SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalarda bu sabah toparlanma isteği gözlemliyoruz. Açılışta %2’ye varan düşüş yaşayan Çin Şanghay endeksinin hızlıca artıya geçmesi Asya genelini de desteklemiş gözüküyor. Asya’da çoğu borsa endeksi artıda seyrediyor. ABD vadelileri yine pozitif bölgede seyrediyorlar. Diğer yandan, koronavirüs ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Salgında ölenlerin sayısı 425’e, vaka sayısı 20bin kişiye yükselmiş durumda. Dolayısıyla, piyasalardaki toparlanmayı şu aşamada yaşanan çalkantının ardından normalleşme isteği olarak değerlendirmek mümkün. Küresel piyasalarda bu sabah yaşanan toparlanma ile birlikte BIST100 endeksi de güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. İdlib ile ilgili haber akışı takip edilmeye devam edilirken, dün 119.243 seviyesinden kapatan endeks gün içerisinde olası alıcılı görüntüsünü koruyarak 120bin etrafında dalgalanabilir.
MAKROEKONOMİ
Haftanın ilk gününe ABD borsaları artıda başlarken, Asya borsaları da bugün toparlanma eğiliminde. Salgın nedeniyle piyasalar temkinli modunu sürdürse de hem imalat PMI verilerinin hem de kar rakamlarının olumlu gelmesi borsaları bu süreçte destekliyor. Fakat bundan sonraki süreç virüsün PMI verilerindeki bu toparlanmaya nasıl etki edeceği izlenecek. Ekonomisini iki katına çıkarma sözünün denk geldiği bu yıl Çin hükümetinin, virüs dolayısıyla 2020 yılı büyüme hedefini gözden geçirebileceği gözleniyor. OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin oluşturduğu Ortak Teknik Komite’nin, virüsün petrol talebi üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere 4-5 Şubat tarihlerinde toplanacakları gözleniyor. Brent petrolün varil fiyatı, %0,5 artıda 54,7 dolar seviyesinde. Salgında 425 kişinin hayatını kaybettiği ve 20.000 kişinin enfekte olduğu görülüyor.
Bugün ABD tarafında, TSİ 18’de fabrika siparişleri ve dayanıklı mallar siparişleri verileri izlenecek. Bugün Trump’ın, bu yılın İlk Ulusal Sesleniş konuşması bulunmakta. Öte yandan, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in konuşması ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in basın toplantısı da izlenecek. Yurtiçi tarafta ise, bugün TSİ 14.30’da ocak ayına ilişkin Reel Efektif Döviz Kuru verisi açıklanacak. TSİ 10’da TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesi yayımlanacak.
- Reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında 2019 yılının Aralık ayında 77,37 seviyesinden 76,17’ye gerilemişti. Reel efektif döviz kuru endeksi, en yüksek seviyeyi 127 seviyesiyle Aralık 2007’de, en düşük seviyeyi ise 62 seviyesiyle Eylül 2018’de görmüştü.
- ABD’de fabrika siparişleri kasımda %0,7 düşmüştü ki bu son 4 aydaki üçüncü düşüştü. ABD ve Çin arasındaki Faz 1 ticaret anlaşmasının olumlu beklentileriyle aralıkta -%0,7’den %1,2 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
- ABD’de dayanıklı tüketim mal siparişleri aralıkta %2,4 artmasına rağmen askeri mallar hariç tutulduğunda azalarak yılı güçsüz bir şekilde kapatmıştı. Beklenti %2,4’lük artışın %2,3’e revize edilmesi yönünde. Ayrıca yatırım ortamına ilişkin bir gösterge olan temel sermaye malları da yaklaşık %1 düşmüştü. Geçen sene zayıf imalat sektörünün etkilerini ekonomiye yansımasını azaltan tüketici harcamaları bu sene için gereken katkıyı yapamayabilir. ABD ekonomisinin büyümesi açısından kısmi ticaret anlaşmasının etkileri kritik önemde olacaktır.
Dün küresel arenada imalat PMI verilerini izledik. Veriler ticaret anlaşması ve İngiltere seçim zaferinin de etkisiyle olumlu bir görünüm sergiledi. Virüsün etkisinin belirsizliğinin yanında, ticaret anlaşmasının pozitif etkileri de kısa sürebilir, dolayısıyla verilerdeki bu toparlanmanın kalıcı olup olmadığı sorgulanacak.
- Euro Bölgesi imalat PMI verisi ocakta 9 ayın en yüksek rakamı olan 47,9’a yükseldi. Data daralma bölgesinde olmasına rağmen olumlu algılandı. Eğer ekonomik görünümde güçlenme devam ederse ECB’ye politikalarının etkilerini görme fırsatı ve stratejik görünüme odaklanma fırsatı verecektir.
- Almanya imalat PMI ocakta 45,3’e yükselse de 13 ay üst üste 50 eşik değerin altında kalmış oldu. İhracat odaklı bir ekonomiye sahip Almanya için ABD-Çin ticaret savaşının etkilerinin ticaret anlaşmasıyla hafiflediği düşünüldüğü bir ortamda koronavirüsün yayılmasıyla tekrar karamsar bir hava gündeme gelebilir. Koronavirüsün etkileri daha veriye tam anlamıyla yansımış değil. Veriye bakıldığında siparişler ve ihracat artış göstermesine rağmen, istihdam ve üretim daralma bölgesinde kaldı.
- İngiltere imalat PMI, ocakta 47,5’ten 50 seviyesine yükseldi. Böylece İngiltere imalat sektörü kıpırdanma işaretleri verdi. Johnson’un seçim zaferi, yeni siparişlerin ve yatırımcı güveninin artmasına ve imalat PMI’ın son sekiz ayın en yüksek seviyesi olan 50’ye çıkmasına katkıda bulundu.
- ABD ISM imalat endeksi ocakta 47,9’dan 50,9 seviyesine çıkarak 6 ay sonra ilk kez genişleme bölgesinde yer aldı.
TÜFE aylık %1,1 artış beklentisine karşılık %1,35 artış sergiledi ve yıllık enflasyonu %11,84 seviyesinden %12,15’e taşıdı. ÜFE de aylık %1,1 beklentisine karşılık %1,84 arttı ve yıllık ÜFE enflasyonunu %7,36 seviyesinden %8,84 seviyesine taşıdı. Çekirdek enflasyon olarak yakından izlenen C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre 7 baz puanla oldukça sınırlı bir artış göstererek tek haneli görünümünü sürdürdü ve yıllık %9,88 seviyesinde gerçekleşti. Hesapladığımız yayılım endeksindeki mevcut seviyeler beklentilerden yüksek gelen enflasyona rağmen ana eğilimde düşüş eğiliminin sürdüğüne işaret etmekte.
- Gıda fiyatlarının başta işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak ocak ortalamasının üzerinde geldiği görülmekte. Kira ve lokanta oteller ile diğer hizmetler kaynaklı olmak üzere hizmet enflasyonunun ocak ayı ortalamasının belirgin üzerinde geldiği görülüyor. Virüs salgını nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşü ocak sonunda daha çok hissettiğimizden ulaştırma kaleminde etkisinin şubatta daha çok hissedilmesi beklenebilir.
- Giyim ve ayakkabı kalemi mevsimselliğin etkisiyle enflasyona düşüş yönünde katkı sağlamış. Kura duyarlı temel malların tarihsel ortalamanın üzerinde düşüş kaydederek enflasyondaki yükselişi sınırladığı görülüyor. KDV indiriminin de desteğiyle dayanıklı mallarda ocak ayı ortalaması %1,25 civarındaki artışın aksine aylık %0,94 düşüş görülüyor. Benzer şekilde kura oldukça duyarlı olan ev eşyasının enflasyona düşüş yönünde katkı yapmasını olumlu değerlendiriyoruz.
- Fiyatların genele yayılma derecesi hakkında bilgi veren ve fiyatı artan ürünler ile azalanlar arasındaki yüzde farkı gösteren enflasyon yayılım endeksini incelediğimizde, 418 maddeden 255’inde fiyat artışı gördük. 152’sinde ise fiyat azalışı gerçekleştiğini görmekteyiz ki bu rakam geçen senenin şubat ayından beri görülen en yüksek rakam. Geçen ayla karşılaştırıldığında yayılım endeksinin 0,30’dan 0,25’e gerilediğini görmekteyiz. Geçen ayın enflasyonu ise aylık %0,74 gelmişti, bu ay ise %1,35 gerçekleşti. Yayılım endeksi düşerken enflasyon oranında artış olması, fiyat artışı gerçekleşen maddelerin daha hızlı artış sergilediğini göstermekte ve/veya fiyat azalışı gerçekleşen kalemlerde daha ılımlı fiyat azalışı gerçekleştiği anlamına gelebilir.
ŞİRKET HABERLERİ
Halkbank (HALKB, Sınırlı Pozitif): ABD’deki Halk Bankası davasında, bankanın “mahkemenin yargı yetkisi olmadığı” gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim talebinde bulunmak için “özel statüyle duruşmaya katılım” isteği, federal mahkeme tarafından reddedilmesinin ardından yaptığı temyiz başvurusu kabul edildi. New York’taki temyiz mahkemesi, federal mahkemenin ret kararını bir üst mahkemeye taşıyan Halk Bankası’nın başvurusuna olumlu yanıt verdi. Halk Bankası avukatları, “mahkemenin yargı yetkisi olmadığı” gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim talebinde bulunmak için “özel statüyle duruşmaya katılım” isteği, federal mahkeme tarafından reddedilince, temyiz mahkemesine başvurmuştu. Avukatlar, temyiz mahkemesinin kararı açıklanıncaya kadar ise federal mahkemeden yargı sürecini beklemeye alması talebinde bulunmuştu. Kaynak: AA
Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Pozitif): Şirket yıllık 1,5mn ton üretim kapasiteli PTA yatırımı projesi kapsamında, INVISTA’nın teknik bilgilerini ve fikri mülkiyet haklarını (lisansörlük) kullanmak üzere Koch Industries Inc.’in %100 iştiraki olan INVISTA Tekstil (U.K.) Limited arasında “Niyet Mektubu” imzalanmıştır.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB’nin 2019 yılının dördüncü çeyreğindeki solo net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %14,0 oranında artarak 171,3mn TL’ye yükselmiş ve bizim beklentimiz olan 170mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Piyasanın net kar beklentisi ise 171mn TL idi. Banka’nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %13,8 oranında gerilerken, swap maliyetlerindeki önemli düşüşle birlikte ticari zarar 134,4mn TL gerileyerek 41,1mn TL’ye düşmüş ve karı desteklemiştir. Diğer yandan, karşılık giderleri 44,8mn TL artarak 124,4mn TL olmuştur. Serbest karşılık iptali yapan Banka’nın muhtemel riskler için ayırdığı serbest karşılık tutarı 20mn TL azalarak 220mn TL olmuştur. TSKB’nin net faiz marjı son çeyrekte, 78 baz puan düşerek %4,43 olmuştur. Banka’nın özsermaye ve aktif karlılığı ise sırasıyla %12,9 ve %1,7 ile bir önceki çeyreğin bir miktar üzerinde gerçekleşmişlerdir. Banka’nın takipteki krediler oranı 27 baz puan artarak %3,52 olurken, sermaye yeterlilik rasyosu önemli bir değişim göstermeyerek %17,79 olmuştur.
Banka 2020 yılına ait beklentilerini (solo) de paylaşmıştır. Buna göre Banka’nın kurdan arındırılmış kredi büyüme beklentisi %3 – %5 arasındadır. Swap maliyetinden arındırılmış net faiz marjı beklentisi yaklaşık %4 olan Banka’nın, maddi özkaynak karlılık oranı beklentisi %16’dan büyüktür. Banka, sermaye yeterlilik oranının %18’den büyük, takipteki alacaklar oranının ise %3,5’den küçük olmasını öngörmektedir. Banka, ikinci aşama krediler oranının yatay kalmasını beklerken, net kredi risk maliyetinin 100 baz puandan daha az olmasını beklemektedir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY koronavirüs kaynaklı gelişmelere bağlı olarak Çin’in Pekin, Guangzhou, Shanghai ve Xian uçuşlarını Şubat sonuna kadar durdurdu. THY, daha önce bu kentlere uçuşlarını 9 Şubat’a kadar durdurduğunu açıklamıştı.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): EPDK tarafından Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Zorlu Trade Elektrik Toptan Satış AŞ’ye Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde elektrik enerjisi ve/veya kapasitesi ticareti yapmak üzere tedarik lisansı verilmiştir. İlgili lisans 23.01.2020 tarihinden itibaren 20 yıl süreyle geçerli olacaktır.
Rekabet Kurulu, Koç Holding (KCHOL, Nötr) ve grup şirketleri ile UniCredit’in ortak kontrolü altında olan Koç Finansal Hizmetler’in tek kontrolünün ve iştiraki Yapı ve Kredi Bankası’nın (YKBNK, Nötr) fiili tek kontrolünün Koç Grubu tarafından devralınması işlemine izin verdi.
SEKTÖR HABERLERİ
Rekabet Kurulu: Rekabet Kurulunca, Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ ve Vodafone Telekomünikasyon AŞ’nin çağrı sonlandırma hizmeti vermemek yoluyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen soruşturmada, idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığı kararlaştırıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
İş Yatırım Menkul Değerler (ISMEN): İş Yatırım Menkul Değerler 4Ç2019’da 92mn TL ana ortaklık net kar elde etmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 71,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılındaki ana ortaklık net dönem karı 382,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in 2018 yılındaki net dönem karı 221,7mn TL idi.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,97 seviyesinden %10,96 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 53,7 milyar TL ile 38 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 15,7 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Borsalardaki toparlanma eğilimi ile birlikte ABD 10 yıllıkların faizi, %1,50 seviyelerinden yükselerek %1,55’lerde seyretmekte.
Yurtiçinde beklentilerden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası verim eğrisinin uzun kısmında faizlerde yatay bir görünüm gözlenirken, kısa tarafta ise Merkez Bankası’nın şubat ayındaki toplantısında faiz indirim ihtimalinin sorgulanmasıyla sınırlı bir yükseliş görüldü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, şubat ayı borçlanma programı kapsamında 5 yıl vadeli Tüfe’ye endeksli kağıttan piyasadan 3,8 milyar TL, kamu dahil ise 4,6 milyar TL borçlandı. İhalelere talep güçlü gelirken, sonraki ihaleler için piyasa hedefine 9 milyar TL ve kamu için ise hedefine 5,3 milyar TL kaldı. Hazine’nin bugünkü ihalesinde ise 14 ay vadeli, kuponsuz devlet tahvili yeniden ihraç edilecek.