Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (10.06.2019)

SABAH STRATEJİSİ

ABD ile Meksika arasında varılan anlaşma sonrasında haftanın ilk gününde risk iştahı pozitif. Asya piyasaları alıcılı seyrederken, ABD vadeliler de artıda. Geçen hafta Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimine açık kapı bırakan açıklamaları ardından, Cuma günü ABD’de zayıf gelen istihdam verileri sonrası artan faiz indirimi beklentileri ile birlikte, yurtiçinde büyük bir kısmı kapalı olan haftayı küresel piyasalar yüksek artışlarla kapadı. Sabah saatlerinde ABD on yıllık tahvil faizi %2,12 seviyelerinde hareket ederken, petrol fiyatları hafif yukarı yönlü. Diğer taraftan ABD-Çin arasındaki ticaret savaşında ay sonuna doğru yapılacak olan G-20 toplantısı beklenirken, Çin’den gelen parasal gevşemeye yönelik açıklamalar da piyasaları destekliyor. Küresel piyasalardaki olumlu seyre paralel, yurtiçinde haftanın son günü BIST100 %3,83 oranında yükseldi. Haftayı 5,83 seviyesinden kapatan Dolar / TL de şu dakikalarda 5,84-5,85 civarında hareket etmekte. Hafta içi 15 baz puanlık düşüşle 473 puana gerileyen CDS ise 472 seviyelerinde. Risk iştahının pozitif olduğu günde BIST100 haftaya alıcılı bir görüntü ile başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Trump, ABD ve Meksika’nın anlaşmaya vardığını ve Meksika’dan ithal edilecek ürünlere ek vergilerin uygulanmayacağını belirtti. İngiltere’de liderlik yarışı devam ediyor, adayların başvuruları bugün son bulacak. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançların da beklentilerin altında gelmesi ardından Fed’den bu sene özelinde faiz indirme beklentileri artmaya devam ediyor. Piyasa katılımcıları Fed’in bu sene 25 baz puanlık iki faiz indirimi gerçekleştirebileceğini olası buluyor. Bu faiz indirimleri yıl sonunda ve temmuz ayında ağırlık kazanıyor. Fed’in en yakın vadeli toplantısı ise 18-19 Haziran’da bulunuyor. ABD ve Çin liderinin haziran ayı sonunda buluşacağı G-20 toplantısı beklenirken, Çin’de ithalatın beklentilerden zayıf gerçekleşmesiyle haftaya başlıyoruz.

Yurtiçinde TCMB faiz kararı ve cari işlemler dengesinin takip edileceği haftada yurtdışında Çin, ABD ve Almanya enflasyon; Çin sanayi üretimi ve perakende satışlar ve ABD sanayi üretimi izlenecek. Ayrıca bu hafta ajanda da Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) toplantıları bulunuyor. Fitch, 11 Haziran’da Türkiye ve bankacılık sektörü konusunda bir seminer düzenleyecek.

  • PPK toplantısında Merkez Bankası’nın politika faizini %24 seviyesinde sabit tutması ağırlık kazanıyor. Mayıs enflasyonun beklentilerden iyi gelmesine karşın, Merkez Bankası’nın bu toplantıda faiz indirimine başvurmayacağı öngörülüyor. Özellikle PPK karar metninde para politikası duruşuna yönelik ifadeler piyasa katılımcılarının merceğinde olabilir.
  • Haziran ayıyla birlikte enflasyonda baz etkisinin belirginleşmesiyle enflasyondaki düşüş trendi daha belirgin bir hale bürünecek. Bu da Merkez Bankası’na önümüzdeki PPK toplantılarında (temmuz ve sonrası), faiz indirimine alan tanıyabilecek bir unsur. Fed’in bu sene özelinde faiz indirim fiyatlamasının arttığı bir küresel ortam da, biz dahil olmak üzere gelişmekte olan ülke Merkez Bankalarına para politikalarında destek verebilecek bir unsur.

Bugün TSİ 14.30’da mayıs ayına ait reel efektif döviz kuru endeksi açıklanacak. Nisanda reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında bir önceki aya kıyasla 2,36 puan azalarak 72,74 seviyesinde gerçekleşmişti. Endekste tarihi düşük seviyeyi eylül ayında görmüştük. Reel efektif döviz kuru endeksleri, ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranıyla hesaplanmakta olup, yükselmesi ulusal paramızın değer kazandığını, gerilemesi ise görece değer kaybettiğini göstermektedir.

Bugün yurtdışında veri takvimi görece sakin. Çin’de mayıs ayında ihracatın yıllık bazda %3,8 daralma beklentisine karşılık %1,1 artmasıyla haftaya başlıyoruz. İthalat ise mayıs ayında yıllık %3,8 daralma beklentisine karşılık %8,5 daralmış durumda. Bu durum Çin’de iç talebin öngörülenden daha kötü performans sergilediğine işaret ediyor.

Veri takviminde yurtdışı tarafta bu hafta,

  • Pazartesi günü, İtalya ve İngiltere sanayi üretimi, ABD Jolts Açılan İş Sayısı,
  • Salı günü, Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni ve ABD’de ÜFE verileri,
  • Çarşamba günü, Çin TÜFE ve ÜFE, ABD’de TÜFE,
  • Perşembe günü, Almanya TÜFE, Euro Bölgesi sanayi üretimi ve Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) Toplantıları, ABD’de ithalat ve ihracat fiyat endeksleri verileri,
  • Cuma günü, Çin sanayi üretimi, perakende satışlar, Japonya sanayi üretimi, ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, Rusya Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise, cuma günü Muhafazakar Parti’nin liderliğinden resmi olarak istifa etti. İktidardaki Muhafazakar Partide liderlik yarışında şimdiye kadar adaylıklarını kamuoyu önünde açıklayan isimlerin sayısı 11 oldu. Partinin liderlik seçimi kurallarına göre adaylıkları resmileşen isimler öncelikle partinin parlamento grubunda yapılacak oylamalarla iki kişiye indirgenecek. Bu durumda, yeni parti liderinin ve yeni başbakanın 23 Temmuz’da ilan edilmesi bekleniyor. Partide yeni lider seçimi devam ederken, May liderlik görevine vekalet edecek ve başbakanlığı sürdürecek.

Dünya Bankası, yayınladığı son raporda ise, bu yıl için küresel ekonomik büyüme beklentilerini düşürdü. Dünya Bankası raporuna göre, gelişmiş ülkeler arasında en büyük yavaşlama Avrupa ülkelerinde görüldü. Buna göre, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nda, Avrupa’nın azalan yatırım ve ihracatı nedeniyle 2020 ile 2021 yıllarında en büyük yavaşlamayı yaşayacağı bu yıllarda Avrupa ülkelerindeki ortalama büyüme hızının %1,4 oranında olacağı kaydedildi. Raporda, Türkiye’nin GSYH’ı ile ilgili tahminlerde bulunuldu. Buna göre, Türkiye’de GSYH’in 2019 yılında -%1 oranında azalacağı, ancak 2020 yılında %3, 2021 yılında %4 oranında artacağı öngörüldü.

ŞİRKET HABERLERİ

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Dünyanın 124 ülkesindeki 306 noktaya uçan THY şimdi de rotasını Afrika- Angola’ya çevirdi. Uçuşların sonbaharda başlayacağı haberini veren Türkiye’nin Luanda Büyükelçisi Alp Ay, bununla birlikte iki ülke arasındaki 300mn dolarlık ticaret hacminin katlanacağını söyledi. (Kaynak: Yeni Şafak)

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamaya göre 8 Haziran 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere benzinde 17, motorinde 21 KRŞ/LT pompa fiyatlarında indirim gerçekleşti. Kaynak: Matriks

Mobilya: Mobilya sektörünün hedef pazar olarak belirlediği ABD’ye ocak-nisanda gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre %44 artarak 52 milyon 905 bin dolara çıktı. Kaynak: AA

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı 86 milyar TL ile tamamı haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma gününe %2,13 seviyesinden işlem görmeye başlarken, gün içerisinde %2,05-%2,13 bandında hareket etti. Özellikle söz konusu tahvil faizlerinin, ABD ekonomisinden gelen zayıf verilerle Fed’in faiz indirimine yönelik piyasalarda artan beklentilerin etkisiyle %2,05 seviyelerine kadar gerilediği gözlendi. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bu haftaya ise ABD’nin Meksika’ya ek gümrük vergisi uygulamayacağının gözlenmesiyle artan risk iştahı sonucu %2,11 seviyelerine çıkarak başlamış durumda. Almanya’da hazine tahvillerinin faizi de düşüşünü sürdürdü, Almanya’da gösterge tahvilin faizi negatif alanda kaydedilen en düşük seviyeleri yeniledi. Almanya 10 yıllıklarının faizi şu sıralarda ise -%0,25 seviyelerinde.

Yurtiçi tahvil piyasasında, GOÜ para birimlerine yönelik artan ilgi ve değerlenen TL ile haftalık bazda verim eğrisinin kısa vadeli tarafında belirgin düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi cuma günkü kapanışa göre haftalık bazda 155 baz puanlık düşüşle %23,42 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi cuma günü değişmeyerek haftalık bazda %21,47 seviyesinde yatay seyretti. Geçen hafta pazartesi günü %18,94 faiz seviyesinden kapanan 10 yıllık gösterge kağıtta ise cuma günü işlem geçmedi.