SABAH STRATEJİSİ
Jackson Hole toplantısı sonrası faiz artırım fiyatlamalarının yoğunlaştığı ortamda (Eylül’de Fed’in 75 baz puan faiz artırması ihtimali %70’e yükseldi), tahvillerde küresel çapta satış dalgası gözlendi. Dün Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %0,9 ve %0,8 düşüşle günü tamamlarken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi de %0,6 gerilemeyle günü kapattı. Avrupa endeksleri de genel olarak olumsuz bir görüntü sergiledi. Alman DAX endeksi ve İngiltere’de FTSE’de %1’er düşüş kaydettiler. Dolar endeksi (DXY) gün içinde 108,4’ün altını testi, kapanış ise 108,9’dan gerçekleşti. EURUSD gün içinde 1,0079 seviyesine kadar yükseliş kaydettikten sonra kapanış seviyesi 1,0055 oldu. Yurtiçi tarafta ise 3.199 seviyesine kadar yükseliş kaydeden BİST-100’de kapanış 3.171 seviyesinden gerçekleşti ve günlük %0,2 yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 73,1 milyar TL’yi gösterdi. THY, Petkim ve bankacılık hisseleri yükselişe öncülük etti. Bugüne bakıldığında, ABD vadelileri ekside seyrediyor. Asya’da Çin büyümesine dair risklere ek olarak, bölgedeki Kovid tedbirleri sebebiyle karantina kararları etkisini gösteriyor. Shanghai Composite yatay seyrederken Hang Seng ve Nikkei sırasıyla %1,4 ve %1,6 ekside. Yurtiçinde hem Avrupa hem de Amerika vadelilerindeki negatif görüntüye ek olarak CDS’teki hafif yükselişe de paralel satıcılı bir açılış bekliyoruz. Makro takvimde bugün PMI verileri takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TÜİK tarafından yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri yayınlandı. Ekonomi, 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,6 ile piyasa beklentilerine yakın bir büyüme kaydederken, ilk çeyrek büyümesi %7,3’ten %7,5’e revize edildi ve ilk yarıda da büyüme %7,5 gerçekleşti. 2020-2021 yılına ilişkin büyüme de sırasıyla %1,8’den %1,9’a ve %11’den %11,4’e revize edildi. 2. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, çeyreksel %2,1 artarak 2021 yılı 3. çeyreğinden bu yana en yüksek büyümeyi kaydetti, 2020 yılının 2. çeyreğinden bu yana ardı ardına çeyreksel büyüme gerçekleşmekte. Milli gelirimiz 2021 yılındaki 7,2 trilyon TL’den 10,2 trilyon TL’ye, dolar cinsinden 807 milyar USD’den 828 milyar USD’ye yükseldi.
- Büyüme ilk çeyreğe göre hızlanırken özel tüketim ağırlıklı büyüme kompozisyonu sürdü. 2. çeyrekte enflasyonist görünümün etkisiyle özel tüketimin büyümeye katkısı hızlanırken, artan enerji ithalatına karşın dış talebin gücünü korumasıyla net ihracatın büyümeye desteği sürdü. Makine yatırımlarının desteğiyle yatırımların büyümeye katkısı sürdü, istatistiki hatayı da içeren stok değişimi ise büyümeyi aşağı çekmeye devam etti ve ihracat ve özel tüketim talebinin stoklarla karşılanmaya devam edildiğini gösterdi. Üretim bazında baktığımızda inşaat ve tarım sektörü büyümeyi aşağı çeken sektörler oldu, başta hizmet sektörü olmak üzere sanayi ve finans sektörü büyümeye 2. çeyrekte önemli ölçüde katkı verdi. Finans sektörü salgın dönemi olan 2020 yılı 3. çeyreğinden bu yana en yüksek katkıyı verdi.
- Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler (imalat PMI, konut, beyaz eşya ve otomobil satışları…) ekonomik aktivitede yavaşlama olabileceğine dair sinyal verirken, turizm sektöründeki güçlü görünüm ise büyümeyi destekleyebilecek bir unsur olarak öne çıkmakta. Küresel merkez bankalarının sıkı para politikalarının ve Avrupa’nın enerji tedarikindeki sıkıntıların yansımalarını yılın geri kalanında dış talep üzerinde daha net hissedebileceğimiz değerlendirilmekte. Bununla birlikte ihracatçıların pazar çeşitlendirmedeki başarısı dış talep üzerindeki baskıları sınırlayabilecek bir unsur olabilecekken, 2021 yılı ve bu yılın ilk yarısında talebin, güçlü bir stok tüketimi ile karşılanması da 2022 yılının geri kalanında stok artışı ihtiyacını canlı tutarak büyümeyi kısmi destekleyici bir görünüm oluşturabilir. Ek olarak kamu harcamalarının olası desteğini ise büyümedeki yavaşlamayı sınırlandıracak unsurlardan biri olarak dikkate alabiliriz.
- 2. çeyrekte ve ilk yarıda tüketim, net ihracat ve yatırımların pozitif katkısına karşılık stok kalemi büyümeyi negatif etkiledi. 2. çeyrekte yıllık %7,6 büyümenin kaynaklarına baktığımızda tüketim +13,9 puan (özel tüketim 13,6 puan, kamu tüketimi 0,3 puan) katkı verdi. Net ihracatın katkısı, ithalattaki artış nedeniyle 1. çeyreğe göre azaldı ve +2,7 puan gerçekleşti. Bununla birlikte ihracatın büyümeye katkısı 3,9 puan ile önceki çeyreğe hızlandı. Yatırımlar, makine yatırımlarının 0,8 puanlık katkısıyla toplamda büyümeyi 1,2 puan yukarı çekti. Ardı ardına 4 çeyrektir inşaat yatırımları büyümeyi negatif, makine yatırımları 9 çeyrektir büyümeyi pozitif etkiledi. Son 7 çeyrektir stokların eritilmesi büyümeyi 2. çeyrekte de -10,3 puan ile rekor seviyede negatif etkiledi.
- 2. çeyrekte başta hizmet sektörü olmak üzere sanayi ve finans sektörü büyümeye belirgin katkı yaptı. İnşaat ve tarım sektörü ise büyümeyi olumsuz etkiledi. İnşaat sektörü ardı ardına 4 çeyrektir daralıyor. Geçen sene 2. çeyrekten bu yana hizmet sektörünün büyümeye katkısı diğer sektörlerden daha güçlü olmakta. İhracatın desteklediği sanayi sektörünün büyümeye katkısı da hız keserek sürdü.
ABD tarafında ağustos ayı ADP özel sektör istihdam artışı, hafif artış beklentilerine karşın 270 binden 132 bin kişi seviyesine geriledi ve söz konusu veri, daha ılımlı bir istihdam artış hızına doğru bir yönelim olduğuna işaret etti. Cuma günü açıklanacak olan ağustos ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışının da 528 bin kişi seviyesinden 300 bin kişi seviyesine gerilemesi beklenmekte. Nitekim geçen hafta Fed Başkanı Powell, Jackson Hole toplantılarındaki konuşmasında, Fed’in enflasyonu düşürme çabasının muhtemelen ekonomide sıkıntılara yol açacağını ve Fed’in adımları ile iş gücü piyasasında biraz yumuşama olmasının muhtemel olduğunu belirtmişti.
Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde ağustos ayı öncü TÜFE, aylık %0,1’den %0,5’e hızlanarak beklentileri aşarken, yıllık bazda da %8,9’dan %9,1 seviyesine yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Aylık bazda TÜFE’de görülen hızlanmada, özellikle gıda, alkollü içkiler ve tütün ürünleri ile enerji hariç endüstriyel ürünlerin fiyatlardaki belirgin artışlar belirleyici oldu. Ayrıca son günlerde Avrupa’ya yönelik Rusya kaynaklı doğal gaz tedarikine ilişkin artan endişelerle bölgede doğal gaz ve elektrik fiyatlarının yeni rekor seviyelere ulaştığı görülmekte, bu durum, enflasyonda bölgede enerji kaynaklı enflasyonist baskıların artması riskini canlı tutmakta. Bu kapsamda bölgede TÜFE’deki artışın sürmesi, gelecek hafta ECB’den, şahin duruş sergileme ve 75 baz puanlık faiz artışına yönelik beklentileri artırabilecektir.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.45’te ekonomik faaliyetlerin seyrine ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat PMI nihai verisi ve TSİ 17’de ISM imalat sanayi PMI endeksi verisi takip edilecek. ABD’de ağustos ayına ilişkin imalat öncü PMI, 52,2’den 51,3’e gerilemeyle Temmuz 2020’den bu yana en yavaş büyümeye işaret etmiş, bununla birlikte büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Benzer şekilde, temmuz ayına ilişkin ISM imalat PMI endeksi, 53’ten 52,8’e hafif gerilemişti.
Ayrıca ABD’de TSİ 17’de konut piyasası verilerinden, temmuz ayı inşaat harcamaları verileri takip edilecek. Öncesinde açıklanan temmuz ayı yeni, ikinci el ve bekleyen konut satışları ile konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri de konut piyasasındaki zayıflamayı teyit etmişti. Bu kapsamda, temmuzda inşaat harcamalarının aylık %0,3 gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de TSİ 15.30’a istihdam piyasası verilerinden, 27 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. ABD’de son açıklanan 20 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 242 bin kişi seviyesine hafif gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekteydi.
Diğer yandan, TSİ 22.30’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşması takip edilecek. Özellikle, Fed üyelerinin gerçekleştireceği konuşmalar ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin beklentiler ve Fed’in para politikasına ve faiz artış hızına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecektir.
Ayrıca Avrupa genelinde de yavaşlayan bölge ekonomisi ve yükselen enflasyon ortamında son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri izlenecek. Bölgede ağustos ayında öncü verilere göre imalat PMI’lar, İngiltere’de Mayıs 2020’den bu yana ilk kez daralma bölgesine geçerken, diğer bölgelerde daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü, bununla birlikte Almanya’da imalat sektöründe daralma hızının kısmi yavaşladığına, buna karşın Fransa’da ve Euro Bölgesi’nde daralma hızlarının arttığına işaret etmişti.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da ağustos ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Temmuz ayına ilişkin S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI endeksi, 48,1’den 46,9’a gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti ve 5 aydır daralma bölgesinde kalmaya devam etmişti. Veri, ikinci yarı için büyümede aşağı yönlü risklere dair sinyali sürdürmüştü.
ŞİRKET HABERLERİ
Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirketin 28.06.2022 tarihli açıklamasını takiben, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbeycan, Kazakistan, Belarus ve Moğolistan’da (“İlgili Ülkeler”) faaliyet gösteren Indesit International JSC ve Whirlpool RUS LLC hisselerinin tamamının Arçelik A.Ş. tarafından devir alınması işlemi, kapanış koşullarının gerçekleşmesini takiben, tamamlanmıştır. Tutarın hesaplanma ve ödeme yöntemi 28.06.2022 tarihli açıklamada belirtilmiş olup, satın alma bedelinin en fazla 220 milyon Euro olması beklenmektedir. Kapanış tarihi itibariyle hazırlanacak finansal tablolar bağımsız denetime tabi tutulacak olup, satın alım bedelinin üst sınırı bağımsız denetim çalışmasının tamamlanması sonucunda kesinleşecektir. Ayrıca, İlgili Ülkeler’de “Indesit” ve “Hotpoint” markalarının kullanım hakkının az 20 yıl için ve onar yıllık sürelerle toplamda 40 yıla kadar uzatma opsiyonuyla birlikte Arçelik ve devralınan şirketlere verilmiştir.
Çemtaş Çelik (CEMTS, Nötr): Şirket tarafından planlanan bakımların yapılması, çalışanların biriken yıllık izinlerinin kullandırılması ve mevcut pazarda yaşanan gelişmeler, Avrupa ve Türkiye Otomotiv ve Tedarik sanayiinin Ağustos ve Eylül ayında mutat duruşları nedeniyle 31 Ağustos- 7 Eylül tarihleri arasında Çelikhane Ünitesinde 7 iş günü, 5 Eylül – 10 Eylül tarihleri arasında Haddehane Ünitesinde 6 iş günü üretime ara verilecektir. Denge Çubuğu Ünitesi üretime devam edecektir. CEMTS hisseleri dün %2,21 düşüş kaydetmiştir.
Galata Wınd (GWIND, Sınırlı Pozitif): Şirket bünyesinde faaliyet gösteren, Bursa’daki Taşpınar RES Santrali için yapmış olduğu kapasite artırım başvurusu sonucunda, Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı’nın Kararı uyarınca 67,2 MWm/60 MWe olan toplam kurulu gücünün 80,2 MWm/73 MWe çıkarılmasına karar verilmiştir. Kurul kararı neticesinde halihazırda faaliyet gösteren ve 14 adet rüzgar türbini bulunan Taşpınar RES’e mekanik (MWm) ve elektrik (MWe) güç olarak 2 adet yeni türbin eklenebilecektir. Bu güç artırımın projelendirilmesi ve devreye alınması sonrası Taşpınar RES santralinin üretimine ortalamada yıllık yaklaşık %20’lik bir katkı; karbon azaltımına ise yıllık yaklaşık 20.000 ton ek fayda sağlanması beklendiği açıklanmıştır. Şirketin üretim lisansına derç eden 13 MW kapasite artırımı ve “Taşpınar Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali İlavesi) Projesi” (42,58 MW Hibrit GES) ile birlikte Taşpınar RES için toplam (ana kaynak + yardımcı kaynak) lisans gücü 122,78 MWm / 73 MWe ‘e yükselmiştir.
Koç Holding (KCHOL, Nötr), Aygaz (AYGAZ, Nötr), Tüpraş (TUPRS, Nötr): Koç Holding ve Aygaz’ın aktifinde kayıtlı 942.727.458,04 TL nominal değerli Entek paylarının kısmi bölünme yoluyla Tüpraş’a devredilmesine ilişkin pay dönüşüm işlemlerinin 01/09/2022 tarihinde başlayacağı bildirilmiştir.
Kısmi bölünme işlemi nedeniyle Tüpraş’ın çıkarılmış sermayesi 250.419.200 TL’den 275.256.514 TL’ye çıkarılacak, Aygaz’ın çıkarılmış sermayesi ise 300.000.000 TL’den 219.800.767 TL’ye azaltılacaktır. Tüpraş’ın 24.837.314 TL nominal değerli artırılan sermayesinin 12.418.655 TL nominal değerli kısmı Koç Holding tarafından devredilen Entek payları karşılığında Koç Holding’e; 12.418.659 TL nominal değerli kısmı ise Aygaz tarafından devredilen Entek payları karşılığında Aygaz ortaklarına tahsis edilmiştir.
Bu kapsamda, “Özsermaye Hallerinde Payların Teorik/Referans Fiyatlarının Belirlenmesi Prosedürü”nün 10. maddesi çerçevesinde Borsa Genel Müdürlüğü’nce;
Tüpraş paylarının bölünme öncesi kapanış fiyatının, söz konusu prosedürün 9.2. maddesi uyarınca teorik fiyat olarak alınmasına, Koç Holding paylarında teorik/referans fiyat belirlenmesini gerektirecek herhangi bir sermaye artırımı ve/veya azaltımı olmadığından bölünme öncesi son kapanış fiyatının baz fiyat olarak alınmasına,
Aygaz paylarının referans fiyatının ise aşağıdaki formül ile hesaplanmasına;
Aygaz’ın Bölünme Sonrası Referans Fiyatı = [(Aygaz’ın Bölünme Öncesi Pay Sayısı X Aygaz’ın Bölünme Öncesi Kapanış Fiyatı) – (Aygaz Ortaklarına Dağıtılacak Tüpraş Payı Sayısı X Tüpraş’ın Bölünme Öncesi Kapanış Fiyatı)] / Aygaz’ın Bölünme Sonrası Pay Sayısı
karar verilmiştir.
Öte yandan söz konusu bölünme işlemi nedeniyle, 01/09/2022 tarihinden itibaren BIST Pay Endekslerinin hesaplanmasında; Tüpraş ve Aygaz paylarının sayısı sırasıyla 275.256.514 ve 219.800.767 olarak dikkate alınacak, söz konusu şirketlerin paylarının fiili dolaşımdaki pay oranları ile Koç Holding paylarının sayısında ve fiili dolaşımdaki pay oranında bir değişikliğe gidilmeyecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Doğalgaz: Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğal gazda eylül itibarıyla geçerli olacak konut tarifesinde ortalama %20,4, KOBİ’lerde %47,6, sanayi tarifesinde %50,8 ve elektrik üretim amaçlı tarifede %49,5 zam yapıldığını bildirdi. (Kaynak: Dünya)
Elektrik: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için %20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için %30, sanayi abone grubu için %50 zam yapıldığını bildirdi. (Kaynak: Dünya)
Havacılık: Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) geçen haftanın hava yolu trafiğine ilişkin verileri paylaştı. Buna göre, İstanbul Havalimanı, 24-30 Ağustos’ta Avrupa’daki en yoğun havalimanları arasında günlük ortalama 1310 uçuşla birinci oldu. Kovid-19 salgını öncesi uçuş performanslarının da karşılaştırıldığı EUROCONTROL raporuna göre, Avrupa’daki birçok havalimanı 2019 yılı uçuş performansının çok gerisinde kalırken İstanbul Havalimanı uçuşlarını yüzde 2 artırdı.
Tekstil: Geçen yıl sektörde %50’den fazla atıl kapasite ve 16 milyar TL’lik yatırım yapılmasına rağmen, yılın ilk 6 ayında toplam açık 185mn ABD Dolar’a dayandı. Bunun sebebi de yurt içinde artan talebe bağlı olarak ithalatın arttırılması olarak görülüyor. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Altınyağ Madencilik (ALMAD): Şirket, Tekirdağ’da bulunan çayır niteliğindeki çeşitli arazileri toplamda 448 bin TL’ye satın almaya karar vermiştir.
Dagi Yatırım Holding (DAGHL): Şirket 10,8mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 19,2mn TL’si özel fonlardan karşılanması suretiyle, toplam sermayesinin 30mn TL’ye arttırılması hususunda SPK’ya başvuruda bulunmuştur.
Hitit Bilgisayar (HTTBT): Romanya menşeili havayolu firması Air Connect, şirketin Yolcu Hizmet Sistemleri (PSS) çözümleri ile muhasebe yazılım çözümlerini 26 Ağustos 2022 günü itibariyle kullanmaya başlamış olup, kullanım süresi üç yıl olacaktır. HTTBT hisseleri dün %5,95 yükseliş kaydetmiştir.
Orçay Ortaköy Çay Sanayi (ORCAY): Şirket, 2022 yılsonuna ilişkin finansal beklentilerini 350-400mn TL aralığında hasılat, 50-75mn TL aralığında brüt kar ve 40-60mn TL aralığında FAVÖK olacak şekilde açıklamıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 80 milyar TL’lik (%13’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 309 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,11 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,09-%3,20 bandında hareketin ardından %3,20 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükseliş gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan sınırlı yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 65 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi