SABAH STRATEJİSİ
Açıklanan vakalarla birlikte ABD’de ikinci dalga ihtimalinin gündeme gelmesi, aşırı alım bölgesinde seyreden ABD borsalarında sert düşüşle sonuçlandı. S&P500 endeksi dün %6 oranında düşüş kaydetti. Bu sabaha baktığımızda, endişenin yarattığı ilk şok etkisinin ardından daha ılımlı fiyatlamalar var. Asya’da genel olarak %1- %2 arasında satışlar söz konusu. Dolar endeksi (DXY) de yatay. Diğer yandan, ABD’de ikinci dalgaya karşın ekonominin yeniden kapatılmayacağı açıklanırken, S&P vadelisi %1’in üzerinde alıcılı seyrediyor… ABD vadelilerindeki görüntüye karşın BIST100 endeksi güne %1 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Küresel piyasalarda düne göre daha ılımlı fiyatlamaların devam etmesi durumunda endeks güçlü gözüken 107.500 desteğinin üzerinde tutunabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de ikinci dalga endişeleri ve Fed’in projeksiyonlarının ekonomik toparlanmanın uzun süreceğini göstermesi sonrası ABD borsaları dün sert satışla karşılaştı. Petrol fiyatlarındaki düşüş de hisse senetlerini aşağı çeken unsurlardan biri oldu. ABD’nin 3 ana borsa endeksi %5’nin üzerinde satış yaşarken, bugün ise ABD vadelilerinde toparlanma görüyoruz. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ikinci dalga endişelerine ilişkin olarak ekonomiyi yeniden durduramayacaklarını ve ekonomiyi durdurdukları taktirde daha fazla zarara neden olacağını öğrendiklerini düşündüklerini belirtti.
Bugün Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de nisan ayına ilişkin sanayi üretim verisi izlenecek. ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da mayıs ayı ithalat ve ihracat fiyatları endeksleri ve TSİ 17’de haziran ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi öncü verisi takip edilecek. Yurt içinde TSİ 10’da nisan ayına ilişkin cari işlemler dengesi ve nisan ayı sanayi üretimi izlenecek.
- ABD’de 6 Haziran haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 1,55 milyon kişiye gerilemesi beklenirken 1,54 milyon kişi seviyesinde gerçekleşti ve işletmelerin yeniden açılmasıyla birlikte kademeli düşüşünü sürdürdü.
- ABD’de mayıs ayında ÜFE fiyatları aylık %0,4 artış göstererek son 3 aylık düşüş trendini kırdı. Buna sebep ise enerji ve gıda fiyatlarındaki artıştı. Enerji 3 aylık düşüş trendinin ardından %4,5 artarken, gıda fiyatları %6 arttı. Kısaca beklentilerden daha iyi gelen veri, TÜFE’deki görünüme karşın koronavirüs sürecindeki dezenflasyon sürecini biraz kırmış gözükmekte.
Bugün koronavirüs salgının ekonomik aktiviteye etkisinin en güçlü hissedeceğimiz nisan ayına ilişkin sanayi üretim verisini takip edeceğiz. Foreks anketine göre sanayi üretiminin nisan ayında yıllık %17 düşmesi bekleniyor. Öncü göstergeler en kötünün mayıs ayıyla birlikte geride kaldığını göstermekte. Mayıs ayında imalat PMI 33’li seviyelerden 40’lı seviyelere gelirken, reel kesim güven endeksinde, tüketici güveninde ve sektörel güven endekslerinde belirgin artışlar gördük. Ayrıca sanayi üretimi için öncü olarak görülebilecek günlük elektrik tüketim verisine baktığımızda da azalış trendi kırılarak artmaya başladı.
Mart ayında cari işlemler dengesi, genişleyen dış ticaret dengesi ve zayıflayan hizmet gelirleri ile birlikte yaklaşık 4 milyar USD beklentilerin üzerinde 4,9 milyar USD açık vermiş, yıllıklandırılmış bazda cari denge mart ayında 6,3 milyar USD’den 1,4 milyar USD fazlaya gerilemişti. Nisan ayında cari işlemler dengesinin 4,4 milyar USD açık vermesi beklenirken böylece bir yıl aradan sonra kümülatif cari denge açık verecek. Eğer revizeler olmazsa cari dengenin aylık 4,4 milyar USD açık vermesi ve 12 aylık kümülatif cari dengenin 1,4 milyar USD fazladan 2,5 milyar USD açığa yöneleceği öngörülmekte.
- Salgın nedeniyle daralan küresel ticaret hacminin etkisiyle ihracat 2020 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,4 azalarak 8,99 milyar USD, ithalat ise %25 azalarak 13,6 milyar USD olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise 4,6 milyar USD oldu. Mayıs ayında ise ihracat pandemi ve takvim etkisiyle yıllık bazda nisan ayına benzer büyüklükte daraldı. Ancak nisan ayına göre mayıs ayı ihracatının aylık %11 civarında artmasını değerli buluyoruz.
- Hizmet dengesi tarafında ise nisan ayında turizm gelirlerinin daha da baskı altında kalması beklenmekte. Salgının kontrol altına alınması amacıyla alınan önlemler kapsamında Türkiye genelinde yurt dışı uçuşlar 27 Mart itibarıyla tamamen durdurulmuştu. Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan, net hizmet gelirleri için öncü gösterge olabilecek, nisan ayına ilişkin gelen yabancı sayısı verisi de turizm gelirlerindeki olası sert düşüşü doğruluyor. Önceki ay neredeyse durma noktasına gelen hava yolu taşımacılığı sonucu gelen yabancı sayısı nisan ayında 24,2 bin kişi oldu. Mart ayında bu rakam 718 bin kişiydi.
ŞİRKET HABERLERİ
Otakar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Eshot Genel Müdürlüğü’nün açmış olduğu, 170 adet solo tip dizel otobüs ve 134 adet körüklü tip dizel otobüs tedariki ve araçların 5 yıllık bakımını içeren ihalede en iyi fiyat Şirket tarafından verilmiştir. İhale sonucunun kesinleşmesi için, Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, alıcı kurumdan sözleşme imzalanmasına ilişkin davet mektubunun gelmesi beklenecektir. Otokar hisseleri dün %2,18 primle günü kapattı. Söz konusu ihaleye Karsan (KARSN, Sınırlı Negatif) da teklif vermişti. Karsan hisseleri dün %1,98 düşüşle günü kapattı.
Sasa Polyester (SASA, Nötr): 3907.69.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altında kayıtlı Polyester PET Cips ithalatında son dönemde görülen artış üzerine, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına bağlı İthalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu tarafından korunma önlemi soruşturması açılmasına karar verilmiştir. Söz konusu karar 11 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Tat Gıda (TATGD, Nötr): Süt ve süt ürünleri işkolunda stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla finansal danışmanlık hizmeti alınması için 3 Aralık 2019 tarihinde bir kurum yetkilendirilmiştir. Söz konusu görevlendirme çerçevesinde çalışmalar sürdürülmekle birlikte, görevlendirme tarihinden sonra yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak üzerinde çalışılan stratejik alternatiflere dair bu aşamada herhangi bir somut karar alınmamıştır. 3 Aralık 2019 tarihinde yapılan görevlendirmenin kamuya açıklanması, süreçte Şirketin rekabet ve pazarlık gücünü olumsuz yönde etkileyebileceğinden, Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ncı maddesi kapsamında ertelenmiştir. İşbu açıklama, bilginin gizliliğinin bu aşamadan sonra sağlanamayacağı anlaşıldığından yapılmıştır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, koronavirüs nedeniyle durdurulan ABD uçuşlarının 19 Haziran’dan itibaren başlayacağını açıkladı. Türk Hava Yolları ABD uçuşlarına yeniden başlama kararı aldı. Koronavirüs nedeniyle durdurulan uçuşlar 19 Haziran’da başlayacak. Kuzey Amerika’ya yapılacak uçuşlar ilk olarak Chicago, Washington DC ve Los Angeles olacak. Haftada 3 uçuş olarak planlamalar yapılacak. Los Angeles’a uçuşlar 24 Haziran’da başlayacak. Kaynak: Hürriyet
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ Yönetim Kurulu, Şirket’in iştirakleri aracılığı ile Türkiye’de yürütülen elektrikli araç sarj istasyonu satışı, kurulumu ve işletmesini kapsayan faaliyetleri ile bu konudaki projelerinin Avrupa Birliği ve çevre ülkelere taşınması ve ilgili ülkelerde bu kapsamda faaliyet gösterilmesi amacıyla Hollanda’da Şirket’in doğrudan %100 oranında hissedarı olacağı 30.000 Euro sermayeli ZES B.V. unvanlı yeni bir şirket kurulmasına karar vermiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir Çelik Sektörü: Demir cevheri fiyatları en büyük ikinci ihracatçı Brezilya’daki arz kesintisi endişeleriyle 100 doların üzerinde tutunmaya devam ediyor. Emtia fiyatlarını takip eden Argus 8 Haziran’da 105,75 dolar/ton ile 10 ayın zirvesini gören demir cevherinin dün itibariyle son dokuz işlem gününün yedisinde 100 doların üzerinde seyrettiğini belirtiyor. Dalian Emtia Borsası’nda en çok işlem gören demir cevheri kontratı sadece mayısta yüzde 23,3 yükseldi. Marttaki dipten yükseliş ise yüzde 30. Kaynak: Dünya
Havacılık: Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Almanya, Hollanda ve İngiltere ile başlatılan uluslararası uçuşların 15 Haziran’da 9 ülkeye çıkarılacağını belirterek, risksiz ülkelere tarifeli uçuş yapılacağını söyledi. (Kaynak: Reuters)
Ulaştırma: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, karayolu taşımacılığında tavan fiyatlara ilişkin güncelleme yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan tarifeye göre 101-115 kilometre arası yerlere tavan ücret 70 lira oldu. 2001 kilometre ve üzeri olan yerlere gidecek yolcular için de tavan fiyat 375 lira olarak belirlendi. Kaynak: Hürriyet
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektronik (ANELE): Proje alt yüklenicisi IRIS Construction and Industrial Tourism and Trading WLL şirketi ile Katar Devletinde mukim şirket bağlı ortaklığı ANEL MEP Maintenance and Operations LLC arasında, Katar Semaisma West Projesi işçilik, montaj, test ve devreye alma mekanik işleri kapsamında 7,1mn Katar Riyali (yaklaşık 2mn ABD Doları) tutarında altyüklenici sözleşmesi imzalanmıştır.
Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (AVGYO): Şirketin hisselerinin tamamına sahip olduğu Gürcistan’da kurulu Metro Avrasya Gürcistan Gayrimenkul Yatırım JSC’nin Gürcistan borsasında halka açılmasına karar verilmiş olup, halka arz süreçlerinin yürütülmesi konusunda Metro Avrasya Gürcistan Gayrimenkul Yatırım JSC şirketi yetkilidir.
İhlas Holding (IHLAS): Şirket, bağlı ortaklıklarından 200mn TL sermayeli İhlas Yayın Holding A.Ş.’nin yapacağı %125 oranındaki bedelli sermaye artırımına hissesi oranında katılmaya ve sermaye artırımı işleminde satılamayıp kalan pay olması halinde, şirket tarafından alım taahhüdünde bulunulmasına karar vermiştir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,7 seviyesinden %7,66 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 166,4 milyar TL ile 133,4 milyar TL’si (42 milyar TL haftalık, %8,25 + 91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 33 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,72 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,64-%0,73 bandında hareketin ardından, bugün sabah saatlerinde %0,69’larda işlem görmekte. Fed üyelerinin, ekonominin koronavirüs salgınının neden olduğu resesyondan hızlı bir şekilde toparlanması için politika faiz aralığını en azından 2022 yılına kadar sıfıra yakın seviyede kalmasını beklediklerinin gözlenmesi ve ABD’de bazı eyaletlerde vaka sayılarının artış sergilemesiyle ikinci dalga koronavirüs salgınlarına yönelik endişelerin artması ve küresel çapta petrolde stok artışıyla fiyat düşüşlerinin etkisiyle küresel risk iştahının baskılanması sonucunda ABD 10 yıllıklarının faizlerinin %0,60 seviyelerine gerilediği gözleniyor.
Yurt içi tahvil piyasasında, Fed’in faiz toplantısının ardından küresel risk iştahının baskılanması, doların güçlenmesi ve TL dahil birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında baskı altında kalmasının etkisiyle zayıf hacimli piyasada verim eğrisi genelinde 5-10 baz puan aralığında artışlar gözlendi. Bu kapsamda, Şubat 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 2 baz puanlık düşüşle %8,15 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 9 baz puanlık sınırlı artışla %12,19 seviyesine yükseldi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi