SABAH STRATEJİSİ
Suriye tarafındaki haber akışının öne çıktığı ortamda güne alıcılı bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi gün içerisinden bu görüntüsünü korudu ve günü de %1,75 yükselerek 10.257 seviyesinden kapattı. Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesinden sonra şehirlerin tekrar inşa sürecinde Türk şirketlerinin öne çıkacağı düşüncesi ile taş & toprak, metal ana ve inşaat hisseleri hacimli yükselişler yaşadı. Taş Toprak (XTAST) ve İnşaat (XINSA) endeksleri sırasıyla günü %8,2 ve %3,4 yükselişle tamamladı. Diğer yandan Bankacılık endeksi (XBANK) %1,7 oranında prim yaptı. BIST100’de 79 hisse günü artıda tamamlarken, puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak sırasıyla SAHOL, BIMAS ve EREGL öne çıktı. Öte yandan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu toplantısında konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ve enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın sürdüğünü belirtti. Bugün başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde dün akşam konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Komisyon çalışanlarımızın beklentilerini gözetecek, ülkemiz ekonomisine ağır bir yük getirmeyecek bir anlayışla sürecin yürütüleceğine inanıyorum” dedi. Fiyatlamalar tarafında ise akşam vadeli kontratında önemli bir değişim olmadı. BIST100’ün bugüne de alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Soluksuz yaşanan yükselişe karşın kısa vadeli güçlü bir momentum yakalandı. Endeks direnç seviyelerinin de üzerinde kapanış yapmayı başardı. Bu kapsamda, 10.415 seviyesine doğru alıcılı seyrin sürebileceğini düşünüyoruz. Bu sabah yurt dışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, dün negatif bölgede kapatan ABD borsaları bu sabah hafif de olsa ekside. Diğer yandan, Asya’da Çin ve Hong Kong borsalarındaki pozitif ayrışma dikkat çekiyor. Çin otoritelerinden gelen daha fazla teşvik sinyalleri bu ayrışmada etkili. Demir cevheri fiyatı da yükselişte. Pariteler tarafında ise genel olarak önemli hareketler gözlenmezken, Ons Altın ve Gümüş’te yükseliş eğilimi gözleniyor. Son olarak bugünkü veri takvimine bakıldığında, yurt içinde ekim ayı sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri; yurt dışında ise Almanya kasım ayı enflasyon verisi öne çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi, -12,8’den -17,5 seviyesine geriledi ve böylece Kasım 2023’ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise -12,3 seviyesine hafif toparlanma kaydetmesi yönündeydi, bununla birlikte negatif bölgedeki seyrini altıncı ayda sürdürdü. Detaylara bakıldığında aralık ayında cari koşullar endeksi -21,5 seviyesinden -28,5 seviyesine gerileyerek iki yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilerken, yatırımcıların gelecek 6 aylık döneme ilişkin değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise -3,8’den -5,8 seviyesine gerilemekle birlikte negatif bölgedeki seyrini beşinci aya taşıdı. Endeksin düşüşünde, özellikle Almanya’da ve Fransa’da siyasi risklerin ve belirsizliklerin artması, Almanya ekonomisinin resesyona girme olasılığının artması ve Trump yönetiminin Avrupa ülkelerine yönelik uygulayabileceği olası tarifelere yönelik belirsizlikler belirleyici oldu.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Avrupa tarafında, ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden, Almanya’da kasım ayına ilişkin nihai TÜFE verileri TSİ 10’da takip edilecek. Almanya’da manşet TÜFE, aylık bazda ekim ayında %0,4 oranında artışın ardından kasım ayında öncü verilere göre %0,2 oranında düşüş sergilerken, yıllık bazda ise %2’den %2,2 seviyesine yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece ECB’nin %2 seviyesindeki hedefinin yeniden üzerinde kaydedilmişti. Ayrıca Almanya’da yıllık bazda çekirdek TÜFE ise kasım ayında %2,9’dan %3 seviyesine hafif yükselmişti ve böylece son altın ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından ekim ayı sanayi üretimi verisi yayımlanacak. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak ağustos ayında %1,6 oranında düşüşün ardından eylül ayında %1,6 oranında artış sergileyerek toparlanma kaydetmişti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak ise ağustos ayında %5,2 oranında daralmanın ardından eylül ayında %2,4 oranında daralma sergilemişti ve böylece aralıksız düşüşünü dördüncü aya taşımıştı. (Ağustos ayında yıllık bazdaki %5,2 oranındaki düşüş, Şubat 2023’teki depremlerden bu yana kaydedilen en sert düşüş olmuştu.)
Ayrıca TÜİK tarafından TSİ 10’da ekim ayı iş gücü istatistikleri yayımlanacak. Arındırılmamış verilere göre, işsizlik oranı ağustos ayındaki %8,5 seviyesinden eylül ayında 0,1 puanlık sınırlı artışla %8,6 seviyesine yükselmişti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini aralıksız on yedinci aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, eylül aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 97 bin kişi azalırken, işsizlerin sayısı ise 12 bin kişilik sınırlı artış kaydetmişti. Böylece toplam istihdam edilenlerin sayısı ağustos ayındaki 33,16 milyon kişi seviyesinden eylül ayında 33,07 milyon kişi seviyesine hafif gerilemişti, istihdam edilenlerin sayısı mayıs ayında ise 33,23 milyon kişi seviyesiyle rekor seviyeye ulaşmıştı, böylece rekor seviyeye yakın seyir devam etmişti. Arındırılmış verilere göre işsizlik oranı ise, eylül ayında %8,6 seviyesinde yatay seyretmişti ve bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini son on yedinci ayda sürdürmüştü. Arındırılmış verilere göre istihdamda eylül ayında 95 bin kişilik artış gözlenirken, işsiz sayısı ise 35 bin kişilik artış sergilemişti. Böylece arındırılmış verilere göre istihdam edilenlerin sayısı ağustos ayındaki 32,73 milyon kişi seviyesinden eylül ayında 32,82 milyon kişi seviyesine hafif yükselmişti ve böylece mayıs ayında ulaştığı rekor seviye olan 32,83 milyon kişi seviyesine yakın seyrini sürdürmüştü.
ŞİRKET HABERLERİ
Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Mavi Giyim’in 3Ç2024’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %26,3 oranında azalarak 738mn TL olarak (Beklenti: 619mn TL) gerçekleşmiştir. Mavi Giyim’in satış gelirleri yıllık bazda %1,4 oranında artış kaydederek 9.270mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise %1,3 oranında azalmış ve 4.702mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise 1,4 puan gerileyerek %50,7 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri %12,6 oranında artarak 3.461mn TL’ye çıkan Şirket’in diğer faaliyetlerden net geliri 4mn TL olmuştur. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde diğer faaliyetlerden 168mn TL net gelir yazmıştı. Öte yandan Mavi Giyim’in yılın üçüncü çeyreğindeki FAVÖK’ü %21 oranında azalmış ve 1.790mn TL olarak (Beklenti: 1.481mn TL) gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise %19,3 ile 3Ç2023’ün 5,6 puan altında gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 319mn TL net finansman gideri (3Ç2023: 351mn TL net gider) kaydedilirken, 19mn TL parasal kazanç (3Ç2023: 42mn TL parasal kazanç) yazılmıştır. 201mn TL’lik vergi gideri ve 4mn TL azınlık payı düşüldükten sonra 2024 yılı üçüncü çeyrekte ana ortaklık net dönem karı 738mn TL olmuştur. Net kar marjı ise %8 (3Ç2023: %11) olarak gerçekleşmiştir.
Şirket TMS 29 enflasyon muhasebesi hariç bazı rakamlar da paylaşmıştır. Buna göre 3Ç2024’teki satış gelirleri yıllık olarak %54 oranında artarak 8.905mn TL’ye çıkmıştır. Brüt kar %44 oranında artarak 4.696mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı %52,7 (3Ç2023: %56,4) olmuştur. FAVÖK (TFRS 16 dahil) ise 1.902mn TL ile yıllık %14 oranında artarken, FAVÖK marjı %21,4 (3Ç2023: %29) olarak gerçekleşmiştir. Mavi Giyim’in 3Ç2024’teki net dönem karı %7 oranında azalarak 964mn TL olmuştur. Net kar marjı ise 7 puan azalarak %10,8 olmuştur. Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 9A2024’teki ana ortaklık net dönem karı yıllık bazda %49 oranında artarak 3.239mn TL’ye yükselmiştir.
Şirket tarafından TMS 29 enflasyon muhasebesi etkisi hariç 2024 beklentileri revize edilmiştir. Buna göre beklentiler; toplam konsolide gelir büyümesi: %60 (önceki %70 ± %5); Türkiye perakende mağaza gelişimi: net 17 mağaza açılışı ve 15 mağazada m2 büyümesi (Önceki net 15 mağaza açılışı ve 10 mağazada m2 büyümesi); FAVÖK marjı: %18,5 ± TFRS16 hariç ve %22 ± TFRS16 dahil (Önceki %20 ± %0,5 TFRS16 hariç ve %23,5 ± %0,5 TFRS16 dahil); yatırım harcamalarının satışa oranı: %4 (önceki %5) olarak açıklanmıştır. Net nakit pozisyonunda artış beklentisi ise korunmuştur.
Şirket 4Ç2024 ile ilgili gerçekleşmiş bazı bilgiler (TMS 29 etkisi hariç) paylaşmıştır. Buna göre; Kasım ayında Türkiye perakende satışları %45, Türkiye Online satışlar %46 büyümüştür. Aralık ayının ilk haftasında Türkiye perakende %48, Türkiye Online ise geçen seneye göre erken başlayan yılsonu indirim kampanyası nedeniyle %122 büyümüştür.
Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Şirket, 9 Aralık 2024 saat 23:20’de internet altyapısına gerçekleştirilen siber saldırı sonucunda Sigortam Cepte uygulaması üzerinden yapılan işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu açıklamıştır. Müşterilere ait tüm hesap ve kişisel bilgilerin güvendedir.
Batıçim Çimento (BTCIM, Nötr): Şirket iştiraklerinden Batıçim Enerji, Batıçim tarafından devralınması suretiyle Batıçim bünyesinde birleştirilmesi için gerekli ön hazırlıkların yapılmasına karar verilmiştir.
Ek olarak, Batıçim Enerji’nin 2025 senesi itibariyle sadece Batı Anadolu şirketler topluluğu bünyesindeki grup şirketlerine hizmet verme kararı almıştır.
CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşteri arasında, arazi tipi GES kurulumu gerçekleştirmek amacıyla KDV hariç 3,2mn USD tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2025 yılının üçüncü çeyreğinin sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır.
Oba Makarnacılık (OBAMS, Nötr): Şirket tarafından yurt içinde 120 bin ton buğday satış bağlantısı yapılmış olup, ciroya yaklaşık 36mn USD katkısı olacaktır. Bu satışın yıl sonuna kadar gerçekleşmesi beklenmektedir.
Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): Ankara Esenboğa Havalimanı’nı 2050 yılının Mayıs ayına kadar işletme imtiyazına sahip olan TAV Ankara, bu imtiyaz kapsamında yapılan yatırımların ve kira peşinatı ödemesinin finansmanı için kullanmış olduğu kısa vadeli köprü kredisini, 300mn EUR tutarında, 13 yıl vadeli ve daha düşük faizli bir proje finansmanı kredisiyle refinanse etmiştir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Şirket yurt dışında faaliyet gösteren bir firma ile dört adet vinç üretimi ve teslimatı için 1,3mn EUR tutarında bir sözleşme imzalamıştır. Söz konusu işlerin teslimatının 2025 yılının 3. çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.
Dct Trading (DCTTR): Şirket, yurt içi yerleşik alıcıya 36,5mn TL’lik inşaat malzemesi satışı gerçekleştirilmiştir. Bu satışla birlikte inşaat sektörüne yönelik faaliyetlerden elde edilen toplam hasılat 200mn TL’nin üzerine çıkmıştır.
Forte Teknoloji (FORTE): Şirket’in, Ticaret Bakanlığı’nın açtığı Oracle Yazılım Ürünleri İçin bakım, destek, lisans yenileme ve ileri düzey teknik destek hizmeti ihalesinde, en iyi fiyatı vererek birinci olduğu ve ihalenin uhdemizde kaldığı ihale komisyonunca tarafımıza bildirilmiştir. İhale bedeli KDV hariç 25mn TL’dir.
Lydia Holding (LYDHO): Şirket bağlı ortaklığı Lydia Yeşil Enerji ile birlikte uzun vadeli büyüme stratejisi çerçevesinde, Ufuk Yatırım sermaye paylarının satın alma sürecini diğer alıcılar ile birlikte tamamlamış bulunmaktadır.
Mega Polietilen (MEGAP): Şirket, hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Little Big (LTB) markasının sahibi Çak Holding ile üretim alanında 20mn TL’lik sipariş anlaşmasına imza atmıştır.
Suwen Tekstil (SUWEN): Markanın 2024 yılı performansını değerlendiren Suwen Genel Müdürü Ali Bolluk, yılın ilk 9 ayında yaklaşık %21 reel ciro büyümesi ile 3,1 milyar TL hasılata ulaştıklarını söyledi. FAVÖK tutarının ise %36 büyüyerek 682mn TL olduğuna vurgu yapan Bolluk, “Bu yıl için belirlediğimiz 4 milyar TL ciro hedefine oldukça yakınız. Reel büyümemizin yıl sonunda %25’e ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu. Yurtiçi operasyonlarda hedef 320 mağaza Şirketin yurtiçi büyüme stratejilerini açıklayan Bolluk, “Hasılatımızın yaklaşık %84’ü yurtiçi mağazacılık kanalımızdan geliyor. Bugün itibarıyla 50 şehirde 180 mağazamızla faaliyet gösteriyoruz. Yurtiçindeki büyüme potansiyelimizi değerlendirdiğimizde, mağaza sayımızın 300-320 civarında doyuma ulaşacağını öngörüyoruz. Bu da önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl 20-25 mağaza açabileceğimiz anlamına geliyor. Lokasyon seçiminde son derece titiz davranıyoruz ve karlılığı önceleyen fizibilitelerle hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi