SABAH STRATEJİSİ
Bugün açıklanacak ABD enflasyonu öncesinde dün ABD piyasaları satıcılıydı. Dow Jones ve S&P 500 %0,2 ve %0,5 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi %0,6 aşağıda kapattı. Avrupa’da da piyasalar çoğunlukla negatif taraftaydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,6 geriledi. ABD tahvillerinde yükseliş dün de devam etti. 2 yıllıklarda %4,07, 10 yıllıklarda %3,53 seviyeleri test edildi. Dolar endeksi (DXY) 101,8’e kadar yükseldi. Yurtiçi tarafta ise BİST-100’de öğle saatlerinde %1,3’ün üzerinde primle işlem görürken gün sonuna doğru bu ivmesini koruyamadı. Endekste kapanış 4.536’dan gerçekleşirken, günlük %0,6’lık düşüş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de yaklaşık son 3,5 haftanın en yüksek seviyesi olan 58,4 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 68 hissenin ekside kapattığı endekste, THYAO, TUPRS ve SISE’deki düşüşler etkili oldu. Bankacılık hisselerine ek olarak, KCHOL, BIMAS ve AEFES endeksten pozitif ayrıştı. Bugüne bakıldığında hem ABD hem de Avrupa vadelileri artıda. Japonya hariç MSCI endeksi de %0,4 eskide. Bu sabah BİST-100’ün güne hafif alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri izlenecek. Yurtdışında ise haftanın kritik verisi olan ABD Nisan ayı TÜFE’si TSİ 15:30’da açıklanıyor olacak. Beklenti TÜFE’nin aylık %0,4, yıllık %5,0 artması yönünde. Almanya’da da TÜFE sabah saatlerinde açıklanacak. Bugün ayrıca, Borsa İstanbul’da İlk çeyrek konsolide finansal sonuçlarının son gönderim günü.
MAKROEKONOMİ
New York Fed Başkanı Williams, Fed’in attığı adımların ekonomide etkisini göstermesinin ve enflasyonun hedefe gerilemesinin zaman alacağını belirterek gelecek iki yılda enflasyonun %2’lik hedefe dönmeyeceğini söyledi. Ayrıca Williams, mevcut durumda %3,4 ile son 54 yılın en düşük seviyesinde bulunan işsizlik oranının %4-4,5 bandına yükseleceğini öngördüğünü belirtti. Bunun yanında Williams, faiz artışlarının verilere bağlı olacağını belirterek, faiz artışını bitirdiklerini söylemediklerini, ekonomide neler olup bittiğini değerlendireceklerini ve veri odaklı karar vereceklerini söyledi. Öte yandan Williams, bankacılık sektöründeki sıkıntıları ve etkilerini de karar alırken göz önünde bulunduracaklarını belirterek, kredi koşullarının nasıl evrildiğine, büyüme, istihdam ve enflasyona etkilerine odaklanacaklarını belirtti.
ECB’nin şahin üyelerinden Kazaks, enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla faiz artışı gerekebileceğini ve yatırımcıların faiz artışlarının temmuz ayında biteceğini varsaymaması gerektiğini belirtti. Ayrıca Kazaks, piyasalarda gelecek yıl bahar aylarında faiz indirimi fiyatlamasının ise ciddi derecede erken olduğunu söyledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden nisan ayı TÜFE verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. Mart ayında manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızı %0,4’ten %0,1’e beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda da %6’dan %5 seviyesine beklentilerin (%5,1) üzerinde gerilemişti ve böylece Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Detaylara bakıldığında, aylık bazda manşet TÜFE’de beklentilerin üzerindeki yavaşlamada, enerji ürünleri fiyatlarının martta düşüş hızının artması (%0,6 düşüşten %3,5 düşüşe) ve gıda fiyatlarının yatay seyretmesi (%0,4 artıştan %0 artışa) belirleyici olmuştu. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE’nin ise, martta aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,5’ten %0,4 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak Aralık 2021’den bu yana en düşük seviye olan %5,5’ten %5,6 seviyesine hafif yükselmişti. Nisanda ise manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızının, OPEC+ Grubu’nun nisan ayında açıkladığı üretim kesintisine gitme kararının ardından petrol fiyatlarındaki yükselişle ülkede benzin fiyatlarındaki artışın etkisiyle %0,1’den %0,4’e hızlanması ve yıllık bazda bir önceki aya benzer şekilde %5 seviyesinde seyretmesi ve çekirdek TÜFE’nin ise aylık artış hızının bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise %5,6’dan %5,5 seviyesine hafif yavaşlaması bekleniyor.
Ayrıca ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da nisan ayı TÜFE nihai verisi TSİ 09’da takip edilecek. Öncü verilere göre, Almanya’da nisan ayında manşet TÜFE’nin aylık artış hızı, ülkede enerji fiyatlarındaki gevşemenin etkisiyle %0,8’den %0,4 seviyesine beklentilerin (%0,6) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda %7,4’ten %7,2 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%7,3) hafif altında gerçekleşmişti ve böylece Ağustos 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Nisanda AB uyumlu TÜFE’nin aylık artış hızı ise %1,1’den %0,6’ya gerileyerek beklentilerin (%0,8) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda ise %7,8’den %7,6 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%7,8) altında gerçekleşmişti.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı sanayi üretimi verisi yayınlanacak. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda ocak ayındaki aylık %2 artışın ardından şubatta 11 ilimizi etkileyen depremlerin olumsuz etkisiyle aylık %6 oranında düşüş kaydetmişti. Şubattaki söz konusu aylık düşüş, temmuzdan bu yana görülen en sert düşüş olmuştu. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak ocakta %4,6 oranında güçlü artışın ardından şubatta %8,2 oranında belirgin düşüş sergilemişti. Şubatta yıllık bazda gözlenen düşüş ise, salgının etkili olduğu dönem olan Mayıs 2020’den bu yana gözlenen en sert düşüş olarak kaydedilmişti. Bloomberg beklentisi şubatta yıllık %1,5 artış ve aylık %2 artış idi. Mart ayına ilişkin öncü göstergeler depremlerin olumsuz etkilerine karşın genel olarak sanayi üretiminde toparlanmaya işaret etmekte. Şubatta depremlerin gözlenen belirgin etkilerinin ardından mart ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 50,1’den 50,9 seviyesine yükselerek imalat sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etmişti ve böylece büyüme bölgesindeki seyrini üçüncü aya taşımıştı. Martta faaliyet koşullarındaki güçlenme, Aralık 2021’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşmişti. Martta hizmet sektörü ve reel kesim güven endeksleri artış sergilerken, perakende ticaret, inşaat sektörü ve tüketici güven endeksi ise düşüş kaydetmişti. Arındırılmış reel kesim güven endeksi aylık bazda şubatta %1 düşüşün ardından martta depremlerin sanayi üzerinde devam eden olumsuz etkilerine karşın %1,7 artışla toparlanma kaydetmişti. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri şubatta %8,7’lik gerilemeyle Nisan 2021’den bu yana en sert düşüşün ardından martta aylık %4,7 artışla kısmi toparlanmıştı. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları martta aylık %1,1 artışla yükselişini hızlandırarak son üç aydır toparlanmaktaydı ve tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekteydi. Bununla birlikte arındırılmış kapasite kullanım oranı martta 1,5 puanlık azalışla %74,2 seviyesine gerilemişti ve son 10 yılın ortalamasının (%76,3) altındaki seyrini sürdürmüştü, ihracat martta aylık %3,8 oranında kısmi düşüşle 18,6 milyar USD seviyesinde gerçekleşmiş ve 2022 yılı ortalaması olan 21,2 milyar USD’nin altında kaydedilmişti. Kredi kartı harcamaları mart ayında ise şubat ayına göre artarak özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etmişti, özellikle kredi kartı harcamaları 31 Mart haftasında o döneme kadarki rekor seviye olan 125,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg Anketi’ne göre martta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık bazda sanayi üretiminin %2,7 artış sergilemesi ve takvim etkisinden arındırılmış bazda yıllık olarak şubatta %8,2 oranında daralmanın ardından martta %0,5 oranında artışa geçmesi bekleniyor.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı iş gücü istatistikleri yayınlanacak. Arındırılmış işsizlik oranı depremlerin olumsuz etkilerinin gözlendiği şubat ayında istihdam edilenlerin sayısındaki azalışın ve işsizlerin sayısındaki artışın etkisiyle 0,2 puanlık kısmi yükselişle %10 seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece yeniden çift haneli seviyelere gelmişti, ayrıca bir önceki ayın verisi de %9,7’den %9,8 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilmişti. Arındırılmamış işsizlik oranı da 0,4 puanlık kısmi yükselişle %10,7 seviyesine yükselmişti. Arındırılmış verilere göre şubatta istihdamda 361 bin kişilik azalış görülürken, işsiz sayısı ise 65 bin kişilik artış kaydetmişti. İş gücüne katılım oranı ise 0,5 puanlık azalışla %53,6 seviyesinde kaydedilirken, istihdam oranı da 0,6 puanlık azalışla %48,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Öncü göstergeler kapsamında mart ayına ilişkin anket göstergeleri ise istihdamda karışık bir görünüme işaret etmekteydi. S&P Global/İSO imalat sanayi raporunda, martta üretim gereksinimlerindeki artışa karşın, depremlerin ve yeni devreye giren erken emeklilik yasasının etkisiyle istihdamın son beş ayda ilk kez düşüş sergilediği belirtilmekteydi. Bunun yanında, sektörel güven endekslerinde mart ayında gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri, reel kesim ve inşaat sektörlerinde düşüş sergilerken, perakende ticaret ve hizmet sektöründe artış kaydetmişti.
Bunun yanında, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 1.835mn TL ile ortalama piyasa beklentisinin üzerinde açıklanmıştır. Ortalama piyasa beklentisi Holding’in 1.720mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedeceği yönündeydi. Geçen yılın aynı döneminde ise Holding, 1.031mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2022’ye göre %41,9 oranında artarak bu çeyrekte 1.391mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satışların maliyeti ise yıllık %55,2 oranında artarak 1.144mn TL olmuştur. Buna bağlı olarak 246,9mn TL brüt kar kaydedilmiştir. Faaliyet giderleri bu çeyrekte 167mn TL olarak gerçekleşirken, diğer faaliyetlerden 128,3mn TL gelir kaydetmiştir. Şirket bu dönemde öz kaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından 1.636mn TL kar rakamı kaydederken, buna ilaveten yatırım faaliyetlerinden 122mn TL gelir elde edilmiştir. Finansman giderleri 13,4mn TL olan Şirket, son olarak 94,8mn TL’lik vergi gideri sonrası 1.835mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Pozitif): Doğuş Otomotiv 1Ç2023’de 3.900mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 1. çeyrekte 2.629mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 997mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’de 1Ç2022’ye göre %168,6 oranında artarak 19.450mn TL’ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 17.809mn TL), brüt kar %213,4 oranında artarak 4.544mn TL olmuştur. Şirketin brüt kar marjı ise 1Ç2022’ye göre 3,3 puan artışla %23,4 olarak gerçekleşmiştir. Doğuş Otomotiv’in operasyonel giderleri aynı dönemde %95,5 oranında artmış ve 607mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 64mn TL net gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 3.873mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2022’deki faaliyet karı 1.313mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 1,8 puan azalışla %19,9’u göstermiştir. 1Ç2023 FAVÖK’ü %238,2 artışla 4.061mn TL (Piyasa beklentisi: 3.102mn TL) seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı yıllık 4,3 puan artmış ve %20,9 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 168mn TL net gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 774mn TL’lik net gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 4.814mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri yıllık 46mn TL artarak 250mn TL’ye gerilemiştir. 654mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 3.900mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 6,3 puan artışla %20,1’e yükselmiştir.
Sonuçların ardından Şirket 2023 beklentilerini, yatırım harcamaları hariç, değiştirmemiştir. Buna göre, 2023 yılında toplam otomotiv pazarının (ağır ticari araç dahil) 775bin adet seviyesinde beklemektedir (2022: 784bin adet). Doğuş Otomotiv’in satış adetinin ise Skoda hariç 96bin adet (2022: 86bin) civarında olabileceğini tahmin edilmektedir. Şirketin yıllık yatırım harcamaları beklentisi ise 1.450MN TL’den 1.560mn TL’ye yükseltilmiştir. (2022: 1.219mn TL).
Doğan Şirketler Grubu (DOHOL, Nötr): Holding’in 2023 yılının ilk çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 632,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Holding bir önceki yılın aynı döneminde 983,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Grubun toplam hasılatı 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı döneminde göre %185 oranında artarak 6.551mn TL olmuştur. Toplam brüt kar %95,8 oranında artarak 1.506,4mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %137,9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden net gelirler 1Ç2022’deki 539,3mn TL’den 1Ç2023’de 103,7mn TL’ye gerilemiştir. İştiraklerden de bu çeyrekte 7,4mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %8,4 oranında azalarak 933,9mn TL’ye gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden bu çeyrekte 393,4mn TL gelir (1Ç2022’de 340mn TL) kaydedilirken, finansman giderleri ise 311,3mn TL’den 459,1mn TL’ye yükselmiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 1Ç2023’de 868,3mn TL olurken, 172,9mn TL’lik vergi gideri sonrası ve 96,2mn TL’lik azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 632,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Emlak Konut GYO’nun 1Ç2023’deki (konsolide) ana ortaklık net dönem karı yıllık %19,4 oranında artarak 881,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz Şirket’in bu çeyrekte 746mn TL kar etmesi yönündeyken, piyasanın ortalama kar beklentisi 850mn TL idi. Satışlar beklentimizin üzerinde gelirken, net finansman gideri tahminimize karşın az da olsa net finansman geliri yazılmıştır. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2032’te 4.037mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 2.258mn TL) yıllık %81 oranında büyüme kaydederken, brüt kar %104 oranında artmış ve 2.070mn TL’ye çıkmıştır. Faaliyet giderleri, 700mn TL’lik deprem bağışı ile birlikte 1.098mn TL (1Ç2022’de 156,3mn TL) gerçekleşen Şirket’in FAVÖK ise yılın ilk çeyreğinde 971,9mn TL ile (Beklenti: 872mn TL) yıllık %12,3 oranında yükselmiştir. FAVÖK marjı da %24,1 olarak (1Ç2022: %38,8) gerçekleşmiştir. Öte yandan, önceki çeyreklerde net finansman gideri yazan Şirket bu çeyrekte az da (0,7mn TL) olsa net finansman geliri kaydetmiştir.
Enka İnşaat (ENKAI, Nötr): Enka İnşaat 2023 yılının ilk çeyreğinde 3.814mn TL ana ortaklık karı açıklamıştır. Ortalama piyasa beklentisi ise 4.330mn TL ana ortaklık net dönem karı yönündeydi. Finansal yatırımlar değer artışları kaynaklı olarak yatırım faaliyetlerinden 1Ç2022’de 2,45 milyar TL net gelir kaydedilmesi bu çeyrekte yüksek ana ortaklık karı kaydedilmesinde önemli etken olmuştur. Holding bir önceki yılın aynı döneminde yatırım faaliyetlerinden net 2,72 milyar TL gider ile 491,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı.
Holding’in konsolide satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek elektrik fiyatları ve kurlardaki artışların olumlu katkısıyla %52,5 oranında artarak 17,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan brüt kar ise aynı dönemde %26,1 oranında artarak 3,4 milyar TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %251,4 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 238,3mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %0,6’lık hafif gerilemeyle 2,24 milyar TL’ye inmiştir. Grubun FAVÖK’ü de aynı dönemde %10,6 oranında azalarak 2,4 milyar TL’ye gerilemiştir. Grup yatırım faaliyetlerinden finansal yatırımlar gelirler kaynaklı ilk çeyrekte 2,45 milyar TL net gelir kaydetmiş ve bu da yüksek net dönem karı kaydedilmesinde ana etken olmuştur. Finansman tarafında ise 274,1mn TL net gider kaydetmiştir. Böylece vergi öncesi net dönem karı 4,4 milyar TL olurken, 428,1mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 3.814mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası’nın 2023 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda %45,2 oranında azalarak 12.903mn TL’ye gerilemiş, ancak hem bizim beklentimiz olan 11.724mn TL ve piyasa beklentisi olan 11.825mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur. Banka’nın yıllık olarak karı ise %53 oranında artış göstermiştir.
Logo Yazılım (LOGO, Nötr): Şirket’in 1Ç2023’teki ana ortaklık net dönem karı 62mn TL gerçekleşerek yıllık %33,1 oranında düşüş kaydetmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 112mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’te 452,1mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 455mn TL) yıllık %68 oranında büyüme kaydederken, brüt kar %69,8 oranında artarak 354,1mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, faaliyet giderleri 2023 yılının ilk çeyreğinde 251,9mn TL gerçekleşerek yıllık %108 oranında artış kaydederken, FAVÖK %24,8 oranında artışla 141,8mn TL’ye (Beklenti: 141mn TL) çıkmıştır. FAVÖK marjı ise %31,4 olarak (1Ç2022: %42,2) gerçekleşmiştir. Öte yandan Şirket, bu çeyrekte 7mn TL net finansman geliri yazarken, yatırım faaliyetlerinden 21,3mn TL gelir kaydetmiştir.
Smart Güneş Teknolojileri (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirket, 2023 yılının birinci çeyreğinde 59,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklayarak, karını geçen yılın aynı dönemine göre %88,1 oranında arttırmıştır. Satış gelirleri 1Ç2023’de %287,6 oranında artarak 794,3mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise aynı dönemde 644,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bunlara bağlı olarak brüt kar geçen yılın aynı dönemine göre %226,9 oranında artarak 149,5mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 3,5 puan azalarak %18,8’e gerilemiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde 69,1mn TL olurken (1Ç2022: 12mn TL), diğer faaliyetlerinden 4,6mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 85mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü aynı dönemde %142,1 oranında artarak 95,8mn TL olurken, FAVÖK marjı 7,3 puan düşmüş ve %12,1 olarak gerçekleşmiştir. Şirket, bu çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 2,8mn TL gelir kaydetmiş ve 33,2mn TL net finansman gideri yazmıştır. Son olarak Şirket, 2,1mn TL’lik vergi geliri ve 3,5mn TL’lik azınlık payı dahil edildikten sonra 1Ç2023’de 59,1mn TL net dönem karı kaydetmiştir.
Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Pozitif): Şirket 1Ç2023’de 399mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasanın kar beklentisi 374mn TL idi. Bir önceki yılın aynı döneminde 258mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri yıllık %103,6 oranında artarak 20.764mn TL’ye çıkarken (Piyasa Beklentisi: 20.310mn TL), brüt kar %91,8 oranında yükseliş kaydetmiş ve 4.808mn TL’yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise %112,2 oranında artarak 3.935mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 133mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet karı 740mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2022’de faaliyet karı 525mn TL idi. Şirket’in 1Ç2023 FAVÖK’ü ise %38,7 artışla 1.239mn TL olurken (Piyasa Beklentisi: 1.308mn TL), FAVÖK marjı 2,8 puan azalışla %6,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. 28mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydedilirken, şirketin 1Ç2023’deki net finansman gideri 396mn TL olmuştur. 28mn TL’lik net vergi gelirinin ardından şirketin ana ortaklık payına düşen net dönem karı 399mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2023 yılına ilişkin beklentilerini de aynen korumuştur. Buna göre satış gelirlerinin %80(±5) artması beklenmektedir. FAVÖK marjı beklentisi %7,5-8,0 aralığındadır. Yatırım harcaması beklentisi ise 2,5 milyar TL (+/- 100mn TL)seviyesindedir. Mağaza açılışları hedefi ise 750 adettir (+/- 50 adet).
Torunlar GYO (TRGYO, Nötr): Torunlar GYO’nun 1Ç2023’teki (konsolide) net dönem karı 566,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim net kar beklentimiz 626mn TL iken, ortalama piyasa net kar beklentisi 625mn TL idi. Satışların beklentimizin altında gelmesi, tahminimizdeki sapmada ana etkendir. Şirket, 1Ç2022’de 169,5mn TL net kar yazmıştı. Torunlar GYO’nun bu yılın ilk çeyreğindeki satış gelirleri 840mn TL olarak gerçekleşmiş (Beklenti: 977mn TL) ve yıllık %41,5 oranında büyüme kaydetmiştir. Şirket’in kira gelirleri yıllık %90,2 oranında artarak 1Ç2023’te 500,5mn TL’ye yükselirken, konut ve ofis satış gelirleri 163,5mn TL ile geçen yılın ilk çeyreğine göre %30,8 oranında düşüş göstermiştir. Şirket’in brüt karı ise 644,2mn TL ile yıllık %32,9 oranında yükselirken, FAVÖK 587,7mn TL (Beklenti: 684mn TL) gerçekleşmiş ve aynı dönemde %32,1 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise %70 (1Ç2022: %75) olmuştur. Diğer yandan, bu çeyrekte 85,1mn TL net finansman gideri (1Ç2022: 296mn TL net finansman gideri) yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 43,7mn TL gelir kaydedilmiştir.
Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif): Turkcell’in 2023 ilk çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 2.817mn TL ile hem 2.048mn TL’lik beklentimizin hem de 1.955mn TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada finansman giderinin beklentimizin altında kaydedilmesi etkili olmuştur. 1Ç2022’de şirketin ana ortaklık net dönem karı 803mn TL idi. Şirketin 2023 1. çeyrek toplam hasılatı 2022 1. çeyreğe göre %61,5 artışla 17.276mn TL olmuştur. Bu artış temel olarak, artan ARPU büyümesi, genişleyen faturalı abone bazı, uluslararası operasyonların, techfin işinin ve dijital iş servislerinin katkısıyla katkısıyla sağlanmıştır. Deprem etkisi hariç tutulduğunda, gelir büyümesi yıllık bazda yaklaşık %65 olarak gerçekleşecekti (Aktivasyon, iptal ve geç ödeme ücretleri gibi belirli ücretlerin iptalinin etkisi hariç). Toplam maliyetler %52,1 artarken, brüt kar %84,5 artışla 5.749mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 4,1 puan artarak %33,3 olmuştur. 1Ç2023 operasyonel giderleri 2022’nin aynı dönemine göre %74,7 artmıştır. 1Ç2023’de diğer faaliyetlerden 1.071mn TL net gelir kaydedilmiştir. (1Ç2022’deki diğer faaliyet gelirleri net 1.494mn TL idi.) Böylece, faaliyet karı 1Ç2022’deki 3.767mn TL’den 1Ç2023’de 5.348mn TL’ye yülselmiştir. Diğer taraftan Şirket’in 2023 yılı 1. çeyrek FAVÖK’ü 2022’nin aynı dönemine göre %57,1 artışla 6.759mn TL’ye ulaşmıştır. FAVÖK marjı ise 1,1 puanlık azalışla %39,1 olarak gerçekleşmiştir. 510mn TL’lik yatırım faaliyetlerinden net gelir, 204mn TL’lik TFRS 9’a ilişkin gider ile 6mn TL’lik iştiraklerden karlar sonrasında finansman öncesi faaliyet karı 5.660mn TL’yi göstermiştir. Şirketin 1Ç2023 net finansman giderleri 2.104mn TL olmuştur. 1Ç2022’deki net finansman gideri 3.038mn TL idi. 740mn TL’lik vergi gideri sonrası, ana ortaklık net dönem karı 1Ç2022’ye göre %250,8 artarak 2.817mn TL olmuştur.
Şirket 2023 beklentilerini korumuştur. Buna göre, gelir büyümesi hedefi %55-57 seviyesinde, FAVÖK hedefi yaklaşık 34 milyar TL ve operasyonel yatırım harcamalarının (lisans ödemeleri hariç) gelire oranı hedefi ise yaklaşık %22 şeklindedir.
Ülker Bisküvi (ULKER, Pozitif): Ülker, 2023 yılının birinci çeyreğinde 895,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydederek, ortalama piyasa beklentisinin ve bizim beklentimizin oldukça üzerinde bir kar rakamı açıklamıştır. Piyasanın ortalama ana ortaklık net dönem karı beklentisi 335mn TL iken, bizim beklentimiz 395mn TL idi. Şirket’in FAVÖK’ü de 2.343mn TL ile 1.752mn TL’lik piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 470,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.
Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, %71,8 oranında artarak 10.112mn TL’ye ulaşırken, şirketin brüt karı da %87,7 oranında artmış ve 3.471mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde şirketin operasyonel giderleri %82,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 20,6mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece şirketin faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %68,5 oranında artarak 2.249mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in FAVÖK’ü ise 1Ç2022’ye göre %88,3 oranında artışla 2.343mn TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı da 2 puan artışla %23,2 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden geçen yılın aynı dönemine göre %42,3 oranında artışla 488,4mn TL net gelir elde edilirken, 1.336mn TL’lik de net finansman gideri (1Ç2022’de 1.997mn TL net finansman gideri) kaydedilmiştir. Son olarak 247,5mn TL’lik vergi gideri ve 257,8mn TL azınlık payı düşüldükten sonra 895,6mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.
Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Zorlu Enerji, 2023 yılının birinci çeyreğinde 1.578mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket sadece 86,4mn TL’lik kar rakamı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %54,5 oranında artarak 9.198mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %64 oranında artarak 8.230mn TL’ye ulaşmıştır. Buna bağlı olarak Şirket’in brüt karı da %3,7 oranında artarak 968mn TL olmuştur. Şirket’in operasyonel giderleri bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre %104 oranında artarak 291,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer faaliyet gelirlerinden ise 929,5mn TL net gelir kaydeden Şirket’in faaliyet karı %10,9’luk artışla 1.606mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de ilk çeyrekte 1.268mn TL ile geçen yılın aynı dönemine göre %14,8 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise 4,8 puan azalarak %13,8 olmuştur. Şirket bu çeyrekte öz kaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından 41,2mn TL kar ve yatırım faaliyetlerinden 1.677mn TL (Electrip Global BV kaynaklı bağlı ortaklık satış karı ve iştirakler gerçeğe uygun değer kazançları) gelir kaydetmiştir. Son olarak 1.513mn TL net finansman gideri ve 223mn TL’lik vergi gideri sonrasında Şirket’in net dönem karı 1.578mn TL olmuştur.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket Nisan dönemine ilişkin trafik sonuçlarını açıklamıştır. Buna göre, Nisan 2022 döneminde 5mn olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminde %31 artarak 6,5mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Nisan 2023 döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre 5,3 puan artarak %79,8 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Nisan 2022 döneminde 146,4bin ton iken, 2023 yılının aynı döneminde %17,3 azalarak 121bin ton olarak kaydedilmiştir. Ocak – Nisan 2022 döneminde ise, 17,7mn olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminde %33,6 artarak 23,6mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Ocak – Nisan 2023 döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre 9,4 puan artarak %80,8 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak – Nisan 2022 döneminde 528,7bin ton iken, 2023 yılının aynı döneminde %10,4’lük düşüşle 473,7bin ton olarak gerçekleşmiştir. 2023 Nisan ayı sonunda filodaki uçak sayısı 414 olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Konut: Pandemi ile başlayan yazlık ev talebi Kahramanmaraş depreminin ardından hızlanarak arttı. Taleple birlikte son bir yılda İstanbul’a yakın olan Çanakkale ve Silivri’deki kiralık yazlık ev sayısı hızla azaldı. Kaynak: ekonomim
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket’in 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı 30mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’de geçen yılın aynı dönemine göre %92,7 oranında artarak 1.116mn TL olurken, brüt kar da %104,8 oranında artarak 393mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 2,1 puan artarak %35,2 olmuştur. Şirketin operasyonel giderleri 317,7mn TL olurken, diğer faaliyetlerden elde edilen 14,4mn TL gelir ile faaliyet karı da aynı dönemler itibarıyla %75,6’lik yükselişle 89,7mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de %97,8 oranında artarak 122,6mn TL’ye ulaşmıştır. Bu çeyrekte 54,9mn TL de net finansman gideri kaydedilmiştir. 6,7mn TL’lik vergi gideri sonucunda 2023 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 30mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2022’de 4,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.
Gür – Sel Turizm (GRSEL): Şirket’in 1Ç2023’deki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı döneminde %185,7 artarak 77mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’de geçen yılın aynı dönemine göre %109,1 oranında artarak 658,5mn TL olurken, brüt kar da %123,4 oranında artarak 137,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 1,3 puan artarak %20,9 olmuştur. Şirketin operasyonel giderleri 25,8mn TL olurken, diğer faaliyetlerden elde edilen 3,4mn TL gelir ile faaliyet karı da aynı dönemler itibarıyla %143,7’lik yükselişle 115,3mn TL’ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 8,3mn TL, 8,4mn TL de net finansman gideri kaydedilmiştir. 14,1mn TL’lik vergi gideri sonucunda 2023 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 77mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirket’in ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı döneminde 10,3mn TL iken 1Ç2023’deki 36mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2023’de geçen yılın aynı dönemine göre %126,4 oranında artarak 119,6mn TL olurken, brüt kar da %94,3 oranında artarak 59,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise %49,5 olmuştur. Şirketin operasyonel giderleri geçen yılın aynı dönemine göre %114,9 artarak 29,2mn TL olurken, faaliyet karı da aynı dönemler itibarıyla %61,1’lik yükselişle 29,6mn TL’ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden ise 4,3mn TL gelir kaydedilmiştir. 2,1mn TL’lik vergi geliri sonucunda 2023 yılı 1. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 36mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Konya Kağıt (KONKA): Şirket’in, Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Ders Kitapları Müdürlüğü tarafından ihale edilen 129,9mn TL + KDV tutarındaki Bobin Kağıt ihalesini kazandığı, ihaleye ilişkin sözleşme sürecinin devam ettiği açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,66’dan %8,50 seviyesine geriledi. TCMB dün 68,1 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 321 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 120 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 320 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi