPK’nın tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde ihraç edilecek borçlanma araçlarının ihraç tarihlerindeki piyasa koşullarına göre tutarı, vadesi ve faizinin belirlenmesi ve satışı / dağıtımı da dahil olmak üzere gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi hususunda Genel Müdürlüğün yetkili kılınmasına bu kapsamda borçlanma aracı ihracı için, SPK’ya başvuruda bulunulmasına karar verilmiştir.
Ulusoy Elektrik (ULUSE,S ınırlı Negatif): Şirket’in3Ç2019’da ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %50 oranında azalarak 25,6mn TL olmuştur. Şirke’tin 3Ç2019’da satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %24,2 oranında azalmış ve 128,7mn TL olmuştur. Satış maliyetleri geçen yılın aynı dönemine göre %22,2 oranında azalan şirketin brüt karı ise %27,9 oranında azalmıştır. Operasyonel giderleri %16,7 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ise 2,1mn TL gider yazmıştır. Esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %52,8 oranında azalan şirket, 1mn TL finansman geliri kaydetmiştir. Vergi öncesi karı 33,1mn TL olan şirket, 7,4mn TL vergi gideri sonrası 3. Çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 25,6mn TL olmuştur. Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk 9 ayındaki net dönem karıgeçen yılın aynı dönemine göre %23,4 oranında düşerek 71,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,71 seviyesinden %13,68 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 38,1 milyar TL ile 26 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 12,1 milyar TL ise %13,0 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizinin, dün ABD’de Gaziler Günü nedeniyle tatil kapsamında işlem geçmemesinin ardından, bugün Asya seansında ilk işlemlerde %1,94 seviyesinden %1,92 seviyelerine gerilediği gözlenmekte.
Gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen olumsuz seyrin etkisiyle dün faizler ise kısa vadede sınırlı yükseliş gösterirken uzun vadede düşüşle kapanış yaptı. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, günlük bazda 16 baz puanlık düşüşle %12,61 seviyesine geriledi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda değişmeyerek %12,29 seviyesinde yatay kaldı.
- Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıl vadeli gösterge kağıttan piyasaya 3,7 milyar TL, kamuya ise 1,5 milyar TL ortalama %12,27 bileşik seviyesinden borçlandı. Hazine, 5 yıl vadeli tüfeye endeksli kağıttan ise piyasaya 4,1 milyar TL, kamuya ise 450 milyon TL ortalama %3,27 bileşik seviyesinden borçlandı. Bir önceki ihalede gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi %14, TÜFE’ye endekslide reel faiz ise %3,97 olmuştu.
- Hazine bugün 11 ay vadeli Hazine bonosunun ve 6 yıl vadeli 6 ayda bir sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı ile 7 yıl vadeli 6 ayda bir değişken faiz ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek. Bugün gerçekleşecek olan ihalelerde piyasa hedefine 4,3 milyar TL, kamuya ise 2,4 milyar TL kaldı.