Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.03.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD borsalarında dün görülen sert yükselişlerin ardından bu sabah Asya borsaları da alıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Küresel çapta salgın haline gelen koronavirüs krizi devam ederken, diğer taraftan piyasa ve ekonomiye yönelik destek adımları da gelmeye devam ediyor. Fed’in acil faiz indirimin ardından ABD Kongresi salgın ile mücadele kapsamında ciddi bir harcama paketi açıkladı. Merkez Bankaları ve uluslararası kurumlardan da virüsün olumsuz etkisine karşı sinyaller ve adımlar geliyor. Bu gelişmelerin de şu aşamada fiyatlamalarda baskın olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu sabah %1 üzerinde kar satışlarıyla karşılaşan ABD vadelileri de kayıpların bir kısmını geri alma çabasında. ABD on yıllık tahvil faizi ise tekrar %1’in üzerinde. Dün ABD borsalarındaki kapanış ve bu sabah Asya borsalarındaki görüntüyle birlikte BIST100 endeksi de güne artıda başlayabilir. Yurtiçinde takip edilecek ve endeksin seyri üzerinde belirleyici olacak kritik gelişme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’daki görüşmesi olacak. Erdoğan 10:30’da Ankara’dan Moskova’ya hareket edecek.

MAKROEKONOMİ

ABD’nin 14 eyaletindeki ön seçimlerinde eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 10 eyaleti kazanması ile Kongre’nin virüs için 8 milyar dolarlık ek bütçe için yetki vermesi sonrası daha çok teşvikin gündeme gelmesiyle Wall Street dünü %4’ün üzerinde güçlü yükselişlerle kapattı. Michael Bloomberg de, ABD’de başkanlık yarışından çekildiğini ve Joe Biden’ı destekleyeceğini açıkladı. Biden’ın, rakibi Sanders’tan daha fazla vergi toplama ve yeni düzenlemeler yapma olasılığı düşük görüldüğünden daha ılımlı bir aday olarak düşünülmekte. Kanada Merkez Bankası faiz indirenlere katılırken, ülkeler sırasıyla ekonomilerine desteklerini açıklıyor. Asya borsaları da daha ılımlı yükselişlerle bugün ABD endekslerini takip ediyor.

  • Kanada Merkez Bankası, politika faizini %1,75 seviyesinden %1,25 seviyesine çekti ve para politikasını gerekirse gevşetilebileceğini vurguladı. IMF koronavirüs ile mücadele etmek için 50 milyar dolarlık yardım paketi açıkladı. Güney Kore ise, 9,8 milyar dolar büyüklüğünde yeni bir teşvik paketi hazırladığını bildirdi. Avustralya Maliye Bakanı da, çok yakın zamanda bir teşvik geleceğini bildirdi. AB’nin, virüs dolayısıyla Fransa ve İtalya’da resesyon riski gördüğünü değerlendirmesinin yanında, dün İtalya’da hükümet, okul ve üniversitelerin ülke genelinde kapatılmalarına karar verdi. Almanya’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa, koronavirüs salgınının neden olduğu talep düşüşü ve seyahat yasakları nedeniyle 150 uçağını yere indireceğini teyit etti.

Bugün TSİ 14’te OPEC toplantısı Viyana’da başlayacak. Koronavirüsün etkisiyle azalan petrol talebine karşılık OPEC+ üyelerinin nasıl cevap vereceği izlenecek. Toplantıda fikir ayrılıklarının nasıl çözümleneceği de izlenecek, ki halihazırda Rusya ile Suudi Arabistan arasında kesintinin ne kadar olacağı konusu var. Suudi Arabistan günlük 1,2 milyon varil kesintiye gidilmesini talep ederken, Rusya ise var olan kesintilerin artırılmaması taraftarı.

Veri takvimi açısından da bugün ABD verileri odaklı bir gündeyiz. TSİ 16.30’da ABD tarafında geçen yılın son çeyreğine ilişkin öncü tarım dışı verimlilik ve birim işgücü maliyeti verileri açıklanacak. ABD’de TSİ 18’de ise ocak ayına ilişkin fabrika siparişleri ve dayanıklı mallar siparişleri verileri de izlenecek. Yurtiçinde ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in bugün Moskova’da düzenlenecek görüşmeleri izlenecek.

Asya ülkelerinde genel olarak şubat ayı PMI verilerinde düşüş belirginleşse de ABD ve Euro Bölgesi ülkelerinde şubat ayı PMI verilerinde keskin düşüşler gözlenmiyor, bununla birlikte örneğin İtalya’da salgın alarmını dikkate alınca koronavirüsün etkilerini mart ayı ile birlikte net olarak görmeye başlayabiliriz.

  • ABD ISM imalat dışı endeksi, şubat ayında 55,7’den 57,3’e yükseldi. Ticaret savaşları döneminde imalat sektörü daha çok etkilenmişti, virüs salgının etkisiyle bu dönemde ise hizmet sektörünün özellikle baskı altında kalması bekleniyor. Ekonomisinin büyük ağırlığı tüketici harcamalarına bağlı olan ABD ekonomisi için ise hizmet sektörünün önemi büyük. Virüsten turizm ve ulaşım gibi sektörler etkilenmekte ve etkilenmeye devam edecek.
  • İngiltere  şubat ayı hizmet PMI 53,3 seviyesinden 53,2 seviyesine revize edildi. Data seçim sonrası Brexit belirsizliğinin ortadan kalkmasının etkisiyle yüksek gelmekte fakat bu trendin devam edip etmeyeceği belirsiz. BoE Başkanı Carney, virüsün ekonomik etkilerinin büyük olacağını ve olası çözümler için çalıştıklarını belirterek faiz indirimi sinyali vermişti.
  • Dün Avrupa genelinde hizmet PMI verileri yayınlandı. Almanya tarafında koronavirüsün etkileri kısmen hissedildi.  Almanya hizmet PMI öncül olarak 53,3 açıklanmıştı fakat kasımdan beri en düşük rakam olan 52,5’e revize edildi. Temelde yavaşlamanın sebebi yurtdışındaki talep azalmasıyla yeni yatırımlardaki azalmaydı ki Çin, Almanya’nın en büyük ticari partneri. Diğer açıklanan ülkelerde de revizeler oldu Fransa’da 52,6’dan 52,5’e, İtalya’da ise  şaşırtıcı bir şekilde 51,3’ten 52,4’e yukarı yönlü revize edilirken, martta resmin tamamıyla değişmesi beklenmekte.

ABD’de şubat ayında ADP özel sektör istihdam beklentilerin üzerinde 183.000 kişi arttı. Geçen ay ise 209.000 kişiydi. Veride istihdam artışı en çok eğitim ve sağlık alanında oldu. Fed önceki gün koronavirüs sebebiyle sürpriz bir faiz indirimine gitti, ABD’nin en güçlü olduğu alan olan istihdam kısmında şubat ayı itibarıyla koronavirüsün negatif etkisi hissedilmezken yarın yayınlanacak tarım dışı istihdam verisinin ADP verisini teyit edip etmediği izlenecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): Holding 2019 yılının son çeyreğinde 771,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 268,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, Migros’un Mayıs ayından itibaren konsolide edilmesinin de katkısıyla %119 oranında artarak 12,8milyar TL’ye yükselirken, brüt karı da %108,8 oranında artarak 3,4 milyar TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan Holding’in diğer faaliyetlerden gelirlerin 200,9mn TL’den 4Ç2019’da 96,5mn TL’ye gerilemesinin ve iştiraklerden 4Ç2018’deki 256,5mn TL’lik gelire karşın 4Ç2019’da 85,6mn TL gider kaydedilmesinin etkisiyle faaliyet karı ise  %55,4 oranında azalarak 194,8mn TL’ye gerilemiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1,3 milyar TL gelir kaydedilirken, finansman tarafında 920,6mn TL gider kaydedilmiş ve vergi öncesi kar 603,5mn TL olmuştur. 56mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 547,5mn TL olurken, 224,2mn TL’lik azınlık payı zararı düşüldüğünde ana ortaklık payı net dönem karı 771,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Son çeyrekteki kar rakamıyla birlikte Holding 2019 yılını 543,8mn TL ana ortaklık net dönem karı ile kapamıştır. Holding 2018 yılında 1.168,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.

BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin 4Ç2019’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,3 oranında azalarak 318,7mn TL’ye gerilemiştir. Piyasa beklentisi 313mn TL, bizim beklentimiz ise 340mn TL idi. BİM’in satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,8 oranında artarak 10.529mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %15,5 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %17,2 oranında artarak 1.796mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 0,2 puan artarak %17,1’i göstermiştir. BİM’in operasyonel giderleri aynı dönemde %14,1 oranında artmış ve 1.276mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 23,1mn TL gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı %24,1 yükselişle 542,7mn TL olmuştur. Faaliyet karı marjı 0,3 puan yükselerek %5,2 olmuştur. 4. çeyrek FAVÖK (TFRS16 Hariç) rakamı %3,6 artışla 528,9mn TL olurken, FAVÖK marjı 0,6 puan düşüşle %5’e gerilemiştir. TFRS16 etkisi dahil edildiğinde FAVÖK %57,3 artışla 803,1mn TL’ye yükselmiş olup, FAVÖK marjı ise %7,6 olarak hesaplanmaktadır. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 41,4mn TL olmuştur. Finansman öncesi faaliyet karı %23,9 artışla 584mn TL olarak gerçeklemiştir. Finansman tarafında daha önce faaliyet kiralaması başlığında sınıflandırılan kiralama yükümlülükleri sebebiyle 171,5mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Yüksek finansman giderinin etkisiyle de vergi öncesi net kar %11,7 gerilemiş ve 412,5mn TL olmuştur. 93,8mn TL’lik vergi gideri sonrası net dönem karı %11,3 düşüşle 318,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kar marjı 0,9 puan gerilemeyle %3,0 olmuştur. 4. çeyrek karıyla birlikte 2019 yılı net dönem karı 1.225mn TL olmuştur. 2018 yılındaki net dönem karı 1.250mn TL idi.

BİM’in 2020 yılı satış büyümesi hedefi %23 (+-2 puan) olup, FAVÖK marjı (TFRS 16 etkisi hariç) beklentisi %5’tir (+-50 baz puan). Şirket 2020 yılında 1milyar TL’lik yatırım öngörmektedir.

Ayrıca, Şirketin yönetim kurulu hisse başına 2 taksitte ödenmek üzere toplam brüt 2 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen kar payı dağıtım tarihleri 13 Mayıs ve 14 Ekim olmak üzere, tutarlar sırasıyla brüt 1,2 TL (net 1,02 TL) ve brüt 0,8 TL’dir (net 0,68 TL). Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %4,1 olarak hesaplanmaktadır.

Enka İnşaat (ENKAI, Sınırlı Pozitif): Enka İnşaat’ın ana ortaklık net dönem karı 2019 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,4 oranında artarak 1058,4mn TL’ye yükselmiş ve hem piyasa beklentisi olan 715mn TL’nin üzerinde hem de bizim beklentimiz olan 589mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada taahhüt ve gayrimenkul segmentlerindeki dönem karlarının, yatırım faaliyetlerinden sırasıyla kaydedilen net 554 ve 246mn TL’lik gelirlerin etkisiyle beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Enka’nın toplam satış gelirleri, 4Ç2019’da mühendislik ve enerji grubunun yüksek hasılatına karşın, enerji tarafı satışlarındaki gerileme ile %41,4 oranında azalarak 2.629,5mn TL’ye gerilemiştir. Brüt kar da %42,3 oranında azalarak 508,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %78,9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 4Ç2019’da 212,3mn TL gelir kaydedilmiş ve faaliyet karı da %40,6 oranında azalarak 451,9mn TL’ye inmiştir. Diğer taraftan, mühendislik ve inşaat grubu ile gayrimenkul grubu kaynaklı yatırım faaliyetlerinden (finansal yatırımlar faiz ve değer artışı geliri ile yatırım amaçlı gayrimenkul gerçeğe uygun değer karı) 4Ç2018’de kaydedilen 228,9mn TL’lik net gelire karşın 4Ç2019’da 775,4mn TL gelir kaydedilmiş ve bu durum Enka İnşaat’ın yüksek dönem karında ana etken olmuştur. Son çeyrek karı ile birlikte grubun 2019 yılı ana ortaklık net dönem karı 3.889mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yıl Şirket 1.582mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Anadolu Cam (ANACM, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,1333TL (net 0,1133TL)  kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 29 Mayıs olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,5 olarak hesaplanmaktadır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,1422TL (net 0,1208TL) kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 29 Mayıs olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,9 olarak hesaplanmaktadır.

Soda Sanayii (SODA, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,245TL (net 0,2082TL)  kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 29 Mayıs olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %4,2 olarak hesaplanmaktadır.

Trakya Cam (TRKCM, Nötr): Şirket hisse başına brüt 0,104TL (net 0,088TL)  kar payı dağıtımı Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 29 Mayıs olup, dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,0 olarak hesaplanmaktadır.

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): 30.12.2019 tarihli özel durum açıklamasında duyurulduğu üzere İstanbul Gıda’nın operasyonlarından doğan net alacak tutarının şirket uhdesinde kalacağı ifade edilmiş, bu minvalde, İstanbul Gıda’nın 31.12.2019 tarihli bağımsız denetimden geçmiş UFRS finansal tablolara göre yapılan hesaplamalar neticesinde iştirak satış bedeli 114,8mn TL olarak belirlenmiştir. Hisse satış sözleşmesi çerçevesinde İstanbul Gıda’nın 31.12.2019 öncesi dönemine ait kesinleşmeyen gelirler, şirkete ödenerek satış bedeline ilave olacak olup bahsi geçen satış bedelinde önemli bir değişiklik beklenmemektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: ARD Bilişim Teknolojileri’nin (ARDYZ, Nötr) halka arzında satışa hazır bekletilen 1.875.000 TL nominal değerli payın tamamının 10/02/2020 tarihinde satıldığı KAP’a bildirildiğinden, BIST Pay Endeksleri Temel Kuralları gereğince 05/03/2020 tarihinden itibaren BIST Pay Endekslerinin hesaplanmasında ilgili şirketin pay sayısı 23.875.000, fiili dolaşımdaki pay oranı ise %39 olarak alınacaktır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Datagate Bilgisayar Malzemeleri (DGATE, Sınırlı Pozitif): Datagate A.Ş. Türk Telekom Grubu ile mevcut devam etmekte olan sözleşmenin yerine 01.04.2020 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere 1 yıl süreli yeni bir distribütörlük sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşme kapsamında, Apple markalı ürünlere ilişkin Türk Telekom master (ana) distribütörlüğü devam ederken, bunun yanında Türk Telekom ürünleri olan (Sanal TL, Fiziki TL, ankesörlü kart) alternatif kanal distribütörü olarak atanmıştır. Ayrıca şirket, kurumsal kanal ve alternatif kanallardaki (online dahil) cihaz dağıtım işine de devam edecektir. Bu değişiklik ile birlikte şirketin 2020 yılında toplam 700-750mn TL net satış hedeflemektedir. Ayrıca şirket büyüme planları doğrultusunda teknoloji sektörüne yatırımlarını sürdüreceğini bildirmiştir.

Kafein Yazılım (KFEIN, Nötr): Şirket’in 4Ç2019 ana ortaklık karı 6,1mn TL gerçekleşerek yıllık %2 oranında artmıştır. Brüt karı ise aynı dönem itibarıyla %8,2 oranında artarak 4Ç2019’da 14,3mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in net kar marjı yıllık olarak önemli bir değişim göstermeyerek 4Ç2019’da %16,7 olmuştur. Brüt kar marjı ise 2 puan artarak %39,1’e çıkmıştır. Son olarak, dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılı karı 17,2mn TL gerçekleşerek bir önceki yıla göre %26 oranında artış göstermiştir.

Kront Telekomünikasyon (KRONT, Pozitif): Şirket 4Ç2019’da 8,7mn TL net dönem karı elde etmiştir. Bir önceki yılın son çeyreğinde 0,2mn TL kar açıklanmıştı. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2019’da 28,7mn TL gerçekleşerek yıllık %57,2 oranında artarken, brüt kar %53,2 artmış ve 24,6mn TL’ye yükselmiştir.  4Ç2019’da net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %30,1 ve %85,5 olmuştur. Bir önceki yılın son çeyreğinde net ve brüt kar marjı sırasıyla %1,1 ve %87,7 idi. Son çeyrek karı sonrasında, Şirket’in 2019 yılı karı 11,1mn TL’ye yükselerek bir önceki yıla göre %145 oranında artış göstermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,53 seviyesinden %10,50 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 62,8 milyar TL ile 47 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutar 15,8 milyar TL’si %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün gevşediği tarihi düşük seviye olan %0,90’un üzerinde, bugün sabah saatlerinde %1,02’lerde bulunuyor. Küresel çapta merkez bankalarının ve hükümetlerin, koronavirüsün etkileriyle mücadele etmek için koordineli bir şekilde faiz indirimlerine gitmeleri ve mali teşvik açıklamaları riskli varlıklara yönelmeyi destekliyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, artan küresel risk iştahı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in bugün Moskova’da düzenlenecek görüşmeleri öncesinde taraflardan gelen olumlu açıklamalarla yatışan jeopolitik risklerin etkisiyle verim eğrisinin tüm vadeli kısımlarında günlük bazda düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 68 baz puanlık düşüşle %10,97 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 62 baz puanlık düşüşle %11,56 seviyesine geriledi.

Öte yandan, dün Hazine ve Maliye Bakanlığı, kurumsal yatırımcılara yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.