Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.04.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Zayıf risk iştahı devam ediyor. Küresel tahvil piyasasında satış sürerken, ABD on yıllık tahvil faizi %2,80’nin üzerinde. Borsa endekslerinde de satış baskısı devam ediyor. Dün % 1,7 oranında düşen S&P500 vadelisi bu sabah %0,4 oranında geriliyor. Avrupa vadelileri ve Asya’da da satışlar hakim. Bugün ABD’de açıklanacak mart ayı enflasyon verisinin yıllık %7,9’dan %8,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Son FOMC toplantı tutanaklarında, enflasyon baskısının sürmesi halinde önümüzdeki birkaç toplantıda 50 baz puan faiz artışının sinyali verilmişti. Dolayısıyla, oldukça şahin tutanakların ardından yüksek bir enflasyonun piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir. Diğer yandan, jeopolitik riskler, sıkılaşan finansal koşullar, tedarik sıkıntıları ve Çin’deki kapanmalar piyasalarda satış baskısının sürmesine neden olabilir. Yurtiçinde ise enflasyon hikayesi başta olmak üzere, olumlu ilk çeyrek beklentileri ve şirketlerin hisse geri almaya devam etmeleri Borsa İstanbul’u desteklemeye devam ediyor. Bankalardaki ralli havası dün de sürerken, endeks ağırlığı yüksek bazı şirketlerde tavana kadar yükselişlerin gözlenmesi borsaya yönelik alım iştahının sürdüğünü gösteriyor. BIST100’de işlem hacmi de dün 63,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Yurtdışı borsalardaki görüntüye karşın endekste yukarı yönlü hareketin bugün de sürebileceğini düşünüyoruz.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, dün TCMB tarafından şubat ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Enerji ithalatındaki yüksek seviyelerle cari açıkta artış sürüyor. 2021 yılı Şubat ayına göre daha güçlü seyreden turizm gelirleri ise cari açıktaki artışı görece sınırlıyor. Şubat ayında cari açık Bloomberg beklentisi olan 5,3 milyar USD’nin hafif altında 5,15 milyar USD gerçekleşti. 2021 yılının aynı ayına göre 2,7 milyar USD genişlemeye işaret ediyor. Ocakta kümülatif olarak 19,1 milyar USD gerçekleşen cari açık 21,8 milyar USD’ye çıktıCari açık/GSYH* oranı %2,4 seviyesinden %2,7 seviyesine çıktı. (*GSYH olarak 2021 yılı gerçekleşme baz alındı)

  • Ticaret Bakanlığı verilerine göre dış ticaret açığı mart ayında 8,2 milyar USD’ye yükseldi, bu durum mart ayında, şubat ayının hafif üzerinde bir cari açık görebileceğimize işaret etmekte. Mart ayında 5,5 milyar USD civarında bir cari açık gerçekleşmesi mümkün olabilir, bu da kümülatif cari açığı yaklaşık 24 milyar USD seviyelerine taşıyabilir. Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu cari açık beklentisi 27,5 milyar USD’ye çıkarıldı ki bu da 2021 GSYH oranına göre %3,4’lere denk gelmekte.
  • Şubat ayında cari açığın finansmanına baktığımızda, diğer yatırımlar kaynaklı 3,4 milyar USD net yabancı sermaye girişi gözlendi. BAE Merkez Bankası ile yapılan swap anlaşması diğer yatırımlardaki artışın ana gerekçesi oldu. Doğrudan yatırımlar yatay seyrederken, portföy yatırımlarından 0,8 milyar USD çıkış gözlendi. Hazine’nin 3 milyar USD’lik kira sertifikası ihracı (net kullanım 1 milyar USD) portföy yatırımlarını desteklerken, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve DİBS’ten 0,8 milyar USD’lik çıkışı, bankaların 0,5 milyar USD’lik net yurt dışı tahvil ödemesi portföy yatırımlarında nette çıkışa neden oldu. Net hata noksanda şubat ayındaki çıkış 0,5 milyar USD ile son 2 aya göre sınırlı oldu. Neticede 5,15 milyar USD gerçekleşen cari açığın etkisiyle şubatta rezervlerde 2,2 milyar USD azalış görüldü.

Ayrıca TÜİK tarafından şubat ayına ilişkin iş gücü istatistikleri açıklandı. İş gücüne katılım oranındaki düşüş, işsiz sayısındaki gerileme ile mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı geriledi. Arındırılmış verilere göre şubat ayında işsizlik oranı %11,2’den %10,7’ye, arındırılmamış işsizlik oranı ise %12,1’den %11,4’e düştü. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 178 bin kişi azalırken, iş gücüne katılım oranı %52,4’ten %52,2’ye geriledi, istihdam oranı da %46,6’da yatay seyretti. (Şekil 1). Haftalık ortalama çalışma saatleri ise 45,3’ten 45,6 saate yükseldi.

  • Arındırılmış verilere göre istihdam şubatta 90 bin kişi arttı. İşsiz sayısı 178 bin kişi azalarak 3 ay sonra ilk kez düştü. Genç nüfus işsizliği ise %21,3’ten %20,7’ye geriledi.
  • Erkek istihdam göstergeleri ile kadın istihdam göstergeleri arasında belirgin bir farklılaşma görülmemekte fakat şubat ayında erkek grubunda istihdam göstergeleri daha pozitif seyretti. Şubat ayında kadın işsizlik oranı %13,7’den salgın sonrası en düşük rakam olan %13,4’e gerilerken, erkek işsizlik oranı ise %9,9’dan %9,3’e geriledi.
  • Tamamlayıcı göstergelerde ise gerileme dikkat çekerken, erkeklere ilişkin tamamlayıcı istihdam göstergelerinde kadınlara göre pozitif seyir dikkat çekmekte.
  • Tamamlayıcı göstergelere baktığımızda şubat ayında atıl iş gücü oranı %22,7’den %21,8’e, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,5’ten %14,7’ye, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %18,7’den %18,1’e geriledi.
  • OVP’de 2022 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12 seviyesinde. Bu dönemde özellikle ihracatın desteklediği sanayi istihdamı ve ertelenen turizm seyahatlerinin devreye girmesiyle hizmet sektöründe istihdam artışı beklenmekteydi. Fakat özellikle jeopolitik risklerin artışı kısa ve orta vadede özellikle hizmet istihdamı üzerinde aşağı yönlü risk unsuru olabilecektir. Sektörel güven endekslerinde gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentilerinde reel kesim hariç düşüş görmekteyiz fakat inşaat sektörü hariç iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmekte. Mart ayında İŞKUR’un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise şubat ayına göre hızlanma görülmekte.

Bunun yanında, TÜİK tarafından şubat ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi açıklandı. İnşaat maliyet endeksi, şubatta aylık %5,7, yıllık ise %90,3 arttı. İnşaat maliyet endeksinde aylık ve yıllık bazda yüksek artışlar görülmesinde özellikle artan emtia fiyatları etkisini sürdürdü. Detaylara bakıldığında, bina inşaatı maliyet endeksi, şubatta aylık %5,8 artarken, yıllık %87,9 arttı (Malzeme endeksi yıllık %110,4, işçilik endeksi %41,3 arttı). Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi ise, şubatta aylık %5,4 artarken, yıllık %98,4 arttış kaydetti (Malzeme endeksi yıllık %122,7, işçilik endeksi %41,7 arttı).

Öte yandan, İngiltere’de şubat ayına ilişkin GSYH büyüme verisi takip edildi. Buna göre, İngiltere ekonomisi ocak ayında aylık %0,8 büyümenin ardından şubat ayında %0,1 oranında beklentilerin altında büyüme kaydetti. Şubat ayında büyümenin detaylarına bakıldığında, salgın kapsamında uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin hafifletilmesinin etkisiyle hizmetler sektörü %0,2 büyürken, imalat sanayi sektörü ise devam eden girdi tedarik sorunları ve artan ham madde fiyatları nedeniyle %0,4 geriledi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin TÜFE verileri takip edilecek. Şubat ayında enerji fiyatlarındaki artışla TÜFE’de artış devam etmişti. Jeopolitik gerilimle emtia fiyatları martta yüksek seviyelerini korumuştu. Bu açıdan TÜFE’deki yükselişin devam etmesi beklenmekte. Bu kapsamda, mart ayında TÜFE’nin aylık %1,2 artması ve yıllık ise %7,9’dan %8,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Özellikle TÜFE’nin seyri, Fed’in parasal sıkılaşma sürecine yön vermesi açısından da önem arz etmekte. Beklentilerin oldukça üzerinde gelebilecek TÜFE verisi, Fed’in mayıs ayında ve gelecek birkaç toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı olasılığını güçlendirebilir.

Ayrıca TSİ 19.10’da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Brainard’ın konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da nisan ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri takip edilecek. Geçen ay Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın yanında tedarik endişeleri ve artan enflasyonist baskıların etkisiyle endekslerde sert düşüşler görülmüştü. Özellikle, mart ayında beklentiler endeksi salgın sonrası en düşük seviyesini görmüştü. Bu ay da sürecin devam etmesiyle cari durum ve beklentiler endekslerinin düşüşlerini sürdürmesi bekleniyor. Bu kapsamda, nisanda ZEW cari durum endeksinin -21,4’ten -35’e ve beklentiler endeksinin ise -39,3’ten -48’e gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, Almanya’da TSİ 09’da mart ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Öncü verilere göre Almanya’da TÜFE mart ayında aylık %2,5 yükselmiş ve yıllık %7,3’e ulaşmıştı. Özellikle Rusya ve Ukrayna savaşının enerji fiyatlarını yukarı çekmesi bu görünümde etkili olmuştu.

Diğer yandan, TSİ 14’te Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası Raporu yayınlanacak. Söz konusu raporda, petrol piyasasında arz ve talep tahminleri ile petrol fiyatlarının seyrine ilişkin değerlendirmeler takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da şubat ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endeksleri verileri takip edilecek. Sanayi üretimi ocak ayında İran kaynaklı enerji arzı sıkıntıları nedeniyle aylık %2,4 gerilerken, yıllık bazda ise %7,6 artmıştı. Şubat ayında imalat PMI 50,4’e kısmi gerilemiş fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti, ihracat ise tekrar artış eğilimindeydi, elektrik tüketimi de İran kaynaklı enerji arzındaki sıkıntılara rağmen tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etmişti, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı gerilemişti. Bu açıdan öncü göstergeler, baz etkisiyle şubat ayında aylık bazda kısmi artış görsek bile momentum kaybının devam edebileceğine işaret etmekte. Bloomberg Anketi’ne göre, subatta sanayi üretiminin aylık %1,9 artması ve yıllık bazda ise takvim etkisinden arıldırılmış olarak %8,8 artması bekleniyor.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 8 Nisan haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,6 milyar USD artarak 109,5 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 1,4 milyar USD artarak 17,8 milyar USD’ye yükseldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2022 Mart ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %55 oranında artarak 853,9mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %53 artarak 565,4mn TL olmuştur. Diğer yandan, mart ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2022 Ocak – Mart dönemi prim üretimi yıllık %59 oranında artarak 2.482mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim de yıllık olarak %72 oranında yükselmiş ve 1.816mn TL olmuştur.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): 11.04.2022 tarihinde İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ISGYO, Sınırlı Negatif) payları ile ilgili olarak 16,50-16,84 TL fiyat aralığından 1.011.503 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sermayesindeki Şirket payları %4,67 olmuştur.

Aydem Enerji (AYDEM, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Goldwind International Renewable Energy Limited firması arasında Uşak RES kapasite artış projesi için 102 MW’lık türbin satın alma anlaşması (17×6 MW) ve 10 yıllık işletme bakım anlaşması imzalanmıştır.

Çelebi Hava Servisi (CLEBI, Sınırlı Pozitif): Şirket, Hindistan’ın Kempegowda Uluslararası Havalimanı işletmecisi Bangalore International Airport Limited’in (“BIAL”) açtığı, 15 yıl süre ile (+7 yıl uzatma opsiyonlu) kargo terminallerinin inşaatı, iyileştirilmesi, işletilmesi, yönetimi, bakımı ve devri işine hizmet sağlayıcı seçimi için aşağıda detayları verilen 2 ihaleye ayrı ayrı iştirak etmiştir. İhale makamı BIAL’in belirlediği ihale kurallarına göre, her 2 ihaleye birden iştirak eden ihale katılımcıları, ihalelerden yalnızca birini kazanabileceklerdir. Söz konusu ihalelerin Nisan ayı içerisinde sonuçlanması beklenmektedir.

Kempegowda Uluslararası Havalimanı, Hindistan’ın kargo trafiği açısından en büyük 3. havalimanı olup Hindistan toplam kargo trafiğinin yaklaşık %11’ine (375.000 ton) sahiptir.

Gen İlaç Sanayi (GENIL, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Galventa AG arasında Galventa AG tarafından geliştirilen ürüne ilişkin olarak satış ve dağıtım haklarını düzenleyen bir distribütörlük sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşme çerçevesinde GEN, ürünün Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Moldova, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Özbekistan, Tayland, Vietnam, Filipinler, Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Malezya, Endonezya, Tayvan ve Singapur’da tek/münhasır satıcısı/dağıtıcısı olacaktır.
Sözleşme kapsamında GEN’in satış ve dağıtım haklarına sahip olduğu yukarıda sayılan ülkelerde, 2023-2025 arası dönemde minimum 660.000 kutu satış yapılması öngörülmektedir. Belirtilen dönem boyunca gerçekleştirilecek satışların şirketin toplam satışlarına katkısının, minimum 12mn USD olması beklenmektedir.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Sınırlı Pozitif): Şirket’in dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc (“GPH”), “Portek International Private Limited – GPH Cruise Port Finance Ltd” konsorsiyumunun, Yunanistan’ın Girit Adası’nda yer alan ve stratejik öneme sahip olan Heraklion Limanı ihalesinde, ihaleye katılan diğer 7 konsorsiyumla birlikte ön yeterlilik almış olduğunu Şirkete bildirmiştir. Söz konusu konsorsiyuma Portek International Private Limited %80, GPH Cruise Port Finance Ltd ise %20 oranında ortaktır.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Kaymaz Altın Madeni 3.MADT (Maden Atığı Depolama Tesisi) ve Kızılağıl Sahası Kapasite Artışı Projesine ilişkin olarak 25.03.2022 tarihinde ÇED Başvuru Dosyasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulmuştu. İlgili başvuru dosyası dün itibariyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanarak projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Mart ayı yolcu sayısı 1,74mn kişi ile 2019’un aynı döneminin %28 altında gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise 0,9 puan azalışla %86,8’i göstermiştir. 2022 yılının ilk 3 ayında yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre %30 azalışla 4,85mn seviyesinde gerçekleşmiştir (2021:3,41mn). İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 2019’un aynı dönemine göre 6 puan azalışla %80,8’i göstermiştir (2021: %76,8).

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı 3,93 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam havacılık faaliyetlerinin görece düşük olduğu 2021 yılı aynı ayına göre %115 oranında artış gösterirken, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı Mart ayına göre %22 oranında daha düşük seviyededir. Bir önceki ay ise Şirket’in hizmet verdiği yolcu sayısı 3,08 milyon idi. Portföye yeni eklenen Kazakistan Almatı Havalimanı yolcu sayısı Mayıs 2021’den itibaren toplam yolcu sayısına dahil edilmeye başlanmış ve Mart ayında Almatı Havalimanı’nda 538.756 yolcuya hizmet verilmiştir.

Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı ile birlikte TAV’ın Ocak- Mart dönemi hizmet verilen yolcu sayısı 10 milyon ile 2021 yılının aynı dönemine göre %131 oranında artarken, 2019 yılının aynı dönemine göre ise %27 oranında daha düşük seviyede gerçekleşmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket Mart 2022 dönemine ilişkin trafik sonuçları açıklamıştır. Buna göre; Mart 2019 döneminde 5,9mn olan toplam yolcu sayısı, 2022 yılının aynı döneminde 4,8mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Mart 2022 döneminde %75,8 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Mart 2019 döneminde 139.744 ton iken, 2022 yılının aynı döneminde %2’lik artışla 142.526 tona ulaşmıştır. Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Mart 2019 döneminde 14,8 milyar iken, 2022 yılının aynı döneminde %7 azalarak 13,8 milyar olarak gerçekleşmiştir.

3 aylık sonuçlara göre ise, 2019 döneminde 16,7mn olan toplam yolcu sayısı, 2022 yılının aynı döneminde 12,7mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı 2019 yılının aynı dönemine göre 9,8 puanlık azalma ile %70,2 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak – Mart 2019 döneminde 365.547 ton iken, 2022 yılının aynı döneminde %6,8’lik artışla 390.384 ton olarak gerçekleşmiştir. Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Ocak – Mart 2019 döneminde 42,7 milyar iken, 2022 yılının aynı döneminde %9 azalarak 38,8 milyar olarak gerçekleşmiştir.

2022 Mart ayı sonunda filodaki uçak sayısı 373 olmuştur.

Türk İlaç ve Serum (TRILC, Sınırlı Pozitif): Firma ile ENDONEZYA’da yerleşik Dünya Sağlık Örgütü Onaylı Tedarikçisi PT.Bio Farma ( Persero ) Firması arasında AŞI tedarik anlaşması sağlanmıştır.T.C Sağlık Bakanlığı rutin aşı takvimi içerisinde yer alan Oral Polio Çocuk Felci ( OPV ) aşısı için tüm dünyada tek bulk sağlayıcısı konumunda olan Endonezya Firması, OPV aşısının Türkiye’de TURK İlaç tesislerinde dolumunun yapılması ve ruhsatlandırılması için firmamızı tek yetkili temsilcisi kılmıştır. Konu ile ilgili olarak ruhsatlandırma öncelik müracaatı ve teknoloji transfer çalışmaları başlatılmıştır. Firma ile yapılan mutabakatta Türkiye’de dolumu gerçekleştirilecek aşıların T.C Sağlık Bakanlığına tedarikinin yanısıra Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajının kullanılarak TURK ilaç tesislerinin aşı dolumu için bir üs olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Bu gelişmenin firmanın global büyüme hızına ve ihracat hacmine ivme katması beklenmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Uluslararası ürün fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından yurt içinde de motorin fiyatlarına indirim yapıldı. 12 Nisan tarihinden itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatı İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1,04 TL indirimle 20,23 TL oldu. Benzin fiyatları ise 19 TL’de kaldı.

Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin elektrikte kurulu gücünün 100 bin megavatı aştığını bildirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Beşiktaş Futbol Yatırımları (BJKAS): Beşiktaş 1 Aralık 2021 – 28 Şubat 2022 döneminde (3. çeyrek) 322,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 50mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Beşiktaş’ın bu çeyrekteki brüt zararı 189,9mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt zarar ise 54,4mn TL idi. Üçüncü çeyrekte 228,2mn TL’lik faaliyet zararı kaydeden şirketin net finansman giderleri 91,4mn TL olmuştur. 3mn TL’lik vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem zararı 322,6mn TL’yi göstermiştir. 3. çeyrekteki zarar rakamıyla birlikte 9 aylık net dönem zararı 396,1mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin 9 aylık dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 277,7mn TL idi.

Galatasaray Sportif (GSRAY): Galatasaray 1 Aralık 2021 – 28 Şubat 2022 döneminde (3. çeyrek) 114,4mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 112mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Galatasaray’ın bu çeyrekteki brüt zararı 74,8mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt zarar 85,1mn TL idi. 3. çeyrekte 130,3mn TL’lik faaliyet zararı kaydeden şirketin net finansman gelirleri 18,8mn TL olmuştur. 3mn TL’lik vergi gideri sonrasında şirketin net dönem zararı 114,4mn TL’yi göstermiştir. Üçüncü çeyrekteki zarar rakamıyla birlikte 9 aylık net dönem zararı 173,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin 9 aylık dönemindeki net dönem zararı 321,3mn TL idi.

Fenerbahçe Futbol (FENER): Fenerbahçe Futbol, 1 Aralık 2021 – 28 Şubat 2022 döneminde (3. çeyrek) 173,9mn TL ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 54,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Fenerbahçe’nin satış gelirleri bu çeyrekte yıllık %33,7 oranında artarak 252,6mn TL’ye çıksa da brüt zarar 84,6mn TL’ye yükselmiştir. Geçen yılın aynı çeyreğindeki brüt zarar 40,9mn TL idi. Diğer yandan, net finansman gideri yıllık 37,4mn TL artarak üçüncü çeyrekte 51mn TL’ye yükselmiştir. Üçüncü çeyrek zararı sonrasında 9 aylık ana ortaklık net dönem zararı 133,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2020’nin 9 aylık dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 104,8mn TL idi.

Trabzonspor Sportif (TSPOR): Trabzonspor 1 Aralık 2021 – 28 Şubat 2022 döneminde (3. çeyrek) 173,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 39mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Trabzonspor’un bu çeyrekteki brüt zararı 92,8mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı çeyreğinde 5,4mn TL brüt zarar açıklamıştı. 124,7mn TL’lik faaliyet zararı kaydeden şirketin net finansman giderleri 45,5mn TL olmuştur. 3,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem zararı 173,7mn TL’yi göstermiştir. Üçüncü çeyrekteki zarar rakamıyla birlikte 9 aylık net dönem zararı 418,1mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin 9 aylık dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 141,8mn TL idi.

Anel Elektrik (ANELE): Şirket, Rusya Federasyonu Moskova Şehrinde yer alan Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret A.Ş – Moskova Şubesi’nin halihazırda faaliyetinin bulunmaması nedeni ile kapatılmasına oy birliği ile karar verildiğini duyurmuştur.

ATP Ticari Bilgisayar (ATATP): Şirket hisse başında brüt 0,4021TL (net: 0,3619TL) kar payı ödemesi yapmayı planlamaktadır. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %0,6’ya denk gelmektedir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 15 Haziran 2022’dir.

Manas Enerji Yönetimi (MANAS): Şirket, enerji ihtiyacını karşılamak ve enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla Ankara’da bulunan fabrika binası çatısında Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için Prizma Grup Otomasyon Elektrik İnşa. Taah. San. Tic. Ltd. Sti ile tarihinde sözleşme imzalamıştır. Kurulacak Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali’nin 500,00 KWe Ac, 534 KWp DC gücünde olacağı ve söz konusu yatırımın, sözleşmenin imzalanmasından sonra 3 ay içerisinde tamamlanacağı açıklanmıştır.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG): Şirket ile yurtiçinde yerleşik bir müşterisi arasında KDV hariç 1,3mn USD bedel üzerinden güneş paneli satışına istinaden yurtiçi satış sözleşmesi imzalanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 72 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 307 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,70 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,70-%2,81 bandında hareketin ardından %2,80 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 55 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi