SABAH STRATEJİSİ
Dün %0,3’lük yükseliş kaydeden ve 8.497’ten günü sonlandıran (Gün içinde 8.563 olan tarihi zirve hafif aşıldı ve 8.577 görüldü) BIST100’de işlem hacmi 99,2 milyar TL ile son günlerdeki ortalamasına yakın gerçekleşti. Yükselen ve düşen hissenin dengede olduğu günde; taş/toprak, holdingler ve kimya sektörleri negatif ayrıştı. Öte yandan, hisse bazında ise BIMAS, FROTO ve YKBNK endekse en fazla katkı verenler arasında yer aldı. Yurtdışına baktığımızda, dün ABD’de Fed beklentiler dahilinde faiz oranını sabit tuttu. Karar metninde ise enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye doğru indiğine dair daha fazla güven duyulana kadar politika faizini düşürmenin uygun olmayacağı belirtildi. Bununla birlikte, Başkan Powell politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu söylese de mart ayında faiz indirimi beklemediklerini belirtti. Daha az güvercin Fed sonrasında piyasalarda dalgalanma gözlenirken, ABD borsaları Nasdaq teknoloji endeksi öncülüğünde geriledi. Nasdaq günü %2,2 oranında düşüşle kapattı. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %3,93’e kadar geri çekildi. Bu sabaha bakıldığında; ABD vadelileri alıcılı, Avrupa vadelileri ise satıcılı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Yurtiçinde BIST100’ün ise güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugün yurtiçi ve yurtdışında PMI imalat verileri takip edilecek. Avrupa’da TÜFE ve işsizlik oranı açıklanacak veriler arasında. Ek olarak, İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Yurtiçinde seans kapanışından sonra Akbank’ın son çeyrek finansal sonuçları takip edilecek. Diğer taraftan ABD’de ise Amazon, Apple ve Meta Platforms’un 4. çeyrek sonuçları izlenecek.
MAKROEKONOMİ
ABD’de istihdam piyasası verilerinden, ocak ayı ADP özel sektör istihdam artışı, aylık bazda 158 bin kişi seviyesinden 107 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise 150 bin kişi seviyesine gerilemesi yönündeydi, bunun yanında bir önceki ayın verisinin de 164 bin kişiden 158 bin kişi seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildiği görüldü.
ECB’nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Almanya’da ocak ayı öncü TÜFE verileri takip edildi. Buna göre, Almanya’da manşet TÜFE, aylık bazda aralıkta %0,1 oranında artışın ardından ocakta %0,1 oranında artışla beklentilerin (%0,2 artış) altında artış sergiledi. Yıllık bazda ise ocakta %3,7’den %2,9 seviyesine gerileyerek beklentilerin (%3) hafif altında kaydedildi ve böylece Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından aralık ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Buna göre, aralık ayında ihracat aylık bazda %0,1 oranında sınırlı artışla 23 milyar USD seviyesinde gerçekleşti ve 2022 yılı aylık ortalamasının (21,2 milyar USD) üzerindeki seyrini sürdürdü, ithalat ise aylık %0,4 oranında artışla 29,1 milyar USD seviyesine yükseldi ve 2022 yılı aylık ortalamasının (30,3 milyar USD) hafif altında kaydedildi.
- Bu kapsamda, aralık ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %1,8 oranında artışla 5,9 milyar USD’den 6 milyar USD seviyesine yükseldi, 2022 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 9,1 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile geçen yıl ocak ayında ulaşmıştı.
- Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, 2023 yılında bir önceki yıla göre ihracat %0,6 artışla 254,2 milyar USD’den 255,8 milyar USD seviyesine yükseldi ve böylece OVP’de belirlenen 255 milyar USD’lik ihracat hedefi aşıldı (kümülatif ihracat rekor seviyeye ise 255,9 milyar USD seviyesiyle geçen yıl ocak ayında ulaşmıştı), ithalat ise %0,5 oranında sınırlı düşüşle 363,7 milyar USD’den 361,8 milyar USD seviyesine geriledi, ithalat rekor seviyeye ise geçen yıl mayıs ayında 376,4 milyar USD seviyesiyle ulaşmıştı. Dış ticaret açığı da bir önceki yıla göre %3,2 düşüşle 109,5 milyar USD’den 106 milyar USD seviyesine geriledi.
Bunun yanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aralık ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlandı. Buna göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda aralıkta %1,6 düşüşle 2,5 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, aralık ayındaki veri tarihsel olarak en iyi aralık ayına işaret etti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yani yıllık bazda ise %3,5 oranında sınırlı artış kaydetti.
- Bu kapsamda, 2023 yılında 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre %10,4 oranında artışla 49,2 milyon kişi seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi. 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı, turizmde altın yıl olarak adlandırılan 2019 yılında 45,1 milyon kişi seviyesinde gerçekleşirken, 2020 yılında salgın nedeniyle 12,7 milyon kişi seviyesine gerilemişti, 2021 yılında ise 24,7 milyon kişi seviyesine toparlanmıştı ve ardından 2022 yılında ise 44,6 milyon kişi seviyesine ulaşmıştı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ocak ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi TSİ 17.45’te ve ISM imalat sanayi endeksi verisi TSİ 18’de takip edilecek.
Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 27 Ocak haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30’da izlenecek.
Bunun yanında, ABD’de konut piyasası verilerinden, aralık ayı inşaat harcamaları verisi TSİ 18’de izlenecek.
Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ocak ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edilecek.
Diğer yandan, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) toplantısı TSİ 15’te takip edilecek. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranını %5,25 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da ocak ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Aralık ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, 47,2’den 47,4 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralmanın hafif yavaşladığına işaret etmekle birlikte daralma bölgesindeki seyrini altıncı aya taşımıştı ve böylece Kasım 2022’den bu yana imalat sektörü faaliyetinde en zayıf seviyelere işaret etmeyi sürdürmüştü.
Diğer yandan, TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özeti TSİ 14’te yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 31 Aralık 2023 tarihleri itibarıyla, toplam 53.182mn TL (KDV Hariç), satışa esas brüt 785.174m2 büyüklüğe ulaşan, 5.717 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Şirketin 2024 yılında; devam etmekte olan ve geliştirilmesi hedeflenen proje satışlarından, 533.777m2 toplam brüt satış alanı ve KDV hariç toplam 52.037mn TL satış değerine ulaşması hedeflenmektedir. Şirketin net karının ise 5.818mn TL olabileceği öngörülmektedir.
SEKTÖR HABERLERİ
SPK: Kurul, Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri AŞ’nin ve Bor Şeker AŞ’nin halka arzını onayladı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Büyük Şefler (BIGCH): Şirket, şubat ayında açılan iki şubeyle toplam şube sayısını 122’ye yükseltmiştir.
HAT – SAN Gemi İnşaa (HATSN): Şirket, yurt dışındaki bir firma ile 4,8mn EUR tutarında yeni gemi inşaa sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu işin 2024 yılı sonu itibari ile bitirilmesi öngörülmektedir.
Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket daha sade bir yapıya kavuşulması ve operasyonel verimlilik artışı sağlanması amacıyla, %51 oranında iştiraki olan Intranet Yazılım’ın toplamda 765bin adet (%51) hissesini 1,5mn TL karşılığında satışına karar verilmiştir.
TAB Gıda (TABGD): Şirket, halka arz sürecinde taahhüt ettiği üzere GES Projesi kurmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Şanlıurfa Bozova’da yaklaşık 20.801 kWp DC / 18 MWe AC kapasiteli GES kurulumu için ”Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” çerçevesinde çağrı mektubu başvurusu yapılmıştır.
Vestel Beyaz Eşya (VESBE): Üretim kapasitesinin 2023 yılı sonuna kadar kademeli şekilde %52 oranında artırılmasına yönelik yatırım programında, yatırım dönemi içinde ana pazarlarda yaşanan olumsuz makro ekonomik ve jeopolitik gelişmeler ve küresel tedarik zincirinde pandemi kaynaklı oluşan kısıtlamalar nedeniyle planlanan yatırımların sadece ilk etabı gerçekleştirilmiştir. İlk etap yatırımları kapsamında, buzdolabı, çamaşır makinesi, pişirici cihazlar ve çamaşır kurutma makinesi fabrikalarında yeni makine ve hat yatırımlarıyla mevcut kapasiteler artırılırken, bulaşık makinesinde kapasite artışı için yeni bir fabrika yatırımına başlanmıştır. Halihazırda yeni fabrikanın inşası ve üretim hatlarının kurulumları tamamlanmış olup eski bulaşık makinesi fabrikasından taşınan hatların kurulum ve devreye alma süreçlerinin de Mart ayı sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır. Bu hatların da devreye alınmasıyla birlikte Şirketin yıllık üretim kapasitesi 2020 yıl sonuna göre %29 oranında artmış olacaktır. Kapasite artırım programı kapsamında bugüne kadar toplam 131mn EUR tutarında yatırım yapılmıştır. İlgili yatırım için vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası gibi yatırım teşviklerinden yararlanılmıştır.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi