Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (06.01.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD – İran gerilimi haftanın ilk işlem gününde de fiyatlamalarda etkisini göstermeye devam ediyor. ABD vadelileri bu sabah satıcılı bir görüntü sergilerlerken, Ons Altın %1,5 – %2,0 aralığında alıcılı. Brent petrol de yaklaşık %2,5 primle 71 USD civarında seyrediyor. Hafta sonu her iki taraftan da karşılıklı sert açıklamaların gelmesi ve tansiyonun düşürülmesi konusunda diplomatik kanalların şu aşamada geri planda kalması, gerilimin kısa vadeli fiyatlanmaya devam edilebileceğini gösteriyor. Gerek yakın coğrafyamızdaki gerilimin düşmemesi, gerekse de petroldeki sert yükselişin sürmesi nedeniyle BIST100 endeksi güne zayıf bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde baskı altında kalabilir. Cuma günü endeks 14,5milyar TL’lik yüksek bir hacimle (son bir aylık ortalama işlem hacmi 9,8milyar TL) günü %1,94 oranında düşüşle tamamlamıştı.

MAKROEKONOMİ

Jeopolitik gelişmelerin dikkatle izleneceği haftaya Avrupa ülkeleri ve ABD’de aralık ayına ait hizmet ve bileşik PMI verilerini izleyerek başlayacağız. Trump, Irak Parlamentosu’nun ABD askerlerinin ülkeden çıkmasını talep eden kararına tepki göstererek, “(Irak) Ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır.” dedi. Güvenli limanlara yönelmeyle gelişmiş ülke tahvilleri değer kazanırken, altın ons başına USD 1.580 seviyesine yakın ve yaklaşık 7 yılın en yükseğinde, petrol ise 70 doları aşmış durumda.

  • Asya seansında Çin hizmet sektörü PMI verisi aralık ayında 53,5 seviyesinden 52,5’e gerilese de endeks ekim ayındaki 8 ayın en düşük seviyesinin üzerinde bulunuyor. Neticede veri 50 eşik değerinin üzerinde büyümeye işaret etse de hizmet sektörü odaklı şirketlerin şimdilik temkinli görünümlerini sürdürdüklerini gösteriyor. Tatilden dönen Japonya ile ülkenin imalat PMI verisi aralık ayında 48,4’e gerileyerek 8 aydır ki daralmasını sürdürdü.

Yurtiçinde bugün TSİ 14.30’da aralık ayına ilişkin Reel Efektif Döviz Kuru verisi takip edilecek. Reel efektif döviz kuru endeksi, kasımda 0,4 puan artışla 77,35’e çıkmıştı. Reel efektif döviz kuru endeksi, en yüksek seviyeyi 127,72 seviyesiyle Aralık 2007’de, en düşük seviyeyi ise 62,49 seviyesiyle Eylül 2018’de görmüştü. Ayrıca bugün Merkez Bankası’nın aylık fiyat gelişmeleri raporu izlenecek. Çarşamba günü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin İstanbul’da buluşacaklar ve Türk Akım Projesi’nin açılışını gerçekleştirecekler. Perşembe günü, TCMB’nin ocak ayına ilişkin beklenti anketi yayımlanacak. Cuma günü ise TSİ 10’da ekim dönemine ilişkin işsizlik verileri açıklanacak.

Cuma günü beklentilerden zayıf gelen ISM imalat verisi sonrası ABD’de yarınki ISM hizmet ve fabrika siparişleri ile dayanıklı tüketim mal siparişleri, çarşamba günkü ADP özel sektör istihdam ve cuma günkü tarım dışı istihdam verisi haftanın dikkat çeken verileri olacak.

  • Salı günü açıklanacak ABD imalat dışı PMI’ın cuma günü açıklanan imalat PMI rakamının aksine aralıkta artarak 54,5 seviyesine gelmesi ve genişlemeye devam etmesi öngörülmekte. Ayrıca detaylarda raporun istihdam bileşeni de önemli olacak.
  • Tarım dışı istihdam verisi kasım ayında beklentileri aşarak 266 bin gelmişti. Aralık ayında ise beklenti 167 bin kişi olması yönünde. Geçen ayın ortalamalardan fazla gelmesinin sebebi GM’deki grevin sona ermesinin etkisiyleydi, dolayısıyla daha normalleşen bir istihdam rakamı görebiliriz.

Cuma günü ABD ISM imalat endeksi, aralıkta 48,1 seviyesinden 47,2 seviyesine gerileyerek Haziran 2009’dan beri en kötü değerini gerçekleştirdi. Böylece imalat sanayi son 5 aydır daralma göstermiş oldu. Verinin kötü gerçekleşmesinin nedenlerinden biri Boeing firmasının sorunlu 737 Max modelinin üretimini askıya almasından kaynaklandı, ama asıl faktör süregelen ticaret gerginliğinin imalat sektörüne olan etkisi oldu. Endekste 18 alt kalemden yalnızca 3’ü artma eğilimi gösterdi, fakat beklenti Çin-ABD 1.faz anlaşmasının tamamlanmasıyla kısmi bir toparlanmanın gerçekleşeceği yönünde ağırlık kazanıyor. Dolayısıyla kasım ve aralık ayı ABD verilerinden ziyade önümüzdeki günlerde açıklanacak yeni yılın ilk verileri, ABD ekonomisinin gidişatı hakkında bize daha net bilgiler verebilir.

Euro Bölgesi’nde yarınki enflasyon verisi ve çarşamba günkü Almanya fabrika siparişleri ile perşembe günkü Almanya sanayi üretimi haftanın öne çıkan verileri. Bölge enflasyonunda artış kaydeden petrol fiyatlarının etkisiyle aralık ayında kısmi bir toparlanma gözlemleyeceğiz, ancak çekirdek enflasyonun hala zayıf seyrini sürdürmesi beklenmekte. Almanya’da kasım ayına ait fabrika siparişleri ve sanayi üretiminin ise aylık bazda artışa geçmesi beklenmekte. Almanya verilerinin beklentilerin aksi yönünde gelmesi durumunda dipten çıkış olup olmadığı sorgulanabilir ve ayrıca perşembe günü de son toplantıya ilişkin ECB tutanakları yayınlanacak.

Asya tarafında bu haftanın öne çıkan gelişmesi perşembe günkü Çin enflasyon ve yarınki Hindistan büyüme verileri olacak. Kasımda Çin TÜFE verisi son sekiz yılın en yüksek oranına çıkmıştı, fakat bunun temelinde yatan sebebin gıda fiyatlarındaki (domuz eti fiyatları) artış olması sebebiyle piyasada fazla etki uyandırmamıştı. Çin’de ÜFE verisi ise kasımda yıllık -%1,4 gelerek Çin-ABD ticaret savaşının yansıması olan fabrika mallarına olan talep eksikliğini yansıtmıştı. 1.faz ticaret anlaşmasının katkısıyla emtia fiyatlarındaki toparlanma sonrası bu ay değil ancak önümüzdeki süreçte ÜFE verisinin kademeli bir şekilde toparlanması beklenebilir.

Aralık ayındaki Fed toplantısının tutanaklarına göre, üyeler Çin ile olan ticari gerilimin azalmasıyla aralıkta ekonomiye yönelik daha iyimser fakat düşük enflasyondan dolayı endişeli göründü. Enflasyonun %2 altında kalmasına faktör olan etkenler ise üyelere göre zayıf global ekonomi ve dünyada düşük seyreden enflasyon. Ayrıca üyeler para piyasalarını stabilize etmek için yeni araçlar düşünüyor. Ek olarak faiz oranlarının, ekonomide önemli bir değişiklik olmadıkça bir müddet daha sabit kalması beklenirken, tutanaklarda mevcut seviyelerin uygun olduğu vurgulandı.

Yurtiçinde enflasyon, gıda fiyatlarının etkisiyle aralık ayında %0,4 olan beklentilerden fazla gerçekleşerek aylık bazda %0,74 arttı. Aralık aylarının ortalaması aylık bazda %0,3 idi. Yıllık enflasyon%10,56 seviyesinden %11,84 seviyesine çıktı ve YEP ile TCMB’nin enflasyon tahmini olan %12’nin altında yılı sonlandırmamızı mümkün kıldı.

  • 2018 yılında TÜFE %20,3 ile TCMB yıl sonu enflasyon tahmini olan %23,5’in altında gerçekleşmişti. ÜFE ise aralıkta aylık bazda %0,69 arttı ve yıllık bazda ise %4,26 seviyesinden %7,36 seviyesine yükselerek yılı sonlandırdı. 2018 yılında ÜFE yıllık %33,6 gerçekleşmişti. Enflasyon verisi sonrası 16 Ocak’taki PPK faiz kararını izleyeceğiz.
  • Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksini incelediğimizde, 418 maddeden 253’ünde fiyat artışı, 131’inde fiyat azalışı gerçekleştiğini görmekteyiz. 10 tanesinde fiyat bilgisi verilmediğinden örneklemden çıkarmış bulunmaktayız, 24 tanesinde ise fiyat değişimi olmamıştır. (Örneğin, geçtiğimiz sene kur şoku sonrası eylül ayında 418 maddenin 338’inde fiyat artışı görmüştük.) Geçen ayla karşılaştırıldığında yayılım endeksinin 0,51’den 0,30’a gerilediğini görmekteyiz. Ayrıca geçen ay 296 kalemde fiyat artışı yaşanırken bu ay 253 kalemde fiyat artışı gerçekleşti. Geçen ayın enflasyonu ise aylık %0,38 gelmişti, bu ay ise %0,74 gerçekleşti. Yayılım endeksi düşerken enflasyon oranında artış olması, fiyat artışı gerçekleşen maddelerin daha hızlı artış sergilediğini göstermekte ve/veya fiyat azalışı gerçekleşen kalemlerde daha ılımlı fiyat azalışı gerçekleştiği anlamına gelebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik, Vestel Elektronik (ARCLK, VESTL, Sınırlı Pozitif): Rekabet Kurulu Arçelik Pazarlama ve Vestel Ticaret ile soruşturmayı tamamladı ve para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verdi. Haber sonrası Arçelik Cuma gününü %0,38 artıda kaparken, Vestel Elektronik ise %2,55 oranında artıda kapamıştır.

Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Pozitif): Mevcut çıkarılmış sermayesi 10.650.794 TL olan Şirket, çıkarılmış sermayesini 53.749.206 TL (%504,64975) bedelsiz artırarak  64.400.000 TL’ye çıkarma kararı almıştır. 3 Ocak 2020 tarihli Şirket Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar sonrasında, sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesinin onaylanması için SPK’ya başvurulmasına karar verilirken, sermaye artırımında kullanılacak olan 53.749.206 TL’nin sermaye düzeltme farklarından karşılanacağı duyurulmuştur.

Migros (MGROS, Nötr): Şirketin 16 adet Migros, 5 adet Migros Jet ve 1 adet Ramstore formatında toplam 22 satış mağazası Aralık ayı içerisinde hizmete açılmıştır.31 Aralık 2019 itibariyle Şirket, yurt içinde 667 M, 389 MM, 138 MMM, 824 Migros Jet, 56 hipermarket, 58 Macrocenter, 21 Toptan ile yurt dışında iştirakleri vasıtasıyla Kazakistan’da 16 Ramstore ve Makedonya’da 29 Ramstore olmak üzere toplam 2.198 mağazaya ulaşmıştır. (2018 sonu: yurtiçi 2.059, toplam 2.103 mağaza) Şirketin toplam net satış alanı 1 milyon 535 bin metrekareye ulaşmıştır. (2018 yılsonu toplam net satış alanı: 1 milyon 497 bin metrekare)

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 91 gün vadeli 400mn TL nominal değerli ve 154 gün vadeli 200mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 06-07-08 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 600mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 900mnTL nominal tutara yükseltilebilecektir.

Vestel Beyaz (VESBE, Nötr): Şirketin pazardaki konumunu güçlendirmeye ve artan müşteri taleplerini karşılamaya yönelik yapılan kapasite artışı yatırımlarının finansmanı için, uzun vadeli borçlanma stratejisi paralelinde; Şirket ile AKA Ausfuhrkredit-Gesellschaft mbH. arasında, HERMES garantili, 18.350.000 EUR tutarında, 6 ayda bir eşit taksit ödemeli ve 10 yıl vadeli bir kredi sözleşmesi imzalanmış olup kredi kullanımlarına başlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık, Telekomünikasyon: Bankacılık Düzenleme veDenetleme Kurumu (BDDK), cep telefonu ve tablet alımı için kullanılan kredilerin vadesinin 6 aydan 3 aya indirilmesini öngören yönetmelik taslağı yayımladı. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmasına yönelik yönetmelik taslakları BDDK’nın internet sitesinde yer aldı.

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında IHLGM.E, SMART.E ve YAPRK.E payları 06/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 20/01/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

Otomotiv: Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2019 yılında bir önceki yıla göre %22,85 gerileyerek 479 bin 60 adet olarak gerçekleşti. Toplam pazarda 2018 yılında 620 bin 937 adet toplam pazar gerçekleşmişti. Geçen yıl bir önceki yıla göre otomobil satışları, %20,37 azalarak 387 bin 256, hafif ticari araç satışları %31,8 gerileyerek 91 bin 804 adet oldu. Aralık ayında ise Otomobil ve hafif ticari araç pazarı %16 büyüdü. Geçen yıl aralık ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 16,46 büyümeyle 90 bin 500 adet olarak gerçekleşti. Söz konusu pazar, 2018 aralık ayında 77 bin 706 adetlik satış yapmıştı. Kaynak: Bloomberght

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü otomotiv, 2019 yılı ihracat performansında bir önceki seneye göre yüzde 3 düşüş yaşamasına rağmen üst üste 14’üncü kez ihracat şampiyonu oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, OİB verilerine göre, otomotiv endüstrisinin 2019 yılının tamamında ihracatı 30,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör, geçen sene hem bugüne kadarki en yüksek ikinci ihracat rakamına hem de aylık bazda 2,55 milyar dolar dış satım ortalamasına ulaştı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bera Holding (BERA): Şirket Yönetim Kurulu Yeniden Yapılandırma amaçlı yaptığı değerlendirme sonucunda, Ankara ilinde otel işletmeciliği faaliyetinde bulunan Grup şirketi Bera Turizm İnşaat Seyahat Tic. A.Ş. %100 iştiraki Yenipark Turizm San. Tic. A.Ş. hisselerinin tamamı Murat AKBAŞ’a devredilerek iştirak ilişkisi sona erdirilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,49 seviyesinden %11,29 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 15,5 milyar TL ile 4,5 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 11 milyar TL ise %11 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, güvenli limanlara yönelmenin etkisiyle %1,77 seviyelerinde seyrediyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, ABD ve İran arasındaki gerilimin tırmanmasıyla küresel risk iştahının zayıflaması ve yurtiçinde açıklanan TÜFE verisinin beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşmesinin etkisiyle verim eğrisinin tüm vadelerinde sınırlı yükselişler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 5 baz puanlık sınırlı artışla %11,77 seviyesine, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 36 baz puanlık sınırlı artışla %12,15 seviyesine yükseldi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, günlük bazda 15 baz puanlık artışla %12,36 seviyesine yükseldi. Haftalık bazda ise 2 yıllık gösterge kağıdın faizi 9 baz puanlık, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi 34 baz puanlık ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 5 puanlık artış sergiledi.