SABAH STRATEJİSİ
Bugün ABD’de açıklanacak ve daha fazla yumuşama göstermesi beklenen kritik ABD enflasyonu öncesinde piyasalarda iyimserlik devam etti. Faiz beklentilerine daha duyarlı Nasdaq teknoloji endeksi dün %1,8 oranında yükselerek pozitif ayrıştı. TSİ 16.30’da açıklanacak aralık ayı enflasyon verisinde manşet TÜFE’nin yıllık bazda %7,1’den %6,5 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek TÜFE’nin ise %6’dan %5,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Veri öncesinde ABD vadelileri bu sabah yatay bir görüntü sergiliyor. Yurtiçi tarafta ise Borsa İstanbul’daki belirgin satış baskısı dün de devam etti. Endeks günü %5,2 oranında düşüşle kapatırken, 97 hisse değer kaybetti. Dünkü satışlarla birlikte haftalık kayıp %11,5’e ulaştı. Teknik olarak, bazı göstergelerin yatay bölgelere yaklaşmaları ve bazı hızlı sinyal üreten göstergelerin de aşırı satım bölgesini işaret etmesi tepki ihtimalini gündeme getiriyor ki endeks önemli gördüğümüz 4.625 seviyesinin üzerinde kalarak toparlanmanın ilk sinyalini bugün verebilir. Bu arada, aralık sonunda borsada dalgalanmaya yol açan pay senedi repo pazarında ters repo sözleşmesi yapılamayacağına yönelik SPK uygulamasının 28 Nisan 2023 tarihine uzatıldığına yönelik haber akışı borsayı destekleyici bir gelişme olarak izlenebilir. Uygulama en son ocak sonuna ertelendiği duyurulmuştu. Söz konusu haberle de endeksin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TCMB tarafından kasım ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Kasım ayında dış ticaret açığının ekim ayına göre genişlemesi ve hizmet gelirlerinde de aylık düşüş sonrasında cari açık ekim ayına göre belirgin arttı. Bununla birlikte kasım ayında 4 milyar USD olan piyasa beklentilerinin altında açıklanarak 3,67 milyar USD gerçekleşti. (İlk 11 ayda cari açık ortalama 3,8 milyar USD seviyesindeydi.)
- Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise 2021 yılı aynı dönemdeki 3 milyar USD fazlanın üzerinde fazla vererek 5,3 milyar USD gerçekleşti.
- Kasım ayında 12 aylık kümülatif açık 43,4 milyar USD’den 45 milyar USD’ye çıkarak cari açık/GSYH* oranını %5,2 seviyesinden %5,3 seviyesine getirdi. (*GSYH olarak 2022 yılı 3. çeyrek gerçekleşme baz alındı) Enerji ve altın hariç 12 aylık kümülatif fazla ise 51,3 milyar USD ile 2021 yılı aynı dönemde 34,9 milyar USD’nin belirgin üzerinde kalmayı sürdürdü.
- Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan aralık ayına ilişkin öncü dış ticaret açığı 10,4 milyar USD gerçekleşti ve 2022 yılı ortalaması olan 9,2 milyar USD’nin üzerinde gerçekleşti. Turizm gelirleri yıllık olarak olumlu performansını sürdürürken mevsimsellikle birlikte turizm gelirlerindeki aylık yavaşlamanın hız keserek de olsa sürmesi ve dış ticaret açığındaki genişlemeyle aralıkta cari açığın artışını sürdürmesini ve 4,4 milyar USD civarında olan tarihsel aralık ayı ortalamasının da belirgin üzerinde kalabileceğini ve 2022 yılını OVP tahmini olan 47,3 milyar USD’ye yakın sonlandırabileceğimizi değerlendirmekteyiz.
- Ocak-kasım döneminde cari açık 41,8 milyar USD ile geçen sene aynı dönemdeki 4,1 milyar USD’nin belirgin üzerinde gerçekleşti. Bu dönemde özellikle enerji ve altın ithalatındaki artış cari açıktaki artışın belirleyicisi. Enerji ithalatı, 2021 yılının ilk 11 ayında 43,5 milyar USD iken, 2022 yılında 88,4 milyar USD’ye yükseldi. Parasal olmayan altın ithalatı da 2021 yılında 5,2 milyar USD iken 2022 yılında 17,7 milyar USD’ye yükseldi.
- Kasımda cari açığın finansmanında 2021 yılı aynı dönemine göre iyileşme gözlenmekte. Diğer yatırımlar başta olmak üzere doğrudan ve portföy yatırımlarına girişle birlikte net yabancı sermaye girişi gözlenmekte. DİBS’lerdeki 65 milyon USD çıkışa ve bankaların ve diğer sektörlerin sırasıyla 0,7 milyar USD ve 0,2 milyar USD yurt dışı tahvil ödemelerine karşılık Hazine’nin 1,5 milyar USD eurobond ihracı ve hisse senetlerinde 300 milyon USD net alışın desteğiyle portföy yatırımlarına sınırlı giriş gözlenmekte. 2022 yılında ortalama 2 milyar USD olan net hata noksan girişi (kaynağı belli olmayan para giriş ve çıkışını gösteren) ise ağustostan bu yana kademeli azalış eğiliminde ve kasımda 0,9 milyar USD’ye yavaşladı. İlk 11 ayda NHN kaynaklı giriş 22,3 milyar USD oldu. 3,67 milyar USD gerçekleşen cari açığa karşılık sermaye girişiyle birlikte 3,6 milyar USD rezerv artışı gerçekleşti.
- Uzun vadeli yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak dış borç çevirme rasyosuna bakıldığında özellikle temmuz-ağustosta oldukça yüksek seyreden reel sektörün kredi kullanımının normalleşmeyi sürdürdüğü görülüyor, kasımda uzun vadeli kredi tarafında hem reel hem de bankacılık sektörü nette geri ödeyici oldu.
Ayrıca TÜİK tarafından kasım ayına ilişkin inşaat maliyet endeksinin artış hızı, aylık %3,44’ten %1,17’ye yavaşlarken, yıllık ise %117,07’den %103,47 seviyesine gerileyerek eylül ayında ulaştığı %119,83 seviyesindeki rekor seviyeden düşüşünü sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 16.30’da Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden aralık ayı TÜFE verisi olacak. Kasım ayında TÜFE, aylık bazda %0,3 artış beklentilerine karşın %0,1 artış sergileyerek beklentilerin altında artarken, yıllık bazda ise %7,7’den %7,1’e yavaşlayarak bir önceki yılın aralık ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise, kasımda aylık bazda %0,2 artışla beklentilerin (%0,3 artış) altında artış sergilerken, yıllık bazda %6,3’ten %6 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%6,1) altında gerçekleşmişti. Aralıkta ise manşet TÜFE’nin aylık bazda %0,1 gerilemesi ve yıllık bazda %7,1’den %6,5 seviyesine yavaşlaması ve çekirdek TÜFE’nin ise aylık artış hızının %0,2’den %0,3’e yükselmesi ve yıllık bazda ise %6’dan %5,7 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Nitekim aralık ayına ilişkin yayınlanan PMI raporunda, imalat ve hizmet sektörlerinde tedarikçi teslimat sürelerinin iyileşmesi, girdi talebinin azalması ve emtia fiyatlarının gevşemesinin yanında, firmaların, zayıflayan talep ortamında satışları artırma çabasıyla ürün satış fiyatlarının artış hızının yavaşladığının gözlendiği belirtilmekteydi.
Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, TSİ 16.30’da 7 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 223 bin kişi seviyesinden 204 bin kişi seviyesine gerileyerek eylül ayının sonundan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
Ayrıca TSİ 19.30’da St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın konuşması, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından TSİ 10’da kasım ayına ilişkin perakende satış endeksleri verileri yayınlanacak. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi ekimde aylık %1,4 artış kaydetmişti, yıllık artış hızı ise %9,5 seviyesinde yatay seyretmişti. Perakende satış hacmi endeksine alt gruplar bazında bakıldığında gıda, içecek ve tütün grubu aylık %0,6, gıda dışı (otomotiv yakıtı hariç) %1,3 ve otomotiv yakıtı ise %2,9 oranında artış kaydetmişti. Ciro endeksleri ise ekim ayında güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam etmişti, yıllık ÜFE baz alındığında reel bazda ise son beş aydır azalış görülmekteydi. Aylık bazda toplam ciro endeksinin artış hızı ise bir önceki aya benzer şekilde %3,9 seviyesinde yatay seyretmişti. Sanayi ciro aylık %3,5, ticaret ciro %4,3, hizmet ciro %3,1 ve inşaat ciro %3,9 artış kaydetmişti.
Ayrıca TÜİK tarafından TSİ 10’da kasım ayı dış ticaret endeksleri yayınlanacak. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi eylül ayında veri setinin uzandığı 2013 yılından bu yana en düşük seviye olan 71,2 seviyesine gerilemesinin ardından ekimde aylık 3,2 puanlık artışla kısmi toparlanarak 74,4 seviyesine yükselmişti, bununla birlikte eşik değerin altındaki seyrini sürdürmüştü.
Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 6 Ocak haftasında toplam DTH miktarı 2,96 milyar USD (bireysel 0,47 milyar USD artış ve kurumsal 2,48 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %46,1’den %46,8’e yükseldi.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 6 Ocak haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 2,4 milyar USD azalışla 126,3 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 3,3 milyar USD azalışla 24,2 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun 18.03.2022 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 11.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 67,75 TL – 66,45 TL (ağırlıklı ortalama 66,92 TL) fiyat aralığından toplam 85.957 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 11.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 3.114.248 TL olup, bu payların sermayeye oranı %0,7159’a ulaşmıştır.
Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş., yurtiçinde yerleşik müşterisinden güneş paneli satışına istinaden KDV hariç toplam 3,8mn USD tutarında sipariş almış olup, söz konusu siparişe ait ön ödeme bedeli alınmıştır.
Sabacı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun 09.11.2021 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 11.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 38,44 TL – 40,40 TL (ağırlıklı ortalama 39,75 TL) fiyat aralığından toplam 1.930.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri alınmıştır. Bu işlemlerle birlikte, 11.01.2023 tarihi itibarıyla geri alınan payların toplam nominal değeri 42.106.059 TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,0636’ya ulaşmıştır.
Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu’nun 28.06.2022 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 11.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 10,45 TL – 10,49 TL (ağırlıklı ortalama 10,47 TL) fiyat aralığından toplam 250.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmıştır. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %0,889’a ulaşmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ULUFA.E payları 12/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri) tek fiyat işlem yöntemi tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
VBTS kapsamında TERA.E paylarında 12/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Yine VTBS kapsamında ARMDA.E, DURDO.E, ONCSM.E ve SDTTR.E payları 12/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
Ayrıca SPK Pay Senedi Repo Pazarı’nda taraf olunan ters repo sözleşmelerinin portföylere dahil edilmemesi ve ilgili fonların taraf olacağı pozisyonların kapatılması için son sürenin 28 Nisan 2023 tarihine uzatıldığını duyurdu.
Destek Paketi: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 19 Aralık 2022 tarihinde açıkladığı 200 milyar liralık Hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar liralık kredi paketin ayrıntılarını paylaştı.
Nebati’nin açıkladığı Paketin sağladığı kefalet limitlerinden 35 milyar TL’si işletme giderlerini, 35 milyar TL’si döviz kazandıran faaliyetleri, 20 milyar TL’si yatırım-proje finansmanını destekleme amacıyla ayrılacak. Ayrıca imalat sanayi desteği için 15 milyar TL, EYT desteği için 25 milyar TL, 10 milyar TL’si bölgesel odaklı KOBİ desteği kullandırılacak.
Firmaları sağlamlıklarına göre geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminatlar ihtiyaçlarına göre beş grup halinde sınıflandırdıklarını belirten Nebati, kredilerin yüzde 60’ını 3. grup, yüzde 30’unu 2. grup, yüzde 10’unu da 4. grupta yer alan şirketlere kullandıracaklarını aktardı. Nebati, kara listeye girecek firmaların Hazine Destekli Kefalet Sistemi’nden artık yararlanamayacağını belirtti. (Kaynak: BloombergHT)
İnşaat: İnşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,17, bir önceki yılın aynı ayına göre %103,47 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,09, işçilik endeksi %1,47 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %108,55, işçilik endeksi %87,92 arttı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Aydem Enerji (AYDEM): Aydem Enerji tarafından Uşak’ta yapılması planlanan Adıgüzel Barajı ve HES Yardımcı Kaynak Yüzer GES İlavesi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi Dosyası halkın görüşüne açıldı.
Oncosem Onkolojik Sistemler (ONCSM): Şirket, 2023 yılının ilk haftasında yılın ilk ihracatını 1,9mn TL tutar ile Ukrayna’ya gerçekleştirdi. Tam otomatik kemoterapi hazırlama cihazı olan ve Türkiye’de her iki kemoterapi hastasından birinin ilaçlarının hazırlandığı; Oncocare Monolitik yılık 12 bin 500 seans ilaç hazırlama kapasitesi ile şimdi de Ukrayna’daki onkoloji hastalarının kemoterapi tedavileri için çözüm olacak.
Petrokent Turizm (PKENT): Şirketin, Antalya İli Manavgat İlçesi’ndeki taşınmazın içinde bulunan 8.253,71 m2′ hazine hissesinin Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü yazısı ile şirkete doğrudan satışı uygun görülmüş olup, Bu işlem Yönetim Kurulunun kararı ile, Bakanlığın belirlemiş olduğu; 48,4mn TL bedelle satın alınmasına ve gerekli işlemlerin yapılmasına oy birliği ile karar verilmiştir.
Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket esas sözleşmesinde değişiklik yaparak kayıtlı sermaye tavanını 100mn TL’den 300mn TL’ye çıkarmak için SPK’ya başvurmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 202 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 60 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi