SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD’de açıklanan ocak ayı TÜFE verisi yıllık %7,5 gerçekleşerek beklentilerin üzerinde geldi. Yüksek enflasyon sonrasında Fed’den agresif beklentiler tekrar gündeme gelirken, satıcılı seyreden ABD borsalarında Nasdaq %2,1 oranında değer kaybetti. Bu sabah da vadelilerde %0,5 – %1 arasında kayıplar yaşanıyor. Asya tarafında ise Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1 civarında satıcılı. Bu arada, ABD on yıllık tahvil faizi de %2’nin üzerinde. Enflasyonda tepe yapıldığına yönelik algı oluşmadıkça piyasalarda oynaklık devam edecek gibi gözüküyor. Dün enflasyon verisi sonrasında BIST100 de satışlarla karşılaştı ve endeks günü %0,2 oranında düşüşle kapattı. Piyasalar kapandıktan sonra yurtdışında baskının sürmesi ve bu sabahki fiyatlamalarla birlikte BIST100 güne satıcılı başlayabilir. Bugün yurt içinde aralık ayı cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi verileri ile TCMB anketi takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, dün TÜİK tarafından aralık ayına ilişkin iş gücü istatistikleri yayınlandı.2021 yılı sonunda mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, iş gücüne katılım oranındaki artışa karşılık yıllık 1,5 puan iyileşerek %11,2 gerçekleşti. 2021 yılında işsizlik oranı ortalama %12 seviyelerinde seyretti ki bu seviyeler 2018’den bu yana en düşük seviyelere işaret etti. OVP’de 2021 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12,6 seviyesindeydi, dolayısıyla OVP tahmininden iyi bir seviye gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı da %12,8’e iyileşirken bu seviyeler 2017 yılından bu yana en iyi aralık seviyesi. Dolayısıyla veriler salgın öncesi döneme göre de toparlanmaya işaret etti. Aralık ayı özelinde işsizlik oranındaki görece yatay seyir ise ekonomik aktivitedeki toparlanmanın yavaşlayarak da olsa sürdüğünü gösterdi.
- Sektörler bazında ise 2021 yılında hizmet sektörü, istihdamdaki artışa öncülük etti ve 2 milyon kişiye ek istihdam sağladı. Onu 692 bin kişi istihdam artışıyla sanayi sektörü izledi. Tarımdaki yıllık istihdam artışı 231 bin, inşaattaki istihdam artışı ise 155 bin kişi oldu.
- 2021 yılında aşılanmadaki başarı, kısıtlamaların hafifletilmesine ve temas yoğun sektörlerin pandeminin sürmesine rağmen faaliyetlerini toparlamasına yardımcı oldu. Şüphesiz turizmdeki toparlanma buna öncülük etti. Bu görüntü altında hizmet sektörü istihdamında belirgin iyileşme gözlendi. Pandemi zamanı küresel ölçekte verilen teşviklerle artan hanehalkı tasarrufları, mal ticaretini 2021 yılı boyunca destekledi. Bu süreçte tedarik ve teslimat süreleri sıkıntıları kırılganlık oluşturan bir etmen olsa da Türkiye lokasyon avantajıyla 2021 yılında ihracatta güçlü bir performans sergiledi. İhracatçı sektörler ise sanayi üretimi kanalıyla sanayi istihdamını destekleyen başlıca unsur oldu.
- 2022 yılında dış talebin katkısının sürmesi beklenmekte, bu görüntü de sanayi istihdamını destekleyici bir unsur olmayı sürdürecek. Ancak enerji başta olmak üzere artan maliyetlerin sanayi istihdamı üzerinde kısmi baskı oluşturabileceği değerlendirilebilir. Ayrıca enflasyondan arındırılmış kredi kartı harcamaları son dönemde belirgin düşüşe işaret ederek iç talebin yavaşlamaya başladığına dair sinyal veriyor, bunun ise iç piyasa siparişlerine yönelik çalışan firmaların istihdamı üzerinde baskı oluşturma ihtimali var. Bununla birlikte yetkililerin işletmelere sağladıkları/sağlayacakları çeşitli teşviklerin kırılganlıkları azaltıcı bir unsur olabileceğini de dipnotta belirtmekte fayda var. Aşı ve ilaçların desteğiyle 2022 yılında pandeminin etkisinin hafifleyebileceği öngörüsünün ağırlık kazandığını görmekteyiz. Bu durum 2022 yılında da turizm gelirlerindeki artışın süreceğini gösteriyor ve ertelenen seyahat programlarının da devreye girmesiyle 2022 senesinin turizmin altın yılı olarak tabir edilen 2019 yılındaki performansına yaklaşabileceği değerlendiriliyor. Nihayetinde bu durum hizmet sektörü istihdamını destekleyici bir unsur olmayı sürdürecektir.
Ayrıca TÜİK tarafından aralık ayına ilişkin dış ticaret endeksleri açıklandı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesi ile bulunan dış ticaret haddi aralıkta aylık bazda %1,4 artarken, yıllık bazda %15,2 düştü ve geçtiğimiz yılın aynı ayıyla kıyaslandığında 97,65’ten 82,79’a geriledi ve 100 eşik değerinin altında kaldı. İlgili endeksin 100 altında bulunması, dış ticareti yapılan malların ihracat fiyatlarının ithalat fiyatları ile kıyaslandığında daha düşük olduğuna işaret eder.
Bunun yanında, TÜİK tarafından aralık ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi açıklandı. İnşaat maliyet endeksi aralıkta aylık %15,7, yıllık ise %67,7 arttı. İnşaat maliyet endeksinde aylık ve yıllık bazda rekor artışlar görülmesinde kur gelişmeleri etkili oldu. Endeksteki artışın çoğunluğu malzeme endeksindeki artıştan kaynaklanırken, işçilik ücretleri göreceli sınırlı artı. Ayrıca ikamet amaçlı binalar maliyet endeksi aylık %14,87 artarken, işçilik endeksi ise %1,28 arttı.
ABD tarafında ocak ayında TÜFE aylık %0,6 artarken, yıllık bazda ise %7,5’e yükseldi ve fiyat baskılarının arttığına işaret etti. Çekirdek enflasyon da %5,5’ten %6’ya yükseldi. Veriye bakıldığında özellikle arz yönlü sıkıntıların yansımasıyla enerji fiyatları yıllık %27, benzin fiyatları %40 arttı. Kısa vadede Omicron varyantının tedarik zincirlerine yansıması ve son dönemde enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle ÜFE’nin TÜFE üzerindeki baskısının sürmesi olası. Neticede geçen hafta açıklanan güçlü istihdam verileri ve TÜFE’deki yükselişle mart ayındaki toplantısında Fed’den 50 baz puan faiz artışı bekleyenlerin oranı artmakta ve güçlü verilerin devamı yıl boyunca faiz artırım sayısı beklentilerini de yukarı çekilebilir.
Ayrıca ABD’de 5 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 239 bin kişiden 223 bin kişiye gerileyerek beklentilerin üzerinde düştü ve istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyal verdi.
Öte yandan, AB Komisyonu’nun Avrupa Ekonomik Tahminleri 2022 – Kış Raporu yayınlandı. Buna göre, AB ve Euro Bölgesi ekonomileri için 2022 yılı büyüme tahminleri aşağı yönlü, 2023 yılı büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, enflasyon tahminleri de 2022 ve 2023 yılları için yukarı yönlü revize edildi.
- Raporda, çip tedariki ve bazı metal girdilerin azlığı, teslimat ve lojistik sorunları, tedarik dar boğazları ile yükselen enerji fiyatlarının üretim üzerinde baskı oluşturmayı sürdürdüğü ve öngörülenden daha güçlü enflasyonist baskıların hanehalklarının satın alma gücünü olumsuz yönde etkilediği vurgulanmış.
- Ayrıca raporda, artan maliyet baskılarının üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına daha fazla oranda geçmesi durumunda enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü risklere açık olduğu ve özellikle Doğu Avrupa’daki jeopolitik gerilimlerin büyüme ve enflasyon görünümüne ilişkin riskleri artırdığı belirtilmiş.
- Kurum, yayınladığı tahminlerinde, Omicron varyantı kaynaklı salgının kısa ömürlü olacağını ve arz darboğazlarının çoğunun yıl içinde ortadan kaybolacağını varsaydığını ve enflasyonist baskıların yıl sonuna doğru yavaşlayacağı beklentisini dikkate aldığını vurgulamış.
- AB ekonomisinin 2022’de %4 (önceki: %4,3) ve 2023’te %2,8 (önceki: %2,5) büyüyeceği ve Euro Bölgesi ekonomisinin ise 2022’de %4 (önceki: %4,3) ve 2023’te %2,7 (önceki: %2,4) büyüyeceği tahmin edilmekte.
- AB için enflasyon tahmini 2022 yılı için %2,5’ten %3,9’a, 2023 yılı için de %1,6’dan %1,9’a yükseltilirken, Euro Bölgesi’ne ilişkin ise 2022 yılı için %2,2’den %3,5’e, 2023 yılı için %1,4’ten %1,7’ye yükseltilmiş.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 18’de şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi açıklanacak. Michigan Üniversitesi tüketici güveni ocak ayında Omicron varyantı ve yüksek enflasyon nedeniyle 70,6’dan 67,2’ye gerilemişti. Bu ay ise tüketici güven endeksinin 67 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca İngiltere’de TSİ 10’da aralık ayı ve geçen yılın son çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri takip edilecek. İngiltere’de geçen yılın üçüncü çeyreğinde büyüme çeyreklik bazda %1,3’ten %1,1’e gerilemişti. İngiltere’de 4. çeyrekte ise açıklanan verilere göre GSYH ekimde %0,2, kasımda ise %0,9 büyümüştü. Aralık ayında ise kısıtlamaların devam etmesi ve varyantlar kaynaklı tüketici davranışlarındaki ihtiyatlılıkla ekonominin aylık bazda %0,5 daralması fakat çeyreklik bazda ise öncü veriye göre bir önceki çeyreğe göre %1,1 büyümesi beklenmekte.
Diğer yandan, TSİ 13.30’da Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Banka, son toplantısında artan enflasyonist baskılarla sıkılaşma politikasına devam ederek politika faizini 100 baz puanlık artışla %8,50’ye yükseltmişti ve para politikasındaki sıkılaşmanın devam edeceğine yönelik sinyal vermişti. Bu kapsamda bugünkü toplantıda da Banka’nın, politika faizini 100 baz puanlık artışla %9,50 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da aralık ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Sanayi üretimi kasımda beklentilerin üzerinde aylık %3,3, yıllık bazda ise %11,4 artmıştı. Aralık ayında imalat PMI 52,1’e yükselirken, ihracat rekor seviyesini yeniledi, elektrik tüketimi de artmaya devam etti (kış sebebiyle artan enerji ihtiyacı da faktör), reel kesim güven endeksi sınırlı gerilerken eşik seviyenin üzerinde kalmaya devam etti ve kapasite kullanım oranı ise yükseldi. Bu açıdan öncü göstergeler aralık ayında sanayi üretimindeki aylık artışın sınırlı da olsa devam edebileceğine işaret etmekte. Bu kapsamda, Bloomberg Anketi’ne göre sanayi üretiminin aralıkta aylık %0,3 ve yıllık ise %10,9 artması bekleniyor.
Ayrıca TSİ 10’da aralık ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi açıklanacak. Ağustos, eylül ve ekim aylarındaki cari fazla ardından kasım ayında, artan ithalatın ve mevsimselliğin etkisiyle aylık bazda yavaşlayan turizm gelirleri ile birlikte 2,7 milyar USD cari açık gerçekleşmişti. 12 aydaki görünüme baktığımızda 2020’de 35,5 milyar USD olan cari açık; dış ticaret açığındaki iyileşme, ikincil gelir dengesinde toparlanma ve turizm ve taşımacılık gelirlerindeki güçlenmeyle 2021 yılı Kasım ayında 14,3 milyar USD’ye iyileşmiş ve bu seviyeler Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyelere işaret etmişti. 2021 yılı Kasım ayı itibarıyla cari açık/GSYH oranı ise %1,8 seviyesine iyileşmişti. Aralıkta ise ihracat rekor seviyesini yeniledi ancak ithalat da enerji ithalatının etkisiyle tarihi yüksek seviyeye geldi ve dış ticaret açığı genişledi. Neticede dış ticaret açığındaki genişlemeyle aralıkta 4-4,5 milyar USD civarında bir cari açık görebileceğimizi değerlendiriyoruz. Bu düzeyde bir gerçekleşme ise 2021 yılını 15 milyar USD (cari açık/GSYH oranı: %1,9) seviyesinde bir cari açıkla kapatabileceğimize işaret ediyor.
Diğer yandan, TSİ 10’da TCMB tarafından şubat ayına ilişkin TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak. Ocak ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılar, enflasyon ve kur beklentilerini yukarı yönlü revize etmeye devam etmişti. Bu seneye ilişkin cari açık beklentisinde iyileşme devam ederken, büyüme beklentisinin ise hafif aşağı yönlü revize edildiği görülmüştü. Anket katılımcıları, bu yıl sonu TÜFE beklentisini %29,75’e çıkarırken, yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi 16,13’e, büyüme beklentisi ise %4,05’ten %3,69’a çekilmişti. Yıl sonu cari açık beklentisi ise 7,9 milyar USD civarındaydı.
Ayrıca Fitch’in Türkiye ülke değerlendirmesini gece saatlerinde yayınlaması bekleniyor. Fitch’in, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ ve görünümünü ise ‘Negatif’ olarak koruması bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Ereğli Demir ve Çelik (EREGL, Pozitif): Şirket’in 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı hem bizim beklentimiz olan 4.253mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 4.605mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiş ve 4.723mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 1.859mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %148,9 oranında büyüme göstererek 25.167mn TL’ye yükselirken, brüt kar 9.245mn TL olmuştur. 4Ç2020’de brüt kar 2.433mn TL idi. Brüt kar marjı ise geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre 12,7 puan artmış ve %36,7 olmuştur. Operasyonel giderler ise %75,3 oranında artarak 392,5mn TL’ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden 416,8mn TL gelir kaydedilirken faaliyet karı 9.270mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2020’de şirketin faaliyet karı 2.158mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK’ü %256,7 artışla 9.579mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı 12,7 puan artışla %36,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 2mn TL olurken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 10,5mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 2.724mn TL’yi göstermiştir. 2.724mn TL vergi gideri sonrası şirketin ana ortaklığa düşen net dönem karı 4.723mn TL olarak gerçekleşmiştir.
4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2021 yılı ana ortaklık net dönem karı 4,7 kat artışla 15.527mn TL’yi göstermiştir.
İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Nötr): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı bizim beklentimiz olan 1.957mn TL’nin altında gerçekleşmiş ve 347,5mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 1.354mn TL net dönem karı elde etmişti. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin beklentimizin altında gerçekleşmesi ile yüksek finansman giderleri etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %113,9 oranında büyüme göstererek 11.492mn TL’ye yükselirken, satış maliyetlerindeki %78,3’lük görece düşük artışın etkisiyle, brüt kar %223,3 oranında artarak 4.269mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise geçtiğimizin yılın aynı dönemine göre 12,6 puan artmış ve %37,1 seviyesine ulaşmıştır. Operasyonel giderler ise %31,1 oranında artmış ve 112mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 215,8mn TL gider kaydedilirken, faaliyet karı 3.491mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in 4Ç2020’deki faaliyet karı 1.212mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK’ü %200,3 artışla 4.418mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı 11,1 puan artışla %38,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden giderler 0,8mn TL olurken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 10,2mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman tarafında net giderler 2.855mn TL’yi göstermiştir. 727,6mn TL’lik vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 347,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.
4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2021 yılı net dönem karı 6.468mn TL’yi göstermiştir. 2020 yılındaki dönemindeki net dönem karı 2.423mn TL idi.
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2022 Ocak ayındaki toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %70 oranında artarak 980,3mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %86 artarak 762,6mn TL olmuştur. En çok prim üretilen Yangın ve Doğal Afetler branşında yıllık artış %106 oranında gerçekleşmiş ve ocak ayında üretilen prim 238,4mn TL olmuştur. Kara Araçları’ndaki (KASKO) prim üretimi ise 160,3mn TL gerçekleşerek yıllık %40 artmıştır.
Aygaz (AYGAZ, Nötr): Şirket’in sermayesinde %50 paya sahip olduğu Bangladeş’te kurulu iş ortaklığı United LPG Ltd.’nin sermayesinin 1.120mn Bangladeş Takası’ndan (“BDT”) 2.140mn BDT’ye yükseltilmesine karar verilmiş olup, Yönetim Kurulu tarafından söz konusu 1.020mn BDT (yaklaşık 12mn USD) sermaye artırımına payı oranında iştirak edilerek, 510mn BDT’nin (yaklaşık 6mn USD) Şirket tarafından 31 Mart 2022 tarihine kadar nakden ödenmesine karar verilmiştir.
Pegasus (PGSUS, Nötr): Yönetim Kurulu tarafından 2012 Airbus Siparişi kapsamında Şubat – Aralık 2022 döneminde teslime konu 20 adet Airbus A321neo uçağın finansmanının finansal kiralama yöntemiyle sağlanmasına karar verilmiştir.
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın yılın ilk ayında hizmet verilen yolcu sayısı 2,98 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam havacılık faaliyetlerinin görece düşük olduğu 2021 yılı aynı ayına göre %139 oranında artış gösterirken, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı ocak ayına göre %35 oranında daha düşük seviyededir. Bir önceki ay ise Şirket’in hizmet verdiği yolcu sayısı 3,46 milyon idi. Portföye yeni eklenen Kazakistan Almatı Havalimanı yolcu sayısı Mayıs 2021’den itibaren toplam yolcu sayısına dahil edilmeye başlanmış ve Ocak ayında Almatı Havalimanı’nda 311.471 yolcuya hizmet verilmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket Ocak 2022 dönemine ilişkin trafik sonuçları açıklamıştır. Buna göre; Ocak 2019 döneminde 5,7mn olan toplam yolcu sayısı, 2022 yılının aynı döneminde 3,9mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Ocak 2022 döneminde %65,9 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak 2019 döneminde 112.186 ton iken, 2022 yılının aynı döneminde %6,3’lük artışla 119.263 tona ulaşmıştır. Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Ocak 2019 döneminde 14,6 milyar iken, 2022 yılının aynı döneminde %11 azalarak 13 milyar olarak gerçekleşmiştir. 2022 Ocak ayı sonunda filodaki uçak sayısı 371 olmuştur.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası’ndan (Japan Bank for International Cooperation – JBIC) Türkiye genelinde sera gazı emisyonlarının azaltılmasını amaçlayan yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları ile ileri teknoloji destekli projelere finansman sağlamak amacıyla, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geri ödeme garantisi altında temin edilen 220mn USD tutarındaki “JBIC Yeşil Kredisi 2” (“JBIC GREEN 2”) kredi sözleşmesi imzaladığı açıklanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye genelinde 21 dağıtım şirketinin temsilcileriyle saat 14.00’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında bir araya gelecek. Şirket yetkililerinin, bu çerçevede küresel iklim değişikliği çalışmalarına ve afet senaryolarına ilişkin sunum yapmaları bekleniyor. Bakan Dönmez ayrıca, şirket yetkililerinden 2022’de yapılacak yatırımlar hakkında bilgi alacak. (Kaynak: BloombergHT)
Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu, Hun Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ ile Dap Gayrimenkul Geliştirme AŞ’nin halka arzını onayladı. Hun Yenilenebilir Enerji hisse başına 1,82 TL’den sabit fiyat üzerinden, Dap Gayrimenkul Geliştirme ise 18,5 TL’den sabit fiyat üzerinden satışa sunulacaktır.
Petrol: Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) günlük ham petrol üretimi geçen ay bir önceki aya göre 64 bin varil artarak 27 milyon 981 bin varil oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Çemtaş Çelik (CEMTS, Pozitif): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı 234,3mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde Şirket 48,6mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %77 oranında büyüme göstererek 495,3mn TL’ye yükselirken, brüt kar %195,2 oranında artmış ve 183,9mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 14,9 puan artışla %37,1’e ulaşmıştır. Operasyonel giderler 4Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %116,4 oranında artmış ve 34mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 106,3mn TL gelir elde edilmiştir. Böylece faaliyet karı 256,2mn TL olmuştur. İlgili dönemin FAVÖK’ü %199,5 artışla 156,9mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı 13 puan artışla %31,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. 4Ç2021’de yatırım faaliyetlerinden gelirler 22,6mn TL ile 2020’nin aynı döneminin %34,4 üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında ise 36bin TL’lik gider kaydedilmiştir. 44,5mn TL vergi gideri sonrası şirketin 4. çeyrek net dönem karı 234,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.
4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2021 yılı net dönem karı 403,3mn TL’yi göstermiştir. 2020 yılındaki net dönem karı 138,8mn TL idi.
Teknosa İç Ve Dış Ticaret (TKNSA): Şirket’in daha önce kamuya duyurmuş olduğu, üçüncü kişi satıcıların Teknosa müşterilerine teknosa.com üzerinden elektronik ürün satışı gerçekleştirmelerine imkan tanıyacak pazaryeri projesi ile ilgili sistemsel geliştirme çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır. Müşterilerine daha üstün bir kullanıcı deneyimi sunmak amacıyla yenilenen teknosa.com internet sitesi hizmete açılmış ve Teknosa pazaryeri de faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Pazaryerinde üçüncü kişi satıcılar Teknosa sistemlerine entegre edilmiş ve teknosa.com üzerinden Teknosa güvencesiyle müşterilerine ürün ve hizmet sunmaya başlamışlardır.
Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri Sanayi (YAPRK): Şirketin Yönetim Kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda; Teknoloji Yenileme ve Modernizasyon Kapsamında; “Makine-Ekipman Modernizasyonu Yatırım Projesi” için proje dosyası hazırlayarak Tarım ve Orman Bakanlığı-Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’na hibe başvurusu yapmıştır. Şirketin hibe başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda, modernizasyon amacıyla yapılacak proje kapsamında; bir adet 30m3 kapasiteli sabit yem karma makinesi, sağımhane revizyonu amacıyla 48 adet süt ölçer ve gübre yönetimi amacıyla 1 adet nozüllü mix pump alınacağı açıklanmıştır. Yatırımın tahmini maliyeti KDV hariç 2,5mn TL olup, hibe oranı %50’dir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 59 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 355 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,94 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,92-%2,05 bandında hareketin ardından %2,03 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta sınırlı yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan sınırlı yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi