SABAH STRATEJİSİ
ABD Başkanı Trump’ın devam eden ve bu akşam TSİ 21.45’te üst düzey görüşmenin yapılacağı ticaret görüşmelerinin “gerçekten iyi” gittiğini söylemesiyle bu sabah risk iştahı pozitif seyrediyor. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde zayıflayan ekonomik görünüm nedeniyle bir ateşkes anlaşması yapılabileceği beklentisi kısmen de olsa fiyatlandığı söylenebilir. ABD vadelileri ve Asya borsaları artıda. Ons Altın ise 1.500 seviyesinin altında seyrediyor. Şu aşamada, Fed’den de güvercin beklentilerin arttığı ortamda küresel çapta bu sabahki iyimserlik, olumsuz bir açıklama gelmedikçe söz konusu görüşmeye kadar devam edebilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, Barış Pınarı Harekatı gündemin ilk maddesi olmaya devam ederken, Dolar /TL dün 5,89’lu seviyelerden sert bir düşüş gösterdi. Kapanış ise 5,8370 seviyesinden gerçekleşti. Kurdaki düşüşle birlikte, BIST100 de kapanışa doğru toparlanma eğilimi gösterdi ve kayıplarının önemli bir kısmını geri aldı. Bu sabah kurda bir miktar yukarı yönlü eğilim olsa da, endekste yaşanan düşüş ve risk iştahındaki pozitif seyri dikkate aldığımızda BIST100 güne alıcılı başlayabilir. Fiyatlamaları etkileyebilecek ek bir haber akışı gelmedikçe endeks 100bin seviyesini hedeflemek isteyebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD-Çin ticaret görüşmelerinin ikinci gününde Trump’ın görüşmelerin çok iyi gittiğine yönelik açıklamasıyla risk iştahı canlı seyrediyor. ABD ve Çin’in ek vergiler üzerine kısmi bir ticaret anlaşması yapabileceğine yönelik algı borsaları desteklerken, Trump bugün Çin Başbakan Yardımcı Liu He ile görüşecek. Dün beklentilerin altında kalan ABD TÜFE ise, Fed’in bu ayki toplantısında faiz indirebileceği beklentisini güçlendirerek iyimserliğin sürmesini katkı sağlıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve İrlandalı mevkidaşı Leo Varadkar’ın Brexit anlaşması için olası bir yol bulabileceklerini belirtmeleri ise sterlini güçlendirdi. OPEC Genel Sekreterinin petrol fiyatlarını dengelemek için ne gerekiyorsa yapacaklarını söylemesiyle Brent petrolün varil fiyatı 59 dolar üzerinde seyrediyor. ECB toplantı tutanaklarında ise bütün üyelerinin “düşük büyüme ve enflasyon” karşısında ek gevşeme ihtiyacı konusunda hemfikir olmalarına karşın, bazı üyelerin tahvil alımına yeniden başlamayı desteklemediği görülüyor.
Yurtdışında bugün veri takvimi sakin. TSİ 17’de ABD’de ekim ayına ilişkin Michigan Üniversitesi güven endeksi ile TSİ 15.30’da ABD’de eylül ayına ilişkin ithalat ve ihracat fiyat endeksleri açıklanacak. Yurtiçinde jeopolitik gelişmeler ve Trump’ın açıklamaları izleniyor. Makro veri tarafında ağustos ayına ait cari işlemler dengesi verileri paylaşılacak.
Bugün TSİ 15’de Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin, TSİ 20’de Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in, TSİ 22’de Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’ın ve TSİ 13.30’da ise ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un konuşmaları takip edilecek.
- Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, çok fazla belirsizlik olduğuna dikkat çekerek, ne kadar ileri gitmeleri gerektiği konusunda net fikri olmadığını, bundan dolayı Fed’in faiz indirimlerinin sınırlı olması gerektiğini söyledi.
Bugün saat 10’da ağustos ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi açıklanacak. Cari dengenin ağustos ayında güçlü turizm gelirlerinin katkısıyla 2,8 milyar dolar fazla vermesi bekleniyor. Eğer revizeler olmazsa 12 aylık kümülatif bazda cari fazla, 4,4 milyar dolardan 5,2 milyar dolara yükselecek. Ekonomideki toparlanmanın boyutuna göre muhtemelen kasım ayına kadar yıllık bazda cari fazlanın sürdüğünü ve yılı 0’a yakın bir cari denge rakamıyla sonlandırmamız mümkün görünüyor. Yeni Ekonomi Programı’nda yıl sonunda cari denge/GSYH oranının %0,1 düzeyinde, gelecek iki sene ise sınırlı bir cari açık gördükten sonra 2022 yılında cari dengenin sağlanacağı öngörülüyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2019 Eylül ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %35 oranında artarak 355mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibariyle %27 oranında artarak 211,6mn TL’ye yükselmiştir. Eylül ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2019 Ocak – Eylül dönemi prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 oranında artarak 3.108mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim aynı ise dönemler itibariyle yine %27 oranında artarak 2.049mn TL olmuştur.
Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan’ın Ukrayna’da kurduğu üretim tesisi faaliyete başlıyor. Aselsan’dan yapılan açıklamada, tesisin Ukrayna’nın uzun vadeli ihtiyaçları doğrultusunda ASELSAN telsizlerinin Ukrayna’da üretileceği, bu gelişmenin yeni işbirliklerinin önünü açacağı kaydedildi. Açıklamada, “Girdiği her pazarda yerelleşerek kalıcı olma imkânlarını değerlendiren ASELSAN, Ukrayna’daki ihtiyaçların niteliği ve miktarına bağlı olarak üretim kapasitesini genişletmeyi hedefliyor” denildi. Kaynak: Dünya
Beşiktaş (BJKAS, Nötr): Beşiktaş 01.06.2019 – 31.08.2019 dönemi ilk çeyrek ana ortaklık net dönem zararı 66,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 177,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Beşiktaş 01.06.2019 – 31.08.2019 döneminde 15,9mn TL brüt zarar kaydetmiştir. Diğer taraftan bir önceki yılın aynı dönemindeki 95,6mn TL’lik diğer faaliyetlerden net gidere karşın ilk çeyrekte 1,2mn TL diğer faaliyet geliri yazmıştır. Ayrıca, geçen yılın aynı dönemindeki kurlardaki yüksek artış kaynaklı 92,3mn TL’lik net finansman giderine karşın bu yıl sadece 36,1mnm TL’lik net finansman geliri kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle Beşiktaş’ın net dönem zararı bir önceki yılın aynı dönemindeki 177,mn TL’den 66,8mn TL’ye gerilemiştir.
Fenerbahçe Futbol (FENER, Sınırlı Pozitif): Fenerbahçe Futbol 01.06.2019 – 31.08.2019 dönemi ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 81,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 344,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Brüt karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %43,3 oranında azalarak bu çeyrekte 101,2mn TL’ye düşmüştür. Diğer yandan, geçen yılın aynı dönemindeki kurlardaki yüksek artış kaynaklı 485,3mn TL’lik net finansman giderine karşın bu yıl sadece 0,4mnn TL’lik net finansman geliri kaydedilmiş ve buna bağlı olarak da bir önceki yılın ilk çeyreğindeki yüksek zarar rakamından bu çeyrek kara geçilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ADANA.E, ADBGR.E, ADNAC.E, ITTFH.E ve TUKAS.E payları 11/10/2019 tarihinden (seans başından) itibaren 25/10/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,26 seviyesinden %16,23 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 32,8 milyar TL ile 24 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 8,8 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Ticaret görüşmelerine yönelik artan iyimserliğin riskli varlıklara talebi artırmasıyla ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne başladığı %1,55 seviyelerinden toparlanarak bugün %1,67 seviyelerinde seyrediyor.
Yurtiçi tahvil piyasasında jeopolitik gelişmeler izlenmeye devam ediliyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 83 baz puanlık yükselişle %14,83 seviyesine ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 31 baz puanlık yükselişle %14,91 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 64 baz puanlık yükselişle %14,63 seviyesine yükseldi.