SABAH STRATEJİSİ
Hafta genelinde iyimser fiyatlamaların gözlendiği küresel piyasalarda bu sabah risk iştahı nötr. ABD vadelileri yatay bir görüntü sergilerlerken, paritelerde net bir yön gözlenmiyor. Bugün yapılması planlanan OPEC + toplantısı günün öne çıkan gelişmesi. Beklentiler dahilinde yüksek bir üretim kesintisine gidilmesi durumunda halihazırda iyimser tarafta kalmaya çalışan piyasalar günü olumlu bir görüntüyle kapatabilirler. Dün 93,2bin seviyesinden kapatan BIST100 endeksinin ise risk iştahındaki genel eğilim ve TL’deki sakin görüntüye bağlı olarak güne 94bin hedefli alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Dolar/TL’nin 6,80’nin üzerine çıkmadığı bir senaryoda endeks, toparlanan teknik göstergelerle birlikte gün içerisinde 96bin direncini zorlayabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD ve Avrupa’da en kötünün geride kaldığına dair beklentiler ve hükümetlerin daha fazla ekonomik destek paketi açıklayacağı düşüncesi küresel risk iştahını destekliyor ve dün ABD borsaları %3 civarında artıda kapattı. Yarın birçok ülkede Paskalya öncesi tatil ve bundan dolayı da işlem hacimlerinde kısmi zayıflama görmekteyiz. Üç gündür yükseliş gösteren Asya borsaları ise yeni güne karışık bir seyirle başlıyor. Petrol fiyatları ise toplantı öncesi kazançlarını sürdürerek 32,9 dolar seviyesine yakın.
Haftanın son iki gününün odak noktaları petrole dair gelişmeler olacak. Bugün OPEC+ üyelerinin petrol kısıntısına yönelik anlaşmaya son halini vermek için düzenleyecekleri telekonferans toplantısı dikkatle takip edilecek. Yarın da G-20 Dönem Başkanı Suudi Arabistan’ın, enerji piyasasında istikrarın sağlanması amacıyla G-20 Enerji Bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı düzenleyeceği görülüyor. Bugün TSİ 17’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması bulunuyor. Avrupa Birliği Maliye Bakanları ise koronavirüsün ekonomik etkilerini telafi etmek için ortak bir strateji üzerinde anlaşma sağlayamadı. Bugün bir toplantının daha gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’de 2020 başkanlık seçimleri için Demokratların aday adayı Bernie Sanders, seçim kampanyasını askıya aldığını açıkladı.
Bugün TSİ 14.30’da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 12 Mart tarihli toplantısına ilişkin tutanakları yayınlanacak. ABD tarafında ise, TSİ 16.30’da mart ayı ÜFE verisi açıklanacak. TSİ 15.30’da ABD’de 4 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi de takip edilecek. TSİ 17’de ABD’de nisan ayına ilişkin öncü Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi verisi izlenecek.
- Geçen hafta Trump, Suudi Arabistan ve Rusya’nın aralarındaki fiyat savaşını sona erdirecek bir üretim anlaşmasına varmalarını ve petrol üretimini yaklaşık 10 milyon varil düşürmelerini beklediğini söylemişti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise, bahsi geçen günlük 10 milyon varillik üretim kısıntısının petrol piyasasına istikrar getirmeye yetmeyeceğini ve küresel petrol stoklarının ikinci çeyrekte günde 15 milyon varil artacağını belirtmişti. Bu arada diğer büyük üreticilerinin de kısıntı da aktif rol almasının dile getirildiği görülüyor. ABD ve Kanada’nın da üretim kısıntısına katılmaları dillendirilmekte.
- 12 Mart’taki toplantısında ECB, yeni uzun vadeli refinansman operasyonları (LTRO) düzenleyeceğini ve bu finansman imkanlarının koronavirüsün yayılmasından etkilenen KOBİ’ler için banka kredisi desteği şeklinde verileceğini bildirmişti. ECB, aylık 20 milyar Euro’luk varlık alımlarına alımlara ilaveten yıl sonuna kadar devlet ve özel sektör şirket tahvillerine odaklanan net 120 milyar Euro tutarında varlık alımı da yapacağını belirtmişti. ECB son olarak ise 19 Mart’ta, kamu ve özel sektör tahvilleri olmak üzere 750 milyar Euro’luk ek acil tahvil alım programı başlatmış ve söz konusu programın en az bu yılın sonuna kadar süreceğini bildirmişti.
- ABD’de işsizlik maaş başvuruları son iki haftada 10 milyona ulaştı. 4 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 5 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Michigan güven endeksi ise, ekonominin katalizörü olan tüketici kesiminin salgından nasıl etkilendiğine dair işaret verecek.
Fed 15 Mart’ta yaptığı olağanüstü toplantıya ilişkin tutanakları yayınladı. Tutanaklar koronavirüsün ekonomik etkileri ve yaratacağı belirsizlikler konusunda endişeli olduklarını ortaya koydu ve koronavirüsün etkisi kırılana kadar faizlerin sıfıra yakın tutulacağı sinyali verildi.
- Tutanaklara göre iki senaryo üzerinde yoğunlaşıldı. Birinci senaryoda senenin ikinci yarısından itibaren ekonominin düzlüğe çıkacağını, ikicisinde ise gelecek seneye kadar büyümenin olmadığı ve resesyon girildiğini varsayan kötü senaryoydu. Bu belirsizlik sonucunda faizlerin %0-%0,25 düzeyine çekilmesi varlık alımlarının artırılması gibi önlemler alındı ve tutanaklara göre faiz indiriminin miktarı konusunda üyeler arasında fikir ayrılıkları bulunmaktaydı. Tutanaklara göre çoğu üye “güçlü” faiz indirimi, Cleveland Fed Başkanı Mester ise para politikasında esneklik olması açısından 50 baz puan indirimden yanaydı. Ayrıca tutanaklarda ekonominin tekrar büyüme trendine girebilmesi için alınan tedbirlerin başarısının yanısıra maliye politikasının da önemli olacağı vurgulandı.
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, koronavirüs salgını nedeniyle mart ayında 50,4 seviyesinden 35,7’ye geriledi. Bu rakam neredeyse tüm pazarların daralma noktasına geldiği bir süreçte ihracatçılarımızın da yeni sipariş alma konusunda yaşadığı sıkıntıyı ortaya koyuyor.
ŞİRKET HABERLERİ
İş Bankası (ISCTR, Nötr): 08.04.2020 tarihinde Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 4,21 – 4,31 TL fiyat aralığından 5.000.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şişe Cam sermayesindeki Banka payları %67,84 sınırına ulaşmıştır.
Karsan (KARSN, Nötr): Covid-19 salgınının etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, Şirketin tüm lokasyonlarındaki üretim ve faaliyetlerinde 01.04.2020 – 10.04.2020 tarihleri arasında verilen aranın, sürece ilişkin risklerin devam etmesi sebebiyle 20.04.2020 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Havacılık: Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Ersel Göral, iç hat uçuşların Ramazan Bayramı’nda, dış hat uçuşların da temmuz ortasında başlayabileceğini öngördüklerini bildirdi. Göral, 2. pistin bu sene kasım ayında biteceğini ancak bu yıl yolcuda %50 daralma olabileceği beklentisi ile 2. terminal yatırımının ise bir yıl ertelendiğini söyledi.
Otomotiv: Fiat Chrysler, İtalya’da yeniden üretim için sendikalarla görüşmelere başladığını bildirdi. Sendika temsilcisi Raffaele Apetino “FCA sağlık önlemleri tekliflerimizi kabul etmek için büyük isteklilik gösterdi. Amacımız bu haftanın sonuna kadar imzalamak. Hükümet izin verirse, Paskalya’dan hemen sonra en karlı üretimi yeniden başlatmaya hazır olmak istiyoruz.” dedi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektrik (ANELE, Sınırlı Pozitif): Şirket bağlı ortaklıklarından AnelMarin Gemi Elektrik Elektronik Sistemleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile proje işvereni ASFAT Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. arasında Pakistan Milgem Projesi Gemi Elektrik Sistem Tasarımı ve Üretimi kapsamında 4 gemilik yeni bir sözleşme imzalanmıştır. Proje kapsamında 4 geminin elektrik sistem tasarımı ve üretimi yapılacak olup, 2 gemi Türkiye’de, diğer 2 gemi ise Pakistan’da inşa edilecektir. Projenin toplam tutarı 7,7mn Euro (56,7mn TL) olup, proje kapsamı gemilere ait işlemlerin 2020-2027 yılları arasında tamamlanması planlanmıştır.
Erbosan Erciyas Boru (ERBOS): Şirketin 08.04.2020 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında; Koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili olarak şirket çalışanlarının sosyal mesafe amaçlı alınan önlemlere ek olarak, yurtiçi ve yurtdışındaki müşteri taleplerinin düşmesi nedeniyle satış olanaklarının azalması sonucunda şirket üretim ve satış faaliyetleri de olumsuz etkilendiği açıklanmıştır. Bu şartlar altında Nisan-Temmuz 2020 döneminde salgının etkisi ortadan kalkıncaya kadar “tamamen ve kısmen” durdurulmasına karar verilmiştir. Firma faaliyetleri dışında kaynaklanan zorlayıcı sebepler sonucunda; şirketin Erbosan Merkez Boru Üretim Tesisi, Kayseri Serbest Bölge Şubesi ve Çinko Oksit Geri Kazanım Tesisi şubelerinin; ülkemiz ve ihracat pazarları olan AB ve Amerika kıtası ekonomilerindeki mevcut kısıtlayıcı şartlar normalleşmeye başlayıncaya kadar bahsi geçen tesislerinde istihdamın korunması amacıyla kısa çalışma ödeneğinden faydalandırmak için müracaat edilmesine karar verilmiştir.
İhlas Gazetecilik (IHGZT): Şirket, Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) salgını kapsamında “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde ilgili kuruma başvuruda bulunduğunu duyurmuştur. Başvuru ile ilgili olarak kurum onayı beklenmektedir. Bununla birlikte yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı çalışanların korunması amacıyla tesislerde tüm tedbirler alınmış olup, faaliyetlerin devam ettiği açıklanmıştır.
İzmir Demir Çelik (IZMDC): Covid-19 salgınının etkisi neticesinde yaşanan satış düşüklüğü ve buna bağlı sorunlar çerçevesinde alınan kararların ardından dinamik olan süreçte yapılan değerlendirmeler sonucu salgının boyutu, öncelikli olarak çalışan sağlığının korunması sonrasında satış ve ekonomik durum göz önünde bulundurularak yeni tedbirlerin alınması ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda; Profil Haddehanesi ve Çelikhane bölümlerinde üretime ara verilmesine ve buna bağlı olarak atıl işgücünün tespitinin yapılarak kısa çalışma ödeneğine başvurulmasına, ayrıca salgınının yayılmasının önlenmesi mücadelesi kapsamında öncelikli olarak çalışanların sağlığının korumasına ve iş güvenliğinin sağlanmasına karar verilmiştir.
Ulusoy Un (ULUUN): Bazı basın ve yayın organlarında çıkan haberlerde belirtildiği gibi şirket yönetim kurulu potansiyel ortaklık görüşmeleri için Pragma Finansal Danışmanlık Hizmetleri Ticaret A.Ş’ye yetki verdiğini duyurmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,12 seviyesinden %9,22 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 131 milyar TL ile 107,5 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 23,5 milyar TL’si %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %0,75 seviyelerinde seyrediyor. ABD tarafında koronavirüs salgınının yayılma hızında zirveye ulaşıldığına yönelik artan olumlu beklentilerin yanında, ABD’de ekonomiyi canlandırmak için yeni teşvik paketlerinin hazırlanmakta olduğuna ilişkin gelen haberler ve ekonominin tekrar açılacağına yönelik artan beklentilerin oluşturduğu iyimserliğin etkisiyle 10 yıllıklar %0,70 seviyesinin üzerinde.
Yurtiçi piyasalarda da küresel anlamda salgına dair gelişmeler belirleyici olmayı sürdürüyor. Güne faizler 15 baz puan civarı yükselişle başlasa da 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 6 baz puanlık artışla %14,15 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, günlük bazda 8 baz puanlık artışla %14,21 seviyesinden kapandı.