SABAH STRATEJİSİ
Güne alıcılı bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi; ekonomi yönetiminden gelen kapsayıcı açıklamalar, yakından izlenen haftalık menkul kıymet istatistiklerinde yabancıların hisse piyasasında tekrar alıma geçtiğinin gözlenmesi ve beklentilerin altında gelen ABD enflasyonu ile alımlarını sürdürdü ve günü %2,6 oranında primle tamamladı. Bankacılık endeksi (XBANK) %4,6 oranında değer kazanarak yükselişe öncülük etti. ABD’de dün açıklanan haziran ayı TÜFE’sinde aylık bazda %0,1 oranında düşüş yaşadı. Uzun bir aradan sonra ilk kez negatif enflasyon rakamının gözlemlenmesi ile Fed’den eylül toplantısında faiz indirim beklentileri arttı. Veri sonrasında ABD on yıllık tahvil faizinde anlamlı düşüş yaşanırken, hisseler arasında rotasyonlar dikkat çekti. Küçük ölçekli şirketlerden oluşan Russell 2000’de sert yükseliş yaşanırken, Nasdaq günü %2 oranında değer kaybıyla tamamladı. Dolar endeksi (DXY) ise %0,6 oranında geriledi. Bu sabaha bakıldığında Nasdaq vadelisi baskı altındayken, borsalarda karışık seyirlerin gözlendiği Asya’da teknoloji endeksi satıcılı bir görüntü sergiliyor. Borsalardaki dalgalanmalara karşın dünkü veri Gelişmekte Olan Ülke varlıkları için pozitif. Bu gelişmenin yaşandığı ortamda; risk primimizin (5 yıllık CDS) 250 baz puana yaklaşması ve önümüzdeki hafta not artışı beklenen Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi öncesinde Borsa İstanbul’da pozitif fiyatlama sürebilir. Bugün içeride mayıs ayı ödemeler dengesi rakamları, yurtdışında ise ABD’de haziran ÜFE verisi ve temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek. Ek olarak, ABD’e önemli bankaların çeyreklik bilanço açıklamaları da ajandada yer alıyor.
MAKROEKONOMİ
ABD’de haziran ayı TÜFE verileri izlendi. Buna göre, manşet TÜFE aylık bazda mayısta yatay seyrin (%0) ardından haziranda sürpriz bir şekilde %0,1 oranında düşüş kaydetti ve böylece Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşüş gerçekleştirdi, beklentiler ise %0,1 artış yönündeydi, yıllık bazda ise %3,3’ten %3 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%3,1) altında gerçekleşti ve böylece Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
- Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin ise, aylık bazda artış hızı %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşladı, beklentiler ise bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi, yıllık bazda ise %3,4’ten %3,3 seviyesine yavaşladı ve böylece Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise bir önceki aya benzer şekilde %3,4 seviyesinde kaydedilmesi yönündeydi.
Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 6 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 239 bin kişi seviyesinden 222 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek son 5 haftanın en düşük seviyesinde kaydedilmekle birlikte istihdam piyasasının görece sıkı olduğuna işaret etti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti.
Avrupa tarafında ise, ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya’da haziran ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklandı. Almanya’da manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızı haziranda öncü veriyle uyumlu olarak %0,1 seviyesinde gerçekleşerek son altı ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, yıllık bazda ise %2,4’ten %2,2 seviyesine hafif geriledi. Ayrıca Almanya’da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise haziran ayında %3’ten %2,9 seviyesine gerileyerek Şubat 2022’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
Öte yandan, İngiltere’de mayıs ayına ilişkin aylık bazda GSYH büyüme verisi takip edildi. Ülke ekonomisi aylık bazda nisanda durağan seyrin (%0) ardından mayısta %0,4 oranında büyüme kaydederek beklentilerin (%0,2 büyüme) üzerinde performans sergiledi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından mayıs ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri yayımlandı. Buna göre, tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aylık bazda mart ayında %0,4 düşüşün ve nisanda %1,9 düşüşün ardından mayısta %0,2 oranında gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşıdı ve böylece iç talepte yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise nisan ayındaki %10,2’den mayıs ayında %5,8 seviyesine yavaşladı ve böylece Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
- Toplam ciro endeksinin ise mayısta aylık artış hızı %0,2’den %0,8 seviyesine yükselirken, yıllık bazda artış hızı ise %72,3’ten %66,8 seviyesine kısmi yavaşladı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, haziran ayı ÜFE verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Haziranda manşet ÜFE’nin ise aylık bazda mayısta %0,2 oranında düşüş kaydetmesinin ardından haziranda %0,1 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %2,2’den %2,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Haziranda çekirdek ÜFE’nin ise aylık bazda %0’dan %0,2 seviyesine hızlanması ve yıllık bazda ise %2,3’ten %2,5 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.
Ayrıca ABD’de temmuz ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi TSİ 17’de takip edilecek. Haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi, 65,6’dan 68,2 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmişti ve beklentilerin (66) üzerinde kaydedilmişti. Detaylara bakıldığında, haziranda cari koşullar alt endeksi 62,5’ten 65,9 seviyesine, beklentiler alt endeksi ise 67,6’dan 69,6 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından mayıs ayı ödemeler dengesi verisi takip edilecek. Aylık bazda nisan ayında net hizmet gelirlerindeki kısmi artışa (özellikle net seyahat gelirlerindeki artışa) karşın dış ticaret açığındaki artışın etkisiyle aylık cari denge 5,29 milyar USD ile beklentilerin (6,1 milyar USD açık) altında açık vermişti, bunun yanında son dokuz ayın en yüksek seviyesinde açık kaydedilmişti, ocakta 2,76 milyar USD açık, şubatta ise 3,65 milyar USD açık ve martta ise 4,42 milyar USD açık verilmişti. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, mart ayındaki 31,26 milyar USD’den nisan ayı itibarıyla 31,46 milyar USD seviyesine hafif yükselmişti. Böylece 12 aylık kümülatif bazda cari işlemler açığı Mayıs 2023’te 57 milyar USD’ye ulaşmasının ardından 11 aylık dönemin sonunda Nisan 2024 itibarıyla 25,6 milyar USD’lik iyileşme kaydetmişti. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023’te %5,6 seviyesine ulaşmasının ardından Nisan 2024 itibarıyla %2,7 seviyesine iyileşmişti (2024 yılı 1. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı). Mayısta ise aylık bazda cari açığın 1,5 milyar USD seviyesine gerilemesi bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): SPK, Şirket’in %100 bedelli ve %125 bedelsiz sermaye artışına (200mn TL’den 650mn TL’ye) onay vermiştir.
Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket, Kepez’de yer alan ve içinde Antalya Kipa Alışveriş Merkezi’nin de bulunduğu arsayı 875mn TL + KDV bedel ile satmıştır. Gayrimenkulün son değerleme raporunda belirlenen değeri 595,9mn TL’ydi.
SEKTÖR HABERLERİ
Araç Kiralama: Otokoç Otomotiv Kiralama Lideri Atılgan, havayolu ulaşımına artan talebin, araç kiralamada da yaşandığını belirterek, “Bu yaz, araç kiralama talebinin geçtiğimiz yıla oranla %25-30 bandında artış göstermesini bekliyoruz.” dedi. (Kaynak: AA)
Bankacılık: Türkiye Bankalar Birliği’nin Genel Kurulu’nda konuşan TBB Başkanı Alparslan Çakar, son bir yılda TL mevduatın payının 17 puan artarak %50’yi aştığını söyledi. Düşük enflasyon sürecine inandıklarını dile getiren Çakar, bankacılık sektörünün kendisini buna hazırladığını belirtti. (Kaynak: Bloomberg HT)
Borsa İstanbul: BIST Temettü ve BIST Temettü 25 endekslerinde 01/08/2024 – 31/10/2024 dönemi için ekte gösterilen değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.
Savunma: Türkiye 23 milyar USD’ik F-16 anlaşmasının boyutunu azaltmak için daha az güncelleme kiti ve mühimmat almayı planlıyor. (Kaynak: Bloomberg)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Adese Gayrimenkül (ADESE): Şirket, %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde 150mn TL başlangıç sermayeli Loras Real Estate İnşaat’ı kurmuştur.
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket’in ocak – Haziran 2024 dönemine ait brüt prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %82 oranında artarak 5.264mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Gen İlaç (GENIL): DMO tarafından düzenlenen ihalelerde şirketin ilaçlarını satmak üzere şirketce yetkilendirilen Salutem Ecza Deposu’nun katıldığı DMO 2 aylık ilaç alım ihalesinde Salutem’in uhdesinde kalan ilaçlar şirketten temin edilmektedir.
DMO 2 aylık ilaç alım ihalesi sonucunda Salutem’in uhdesinde kalan ilaçların şirketin satışlarına katkısı 137,6mn TL olacaktır.
Global Yatırım Holding (GLYHO): Şirket’in çıkarılmış sermayesinin 650mn TL’den bedelsiz olarak %200 oranında artırılarak 1.950mn TL’ye çıkarılması için SPK’ya başvurulmasına karar verilmiştir.
Pasifik GMYO (PSGYO): SPK, Şirket’in %192,7 bedelsiz sermaye artışına (1.640mn TL’den 4.800mn TL’ye) onay vermiştir.
Ray Sigorta (RAYSG): Şirket’in 2024 yılı Ocak-Haziran döneme ait denetimden geçmemiş, tahmini prim üretimi 13.212mn TL’dir. Prim üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %166,7 oranında artış meydana gelmiştir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi