Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (09.08.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Çin Yuan’ında yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte dün küresel çapta risk iştahı pozitif seyretti. ABD’de de borsa endeksleri olumlu bir görüntü çizerlerken, S&P500 endeksi günü %2’ye yakın değer kazancıyla tamamladı. Bu sabah ise ticaret savaşlarıyla ilgili haber akışının risk iştahını bir miktar bozduğunu gözlemliyoruz. Trump yönetiminin Çinli şirket Huawei ile iş yapmak isteyen ABD şirketlerinin izin taleplerini geciktirdiğine yönelik haber akışı piyasalar üzerinde etkisini hissettirirken, ABD vadeliler ekside. Asya borsaları ise karışık. Öte yandan, Yuan sakin bir görüntü sergilerken, Dolar hafif baskı altında. Hafta genelinde pozitif ayrışan TL de Gelişmekte Olan Ülke para birimleriyle birlikte bu sabah yatay. ABD vadelilerdeki negatif görüntüye karşın paritelerdeki sakin görüntü ve Asya’da bazı borsalardaki alıcılı görüntüyle birlikte BIST100 endeksi de güne hafif yükselişle başlayabilir.

MAKROEKONOMİ

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC), dün dolar karşısında günlük referans kuru beklenenden güçlü bir seviyede belirlemesinin, daha güçlü bir Yuana işaret etmesiyle birlikte küresel risk iştahında toparlanmanın gözlendiği ve bu kapsamda, küresel hisse senedi piyasalarında yükselişlerin yaşandığı görülmekte. PBOC, bu hafta başında günlük referans kuru zayıf belirleyerek Yuanda sert kayıplara neden olmuş ve küresel çapta kur savaşı endişelerini de artırmıştı. Özellikle PBOC’un, dün görece güçlü referans kuru belirlemesi sonrasında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının daha fazla tırmanacağına ilişkin piyasalardaki endişelerin azalması, küresel hisse senedi borsalarına alım getirdi.

Ayrıca, dün Çin’de yıllık bazda ihracat ve ithalat rakamlarının beklentilerden iyi gerçekleşmesinin ardından, bu sabah Japonya’da açıklanan verilere göre ise, Japonya ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,1 oranında büyümesi beklenirken %0,4 oranıyla beklentilerin üzerinde büyüme sergilemesi ve ikinci çeyrekte yıllık bazda ise %0,6 büyümesi beklenirken %1,8 oranıyla beklentileri aşan büyüme performansı göstermesi de küresel risk iştahını olumlu yönde etkiledi.

Ancak, küresel çapta risk iştahında toparlanma gözlenmesine karşın, piyasalarda  ABD ve Çin arasında ticaret savaşının yeniden alevlenmesi ihtimaline karşı temkinli iyimser bir havanın hakim olduğu görülmekte. Nitekim, taraflar arasında ticaret gerilimini artırıcı nitelikte karşılıklı adımlar ve söylemlerin devam ettiği gözlenmekte. Bu kapsamda, iki ülke arasında önümüzdeki günlerde gerilimi artırabilecek önemli bir gelişme daha yaşandı. Beyaz Saray Bütçe ve Yönetim Ofisi’nden önceki gün yapılan açıklamada, ABD’li kamu kurumlarının, telekomünikasyon ve video gözlem ekipmanlarıyla çeşitli materyallerin, ABD’nin ticari sırlarını ve sair bilgilerini Çin hükümetine verdikleri gerekçesiyle ilgili Çinli firmalardan alımının yasaklandığı duyurulmuş ve söz konusu yasağın 13 Ağustos’ta yürürlüğe gireceği bildirilmişti. Dün ise, ABD yönetimi tarafından, 13 Ağustos’tan itibaren alım yasağının uygulanacağı ABD’li kamu kurumlarının; Huawei, ZTE, Hytera, Communications, Hangzou Hikvision ve Dahau Technology’den telekomunikasyon ekimanı almayacakları açıklandı. Bunun üzerine, dün Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kamu kurumlarının Çin’in önemli teknoloji şirketlerinden ürün alımını askıya alma kararına ilişkin olarak, yaptığı açıklamada, güçlü şekilde hoşnutsuzluk duyduklarını ve kararlılıkla karşı çıktıklarını belirterek tepki gösterdi ve Çinli şirketlerin hak ve çıkarlarını kararlılıkla korumak için tüm gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kamu kurumlarının, Çinli Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision ve Dahua’dan ürün almasını geçici yasaklama kararını, adil olmayan ve ayrımcı bir hareket olarak da niteledi.

Diğer taraftan, ABD yönetiminin, ise 1 Eylül’de Çin’e uygulayacağı yeni tarife listesine nihai şeklini vermeye çalıştığı gözlenmekte. Gelen haber akışlarına göre, ABD yönetiminin, bir iki hafta içerisinde listeyi açıklayabileceği belirtiliyor. ABD özel sektörünün ise, Trump’ı, Çin’e yönelik tarife uygulamaması veya bazı kritik ürün ithalatlarını liste dışı bırakması için ikna etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Bu kapsamda, küresel çapta risk iştahında toparlanmanın, özellikle hisse senedi borsalarında olumlu yansımalarının gözlenmesine karşın, küresel risk unsurlarının halen canlılığını korumasıyla birlikte, yatırımcıların, güvenli liman arayışlarının devam ettiği görülmekte. Özellikle, ABD ve Çin arasında, gerilimi artırıcı karşılıklı yeni adımların atılması ve küresel çapta Merkez Bankalarının, ardı ardına faiz indirimlerine gitmeleri, küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasına yönelik endişeleri artırıyor. Bu çerçevede, artan küresel riskler nedeniyle altının ons fiyatı 1.500 doların üzerindeki seyrini koruyor.

Dün küresel çapta hisse senedi borsalarında pozitif hava gözlendi. Bu kapsamda, dün ABD’de Dow Jones Endeksi günü %1,4 artışla kapatırken, S&P 500 Endeksi %1,9 artış ve Nasdaq Endeksi ise %2,2 artışla günü sonlandırdı. Avrupa’da ise dün Almanya Dax Endeksinin %1,7 artış, Londra FTSE Endeksinin %1,2 artış, İtalya MIB Endeksinin %1,1 artış ve Fransa CAC 40 Endeksinin ise günü %2,0 artışla sonlandırdığı görülmekte. Bu sabah saatlerinde Asya tarafında ise, Çin Şanghay Borsası %0,9 artıda işlem görürken, Japonya Nikkei Borsası %0,8 artıda ve Hong Kong Hang Seng Borsası ise %0,5 artıda seyrediyor.

ABD Başkanı Trump ise, Fed’e yönelik eleştirilerini dün de sürdürdü. Trump, dün yaptığı açıklamada, “Birileri çok güçlü dolarımızdan etkilendiğimi düşünebilir. Fakat etkilenmedim. Fed’in yüksek faiz oranı seviyesi diğer ülkelere kıyasla doları yüksek tutuyor ve bizim Caterpillar, Boeing, John Deere gibi şirketlerimiz, otomotiv şirketlerimiz ve diğer büyük üreticilerimizin piyasada rekabet edebilmelerini zorlaştırıyor. Fed’in ciddi faiz indirimleri, enflasyonun olmaması ve sıkılaştırma olmamasıyla dolar, şirketlerimizin rekabet edebilmelerini mümkün kılacaktır. Biz açık ara dünyadaki en iyi şirketlere sahibiz, ama maalesef aynısını Fed için söyleyebilmem mümkün değil. Onlar her adımımıza yanlış dediler ve biz hala kazanıyoruz. Eğer yanlış değil de doğru deselerdi ne olurdu, hayal edebiliyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), düzenli olarak yayınladığı ekonomik bülteninin ağustos ayı sayısında, küresel ticarette artan korumacılık tehdidine, finansal piyasalarda oynaklıklara ve gelişmekte olan piyasalardaki kırılganlıklara bağlı olan belirsizliklerin Euro bölgesinin büyüme görünümüne zarar vermekte olduğunu açıkladı. Bunun yanında ekonomik bültende, ticaret gerilimlerinin yüksek olduğunu ve anlaşmasız Brexit riskinin devam ettiğini belirterek ikinci ve üçüncü çeyreklerde Euro Bölgesi’nde daha zayıf büyümeye işaret etti. ECB, böylece temmuz ayındaki faiz toplantısından sonra yapığı para politikası açıklamasıyla büyük ölçüde tutarlı bir açıklama gerçekleştirdi. Bültende, 25 Temmuz 2019 tarihli para politikası toplantısında yönetim konseyinin bankanın faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı ve faiz oranlarının, en azından gelecek yılın ikinci yarısına kadar ve enflasyon hedefi olan %2 doğrultusunda mevcut seviyesinde veya daha düşük kalmasının beklendiği anımsatıldı. Bültende, bu ortamda, enflasyonist baskıların düşük kaldığı ve bu nedenle, finansal koşulların çok olumlu olarak kalmasını sağlamak ve Euro Bölgesi’nin ekonomik genişlemesini destelemek için önemli ölçüde bir parasal teşvike ihtiyaç duyulmaya devam edildiği vurgulandı. ECB, geçen ay gerçekleştirdiği toplantıda faizlere ilişkin yönlendirme metnini değiştirerek, ECB bünyesindeki birimlerinden para politikasının daha da gevşetilmesi için seçenekleri hazırlamalarını talep etmişti. ECB’nin bu kararı, eylül ayından itibaren faiz indiriminden yeni tahvil alımlarına kadar bir dizi gevşeme kararının alınabileceğine işaret etmişti.

Ayrıca, küresel çapta Merkez Bankalarının parasal genişleme döngüsüne girdikleri bu dönemde, bu dün Filipinler Merkez Bankası da faiz indirim trendine katıldı. Buna göre, Filipinler Merkez Bankası, mevcut durumda %4,50 seviyesinde bulunan politika faiz oranını piyasa beklentileriyle uyumlu olarak 25 baz puan düşürerek %4,25 seviyesine indirdi. Nitekim, dün Filipinler’de açıklanan verilere göre, Filipinler ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde dört yıldan daha fazla bir sürenin en yavaş büyümesini gerçekleştirmesi, Filipinler Merkez Bankasının 25 puanlık faiz indirimine gitmesini destekledi. Buna göre, Filipinler’de GSYH yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,5 büyüyerek %5,9 seviyesindeki piyasa beklentilerinin altında kaldı. Diğer yandan, Peru Merkez Bankası da yaklaşık 1,5 yıllık aranın ardından ilk kez borçlanma maliyetlerini, zayıf fiyat verileri ve kötüye giden küresel görünüm endişeleriyle diğer Latin Amerika ülkelerine katılarak düşürdü. Buna göre, Peru Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği toplantısında politika faizini %2,75 seviyesinden %2,50 seviyesine çekti. Bu kapsamda, Filipinler Merkez Bankası ve Peru Merkez Bankası da, Tayland Merkez Bankası ve Hindistan Merkez Bankası’nın ardından gelişen piyasa Merkez Bankalarının faiz indirimine katılan son bankalar oldu.

Bugün veri takviminde yurtdışı tarafta;

  • TSİ 09.45’de Fransa’da haziran ayına ilişkin sanayi üretim verisi açıklanacak. Fransa’da sanayi üretimi, aylık bazda bu yılın mart ayında -%1,3 seviyesine gerilemesinin ardından yükselişe geçerek, nisanda %0,5 oranında ve mayısta ise %2,1 oranında artış sergilemişti. Sanayi üretiminin, haziranda ise aylık bazda ise -%1,9 oranında gerileyerek yeniden negatif bölgeye geçmesi beklenmekte. Fransa’da sanayi üretiminin yıllık bazda ise mayıstaki %4 seviyesinden haziranda %1 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
  • Bunun yanında, TSİ 11.30’da İngiltere’de yılın ikinci çeyreğine ilişkin çeyreklik ve yıllık bazda GSYH büyüme verileri açıklanacak. İngiltere ekonomisi, geçen yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,7 oranında büyümeye ulaşmasının ardından, küresel büyüme görünümüne yönelik zayıflama işaretleri ve artan Brexit endişeleri nedeniyle, çeyreklik bazda büyüme geçen yılın son çeyreğinde %0,2 seviyesine kadar gerilemiş ve ardından hafif toparlanarak bu yılın ilk çeyreğinde %0,5 seviyesine kadar yükselmişti. İngiltere ekonomisinin, bu yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda ise %0 büyüme sergileyerek durağan seyretmesi beklenmekte. Bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda büyümenin ise, yılın ilk çeyreğindeki %1,8 seviyesinden %1,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
  • Ayrıca TSİ 11.30’da İngiltere’de bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin çeyreklik bazda ihracat ve ithalat değişimi verileri de takip edilecek. İngiltere’nin ihracatının, bu yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda, bir önceki çeyrekteki %1,5 seviyesinden -%3,2 seviyesine gerilemesi beklenmekte. İngiltere’nin ithalatının ise, bu yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda, bir önceki çeyrekteki %10,8 seviyesinden -%9,9 seviyesine düşmesi beklenmekte.
  • TSİ 11.30’da İngiltere’de haziran ayına ilişkin aylık ve yıllık bazda sanayi üretimi verileri de takip edilecek. İngiltere’de aylık bazda sanayi üretimi, bu yılın nisan ayında -%2,9 seviyesine kadar gerilemesinin ardından yeniden yükselişe geçerek, mayısta %1,4 seviyesine yükselmişti. İngiltere’de aylık bazda sanayi üretiminin, haziranda ise -%0,1 seviyesine gerileyerek negatif bölgeye geçmesi bekleniyor. Yıllık bazda sanayi üretiminin ise, mayıstaki %0,9 seviyesinden, haziranda -%0,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
  • TSİ 15.30’da ABD’de temmuz ayına ilişkin aylık ve yıllık bazda ÜFE verileri açıklanacak. ABD’de aylık bazda ÜFE‘nin, hazirandaki %0,1 seviyesinden temmuzda yükselişle %0,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’de yıllık bazda ÜFE ise, geçen yılın haziran ayında %3,4 seviyesine ulaşmasının ardından kademeli bir şekilde düşüşe geçerek bu yılın haziran ayında %1,7 seviyesine kadar gerilemişti. ABD’de yıllık bazda ÜFE’nin ise, %1,7 seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesi beklenmekte. ABD’de aylık bazda çekirdek ÜFE‘nin ise, hazirandaki %0,3 seviyesinden temmuzda %0,2 seviyesine gerilemesi ve yıllık bazda çekirdek ÜFE‘nin ise, hazirandaki %2,3 seviyesinden hafif yükselişle temmuzda %2,4 seviyesine yükselmesi beklenmekte.

Bugün veri takviminde yurtiçi tarafta;

  • TSİ 10.00’da haziran ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi açıklanacak. Bu yıl mayıs ayında cari işlemler dengesi, 151 milyon dolar fazla vermişti. Beklenti, ise 300 milyon dolar fazla vermesi yönündeydi. Geçen yıl mayıs ayında ise 6,2 milyar dolar açık vermiştik. Özellikle, ekonomide dengelenme sürecinin devam etmesiyle birlikte 12 aylık kümülatif cari açık ise mayısta 8,7 milyar dolardan 2,37 milyar dolara gerilemişti. Dış ticaret açığındaki daralmanın sürmesi, petrol fiyatlarındaki ılımlı seyir, zayıf seyreden altın ithalatı ve geçtiğimiz yıla göre önemli oranda artış gösteren turizm gelirleriyle birlikte yıllık cari dengede mayıs ayı itibarıyla fazlaya yönelme gözlenmişti. Bu yılın haziran ayında ise cari işlemler dengesine yönelik piyasa beklentilerine bakıldığında,
  • Bloomberg anketine göre, haziranda aylık bazda cari işlemler dengesinin 150 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor.
  • Foreks anketine göre, haziranda aylık bazda cari işlemler dengesinin -350 milyon dolar açık vermesi bekleniyor.
  • Bu kapsamda, haziranda yıllık bazda kümülatif cari işlemler dengesinin ise 299 milyon dolar fazla ile 799 milyon dolar fazla arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 14.30’da TCMB’nin ağustos ayına ilişkin beklenti anketi yayınlanacak. TCMB’nin son yayınlanan temmuz ayı beklenti anketine göre, 2019 yıl sonu beklentisi %15,85’ten %15,01’e gerilemişti. 12 ay sonrası için TÜFE artışı beklentisi %14,88’den %13,90’a inmişti. 24 ay sonrası için TÜFE beklentisi ise %11,46’dan %11’e düşmüştü. Anket sonuçlarına göre cari yıl sonu dolar/TL beklentisi 6,30’dan 6,14 seviyesine gerilerken, 12 ay sonrası için dolar/TL beklentisi ise 6,64’den 6,47’ye düşmüştü. Cari açık beklentisi ise 2019 yılı için önceki anket döneminde kaydedilen 10,6 milyar dolardan 7,6 milyar dolara düşmüş ve 2020 yılı cari açık beklentisi ise 19,2 milyar dolardan 17,4 milyar dolara gerilemişti. 2019 yılı GSYH büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde %0,04 iken, temmuz ayı anket döneminde -%0,02 seviyesinde olmuştu. 2020 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket dönemindeki %2,7 seviyesinden %2,6 seviyesine gerilemişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,1 oranında artarak 72,8mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in brüt karı ise aynı dönemler itibarıyla %13,8 oranında azalarak 160,9mn TL’ye gerilemiştir. Bu rakamlarla birlikte, Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %7,7 ve %17,1 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %5,3 ve %20,7 idi. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri geçen yılın aynı dönemine göre 79,3mn TL azalarak 2Ç2019’da 28,5mn TL’ye gerilemesi karı desteklemiştir. Son olarak, ikinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk yarısındaki net dönem karı 137,1mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %37 oranında artış göstermiştir.

Aksa Enerji (AKSEN, Pozitif): Şirket’in ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 56,7mn TL ile piyasa beklentisi olan 44mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2018’de 3,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 2Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,7 oranında artan şirketin satış maliyetleri ise %3,5 oranında gerilemiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %103,2 oranında artarak 299,9mn TL’ye ulaşmıştır. Diğer taraftan operasyonel giderler aynı dönemde %57 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 8,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre ikinci çeyrekte %122 oranında artarak 284,8mn TL’ye ulaşmış ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Şirketin finansman giderleri 2Ç2018’deki 69,5mn TL’den 2Ç2019’da 111mn TL’ye yükselmiş ve 38mn TL’lik vergi gideri sonrası konsolide net dönem karı 120,6mn TL olmuştur. Ana ortaklık payına düşen net dönem karı ise 56,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek kar rakamı ile birlikte Şirket’in 2019 yılı ilk yarı ana ortaklık net dönem karı 107,6mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 16,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Goodyear (GOODY, Sınırlı Negatif): Goodyear’ın 2Ç2019 net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %37,2 azalmış ve 35mn TL olmuştur. Goodyear’ın satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,4 oranında artarak 706,3mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %29,8 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %16,5 oranında artarak 117,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise maliyetlerdeki görece yüksek artışa paralel 2Ç2018’deki %18,2’den 2Ç2019’da %16,6’ya gerilemiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %18,1 oranında artış kaydetmiştir. Diğer faaliyetlerden de 16,2mn TL gelir kaydedilmesi sonucu faaliyet karı 85,4mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 2,2 puan düşüşle %12,1’e gerilemiştir. Finansman tarafında net giderler 2Ç2018’e göre 41,6mn TL artarak 53,1mn TL olmuştur. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 32,4mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 2,6mn TL’lik vergi gelirinin etkisiyle 35mn TL’lik net dönem karı oluşmuştur. Şirket 2Ç2018’de 55,7mn TL net dönem karı açıklamıştı. 2. çeyrekte açıklanan net dönem karına karşın ilk çeyrekteki zarar sebebiyle 6 aylık net dönem karı 29mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki net dönem karı 97,7mn TL idi.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank’ın net dönem karı 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,7 oranında artarak 310mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar rakamı bizim beklentimiz olan 310mn TL doğrultusunda gerçekleşirken, piyasa beklentisi 316mn TL idi.

Hektaş (HEKTS, Nötr): Şirket’in 2Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,9 oranında gerileyerek 25,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,6 oranında artan Şirket’in brüt karı ise aynı dönemler itibarıyla %36,3 oranında artarak 79,9mn TL’ye yükselmiştir. Bu rakamlarla birlikte, Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %12,8 ve %40,3 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %21,2 ve %42,2 idi. Diğer yandan, Şirket’in net finansman giderleri geçen yılın aynı dönemine göre 24,8mn TL artarak 2Ç2019’da 28,7mn TL’ye yükselmesi net dönem karının düşük gelmesinde ana etken olmuştur. İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk yarısındaki net dönem karı 93,1mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %25,2 oranında artış kaydetmiştir.

Enka İnşaat (ENKAI, Sınırlı Pozitif): Enka İnşaat’ın ana ortaklık net dönem karı 2019 yılının ikinci çeyreğinde 1.084,5mn TL ile hem piyasa beklentisi olan 715mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 745mn TL’nin üzerinde gerçekleşerek iyi bir görüntü sergilemiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 9mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Tahminimizdeki sapmada taahhüt tarafında net dönem karının, iyi performans ve yatırım faaliyetlerinden kaydedilen net 851,1mn TL’lik gelirin etkisiyle, beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Enka’nın toplam satış gelirleri, mühendislik grubunun yüksek hasılatına karşın, enerji tarafı satışlarındaki gerileme ile %9,5 oranında azalarak 2.698,2mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar ise satış maliyetlerindeki daha düşük gerilemenin etkisiyle %18 oranında azalarak 640,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %22,8 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 2Ç2019’da 76,4mn TL gider kaydedilmiş ve faaliyet karı da %39 oranında azalarak 392,3mn TL’ye inmiştir. Diğer taraftan, mühendislik ve inşaat grubu kaynaklı yatırım faaliyetlerinden (tahvil faizlerindeki yükseliş kaynaklı) 2Ç2018’de kaydedilen 523,7mn TL’lik net gidere karşın 2Ç2019’da 851,1mn TL gelir kaydedilmiş ve bu durum Enka İnşaat’ın dönem karındaki yükselişte ana etken olmuştur. İkinci çeyrek karı ile birlikte grubun ilk yarı ana ortaklık net dönem karı 1.919,4mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 487,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Emlak Konut GYO’nun konsolide 2Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre %18 oranında artarak 311,9mn TL’ye yükselmiştir. Bizim beklentimiz Şirket’in bu çeyrekte 245mn TL elde edebileceği yönündeyken, piyasa beklentisi 270mn TL idi. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2019’da 1,9 milyar TL gerçekleşerek yıllık %123 artmış ve beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Brüt kar ise bu çeyrekte 437,5mn TL (Beklentimiz: 321mn TL) gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %17 oranında artış gösterirken, brüt kar marjı %22,6 olmuştur. (2Ç2018: %43,0). Şirket’in bu çeyrekteki net kar marjı ise %16,1 olmuştur. (2Ç2018: %30,3) Diğer yandan, net finansman gideri 2Ç2019’da 215,4mn TL gerçekleşerek geçen yılın ikinci çeyreğine göre 92,9mn TL artış göstermiş ve karın daha yüksek gelmesini engellemiştir.  Son olarak, ikinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı 365,9mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %68 oranında düşüş göstermiştir.

Ereğli Demir ve Çelik (EREGL, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %13,6 oranında azalarak 1.308mn TL’ye gerilemiş; ancak hem bizim beklentimiz olan 1.211mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 1.199mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %20 oranında artarak bizim beklentimiz olan 7.444mn TL’ye paralel olarak 7.451mn TL olmuştur. Satış maliyeti %41,4 oranında artmış ve böylece brüt karı %22,5 oranında azalarak 1.616mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise geçen yıla göre 12 puan azalmış ve %22 olmuştur. Operasyonel giderler ise %18,5 oranında artmış, diğer faaliyetlerden yaklaşık 15,4mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %25,4 oranında azalmış ve 1.454mn TL olmuştur. Finansman tarafındaki 2Ç2018’deki 562,6mn TL’lik gelir 2Ç2019’da 390,4mn TL’ye gerilemiştir. Tüm bunların etkisiyle vergi öncesi karı 1.844mn TL olan şirket 469,7mn TL vergi gideri sonrası 2Ç2019 ana ortaklık net dönem karı 1.308mn TL olmuştur. İkinci çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %10,6 oranında azalarak 2.305mn TL olmuştur.

İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %16,4 oranında azalarak 947,8mn TL olmuştur. Bizim beklentimiz 694mn TL kar açıklaması yönünde idi. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2019’da yıllık %18,8 oranında artarak 4.498mn TL’ye çıkmış ve beklentimiz olan 4.300mn üzerinde gelerek kar tahminimizde sapmaya katkı yapmıştır. Satış maliyeti %43,9 oranında artmış ve böylece brüt karı %28,3 oranında azalarak 945,5mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar marjı ise geçen yıla göre 14 puan azalmış ve %21 olmuştur. Operasyonel giderler ise %24,5 oranında artmış, diğer faaliyetlerden yaklaşık 20,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %30,1 oranında azalarak 898,4mn TL’ye gerilemiştir. Finansman tarafında ise 354,8mn TL gelir kaydedilmiştir. Vergi öncesi karı 1.255mn TL olan şirket 306,8mn TL vergi gideri sonrası 2Ç2019 ana ortaklık net dönem karı 947,8mn TL olmuştur. İkinci çeyrek rakamları ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %23,4 oranında azalarak 1.471mn TL olmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası’nın 2019 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %34,8 oranında azalarak 951mn TL’ye gerilemiş; ancak hem bizim hem de piyasa beklentisi olan 802mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, ticari zararın beklentimizin üzerinde gerçekleşmesine karşın, karşılık iptalleri nedeniyle diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizden yüksek gelmesi etkili olmuştur.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Koç Holding’in 2019 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 1.425,4mn TL ile piyasa beklentisi olan 1.175mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Tüpraş ve Yapı Kredi Bankası’nın bu çeyrekte beklentilerin üzerinde kar açıklaması bunda önemli etken olmuştur. Holding 2018 yılının aynı döneminde 1.418,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. İkinci çeyrek rakamlarıyla birlikte Holding’in 2019 yılı ilk yarı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,9 oranında azalarak 2,2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

İpek Enerji (IPEKE, Sınırlı Pozitif): Şirket 2Ç2019’da 99,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 78,2mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklanmıştı. Brüt kar ise aynı dönemler itibariyle %38,1 oranında artarak 407,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %29,5 oranında artarken diğer faaliyetlerden 12,3mn TL gelir yazılmıştır. Şirket yatırım faaliyetlerinden net 174,3mn TL gelir elde etmiştir. 1,2mn TL’lik finansman gideri ve 117,3mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 420,2mn TL olarak gerçekleşirken ana ortaklık payına düşen net dönem karı ise 99,5mn TL olmuştur. 2. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 171,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 88,7mn TL idi.

Koza Anadolu (KOZAA, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı 2Ç2018’e göre %27,6 artışla 190,3mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri yine aynı dönemler itibariyle %38,4 oranında artarak 2. çeyrekte 633mn TL’ye çıkarken, brüt kar %37,2 oranında yükseliş kaydetmiş ve 2Ç2019’da 408mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %30,3 oranında artarken diğer faaliyetlerden 12,8mn TL gelir yazılmıştır. Şirket yatırım faaliyetlerinden net 172mn TL gelir elde etmiştir. Finansman gideri yazmayan Koza Anadolu 117,2mn TL vergi gideri kaydetmiştir. Şirketin net dönem karı 420,1mn TL olarak gerçekleşirken ana ortaklık payına düşen net dönem karı ise 190,3mn TL olmuştur. 2. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 346,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 169,3mn TL idi.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %16 oranında artarak 414,4mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin 357mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri yine aynı dönemler itibariyle %38,2 oranında artarak bu çeyrekte 609mn TL’ye çıkarken, brüt kar %40,8 oranında yükseliş kaydetmiş ve 2Ç2019’da 409,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %36,9 oranında artarken diğer faaliyetlerden 2,3mn TL gelir yazılmıştır. Şirket yatırım faaliyetlerinden net 168mn TL gelir elde etmiştir. 2Ç2018’de 145,4mn TL finansman geliri kaydeden şirket bu çeyrekte finansman geliri kaydetmemiştir. Buna bağlı olarak vergi öncesi kar %15,7 oranında artışla 529,8mn TL olurken, 115,4mn TL vergi gideri sonrasında şirketin net dönem karı 414,4mn TL olmuştur. 2. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte 6 aylık net dönem karı 733,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki net dönem karı 498,7mn TL idi.

Netaş (NETAS, Negatif): Netaş 2019 yılının 2. çeyreğinde 66,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı çeyreğinde 20,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 2019’un ikinci çeyreğine göre %58,3 oranında artarak 346,1mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar ise %56,4 artışla 25,9mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler %58,8 artışla 37,2mn TL olurken, diğer faaliyet giderleri 25,8mn TL’yi göstermiştir. 2Ç2019’daki faaliyet zararı 37mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2Ç2018’deki faaliyet zararı 42,8mn TL idi. Buna ek olarak, yatırım faaliyetlerinden gelirlerden ve özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 0,2mn TL gelir yazılmıştır. Finansman tarafında net 23,9mn TL’lik gider yazılmıştır. 6,1m TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 66,8mn TL’yi göstermiştir. 2. çeyrekte açıklanan net dönem zararıyla birlikte 6 aylık net dönem zararı 92,2mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki net dönem zararı 23mn TL idi.

Pegasus (PGSUS, Pozitif): Pegasus’un 2019 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 85mn TL’lik piyasa beklentisinin oldukça üzerinde 324,4mn TL olmuştur. 2Ç2018’deki ana ortaklık net dönem karı 15,7mn TL idi. Satış gelirleri %54,9 artışla 2.630mn TL, satışların maliyeti de %37 artışla 2.074mn TL olmuştur. Böylelikle 556,9mn TL’lik brüt kar oluşmuştur. 2Ç2018’deki brüt kar 183,8mn TL idi. 147,6mn TL’lik operasyonel giderler ve 4,3mn TL’lik diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet karı 405mn TL’yi göstermiştir. 2Ç2018’deki faaliyet karı 151,7mn TL idi. Diğer taraftan, yatırım faaliyetlerinden 0,4mn TL gelir, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 3,2mn TL kar yazılmıştır. Finansman öncesi faaliyet karı 408,6mn TL’yi göstermiştir. Pegasus 2019 2. çeyrekte 63,4mn TL’lik finansman gideri yazmış ve vergi öncesi kar 345,2mn TL olmuştur. Geçen sene aynı çeyrekteki vergi öncesi kar 56mn TL idi. 21,6mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 323,6mn TL olmuştur. Bu kar içinde 0,7mn TL’lik kontrol gücü olmayan paylara bağlı zarar olması sebebiyle ana ortaklık payına düşen kar 324,4mn TL’dir. 2. çeyrekte açıklanan net dönem karına karşın ilk çeyrekteki zarar sebebiyle 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 110,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem zararı 97,2mn TL idi.

Şok Marketler Ticaret (SOKM, Sınırlı Negatif): Şirket’in 2Ç2019’daki ana ortaklık net dönem zararı 24,4mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 229,5mn TL kar açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2019’da yıllık %38,4 oranında artarak 3.392mn TL’ye ulaşırken, satışların maliyeti %37,9 oranında artmış ve böylece brüt karı %40 oranında artarak 956mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %17,3 oranında artmış, diğer faaliyetlerden yaklaşık 144,8mn TL gider kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak esas faaliyet karı 112,9mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 1,3mn TL gelir kaydedilmiş, finansman gideri 84,7mn TL’den 148,2mn TLye yükselmiştir. Böylece vergi öncesi zararı 34mn TL olan şirketin 9,4mn TL vergi geliri sonrası 2Ç2019 ana ortaklık net dönem zararı 24,4mn TL olmuştur. (2Ç2018’de vergi öncesi zarar 100,6mn TL iken 331,5mn TL’lik vergi geliri sonrası 229,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir. İkinci çeyrek net zararı ile Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem zararı 121,8mn TL olmuştur.

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Negatif): THY 2019 yılının ikinci çeyreğinde 133mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Bizim kar beklentimiz 440mn TL, piyasanın kar beklentisi ise 258mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada beklentimizden yüksek gerçekleşen finansman giderleri etkili olmuştur. Şirket 2Ç2018’de 441mn TL net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri ilk çeyrekte %34,9 oranında artarak 18,7 milyar TL’ye ulaşan şirketin brüt karı ise maliyetlerdeki yüksek artışın etkisiyle %13,9 oranında gerilemiş ve 2.498mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %40 oranında artarak 2.456mn TL’yi göstermiştir. 32mn TL’lik diğer faaliyetlerden net gelirler sonrasında şirketin faaliyet karı 74mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2018’deki faaliyet karı 925mn TL idi. 2. çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 38mn TL net gelir kaydedilirken, faiz giderleri ve kurların etkisiyle finansman tarafında ise 460mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi zarar 209mn TL olurken, 342mn TL’lik vergi geliri sonrası 133mn TL net dönem karı açıklanmıştır. 2. çeyrekte açıklanan net dönem karına karşın ilk çeyrekteki zarar sebebiyle 6 aylık net dönem zararı 1.120mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki net dönem karı 127mn TL idi.

Vestel Elektronik (VESTL, Pozitif): Vestel Elektronik 2019 yılının 2. çeyreğinde 309,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı çeyreğinde 126,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin karındaki artışın temel sebebi, 2Ç2018’de kaydedilen, ticari işlemlerden kaynaklanan kur farkı giderlerinin çoğunlukla etkili olduğu, diğer faaliyetlere ilişkin yüksek giderin 2Ç2019’da 475mn TL gerilemesidir. Şirket’in satış gelirleri 2019’un ikinci çeyreğine göre %7,7 oranında artarak 4.263mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar ise %7,6 artışla 1.226mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise değişmeyerek %28,8 olarak gerçeklemiştir. Operasyonel giderler %0,6 gerilemeyle 618,2mn TL olmuştur.  2Ç2019’da diğer faaliyetlerden 33,5mn TL’lik gider kaydedilmiş ve 574,7mn TL’lik faaliyet karı oluşmuştur. 2Ç2018’deki faaliyet karı 9,2mn TL idi. Buna ek olarak, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan, META Nikel Kobalt Madencilik’in zararı sebebiyle 49,2mn TL gider olarak kaydedilmiştir. Finansman tarafında net 241,7mn TL’lik gider yazılmıştır. 37,4m TL’lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 309,9mn TL’yi göstermiştir. 2. çeyrekte açıklanan ana ortaklık net dönem karına karşın ilk çeyrekteki zarar sebebiyle 6 aylık ana ortaklık net dönem karı 35,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018’in aynı dönemindeki ana ortaklık net dönem karı 101,5mn TL idi.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre gece yarısından itibaren motorinin litre fiyatında ortalama 34 kuruş, benzinin litre fiyatında ise 18 kuruş indirim yapılacak, söz konusu indirim motorinde pompa fiyatlarına ortalama 34 kuruş, benzinde ise 18 kuruş olarak yansıyacak. Buna göre, Ankara’da ortalama 6,41 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,07 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 6,35 liradan 6,01 liraya, İzmir’de 6,43 liradan 6,09 liraya inecek. Ankara’da ve İzmir’de ortalama 6,77 liradan satılan benzinin litre fiyatı ise 6,59 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,70 liradan 6,52 liraya inecek. Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ak Enerji (AKENR, Nötr): Şirket 2019 yılının ikinci çeyreğinde 116,1mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 449,3mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri 2.çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,4 oranında azalan şirketin brüt karı ise 16,8mn TL’den 115,6mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %5,1 oranında azalırken, şirket 2Ç2018’deki 260bin TL’lik faaliyet zararına karşın, 2Ç2019’da 99,4mn TL faaliyet karı elde etmiştir. Diğer taraftan finansman giderleri 2Ç2018’deki 536,9mn TL’den 231,4mn TL’ye gerilemesine karşın şirketin zarar açıklamasında ana etken olmuştur. İkinci çeyrek zarar rakamı ile birlikte şirketin 2019 yılı ilk yarı net dönem zararı 375,5mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 595,3mn TL net dönem zararı kaydedilmişti.

Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Şirket’in 2Ç2019’daki konsolide net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %43,9 oranında gerileyerek 272mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in brüt karı ise aynı dönemler itibarıyla %12,3 oranında artarak 79,4mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı %72,4 olarak gerçekleşmiştir. (2Ç2018: %75,0). Diğer yandan, Şirket’in yatırım faaliyetlerinden gelirleri yine aynı dönemler itibarıyla 323mn TL gerileyerek 274,1mn TL olurken, net finansman gideri 105mn TL azalarak 75,6mnm TL olmuştur. İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk yarısındaki net dönem karı 246,1mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %47 oranında düşüş göstermiştir.

Alkim Kağıt Sanayi ve Ticaret (ALKA, Nötr): Şirket’in 2Ç2019’daki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %7,5 oranında azalarak 12,3mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2019’da yıllık %28,9 oranında artarak 107,8mn TL olmuştur. Satış maliyeti %35,3 oranında artmış ve böylece brüt karı %6,1 oranında artarak 19,5mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %42,2 oranında artmış, diğer faaliyetlerden yaklaşık 4,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak esas faaliyet karı %21,5 oranında azalarak 18,9mn TL’ye gerilemiştir. Finansman tarafında ise 3,1mn TL gider kaydedilmiştir. 3,4mn TL vergi gideri sonrası şirketin 2Ç2019 net dönem karı 12,8mn TL olmuştur. İkinci çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki net dönem karı 19mn TL olmuştur.

Alkim Alkali Kimya (ALKİM, Pozitif): Şirket’in 2Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %48,5 oranında artarak 32,4mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 2Ç2019’da yıllık %32,3 oranında artarak 180,1mn TL olmuştur. Satış maliyeti %32,8 oranında artmış ve böylece brüt karı %31,3 oranında artarak 53,3mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise %43,9 oranında artmış, diğer faaliyetlerden yaklaşık 4,8mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak esas faaliyet karı %20,5’lik artışla 45,3mn TL olmuştur. 10,6mn TL vergi gideri sonrası şirketin 2Ç2019 ana ortaklık net dönem karı 32,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %75,8 oranında artarak 58,4mn TL olmuştur.

Halk GYO (HLGYO, Nötr): Şirket’in 2Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre %44,6 oranında düşüş göstererek 13mn TL olmuştur. Şirket’in brüt karı da aynı dönemler itibarıyla %35,4 oranında azalarak 18,7mn TL’ye gerilemiştir. Bu rakamlarla birlikte, Şirket’in net ve brüt kar marjı sırasıyla %59,4 ve %85,6 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %28,3 ve %35,0 idi. Diğer taraftan, Şirket bu çeyrekte 2mn TL yatırım amaçlı gayrimenkul değer artışı geliri kaydetmiştir. Son olarak, ikinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in bu yılın ilk yarısındaki net dönem karı 25,1mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre %24 oranında düşüş göstermiştir.

Özak GYO (OZKGY, Sınırlı Negatif): Şirket 2Ç2019’da 10,3mn TL konsolide ana ortaklık zararı kaydetmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 24,6mn TL ana ortaklık karı elde edilmişti. Şirket’in brüt karı ise aynı dönemler itibarıyla %24 oranında artarak 27,5mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 2Ç2019’da %45,2 gerçekleşmiştir. (2Ç2018: %41,8.) Şirket’in esas faaliyetlerinden net gelirleri 24,2mn TL düşerken, net finansman giderleri 9,2mn TL artış göstermiştir. Son olarak, Şirket bu yılın ilk yarısında 33,9mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Şirket geçen yılın ilk yarısında 0,7mn TL zarar kaydetmişti.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,63 seviyesinden %19,62 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 68,01 milyar TL ile 59,50 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 8,51 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %1,71 seviyesinden işlem görmeye başlarken, %1,69-%1,77 bandında hareketin ardından, şu sıralarda %1,70 seviyelerinde bulunuyor. Özellikle, ABD ve Çin arasında artan ticaret gerilimlerinin, küresel büyümeye yönelik endişeleri artırarak piyasalarda Fed’e ilişkin faiz indirimi beklentilerini artırması ve Fed Başkanı Powell’ın, geçen hafta Fed’in faiz patikası konusunda karışık mesajlar vermesinin yanında, anlaşmasız Brexit ihtimalinin artması gibi risk unsurları, küresel çapta güvenli liman talebi oluşturarak, gelişmiş ülke tahvillerine yönelimi canlı tutmakta.

Gelişmiş ülke tahvil faizleri, artan güvenli liman talebiyle düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Almanya’da 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi ise, önceki gün -%0,61 seviyesiyle rekor düşük seviyesini yenilemesinin ardından, bugün -%0,58 seviyelerinde seyrediyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, yabancı yatırımcılarda TL varlıklara yönelik artan ilgi, yurtiçinde enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesi, TL’deki değerlenme ve Türkiye CDS primindeki ılımlı seyirle birlikte, günlük bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 77 baz puanlık düşüşle %15,22 seviyesine geriledi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 41 baz puanlık düşüşle %15,22 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 12 baz puanlık sınırlı düşüşle %15,10 seviyesine geriledi.