Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (03.09.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Son açıklanan veriler küresel çapta kırılganlığın sürdüğünü gösterirken bu ortamda ticaret belirsizliğinin devam etmesi piyasalar üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor. ABD vadelileri ve Asya borsalarında bu sabah görünüm negatif. Brexit konusunda artan endişeler de borsalara ilave baskı yapıyor. Ancak, bu ay toplanacak merkez bankalarından güvercin beklentiler devam ediyor. Ayrıca, merkez bankaları dışında hükümetlerden de teşvik beklentileri gündemde. Bu kapsamda, piyasalardaki baskının şu aşamada sınırlı kaldığı söylenebilir. ABD on yıllık tahvil faizi de tekrar %1,50’nin üzerindeyken, Ons Altın güçlenemiyor. Piyasalar üzerindeki stresin azaldığı ortamda dün pozitif ayrışan BIST100 endeksi bir süredir yaptığı bant hareketini banka hisseleri öncülüğünde yukarı yönde kırdı. Önümüzdeki hafta yapılacak PPK toplantısında faiz indirim beklentileri devam ederken, kurun yaşanan yükselişlerin ardından yatay görüntüsünü belirginleştirmesi de banka hisselerini desteklemiş gözüküyor. Üçüncü çeyrekte banka bilançolarında toparlanma beklenirken, yatay bandın dışına çıkan endekste bankalar öncülüğünde dünkü alım iştahı sürebilir.

MAKROEKONOMİ

Bu ay gerçekleşmesi beklenen ABD-Çin ticaret görüşmelerine dair tarafların net bir tarihte henüz uzlaşmaması ve İngiltere’de artan sert Brexit endişelerinin yanı sıra erken seçim olasılığı ile bugün Asya borsalarında temkinli bir hareket görüyoruz. Dün Almanya’da ise koalisyon ortakları iki eyalet seçiminde aşırı sağa karşı daha yüksek oy alarak piyasalara nefes aldırdı. Yurtiçinde dün beklentilerden iyi gelen büyüme verisi ardından bugün enflasyon verisine odaklanacağız.

  • Dün küresel arenada imalat PMI verilerini takip ettik. Çin’de imalat PMI verisinin sürpriz bir şekilde beklentileri hafif aşmasına karşın, özellikle İtalya, Almanya ve İngiltere imalat PMI verilerinde büyüme için eşik değer olan 50 seviyesinin altındaki görünümünün devam ettiğini gözlemledik. Brexit sürecine yönelik belirsizlikle İngiltere PMI verisinin 7 yılın en düşük seviyesine gerilediğine şahit olduk. Bugün de ABD’nin tatilden dönmesiyle ABD’de TSİ 16.45’de ağustos ayına ilişkin imalat sektörü PMI ile TSİ 17’de ISM imalat sanayi endeksi verisi izlenecek. ABD’de temmuzda imalat PMI 50,4, ISM imalat sanayi endeksi ise 51,2 gerçekleşmişti.

Yurtiçinde bugün TSİ 10’da ağustos ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. TÜFE’de temmuz ayında bir önceki aya göre %1,36 oranında artış ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise %16,65 oranında artış gerçekleşmişti. Ağustos ayında ise enflasyonun doğalgaz ve tütün ürünlerine yapılan zam ile birlikte aylık bazda %1,3 artması bekleniyor. Bununla birlikte yıllık enflasyonun baz etkisiyle yaklaşık 1 puan gerileyerek %15,5’e gerilemesi bekleniyor. Yİ-ÜFE ise temmuzda TL’deki ılımlı seviyelerin katkısıyla aylık bazda -%0,99 oranında gerilerken, yıllık bazda ise %21,66 oranında artış sergilemişti.

Dün yurtiçinde de PMI verisinin yanı sıra ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi takip edildi.

Türkiye ekonomisi, 2019 yılının ikinci çeyreğinde tarım, finans ve hizmet sektörü ile kamu harcamaları ve net ihracatın katkısıyla beklentilerden daha iyi bir performans sergiledi. Bununla birlikte başta inşaat sektörü kaynaklı olmak üzere yatırım tarafındaki zayıflığın belirginleştiğine şahit oluyoruz.

  • Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe göre %1,2 artarak %0,5 olan beklentilerden daha iyi bir performans sergiledi. Bir önceki çeyrekte çeyreksel %1,3 büyüyen ekonomi de %1,6 büyümeye revize edildi.
  •  Geçtiğimiz seneki yüksek baz etkisine rağmen GSYH’nin yıllık bazda daralma hızını azaltarak bir önceki çeyrekteki -%2,4 seviyesinden -%1,5 gerilediğini görüyoruz.
  •  Cari fiyatlarla milli gelirimiz, 2018 yılı sonundaki 3,7 trilyon TL’den 2019 yılının ikinci çeyreğinde 3,99 trilyon TL’ye çıktı. GSYH dolar cinsinden ise 2018 yılı sonundaki 789 milyar dolardan 722 milyar dolara geriledi.
  • Üçüncü çeyrekle düşük baz etkisinin de devreye girmesi ve turizmin de katkısıyla büyümede yıllık bazda daha da ılımlı bir görüntüye yönelebiliriz. Bugün ağustos ayına ait açıklanan imalat PMI verisinin de son 1 yılın en yüksek seviyesine çıkması da bu tezimizi desteklemekte. Ancak GSYH’de belirgin toparlanmanın ve yıllık bazda belirgin yükselişin düşük bazın da etkisiyle dördüncü çeyrekte yaşanmasını beklemekteyiz. TCMB Beklenti Anketine göre anket katılımcıları geçen sene %2,8 büyüyen ekonominin bu sene %0 düzeyinde büyümesini bekliyor. Biz ise %1 seviyesinin hemen altında bir büyüme rakamı beklemekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Sınırlı Pozitif): Akbank, mevcut dolar ve euro cinsi sendikasyon kredilerinin refinansmanını Mart ayına göre daha düşük marjlarla temin etmek istiyor. Akbank sözcüsü 367 gün vadeli sendikasyonun ekim ayında temin edileceğini belirtti. Kredinin büyüklüğü belli olmazken vadesi dolacak miktar Bloomberg verilerine göre 285 milyon dolar ve 591 milyon euro seviyesinde. Akbank refinansmanı Türk bankalar arasında yeni dalga sendikasyonun ilki olacak ve diğer bankalar için gösterge olabilecek. Kaynak: Bloomberg

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket portföyünde bulunan İstanbul Küçükçekmece Bizim Mahalle 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Tual Bizim Mahalle) tasfiye edilmiştir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Türkiye Futbol Federasyonu ile Turkcell arasındaki ana sponsorluk anlaşması 2021 yılına kadar uzatıldı.

SEKTÖR HABERLERİ

İnşaat: Dünyanın önemli projelerine imza atan Türk müteahhitlerin Libya, Sudan gibi iç karışıklıklar yaşanan ülkelerde alacaklarını tahsil etmekte zorlanması üzerine Ticaret Bakanlığı, Eximbank işbirliğiyle harekete geçti. İşbirliği sonrasında Eximbank, müteahhitlerin yurtdışında karşılaştıkları risklere karşın proje geliştirmelerini sağlayacak bir ürün geliştirdi. Bu sayede müteahhitler artık yurtdışındaki politik risklere karşı Eximbank’ta sigorta yaptırabilecekler. Yeni sisteme göre Eximbank’ın üstlendiği bu riskler yurtdışındaki reasürörlerle paylaşılıyor. Yakın zamanda hizmete girecek sistemin yanı sıra yine yurtdışında iş yapacak müteahhitlere yönelik teminat mektubu programları da devreye alınacak. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Desa Deri (DESA): Şirketin, Arcadium Alışveriş Merkezi Çankaya/ Ankara adresinde “Desa Deri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Ankara Arcadium Desa Şubesi” ünvanlı olmak üzere toplam 1 (bir) yeni mağazası 31.08.2019 itibari ile faaliyete geçmiştir. Mağazanın alanı 154,00 m2’dir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %19,61 seviyesinden %19,64 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 61,9 milyar TL ile 55 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 6,9 milyar TL ise %18,75 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günkü kapanışı olan %1,50 seviyesinin üzerinden %1,53’lerle tatilden dönüyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, gerek TL’deki yatay seyrin etkisi gerekse Hazine’nin eylül ve ekim aylarına ait borçlanma takviminde aşağı yönlü revizeye gitmesiyle faizler üzerindeki baskının azalmasıyla günlük bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 18 baz puanlık düşüşle %16,31 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 17 baz puanlık düşüşle %16,22 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 33 baz puanlık düşüşle %15,93 seviyesine geriledi.