SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD borsalarındaki toparlanma ile beraber Asya borsaları bu sabah alıcılı. Avrupa vadelilerinde ise net bir yön gözlenmezken, bugünkü ECB toplantısı bekleniyor. Toplantıda, enflasyon tahminlerinin korunması ve Euro’nun değerine atıf yapılmaması durumunda paritede 1,19’lu seviyelere kadar bir hareket gözlemlenebilir. Böyle bir durum hisse piyasaları için ise nötr etki yaratabilir. Diğer yandan, enflasyon beklentilerinin uzun vadeli perspektifte düşürülmesi güvercin olarak algılanabilir ve bu da hisse senetleri için pozitif olabilir. Euro ise böyle bir durumda baskı altında kalabilir. Paritede bu sabahki hareket ilk senaryonun daha olası olduğuna işaret ediyor. Yurtiçinde ise Dolar/TL’de görece düşük oynaklık devam ederken, kur bu sabah 7,50’nin altında sakin. Dün, özellikle enerji ve petro-kimya hisselerine gelen alımlar sonrasında BIST100 endeksi günü pozitif kapattı. Dünden bugüne önemli bir haber akışı gözlenmezken, endekste kısa vadeli yakalanan momentum devam edebilir. Ekim kontratında net olarak gözlenen yükselen üçgen formasyonu teknik olarak endeksteki olası yükselişe öncülük edebilir. Sıralı hedefler olarak 1.113 (yatay ve fibo düzeltme seviyesi) ve 1.124 (Bollinger üst bant) izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Teknoloji hisselerindeki toparlanmayla Nasdaq dün %2,7 artıda kapanırken, ECB toplantısı öncesi Asya borsalarının geneli Wall Street’teki toparlanmayı dikkate alarak bugün artıda seyrediyor.
Bugün piyasaların odak noktasında, TSİ 14.45’te ECB’nin faiz kararı ve TSİ 15.30’da ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması olacak. ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da ağustos ayına ilişkin ÜFE verisi ve 5 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Yurt içi tarafta ise, bugün TSİ 10’da haziran dönemine ilişkin işsizlik oranı verisi izlenecek.
- ECB toplantısında politika yapıcıların büyük bir adım atması beklenmese de son dönemdeki Euro’daki yükselişin ECB üyelerini rahatsız ettiği gözleniyor. Değerlenen Euro’nun etkisiyle ağustos ayında Euro Bölgesi enflasyonunun Mayıs 2016’dan bu yana ilk kez negatif bölgeye kayması sonrası ECB Başkanı’nın Euro’nun görünümüne dair yapabileceği atıflar fiyatlamalarda belirleyici olabilir. Piyasa katılımcılarının büyük çoğunluğu ek gevşeme adımlarının ise aralık ayı toplantısında açıklanmasını bekliyor. Dolayısıyla artan vaka sayıları neticesinde bölgede temmuz ayı perakende satışların düşmesi ve özellikle hizmet PMI verilerindeki yavaşlama ekonomik toparlanmaya ilişkin soru işaretlerini artırmakta. Bu bağlamda büyüme görünümüne dair açıklamalar ve önümüzdeki dönemde ek teşvik paketi uygulamaya konulup konulmayacağına dair ifadeler izlenecek.
- Fed, enflasyon hedefinde yeni çerçeve belirleyerek %2 seviyesinin üzerine tolerans göstereceğini ifade etmişti. ABD’de temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri deflasyonist baskılara işaret etmişti. Son açıklanan PMI raporunda iyi gelen veriler eşliğinde firma girdi maliyetlerinin arttığı vurgulanmaktaydı. Bu, ÜFE tarafında kısmi yukarı yönlü bir hareket görebileceğimize işaret etmekte.
- Geçen hafta salgın sonrası en düşük ABD işsizlik maaşı başvuru sayısını görmemize rağmen halen istihdam piyasasındaki toparlanmanın yavaş olduğunu göstermişti.
Bugün haziran dönemine ilişkin istihdam rakamlarını takip edeceğiz. İstihdam piyasası verileri üç aylık verilerin derlenmesiyle paylaşılmakta. Örneğin bugün açıklanacak haziran dönemine ilişkin veriler mayıs, haziran ve temmuz aylarındaki istihdam piyasasındaki görünümü yansıtmakta. Ekonomide nisan ayında salgının etkisini en keskin hissederken, mayıs ayında ekonomi dipten çıkışa işaret etmiş ve haziran ayında normalleşme adımlarıyla ekonomik göstergelerde toparlanmanın güç kazandığını gözlemlemiştik. Temmuz ayına ilişkin öncü göstergeler de bu toparlanmanın hız kazandığını göstermişti. Dolayısıyla işsizlik verilerinden ekonominin daha hassas olduğu nisan ayının çıkması ve daha iyi performans sergilediği temmuz ayının işsizlik verilerine dahil olmasıyla işsizlik oranlarında görece iyileşme görmemiz mümkün gözüküyor. İşsizlik rakamları öncesinde takip ettiğimiz İŞKUR verileri de bu beklentimizi doğruluyor. Ek olarak Hükümet’in uygulamaya koyduğu kısa vadeli çalışma ödeneği, işçi çıkarma yasağı gibi tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi ve iş gücüne katılım oranındaki azalışın da etkisi işsizlik oranlarındaki artışı yavaşlatmakta belirleyici oluyor.
- Hatırlamak gerekirse mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı, mayıs döneminde (nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsamakta) %13,8 seviyesinden %14 seviyesine yükselmişti. Bu dönemde en çok hizmet sektörü, tarım dışı istihdamı baskı altında bıraksa da aylık olarak incelendiğinde hizmet ve sanayi istihdamındaki azalışın hız kaybettiği gözlenmişti. Bu dönemde tarım istihdamı ise 35 ayın en yüksek aylık artışını sergilemiş, artan konut talebiyle inşaat istihdamı 45 ayın en yüksek aylık artışını göstermişti.
- Neticede bugünkü veride nisan ayının veriden çıkmasıyla sanayi istihdamında en azından aylık bazda çok daha ılımlı rakamlar göreceğiz, zaten halihazırda son PMI raporlarında da istihdam alt endeksinde haziran ve temmuzda artış olduğu vurgulanmıştı fakat tedbirlerden en çok etkilenen hizmet sektöründe aylık bazda toparlanma görsek dahi geçen seneye göre çok zayıf gelecektir. İnşaat sektöründe ise kamu bankaları öncülüğünde uygulanan faiz indirimleri sonucu konut satışlarında tarihi artışlar görmüştük, bu dönemde inşaat istihdamını pozitif etkilemesini beklemekteyiz.
Bugün DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini de takip edeceğiz.
BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 4 Eylül haftasında DTH miktarında haftalık bazda bireysel tarafta yatay seyir, kurumsal tarafta ise azalış gözükmekte. Toplam DTH miktarı 0,49 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH’ler yaklaşık 0,50 milyar USD azaldı, geçen haftada bu rakam 0,05 milyar USD azalış yönündeydi. Bireysel DTH’lerde geçen haftaki 0,99 milyar USD artışın ardından, bu hafta yalnızca 0,02 milyar USD arttı. TL kredilerde ise artış eğilimi devam ederek haftalık %0,26 arttı. YP krediler de haftalık %0,62 düşüş, kredilerde ise toplamda %0,44 artış görmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Bagfaş (BAGFS, Nötr): 09/09/2020 tarihinde BAGFAŞ payları ile ilgili olarak 16,00 – 16,00 TL fiyat aralığından 1mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Gençer Holding tarafından gerçekleştirilirken, Recep Gençer de 1mn TL toplam nominal tutarlı 16 TL fiyattan satış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlemlerle birlikte BAGFAŞ sermayesindeki Gençer Holding payları 09/09/2020 tarihi itibariyle %5,67 sınırına ulaşırken, Recep Gençer’in payı ise %40,4388’den %38,2165’e düşmüştür.
Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB, Sınırlı Pozitif): Şirketin bünyesinde bulunduğu Doğanlar Yatırım Holding A.Ş., iştiraklerinden BioTRend Enerji A.Ş.’nin halka arzı için çalışmalara başlandığı duyurulmuştur. BioTRend Enerji ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir:
BioTRend Enerji A.Ş. 2012 yılında teknoloji üretim ve uygulama merkezi olarak kurulmuş olup, üzerinden geçen 8 yıl içerisinde önemli çalışmalara imza atmıştır. Bugün, enerji ihtiyacının tamamını çevreci kaynaklardan sağlayarak, çöp gazı, biyokütle, ve atıktan türetilmiş yakıt kaynaklarını enerjiye dönüştürmekte, alternatif enerji üretimi konusunda aktif olarak hizmet vermektedir. Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir enerji üretim firmalarından biri olan Biotrend Enerji, ülke genelinde; biyo kütle, evsel katı atık ayrıştırma, gazlaştırma – yakma ve ATY üretimi, biyometanizasyon, atık sahası işletimi, biyokütle yakma tesisi ve atık ısı tesisleri ile ilgili yatırımlara sahip ve bugün ülke genelinde evsel atığın yaklaşık %25’ini işler hale getirmektedir. Enerji alanında portföy büyüklüğü ise 120 MW mertebesindedir. Biotrend Enerji, Ülke genelinde 15 farklı bölgede atık gazından elektrik üretimi yapan ve katı atık bertaraf tesislerini işleten büyük bir portföyde hizmet vermektedir. BioTRend Enerji, 120.450 mw yıllık üretim kapasitesine ulaşarak ülke genelinde 185.000 hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.
Odaş Elektrik Üretim (ODAS, Nötr): Şirket iştiraklerinden Çan Kömür ve İnşaat A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Çan-2 Termik Santralinin kurlara bağımlı çeyrek bazda değişen fiyat mekanizmasında, takip eden çeyrek dönemlerde satış fiyatının yükseleceği öngörüsüyle Mart 2021’de programa dahil edilen 20 günlük planlı duruş fiyat avantajı sebebiyle Eylül 2020’ye alındığı duyurulmuştur.
Petkim (PETKM, Nötr): Net Dağıtılabilir Dönem Karından Şirketin mevcut çıkarılmış sermayesinin %20 oranına tekabül eden 422,4mn TL brüt temettünün bedelsiz pay olarak pay sahiplerine dağıtılması konusunun Genel Kurul’un onayına sunulmasına karar verilmiştir.
Şekerbank (SKBNK, Sınırlı Negatif): Banka, 1.158mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle 702mn TL (%60,62) oranında artırılarak 1.860mn TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 7 yıl geri ödemesiz toplam 23 yıl vadeli 250 milyon ABD Doları tutarındaki Türkiye Acil Durum Şirket Desteği Projesi’nin Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylandığı duyurulmuştu. Söz konusu projenin kredi anlaşması Dünya Bankası ile VakıfBank arasında 09.09.2020 tarihinde imzalanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Günlük elektrik üretiminde 1 milyar 7 milyon kilovatsaat ile 3 Eylül’de tüm zamanların en yüksek değeri kaydedildi. Aynı gün saatlik tüketimde de 49 milyon 556 bin kilovatsaat ile rekora ulaşıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Orge Enerji (ORGE): Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Bodrum Yalıkavak / Epique Island Projesi’nde, işveren Aksoy Bodrum Taşınmaz Yatırımları A.Ş.’den talep ettiği 788bin TL + KDV tutarında Genel Gider Kar farkının işverence kabul edildiği bildirilmiştir. Böylece Epique Island Projesi’nde toplam sözleşme büyüklüğü 23mn TL+KDV ve 986,9bin USD+KDV tutarına ulaşmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,15 seviyesinden %10,16 seviyesine sınırlı yükseldi. Çarşamba günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,15’ten fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 324,4 milyar TL ile 200 milyar TL’si (20 milyar 3 aylık,%6,75 + 180 milyar TL 1 aylık,%10,82) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 95 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 15,9 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 13,5 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,68 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,66-%0,71 bandında hareketin ardından, %0,70 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, verim eğrisi genelinde zayıf hacim devam ederken faizlerde yataya yakın hareketler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi