SABAH STRATEJİSİ
Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde risk iştahı nötr. Yurtiçi piyasalar tatil iken, Fed Başkanı Powell’ın konuşması fiyatlamalarda önemli bir etken oldu. Düşük enflasyondan dolayı endişeli olduğunun sinyalini veren Powell faiz indirimine açık kapı bırakırken, ticaret gerilimiyle baskı altında kalan borsa endekslerinde rahatlama görüldü. Ayrıca, bugün de devam edecek olan ABD – Meksika arasındaki ticaret görüşmesine yönelik beklentiler de risk iştahını bir miktar destekledi… Özellikle Powell’ın açıklamalarının yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüş ve risk primimizdeki kısmi gerilemenin devam etmesiyle Dolar / TL de hafta ortasında 5,66’lı seviyelere kadar geriledi. Ancak, bu seviyelerden gelen tepkiyle dün 5,78’den kapatan kur, şu dakikalarda 5,83 civarında hareket etmekte. Dünkü kapanışla birlikte pazartesi gününe göre hafif artıda kapatan Türkiye ETF’indeki harekete rağmen bu sabah kurda yaşanan yukarı yönlü eğilim nedeniyle BIST100 endeksi güne yatay bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Ticaret gerilimi ve ABD’de açıklanan bazı zayıf verilerle bu sene özelinde Fed’in faiz indirme beklentisi artışını sürdürürken, bugün ABD tarım dışı istihdam verisinin bu görünümü teyit edip etmeyeceği izlenecek. İngiltere Başbakanı Theresa May’in görevinden istifa edeceği bugün piyasa katılımcıları ABD’nin, Çin ve Meksika ile ticaret görüşmelerini takip ediyor.
Yurtiçi piyasalar tatilden sakin bir veri takvimiyle dönüyor. USD/TL kuru, 5,80 seviyesine yakın.
İngiltere Başbakanı Theresa May’in görevinden istifa edeceği güne küresel piyasalar Çin Merkez Bankası yetkililerinden Yuan kurunda bir seviyeye odaklanmadıkları açıklanmasının takip edilmesiyle başlıyor. Çin Merkez Bankası’nın Yuan’ı 7 eşik değerinin altında tutmak için çabalayabileceği spekülasyonlarının ardından böyle bir açıklamanın geldiğini görüyoruz.
Trump’ın Meksika ürünlerine getirilmesini kararlaştırdığı ek verginin gölgesinde ABD-Meksika görüşmeleri de devam ediyor.
Yurtiçi piyasalar tatil iken küresel piyasalar Fed Başkanı Powell’ın konuşmasına odaklandı. Powell, Fed’in ticaret geriliminin, ekonomik görünüme yönelik etkisini izlediğini belirtti. Powell, Fed’in düşük enflasyondan dolayı endişeli olduğunun sinyalini verdi.
- Powell, enflasyonun gelecek aylarda aşağı yönlü sürpriz yapmayı sürdürmesi durumunda Fed’in bu duruma yanıt vereceğini ve enflasyonda aşağı yönlü bir sürprizin kalıcı olması durumunun, büyümenin hız kestiği ve Fed’in büyümeyi desteklemek için kısa vadeli faizleri yeniden sıfıra çekmek durumunda kalabileceği bir senaryoya yakınlaştıracağını belirtti.
Dün Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı takip edildi. ECB Başkanı Mario Draghi de, bugünkü ekonomik şartların normal olmaktan çok uzak olduğunu belirterek, “Artan korumacılık tehdidi ve diğer faktörler mevduat faiz oranlarında herhangi bir artışa imkan vermiyor.” dedi. Faiz oranlarının en azından 2020 yılının ortalarına kadar aynı seviyelerde sabit tutulacağı görülürken, ECB büyüme ve enflasyon tahminlerinde de revize gerçekleştirdi.
- ECB, 2019 büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederken enflasyonda 2019 ve 2020 beklentilerini düşürdü. 2019 yılı büyüme beklentisi mart tahmini olan %1,1’den %1,2’e yükseltilirken, 2020 büyüme tahmini %1,6’dan %1,4’e, 2021 büyümesi %1,5’den %1,4’e düşürüldü.
- Enflasyon beklentisi bu yıl mart ayında yapılan tahmine göre 0,1 puan düşürülerek %1,3’e, 2020 enflasyon beklentisi ise %1,5’den %1,4’e çekildi.
- Bunun yanında, ECB’nin yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) programı hakkında detaylar da paylaşıldı. Buna göre ECB, bankalara ana finansman operasyonlarına uygulanan faiz oranın 10 baz puan üzerinden kredi imkanı tanıyacak.
Haziran ayının ilk cuması ve yine bir ABD tarım dışı istihdam günündeyiz. Çarşamba günü ABD ADP özel sektör istihdam verisi açıklandı. 180 bin kişi artış beklentisi olan ADP özel sektör istihdam, 27 bin kişi gerçekleşti ve Ekim 2010’dan bu yana en düşük veri olarak kayıtlara geçti. Bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdamın ise mayıs ayında 185 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. İşsizlik oranının 49 yılın en düşük seviyesi olan %3,6 seviyesinde sabit kalması, ortalama saatlik kazançların ise aylık %0,3 artması beklenmekte.
Bunun yanında, mayıs ayına ilişkin ABD ISM imalat sanayi endeksi 53 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, 52,1 seviyesiyle beklentilerin altında gelerek Ekim 2016’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Bu arada pazartesi günü yurtiçinde enflasyon verilerini takip ettik.
Mayıs ayı enflasyonu, beklentilerden iyi gerçekleşti ve aylık %1,3 artış beklentisine karşılık enflasyon %0,95 arttı. Yıllık enflasyon da %19,5 seviyesinden %18,71 seviyesine geriledi ve ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geldi.
- Çekirdek enflasyonun C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre 43 baz puan iyileşti ve yıllık olarak %15,87 ile temmuz ayından bu yana en düşük seviyede.
- ÜFE ise son 2 aydır aylık bazda %2’in üzerinde yükseliş kaydediyor. ÜFE mayıs ayında aylık bazda %2,67 yükselirken, yıllık ÜFE de %30,1 seviyesinden %28,7’ye gevşedi.
Enflasyonun beklentilerden iyi gelmesinde başta taze meyve ve sebze enflasyonundaki aylık %15 düşüş kadar, giyim ve ayakkabı kaleminin tarihsel olarak diğer mayıs aylarına göre daha ılımlı bir artış sergilemesi etkili olmuş görünüyor. Son 10 yılda giyim ve ayakkabı kalemi mayıs ayında aylık bazda ortalama %9 artış kaydederken, Mayıs 2019’da %4,1 artış kaydetti. Alkollü içecekler ve tütün kalemindeki zammın ise bütün firmalar tarafından nisan ayında yansıtılmamasından dolayı, zammın bir kısmının etkisini mayıs ayında gördük. Bu ise enflasyondaki iyileşmeyi sınırlayan bir faktör oldu. Alkollü içecekler ve tütün geçen ayki aylık %6,8 artış ardından bu ay da aylık bazda %8,9 artış kaydetti.
- Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, yıl sonunda hedeflenen rakamların tutacağını dile getirdi. Bakan Albayrak dün yaptığı açıklamada ise, eylül ve ekim ayları gibi büyük bir ihtimalle tekrardan tek haneli enflasyonları görmeye başlayacaklarını belirtti.
Nisanda 46,8 olarak kaydedilen Türkiye İmalat PMI ise mayıs ayında gerileyerek 45,3 seviyesinde gerçekleşti ve imalat sanayinde daralmanın devam ettiğine işaret etti. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı mayıs ayı geçici dış ticaret verilerine göre, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında ihracat mayıs ayında %11,46 artarak 16,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise mayıs ayında %19,85 azalarak 18,6 milyar dolara geriledi. Mayıs ayında dış ticaret açığı ise geçen yılın aynı dönemine göre %78,11 oranında azalarak 1,77 milyar dolara düştü.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Nötr): Banka tarafından, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 37 gün vadeli 55,7mn TL nominal değerdeki finansman bonosunun ihracı için talep toplama işlemi gerçekleştirilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Enerji sektöründe kredilerinin geri ödenmesinde sorun yaşanması nedeniyle Enerji Girişim Sermaye Fonu’na devredilmeye aday projeler üç kategoriye ayrılırken, hızlı bir şekilde fona aktarılması öngörülen projelerin yer aldığı ilk kategoride 865 megavatlık bir kombine doğal gaz çevrim santrali ile 50 megavatlık bir hidroelektrik santrali bulunuyor. Kaynak: aa
Otomotiv: İtalyan-Amerikan otomobil ortaklığı Fiat Chrysler, Fransız otomotiv şirketi Renault’ya yaptığı 35 milyar dolarlık birleşme teklifini geri çektiğini duyurdu. Fiat Chrysler yaptığı açıklamada, Fransa’daki siyasi durumun böyle bir birleşme için uygun olmadığını ifade etti.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Desa Deri Sanayi ve Ticaret (DESA): Bozüyük Sarar Outlet Avm, Bozüyük/Bilecik adresinde bulunan Desa Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sarar Avm Samsonite şubesi ünvanlı mağaza kapatılarak m2 değişikliği olmadan Sarar Avm Desa mağazası ile birleştirilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,13 seviyesinden %24 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı 89 milyar TL ile tamamı haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, pazartesi günü, güne %2,12 seviyesinden işlem görmeye başlarken, hafta içerisinde %2,06-%2,14 bandında hareket etti. Özellikle söz konusu tahvil faizlerinin, ABD ekonomisinden gelen zayıf verilerle Fed’in faiz indirimine yönelik piyasalarda artan beklentiler ve azalan küresel risk iştahı ve artan güvenli liman talebiyle %2,06 seviyelerine kadar gerilediği gözlendi. ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi ise şu sıralar %2,12 seviyelerinde bulunuyor. Almanya 10 yıllık gösterge tahvilin faizi de -%0,24 ile tarihi düşük seviyelerini yeniledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, dün kapanışı ise -%0,23 seviyesinden gerçekleştirdi.
Yurtiçi tahvil piyasasında, GOÜ para birimlerine yönelik artan ilgi ve değerlenen TL ile özellikle verim eğrisinin kısa vadeli tarafında belirgin düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi cuma günkü kapanışa göre pazartesi günü 97 baz puanlık düşüşle %24,00 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi pazartesi günü değişmeyerek %21,47 seviyesinde yatay seyretti. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise pazartesi günü 9 baz puanlık sınırlı artışla %18,94 seviyesine yükseldi.