Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.01.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Powell, gerekirse agresif faiz artışı yapılabileceğini diğer yandan bilanço daraltmasına bu yıl başlanabileceğini söyledi. Powell’ın bu şahin açıklamalarına karşın borsalarda yükseliş gözlendi. Nasdaq teknoloji endeksi %1,4 oranında prim yaparak yükselişe öncülük etti. ABD on yıllık tahvil faizi de önemli gözüken %1,80’nin altında kaldı. Faiz bu sabah da söz konusu seviyenin altında seyrederken, ABD vadelileri yatay. Beklentilerin altına gelen Çin enflasyonunun izlendiği Asya tarafında ise borsalarda yükselişler gözleniyor. MSCI Asya Pasifik endeksi %1,0 – %1,5 arasında primli. Bugün ABD’de açıklanacak aralık ayı enflasyon verisi (Beklenti yıllık %7) yakından takip edilecek. Dün Borsa İstanbul kapanışının ardından ABD borsalarında gözlenen yükselişle birlikte BIST100 endeksi de güne %0,5 – 1,0 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yaşanan yükselişler sonrasında endekste bir miktar kar satışı isteği olsa da görünümde net bir bozulma gözlenmiyor. Dün de gün içerisinde görülen en düşük (2.018) seviyenin %1,4 üzerinde kapatılması olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu kapsamda, endeks bugün alıcılı seyrederek 2.072 bölgesindeki ara direncinin üzerine kalmayı deneyebilir.

MAKROEKONOMİ

Dün Fed üyelerinden Fed’in faiz artırımı ve bilanço daraltmasına dair mesajlar geldi. Fed Başkanı Powell, şu anki bilançonun olması gerekenden fazla olduğunu belirtti ve 2022’nin ilerleyen zamanlarında bilanço daraltmanın yüksek ihtimalle başlayabileceğini belirtti. Cleveland Başkanı Mester ise şu andaki şartların martta olması durumunda faiz artışını destekleyeceğini ve Fed’in, bilançosunu daraltabileceğini söyledi. Kansas Fed Başkanı George ise Fed’in geç olmadan bilançoyu daraltması gerektiğini belirtti.

Yurt içinde, dün kasım ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi takip edildi. Ağustos, eylül ve ekim aylarındaki cari fazla ardından kasım ayında, artan ithalatın ve mevsimselliğin etkisiyle aylık bazda yavaşlayan turizm gelirleri ile birlikte cari açık gerçekleşti.

  • Ekim ayında cari işlemler dengesi, 3,1 milyar USD ile Ekim 2018’den bu yana en yüksek fazlayı vermişti, kasım ayında ise 2,68 milyar USD cari açık gerçekleşti.
  • Ekimde ihracatın güçlü performansıyla Kasım 2018’den bu yana ilk kez dış ticaret dengesi fazla vermişti. Kasımda ise geçen seneye göre daha sınırlı olsa da 3,5 milyar USD dış ticaret açığı gerçekleşti. Enerji ithalatındaki artış dış ticaret açığını artıran ana neden olurken, altın ithalatının tarihsel ortalamasının altında seyretmesi ise açığı sınırladı.
  • 12 aydaki görünüme baktığımızda 2020’de 35,5 milyar USD olan cari açık; dış ticaret açığındaki iyileşme, ikincil gelir dengesinde toparlanma ve turizm ve taşımacılık gelirlerindeki güçlenmeyle 2021 yılında 14,3 milyar USD’ye iyileşti ve bu seviyeler Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyelere işaret etti. 2021 yılı Kasım ayı itibarıyla cari açık/GSYH oranı ise %1,8 seviyesine iyileşti. 2020 yılını cari açık/GSYH oranında %5 seviyesinden sonlandırmıştık. Neticede büyümenin güçlü seyrettiği bir yılda cari açığın daralması dikkat çekici.
  • Aralıkta ihracat rekor seviyesini yeniledi, ancak ithalat da enerji ithalatının etkisiyle tarihi yüksek seviyeye geldi ve dış ticaret açığı genişledi. Turizm gelirleri ise mevsimselliğin etkisiyle aralıkta aylık olarak hız kesti. Neticede dış ticaret açığındaki genişlemeyle aralıkta 4-4,5 milyar USD civarında bir cari açık görebileceğimizi değerlendiriyoruz. Bu düzeyde bir gerçekleşme ise 2021 yılını 15 milyar USD (cari açık/GSYH oranı:%1,9) seviyesinde bir cari açıkla kapatabileceğimize işaret ediyor.
  • Finansman tarafında kasımda 1,1 milyar USD sermaye girişi gözleniyor. Ekime benzer şekilde kasımda portföy yatırımlarında (-1,4 milyar USD) çıkış var. Portföy çıkışında yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi alımına karşılık Hazine’nin Eurobond ödemesi ve diğer sektörlerin yurt dışı tahvil ödemeleri belirleyici oldu. Diğer yatırımlara (2,1 milyar USD) ve doğrudan yatırımlara (0,4 milyar USD) giriş gözleniyor. Kaynağı belli olmayan para giriş/çıkışını gösteren net hata noksanda 4,5 milyar USD ile güçlü bir giriş gözlenmekte. Neticede 2,7 milyar USD cari açığın etkisiyle kasımda rezervlerde 2,8 milyar USD artış gözleniyor. 2021 yılında hem sermaye girişi hem de güçlü net hata noksan girişiyle cari açığın finansmanında rezervlere ihtiyaç azaldı.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD’de piyasaların odak noktasında TSİ 16.30’da açıklanacak aralık ayı TÜFE verileri olacak. Kasımda TÜFE’deki artışın devam ettiğini görmüştük. Beklenti, enflasyondaki yükselişin devam etmesi yönünde. Özellikle, son Fed tutanakları sonrası gelen sıkılaşmaya yönelik güçlü sinyaller sonrası enflasyon verileri daha önemli hale geldi. Son dönemde Fed yetkililerinden fiyat baskılarına ve faiz artırımına dair güçlü açıklamalar dikkat çekmekte.

Ayrıca TSİ 22’de Fed’in Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde tedarik zincirindeki sıkıntılar ve yüksek emtia fiyatları sanayi üretimi verisinde dalgalanmaya sebep olmakta. Ekimde sanayi üretiminde iki aylık daralmanın ardından aylık %1,1 yükseliş görülmüştü. Sanayi üretiminin kasımda ise aylık %0,5 artışla yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirketin konsolide satış hacmi 2021 yılının tamamında %12,2 oranında artış ile 116,1 mhl’ye ulaşarak; orta-yüksek tek haneli büyüme hedefini önemli ölçüde aşmıştır. Özbekistan’ın meşrubat operasyonlarındaki etkisi hariç tutulduğunda, 2021 yılında yıllık bazda büyüme %10,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Ege Endüstri (EGEEN, Nötr): Şirketin Ege Serbest Bölgesi’nde yapmayı planladığı fabrika yatırımının finansmanında kullanılmak üzere, 2 yılı geri ödemesiz 8 yıl vadeli 35mn EUR tutarında bir yatırım kredisi alınmasına yönelik çalışmalar başlatılmış olup, bu kapsamda International Finance Corporation’a (IFC) ilgili çalışmaları yürütmek üzere yetki belgesi verilmiştir.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Ermenistan Altyapı Bakanlığı, Pegasus Havayolları’nın başkent Erivan’a sefer yapmasına izin verildiğini duyurdu. (Kaynak: Foreks)

Tüpraş Türkiye Petrol (TUPRS, Nötr): Bloomberg’in bağımsız araştırma kuruluşu Bloomberg Intelligence; finans, perakende, enerji, teknoloji gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren 2.000 şirket arasından 50 şirketi 2022’de dikkatle takip edilmesi gereken şirketler arasında gösterdi.

Listede 50 global hisseye özellikle dikkat çekti. Listede Tüpraş’ın piyasa değeri, 2020 satışlarındaki değişim oranı, 3 yıllık toplam hisse getirisi, 12 aylık cirosu, yönetim kurulunda kadın temsili gibi göstergeleri yer aldı.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin iştirakleri aracılığı ile Türkiye’de yürütülen elektrikli araç şarj istasyonu satışı, kurulumu ve işletmesini kapsayan faaliyetleri ile bu konudaki projelerinin Avrupa Birliği ve çevre ülkelere taşınması ve ilgili ülkelerde bu kapsamda faaliyet gösterilmesi amacıyla, Bulgaristan’da, Hollanda’da kurulu %100 bağlı ortaklığı ZES N.V.’nin %100 doğrudan hissedar olduğu, “ZES Solutions EOOD” unvanlı bir şirket kurulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ

Büyüme: Dünya Bankası Türkiye için 2022 ve 2023 yılı büyüme tahminlerini indirdi. Buna göre Türkiye’nin 2022 yılı büyüme tahmini yüzde 3’ten yüzde 2’ye, 2023 yılı için ise yüzde 4’ten yüzde 3’e çekildi. Dünya Bankası yüksek borçluluk, artan gelir eşitsizliği ve yeni varyantların gelişen ekonomilerde toparlanmayı tehdit ettiğini belirtti. Banka ABD, Euro Bölgesi ve Çin’in büyüme tahminlerini de düşürdü. Küresel büyüme tahmini bu sene için yüzde 4.1’e, 2023 için yüzde 3.2’ye düşürüldü.

İnşaat: Türkiye İstatistik Kurumu, Kasım 2021 dönemine ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks geçen yılın kasım ayında aylık %7,94, yıllık %48,87 yükseldi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Acıselsan Acıpayam Selüloz (ACSEL): Şirket ile Petrol-İş Sendikası arasında 01.01.2022 – 31.12.2023 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine dün itibarıyla başlanmıştır.

Doğanlar Mobilya (DGNMO): Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen 2022 yılı bütçesinde Doğtaş, Kelebek, Lova Yatak, Ruum Store markalarının hedeflenen bütçelerine ek olarak pandeminin etkisinin geçen yıllara göre azalması beklentisi, kur artışının etkileri değerlendirilerek ihracatta hedeflenen büyüme, e-ticaret sektörüne yapılan yatırımlar sonucu hedeflenen büyüme ve Kelebek Mutfak markasının yeniden yapılandırılmasının etkileri değerlendirilerek konsolide satış hedefi geçen yıl ile kıyaslandığında %80 – %90 büyüme ile birlikte 3,2 – 3,4 milyar TL olarak belirlenmiştir. Konsolide FAVÖK marjının ise %15-16 aralığında gerçeklemesi öngörülmektedir.

E-Data Teknoloji (EDATA): Şirket, Türkiye menşeili yeni nesil veri altyapıları oluşturmak için önemli bir etkinleştirici olarak işletmeler için birleştirilmiş tamamı flash diziler ve hibrit depolama çözümleri sunmamın yanı sıra, yerleşik birleşik mimarisi ile sunucu ve masaüstü sanallaştırma, bulut bilişim, veri ambarı, iş zekası, büyük veri, gerçek zamanlı analitik ve veri tabanlarının yanı sıra yedekleme ve felaket kurtarma operasyonları dahil olmak üzere çeşitli veri merkezi iş yüklerini elde etmek için blok, dosya ve nesne verilerini aynı anda sunabilen, üretici bir firma olan NGX Teknoloji A.Ş ile yüksek performanslı yedekleme üniteleri ürünü olan NGX Storage’ın distribütörlüğü için 08.01.2022 tarihi itibariyle distribütörlük sözleşmesi imzalamıştır.

Kızılbük GYO (KZBGY): Şirket’in Marmaris’te yürüttüğü “Kızılbük Wellness Resort” projesinde bulunan devremülk ünitelerinin ön satış işlemleri kapsamında 01 Aralık – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında müşterilerle 1.032 adet devre satış sözleşmesi imzalanmış, bu sözleşmelerin toplam ön satış bedeli 134,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Saray Matbaacılık (SAMAT): Şirketin ortaklarından 4 yatırımcı sahip olduğu 1,4mn TL nominal hisseyi borsada satış için MKK’ya kaydettirdi. Saray Matbaacılık’ın ödenmiş sermayesi 18,1 TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler sermayenin %7,8’ini oluşturuyor.

Ulusoy Un Sanayi (ULUUN): Şirket, Söke Değirmencilik Sanayi hakim ortağı olan Moms Kitchen İnternational S.a.r.l. ve diğer ortaklar arasında Söke Değirmencilik Sanayi paylarının tamamının satın alımı konusunda 169mn TL peşin ve 650.000 EUR 11.01.2023 tarihinde ödenmek üzere anlaşmaya varılmış ve satın alım sözleşmesi imzalanmıştır. Söke Değirmencilik Sanayi’nin hisselerinin tamamı Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından satın alınmıştır. Böylece daha önce KAP’a duyurulan satın alım sürecinin tamamlandığı açıklanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 83 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 427 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,76 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,74-%1,78 bandında hareketin ardından %1,74 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi