Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (1.03.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalar haftaya pozitif bir görüntüyle başlıyorlar. Geçen hafta piyasalarda sert dalgalanmaya yol açan ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişin, haftaya başlarken yerini daha sakin bir görüntüye bırakması piyasaları rahatlatmış gözüküyor. Bu sabah ABD on yıllık tahvil faizi %1,40 civarında hareket ederken, ABD vadelileri %0,8 – %1,0 arasında alıcılı. Gelişmekte Olan Para birimleri ile birlikte alıcılı seyreden TL’deki görüntü de dikkate alındığında BIST100 de güne %1’e yakın yükselişle başlayabilir. Bu sabahki olumlu fiyatlamalara karşın enflasyon beklentilerinin devam ettiği ortamda ABD tahvil faizindeki kısmi geri çekilmenin yerini daha belirgin bir düşüşe bırakabileceğini söylemek için erken. Dolayısıyla, geçen haftaki en yüksek seviyelere yakın bir tahvil faizi piyasaların temkinli modda kalmasına neden olabilir. Yurtiçi tarafta da TL’deki negatif ayrışma ve 320 baz puan yükselen 5 yıllık CDS’imizdeki hareket dikkate alındığında BIST100 endeksinde 1.500 – 1.510 direnç bölgesinin şu aşamada geçilmesini beklemiyoruz. Bugün yurtiçinde geçen yılın dördüncü çeyrek büyüme verisi, Şubat PMI’ı ve Kabine toplantısı izlenecek. Çarşamba günü ise enflasyon rakamları önemli olacak. Yurtdışında ise hafta boyunca PMI verileri ve cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam rakamları öne çıkıyor.

MAKROEKONOMİ

Bugün küresel arenada şubat ayına ilişkin nihai imalat PMI verilerini izleyeceğiz. Çin Caixin imalat PMI şubat ayında toparlanmasında yavaşlamaya işaret etti ve 51,5 seviyesinden 50,9 seviyesine geriledi, ancak bu veride yeni yıl tatilinin etkisini gördüğümüzü de unutmamak gerekiyor. ABD 10 yıllık faizinin, geçen hafta gördüğü %1,60’lardan gevşeyerek %1,40’larda daha sakin bir görünüm sergilemesiyle beraber borsalarda alıcılı bir görünümle haftaya başlıyoruz.

Petrol fiyatlarındaki son dönemdeki yükselişin ışığında arza yönelik kararların izleneceği OPEC toplantısı, İngiltere’nin yıllık bütçe sunumu, önemli makro ekonomik hedeflerin ele alındığı Çin Ulusal Halk Kongresi, ABD tarım dışı istihdam ile ISM hizmet ve imalat PMI verileri ile perşembe günkü Fed Başkanı Powell’ın konuşması haftanın öne çıkan gelişmeleri. Yurt içinde bugün 2020 yılının büyüme rakamlarını ve şubat ayı imalat PMI verilerini göreceğiz. Beklentiler pandemi nedeniyle zor bir yıl olan 2020 yılını güçlü kredi ivmesinin desteğiyle %2’nin üzerinde bir büyümeyle kapatabileceğimiz yönünde ağırlık kazanmakta. Haftanın geri kalanında şubat enflasyonu ve hazine nakit dengesi öne çıkmakta.

ABD’de bu hafta teşvik paketine dair gelişmeler, Fed Başkanları’nın konuşmaları ve istihdam verileri takip edilecek. Geçen hafta 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi Temsilciler Meclisi’nden geçti ve paket Senato’nun onayına sunulacak. Bu hafta veri gündeminde ise pazartesi günü nihai IHS Markit imalat PMI ve ISM imalat PMI verileri, çarşamba günü ise nihai hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI verileri takip edilecek. Daha önce açıklanan IHS Markit şubat ayı öncü verilerine göre ABD’de aşıya dair gelişmeler ve teşvik paketine dair olumlu beklentiler PMI anketlerine olumlu yansımış ve ilk çeyrek ekonomik büyüme açısından olumlu sinyal vermişti. Bu hafta ayrıca çarşamba günü şubat ayı ADP özel sektör istihdam, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü şubat ayı resmi tarım dışı istihdam verileri takip edilecek. Ocak ayında ADP özel sektör istihdamı 174 bin kişi artarak tekrar büyüme bölgesine geçmişti. ABD tarım dışı istihdamı ise 49 bin kişi artmış ve işsizlik oranı %6,7’den %6,3’e gerilemişti fakat her ne kadar istihdam artış bölgesine tekrar geçse de veri tatmin edici değildi. Ayrıca işsizlik oranındaki düşüşün de bir sebebi iş arayan bir kısmın bu durumdan vazgeçerek iş gücünden çıkmış olması olarak gösterilmekte. Bu ay ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları karışık sinyaller verdi ve yüksek seviyelerini korudu. Beklenti şubat ayında istihdam artış hızının sınırlı da olsa artması yönünde. Bundan sonraki aylarda ise teşvik paketi kısmi istihdam piyasasını rahatlatacaktır fakat istihdam piyasasındaki iyileşmede temel faktör aşılama sürecinin başarısı ve kısıtlamaların ne kadar daha süreceği olacaktır. Ayrıca perşembe günü ocak ayına ilişkin fabrika siparişleri ve cuma günü ise dış ticaret dengesi verileri de izlenecek.

Avrupa tarafinda da PMI verileri, Almanya’daki veri akışı ve İngiltere’de bütçeye ilişkin gelişmeler izlenecek. Pazartesi imalat PMI ve çarşamba günü hizmet PMI verileri izlenecek. Öncü şubat ayı verilerine göre AB genelinde kısıtlamalarla gerileyen hizmet PMI ve güçlü imalat PMI verileri görünümü devam etmiş, hizmet PMI 45,4’ten 44,7’ye gerilerken, imalat PMI’da 54,8’den 57,7’ye yükselerek 36 ayın en yükseğine çıkmıştı. En büyük ticaret ortaklarımızdan Almanya’da da Euro Bölgesi’ne benzer görünüm vardı. Hizmet PMI son 9 ayın en düşüğüne inerken, imalat PMI 36 ayın en yükseğinde. İngiltere’de ise hizmet PMI daralma bölgesinde kalmasına rağmen genişleme bölgesine yaklaştı. İmalat PMI ise 54,1’den 54,9’a yükseldi ama üretim endeksi Brexit’in yarattığı koşullar nedeniyle düştü. Salı günü ise AB için şubat ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Geçen ay TÜFE yıllık %0,9 seviyesine yükselerek Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı ve deflasyonist bölgeden de çıkmıştı ancak enflasyondaki artışın büyük kısmının Almanya’daki KDV indiriminin sona ermesi gibi geçici faktörlere bağlı olduğu öne sürülmüştü. Almanya’nın ayrıca salı günü perakende satışlar ve cuma günü fabrika siparişleri verileri ile ilk çeyreğe ekonomik gidişatın ne yönde olduğuna dair fikir verecektir. Çarşamba günü İngiltere’de Maliye Bakanı Sunak’ın bütçe sunumu izlenecek. 21 Haziran’a kadar ülke tüm kısıtlamaları kaldırmayı planladığını belirtmişti, bu sürece kadar İngiltere’deki şirketlere desteklerin artması, bunun yanında vergilerin de artması gündemde.

Asya tarafında ise perşembe günü Güney Kore son çeyrek nihai büyüme rakamı izlenecek. Çarşamba günü Japonya hizmet PMI ve Çin Caixin hizmet PMI verileri takip edilecek. Salı günü Avustralya Merkez Bankası toplantısı bulunmakta. Herhangi bir faiz değişikliği beklenmemekte. Ayrıca bu hafta Çin’de cuma günü Ulusal Halk Kongresi toplanacak. Bu sene de büyüme hedefinin belirlenmemesi bekleniyor.

Yurt içinde bugün şubat ayına ilişkin İSO imalat PMI ve 2020 yılı son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları, çarşamba günü şubat ayı enflasyon, perşembe günü reel efektif döviz kuru ve cuma günü ise hazine nakit dengesi açıklanacak.

Bugün 2020 yılında Türkiye’nin % kaç büyüdüğünü göreceğiz. Beklentiler dördüncü çeyrekte yıllık büyümenin %7, 2020 yılı geneli için ise %2,3 gerçekleşeceği yönünde şekillenmekte. Üçüncü çeyrekte yıllık %6,7 büyümüştük. 2020 yılının son çeyreği güçlü kredi büyümesinin gecikmeli etkilerinin gözlendiği ve büyümenin potansiyelinin ve öngörülerin üzerinde seyrettiği bir dönem oldu. TCMB’nin de vurguladığı üzere geride bıraktığımız dönemde özellikle taşıt, mobilya, inşaatla bağlantılı sektörler ve beyaz eşya gibi sektörlerin katkısıyla imalat sanayide birçok sektörün pandemi öncesi üretim düzeylerinin üzerine çıktığı gözlendi, bununla birlikte giyim ve turizm sektörleri ile ilişkili sektörlerde zayıflık yaşandı. İmalat PMI gibi öncü göstergeler ekonomik aktivitede güçlü performansının ocak ayında sürdüğünü gösteriyor, aşılanma sürecinin geleceğe yönelik umutları koruması ve carry-over diye tabir edilen bir yıl içindeki büyüme performansının bir sonraki yıla aktarımının da katkısıyla piyasa katılımcılarının 2021 yılı büyüme beklentilerinin ise %4-5 aralığına doğru yukarı yönlü revize edildiği görülüyor.

İSO imalat PMI, ocak ayında sıkılaşan finansal koşullara rağmen 50,8’den 54,4’e yükselerek güçlü genişleme bölgesinde gelmişti. Raporda siparişlerin, üretimin ve istihdamın arttığı fakat tedarik zincirindeki bozuklukların devam ettiği vurgulanmaktaydı. Ayrıca ham madde arzındaki sıkıntıların girdi maliyetlerini artırdığı fakat kurlardaki stabil seyir ile enflasyon oranının son 6 ayın en düşük düzeyinde olduğu ve ürün fiyat artış hızında önceki ayla kıyaslandığında azalma olduğu vurgulanmaktaydı. TCMB son PPK özetinde iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğine vurgu yapmıştı. Bu ay reel kesim güven endeksine baktığımızda iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmekte ve KKO neredeyse yatay seyretti. Bu açıdan bu ay PMI’nın genişleme bölgesinde gelmesini beklemekteyiz.

Ocak ayında TÜFE aylık bazda %1,68 artış ile yıllık bazda %14,97’ye yükselerek Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Son dönemde TL’deki değerlenmeye karşın uluslararası emtia fiyatlarındaki artış (dolar cinsinden ithalat fiyatlarındaki artış) sebebiyle ÜFE’de artış gözlemlemekteyiz ve ÜFE ocakta da aylık %2,66 artış sergilemişti. Çekirdek enflasyon olarak izlenen C endeksi de aylık yıllık olarak %15,5 seviyesi ile Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye gelmişti. Beklentilere baktığımızda ise Foreks Anketi’ne göre enflasyonun şubat ayında aylık %0,75 açıklanması yönünde. Böylelikle yıllık enflasyonun %15,45’e çıkması beklenmekte. Genel olarak nisan ayında enflasyonun tepe noktasına ulaşmasını ve özellikle son çeyrekte baz etkisiyle düşüşünü belirginleştirmesini beklemekteyiz.

  • TCMB son PPK toplantı özetinde enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklere dikkat çekerek temkinli bir yaklaşımla para politika duruşunun belirleneceğini belirtmiş, ek olarak özette şubat ayı enflasyonuna dair iki vurguya yer vermişti. Çiğ süt fiyatındaki artışın yavaşlayarak da olsa gıda ürünlerinde şubat ayında devam ettiği vurgulanmaktaydı. Ayrıca 2020 yılında Şubat ve Nisan döneminde gerileyen enerji fiyatları bu sene tersine bir baz etkisi yaratacak, bu durumda enerji grubunun yıllık enflasyonunun bu dönemde yüksek seyredebileceğini söylemekte.

Reel efektif döviz kuru endeksi, TL’deki değerlenme eğilimi ile birlikte ocak ayında %6,4 artarak 6 ayın en yüksek seviyesinde ve 66,28’ya yükselmişti.

Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanlığı bu yılın mart – mayıs dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi raporunu yayınladı. Buna göre Hazine tarafından mart ayında 29 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 31,2 milyar TL’lik iç borçlanma, nisan ayında toplam 36,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 43 milyar TL’lik iç borçlanma, nisan ayında toplam 50,9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 54 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Ayrıca dikkat çeken bir nokta olarak bu ay Hazine yurt içinde itfası gelen döviz cinsi senetler karşılığında döviz cinsi borçlanma yapılmayacakken, altın cinsi DİBS yeniden ihraç edeceğini belirtmekte.

  • Hazine şubat ayında iç borçlanma stratejisinde 45,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 37,4 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 8 milyar TL net iç borçlanma yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 45,4 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine şubat ayında yaklaşık 55,1 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi. Böylelikle net iç borçlanmasının yaklaşık 17,7 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Hazine şubat ayında dış borçlanmaya gitmedi. Stratejiye göre 1,1 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdi. Net borçlanmasının böylelikle şubat ayında 16,6 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Akiş GYO (AKSGY, Sınırlı Negatif): Şirket 4Ç2020’de (konsolide) 23mn TL net zarar yazmıştır. Bir önceki yılın son çeyreğinde 131,7mn TL kar elde edilmişti. Şirket’in 4Ç2020’deki satış gelirleri 85,1mn TL gerçekleşerek yıllık %24,3 oranında gerilerken, brüt kar %33,9 oranında düşüş kaydetmiş ve 56,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise %66,3 (4Ç2014: %75,9) olmuştur. Şirket gerçeğe uygun değerlerden net 130,9mn TL gider kaydetmiştir. Bir önceki yılın son çeyreğinde bu kalemden net 163,4mn TL gelir yazılmıştı. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 63,7mn TL net finansman geliri kaydetmiştir. 4Ç2019’da 105,8mn TL net finansman gideri kaydedilmişti.

Dördüncü çeyrek net dönem zararı sonrasında Şirket’in 2020 yılındaki net dönem zararı 458,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2019 yılında 549mn TL kar yazmıştı.

Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Negatif): Alarko GYO 4Ç2020’de 112mn TL net kar açıklamıştır. Bir önceki yılın son çeyreğinde Şirket 303,9mn TL net kar kaydetmişti. Yılın son çeyreğinde satış gelirleri yıllık %51,8 oranında büyüyerek 5,3mn TL’ye yükselirken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %57,8 oranında artarak 4,8mn TL’ye yükselmiştir. Diğer yandan, gerçeğe uygun değer değişikliğinden kaynaklanan artıştan elde edilen gelirin yıllık %44,7 oranında azalarak 149,7mn TL’ye düşmesi, net karın gerilemesinde önemli bir ekten olurken, bir önceki yılın son çeyreğinde 29,2mn TL kambiyo karının 4Ç2020’de 45,2mn TL kambiyo zararına dönüşmesi de karın yıllık olarak gerilemesinde bir diğer faktör olmuştur. Şirket’in 4Ç2020 itibarıyla 757,4mn TL (103,2mn USD) net döviz fazlası bulunmaktadır.

Dördüncü çeyrek net dönem karı sonrasında Şirket’in 2020 yılı net dönem karı ise 330,2mn TL gerçekleşerek yıllık %15,2 oranında düşüş kaydetmiştir.

Diğer yandan, Şirket Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,78 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 24.05.2021’dir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,2 olarak hesaplanmaktadır.

Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Negatif): Şirket 4Ç2020’de ana ortaklık net dönem zararı 6,8mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde şirket 60,3mn TL kar açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2020’de 4Ç2019’a göre %9,4 oranında azalarak 266,4mn TL olurken, brüt kar %34 oranında azalarak 66,4mn TL’ye olmuştur. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %9,6 oranında artmış ve 62,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 7,6mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet zararı ise 3,6mn TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 78,5mn TL faaliyet karı açıklamıştı. 6,5mn TL yatırım geliri, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 2,2mn TL gider ve 9,3mn TL finansman gideri kaydetmiştir. 1,3mn TL vergi geliri sonrası şirketin ana ortaklık net dönem zararı 6,8mn TL olmuştur.

4. çeyrekte açıklanan net dönem zararına karşın 2020 yılı toplam ana ortaklık net dönem karı 322mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019 yılındaki net dönem karı 162,7mn TL idi.

Pınar Süt Mamulleri (PNSUT, Nötr): Şirket 4Ç2020’de net dönem karı 1,5mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde şirket 15,9mn TL kar açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2020’de 4Ç2019’a göre %20,9 oranında artarak 546,3mn TL’ye yükselirken, brüt kar %19,3 oranında artarak 71,6mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %22,4 oranında artmış ve 58,4mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 13,6mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet zararı ise 455bin TL’yi göstermiştir. Geçen yılın aynı döneminde 14,7mn TL faaliyet karı açıklamıştı. 1,8mn TL yatırım geliri, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 4,4mn TL gelir kaydederken 10mn TL finansman gideri kaydetmiştir. 5,7mn TL vergi geliri sonrası şirketin net dönem karı 1,5mn TL olmuştur.

4. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte 2020 yılı toplam ana ortaklık net dönem karı 40,2mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019 yılındaki net dönem karı 34,7mn TL idi.

Şişe Cam (SISE, Pozitif): Şirket paylarının Borsa’dan geri alım yapılabilmesi kapsamında; geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 150mn TL nominal olarak belirlenmesine, geri alım için ayrılacak fonun, Şirket iç kaynaklarından karşılanmak üzere en fazla 1,2milyar TL olarak belirlenmesine karar verildiği duyurulmuştur.

Tav Havalimanları (TAVHL, Pozitif): TAV Tunus ve mevcut borç verenler grubu arasında, TAV Tunus’un finansman koşullarını yeniden yapılandıran bir anlaşma imzalandı ve anlaşmaya dair finansal kapanış gerçekleşti. Anlaşma sonucunda TAV Tunus’un banka kredisi 371,0 milyon avrodan 233,6 milyon avroya indi.

Tüpraş (TUPRS, Nötr): 02.12.2020 tarihinde İzmir Rafinerisinde bakım ve iyileştirme çalışmaları amacıyla üretime ara verildiği duyurulmuş olup, ilgili rafinerimizdeki üniteleri önceden duyurulan takvime paralel olarak Mart ayı başından itibaren kademeli olarak devreye alma çalışmaları başlamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Doğalgaz: BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, şubatta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1289, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1442 lira oldu. Kaynak: AA

Demir Çelik: Küresel ham çelik üretimi, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 artarak yaklaşık 162,9 milyon tona yükseldi. Merkezi Brüksel’de bulunan Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), ocak ayı ham çelik üretim verilerini açıkladı. Buna göre, küresel ham çelik üretimi, ocak ayında 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 artarak 162,9 milyon ton oldu. Söz konusu dönemde Çin’in üretimi yüzde 6,8 artarak 90,2 milyon tona ulaşırken, Japonya’nın üretimi yüzde 3,9 düşerek 7,9 milyon tona geriledi. Yine aynı dönemde Rusya’nın üretimi yüzde 6,5 artarak 16,7 milyona tona yükselirken, ABD’nin üretimi yüzde 9,9 gerileyerek 6,9 milyon tona indi. Birlik verilerine göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi de ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 artarak 3,4 milyon tona yükseldi. Söz konusu dönemde, çelik üretimi Brezilya’da yüzde 10,8 artarak 3 milyon tona, İran’da 10,2 yükselerek 2,6 milyon tona ulaştı. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Isuzu (ASUZU): Şirket’in 4Ç2020’deki net dönem karı 49,9mn TL gerçekleşerek yıllık %25,6 oranında artış kaydetmiştir. Şirket’in 4Ç2020’deki satış gelirleri yıllık %9,5 oranında azalarak 547,7mn TL’ye düşerken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %18,3 oranında artış kaydetmiş ve 121,9mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise %22,3 olmuştur. 4Ç2019’da brüt kar marjı %17,0 idi. Diğer yandan, Şirket’in faaliyet giderleri yıllık %3,3 oranında artarak 4Ç2020’de 53,6mn TL’ye çıkarken, 17,8mn TL net finansman gideri yazılmıştır. Son olarak, dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2020 yılındaki net dönem karı bir önceki yıla göre %37,4 oranında azalarak 13,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Yükselen Çelik (YKSLN, Pozitif): Şirket 4Ç2020’de net dönem karı 5,8mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde şirket 4,8mn TL kar açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2020’de 4Ç2019’a göre %12,3 oranında artarak 62,6mn TL’ye yükselirken, brüt kar %184,3 oranında artarak 15,8mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %25,3 oranında artmış ve 3,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 4,8mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet karı ise 7,2mn TL’yi göstermiştir. 1,5mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 5,8mn TL olmuştur.

4. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte 2020 yılı toplam ana ortaklık net dönem karı 12,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019 yılındaki net dönem karı 18mn TL idi.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 308 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak cuma günü 60 milyar TL’lik (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,52 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,38-%1,56 bandında hareketin ardından, %1,41 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 25 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi