Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (10.10.2024)

SABAH STRATEJİSİ

BIST100 dünkü işlem gününe zayıf görünümle başladıktan sonra günün önemli kısmında negatif bölgede seyretti. Ancak kapanışa doğru yurtdışı piyasalardaki pozitif görüntüden destek bulan endeks alımlarla karşılaştı ve günü %1 yükselişle kapattı. Öte yandan, endekste düşük işlem hacmi devam ederken, 60 hissenin günü artıda tamamladığı gözlendi. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak TCELL, SAHOL ve AKBNK öne çıktı. Sektörler olarak ise Bankacılık, Holding ve Sınai endeksleri sırasıyla %1,3, %1,1 ve %0,6 oranında artış kaydetti. Yurtdışında dün akşam FOMC toplantı tutanakları takip edildi. Buna göre, tutanaklarda çoğu yetkilinin 50 baz puanlık faiz indirimini desteklediği gözlendi. Ayrıca yetkililerin enflasyon ve istihdama yönelik risklerin dengede olduğuna yönelik görüşü yer aldı. Tutanaklar sonrasında borsa endekslerinde net bir hareketlilik gözlenmedi. Akşam kontratında da yatay bir seyir izlendi. Bu sabah ise dünkü ABD kapanışının ardından Asya’da pozitif bir hava var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,3 civarında (Çin’de teşvik paketleri ile ilgili haber akışının da desteğiyle) primli. ABD vadelileri ise yatay. Paritelerde sakin bir görüntü varken, hafta içi 81 USD’lere kadar çıkan Brent petrol 77 USD civarında işlem görmekte. Bu ortamda BIST100’ün güne yükselişle başlamasını bekliyoruz. Düşük likidite ortamında gün içerisinde oynak bir görüntü sergileyen endekste en azından TSİ 15.30’daki ABD TÜFE verisine kadar (Yıllık çekirdek enflasyon beklentisi: %3,2) teknik bir yükseliş gözlenebilir. Halihazırda İsrail’in her an İran’a misilleme yapma riski bulunsa da gerilimin daha fazla tırmanmamasına yönelik bazı çabaların gözlenmesi bir miktar fiyatlanabilir. Son olarak, bugün yurtiçinde ağustos ayı sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

Avrupa tarafında, Almanya’da ağustos ayı dış ticaret verileri izlendi. Almanya’da aylık bazda ihracat temmuzda %1,7 oranında artışın ardından ağustosta %1,3 oranında artış sergiledi ve yurt dışı talepte olumlu seyrin yavaşlayarak devam ettiğine işaret etti, beklentiler ise aylık bazda ihracatın %1 oranında düşüş kaydetmesi yönündeydi. Aylık bazda ithalat ise temmuzda %5,3 oranında artışın ardından ağustosta %3,4 oranında gerileyerek beklentilerin (%2 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve iç talepte zayıflamaya işaret etti. Bu kapsamda, aylık bazda dış ticaret fazlası ise ihracatın artmasının yanında ithalatın azalması nedeniyle temmuzdaki 16,9 milyar Euro seviyesinden ağustosta 22,5 milyar Euro seviyesine yükseldi ve söz konusu aylık dış ticaret fazlası mayıstan bu yana en yüksek seviyedeki dış ticaret fazlası olarak kaydedildi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, eylül ayı TÜFE verileri TSİ 15.30’da izlenecek. Ağustosta manşet TÜFE aylık bazda ağustosta bir önceki aya benzer şekilde ve beklentilerle uyumlu olarak %0,2 oranında artış kaydetmişti, yıllık bazda ise %2,9’dan %2,5 seviyesine gerilemişti ve böylece Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Ağustosta gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin ise, aylık bazda artış hızı %0,2’den %0,3 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,2) üzerinde kaydedilirken, yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %3,2 seviyesinde kaydedilmişti ve böylece Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Eylül ayında manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızının %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise %2,5’ten %2,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Eylül ayında çekirdek TÜFE’nin aylık bazda artış hızının ise %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %3,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

ABD’de istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 219 bin kişi seviyesinden 225 bin kişi seviyesine yükselişle beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşerek son üç haftanın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti.

Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 14.30’da ECB’nin eylül ayı toplantısına ilişkin tutanaklar olacak. ECB, haziran ayındaki 25 baz puanlık faiz indiriminin ardından eyül ayı toplantısında ikinci kez faizleri beklentilerle uyumlu olarak indirmişti. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %4,25 seviyesinden %3,65 seviyesine ve marjinal borç verme faiz oranını %4,50 seviyesinden %3,90 seviyesine çekerken, mevduat imkanı faiz oranını ise %3,75 seviyesinden %3,50 seviyesine indirmişti. Bu kapsamda, ECB’nin faizleri arasında teknik ayarlama da gerçekleştirilmişti. Karar metninde, enflasyonun önümüzdeki yılın ikinci yarısında hedefe doğru gerilemesinin beklendiği belirtilmişti. Ayrıca ECB’nin yayımlanan yeni makroekonomik projeksiyonlarına göre, Banka’nın manşet enflasyon beklentileri korunurken, çekirdek enflasyon için 2024 ve 2025 tahminlerinin ise hizmet enflasyonunun beklenenden daha yüksek olması nedeniyle bir miktar yukarı yönlü revize edildiği, buna karşın büyüme beklentilerinin ise aşağı çekildiği gözlenmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, eylül ayı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, para politikasının sıkılaşma etkilerinin kendini beklenenden fazla gösterdiğini, ekonomik büyüme üzerindeki risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini, bunun yanında, istihdam piyasasının sıkı kalmaya devam etmekle birlikte emek talebinin daha da ılımlı hale geldiğini belirtmişti. Ayrıca Lagarde, önceden belirlenen bir faiz patikalarının bulunmadığını, verilere bağlı kalmaya ve toplantıdan toplantıya karar vermeye devam edeceklerini vurgulamıştı. Banka’nın bugün yayımlanacak olan toplantı tutanaklarında ise faiz patikasına ve olası yeni faiz indirimlerine yönelik daha fazla ipucu aranacak.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından ağustos ayı sanayi üretimi verisi yayımlanacak. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak haziran ayında %2,4 oranında daralmanın ardından temmuz ayında %0,4 oranında hafif artış kaydetmişti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak ise haziran ayında %5 oranında sert daralmanın ardından temmuz ayında %3,9 oranında daralma sergilemişti ve böylece düşüşünü ikinci aya taşımıştı.

Bunun yanında, TÜİK tarafından TSİ 10’da ağustos ayı iş gücü istatistikleri yayımlanacak. 

Ayrıca TÜİK tarafından TSİ 10’da ağustos ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayımlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket 09.10.2024 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 85,70 TL-84,95 TL (ağırlıklı ortalama 85,30 TL) fiyat aralığından toplam 175,8bin TL nominal değerli ALARK payları geri almıştır.

Bera Holding (BERA, Nötr): Grup Şirketlerinden Bera Turizm, Adaçal Sanayi ve Kompen Sanayi tarafından Karaman ilinde toplam 2.748 kWe / 3.601,26 kWp gücünde GES tesisleri yatırımı 08.10.2024 tamamlanmış ve tesis elektrik üretimine başlamıştır. Yapılan bu yatırım ile yıllık yaklaşık 5.000 Mw elektrik üretimi planlanmaktadır.

Europower Enerji (EUPWR, Sınırlı Pozitif): Şirket, geleceğe yönelik beklentilerin yer aldığı yatırımcı sunumu yayımladı. Buna göre; 2024 yılı için 10.033mn TL hasılat, %26,5 brüt kar marjı ve %30,5 FAVÖK marjı beklemektedir. 2025 yılı için de 15.960mn TL hasılat, %28,50 brüt kar marjı ve %32,50 FAVÖK marjı beklemektedir.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, geleceğe yönelik beklentilerin yer aldığı yatırımcı sunumu yayımladı. Buna göre; 2024 yılı için 18.766mn hasılat, %30 brüt kar marjı ve %36 FAVÖK marjı beklemektedir. 2025 yılı için de 30.030mn TL hasılat, %32 brüt kar marjı ve %37 FAVÖK marjı beklemektedir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket hisse geri alım programı kapsamında, ortaklık tarafından 09.10.2024 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 266,0 TL fiyat ile toplam 113bin TL nominal değerli THYAO payları geri alınmıştır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka tarafından MTN Programı kapsamında yurtdışında ihracının yapılması planlanan tahvillerin ile ilgili olarak yatırımcı görüşmelerinin yapılacağı duyurulmuştu. Bu kapsamda, söz konusu ihraca ilişkin yatırımcılardan talep toplama süreci tamamlanmıştır. Nominal tutarı 350mn USD, itfa tarihi 17 Ekim 2029 olan sabit faizli 5 yıl Tahvilin kupon oranı %7,125 olarak belirlenmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, taslak aşamasında bulunan karbon emisyonu ticaret sistemine atıfta bulunarak Türkiye’nin 2026’da karbonu fiyatlayan bir ülke haline gelmesi ve bunun EPİAŞ bünyesinde bir karbon piyasası kurulması suretiyle gerçekleşmesinin hedeflendiğini belirtti. Buna ek, enerji Borsası EPİAŞ’ın faaliyetlerinin önümüzdeki yıllarda genişleyeceğini, faaliyetlerin genişlemesinin ardından halka arzın değerlendirilebileceğini söyledi.

Öte yandan, Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmak için 2035 yılına kadar yılda en az 2 bin megavat kapasiteli ihale düzenlemeyi planlıyor. (Kaynak: Bloomberg HT)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Devam eden Halk Yapı Dilovası Sanayi Merkezi Projesi kapsamında; Şirket bağlı ortaklığı Erde Mühendislik ile Kuzu İnşaat arasında, elektrik tesisat işleri ile ilgili olarak 33mn TL (KDV dahil) tutarlı sözleşme imzalanmıştır. Bu projeye ilişkin olarak Şirket ve bağlı ortaklığının imzaladığı sözleşme bedeli toplamı 319mn TL (KDV Dahil) olmuştur. İş süresi 3 ay olarak planlanmaktadır.

Sanica Isı Sanayi (SNICA): Şirket ile mevcut bayileri arasında 11,1mn TL tutarında ürün satış sözleşmeleri imzalamıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!