SABAH STRATEJİSİ
Dün küresel piyasalarda yaşanan pozitif hava sonrasında bu sabah risk iştahı nötr. Asya borsalarında karışık bir seyir gözlemlerken, ABD vadeliler ise yatay. Küresel çapta beklentileri karşılamayan PMI rakamları ve ABD ile AB arasında ticaret geriliminin gündeme gelmesi pozitif risk ortamını bir miktar bozmuş gözüküyor. Ticaret savaşlarının orta – uzun vadeye yayılarak devam edebileceği ve ABD – Çin arasında temel konularda halen sorunların devam ettiği biliniyor. G-20 zirvesinden de görüşmelerin tıkanma ihtimalinin ortadan kalkması ve sadece görüşmelerin başlaması piyasaları destekleyen unsur idi. Dolayısıyla, ticaret gerilimi ile olumsuz haber akışı piyasaları her zaman bozmayabilir. Makro veriler tarafında ise piyasalar cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar gelebilecek olası zayıf rakamlara sınırlı tepki verebilir. Sonuç olarak, risk iştahında en azından bozulma beklemiyoruz. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, G-20 Zirvesi’nden çıkan olumlu mesajlarla TL varlıklar haftaya sert yükselişlerle başladı. Bu sabah da TL kazançlarını koruma eğiliminde. Dün, 5,70 civarındaki desteğini kıran Dolar / TL’de 5,58 hedef olarak duruyor. BIST100 endeksinin güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklerken, kurda söz konusu seviye hedefte kaldıkça endeks tarafında alım iştahı devam edebilir. Yakın önemli direnç 100.700 civarından geçmekte.
MAKROEKONOMİ
Küresel imalat PMI verilerinin büyüme endişelerini canlı tutması ve borsalardaki yükselişin hız kesmesiyle güne başlıyoruz. Hong Kong piyasaları ise bugün tatilden dönerken, ülkedeki protestolara rağmen dünkü ralli havasını devam ettiriyor. Yurtiçinde G-20 Zirvesindeki olumlu diplomatik gelişmelerin fiyatlanmasıyla birlikte BIST 100 endeksi, bankacılık endeksi öncülüğünde günü %3,4 yükselişle 99.736 puandan tamamladı. TL, GOÜ para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kazanan para birimlerinden biri oldu.
Çin ile ABD ticaret müzakerelerinde devam kararı alınması ve gerilimin kısmen yatışmasına karşılık, ABD’nin, Avrupa Birliği’ni 4 milyar dolar tutarında ek gümrük tarifeleriyle tehdit ettiğini görüyoruz. Bu durum da tekrar ticaret savaşı endişelerini gündeme getirmiş durumda.
- Dün ABD ISM imalat endeksi, 2016 yılından bu yana en düşük seviyede bulunurken Euro Bölgesi, Almanya, İtalya ve İngiltere’nin imalat PMI’ları 50 eşik değerinin altında kalarak daralma bölgesindeki seyirlerine devam etti.
- Aşağıdaki tabloda küresel imalat PMI verilerinin ülke bazındaki genel görünümünü yer almakta. Euro Bölgesi ve Asya’da başlıca ihracatçı ülkeler olmak üzere PMI verilerinin 50 eşik büyüme değerinin altında seyrettiği görülmekte. Genel olarak küresel ekonomi yılın ikinci yarısını yavaşlama temposunu sürdürerek sonlandırdı.
Türkiye imalat sanayi PMI endeksi mayıstaki 45,3’ten, haziranda 47,9’a yükselerek, imalat sektöründeki yavaşlamanın hız kestiğine işaret etti ve 11 ayın en yükseğinde gerçekleşti. Ancak Türkiye imalat PMI endeksinin, 15 aydır ardı ardına imalat sektöründe büyüme için eşik sınır olan 50 seviyesinin altında kaldığı görülüyor. Benzer şekilde en uzun daralmalardan bir diğeri ise Euro Bölgesi ülkelerinde dikkat çekiyor. İtalya’da PMI verisi siyasi gelişmelerin de etkisiyle 9 aydır ardı ardına daralmakta ve benzer şekilde yılın ikinci çeyreğinde ekonomisinin küçülmesi beklenen Almanya ekonomisi de 6 aydır 50 eşik değerinin altında değer almakta.
Bu arada OPEC, petrol arzı kesintilerinin 9 ay uzatılmasını kararlaştırdı. Bu kapsamda OPEC, üretim kısıntılarını 2020 yılının Nisan ayına kadar uzatacak.
Bugün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında çok sakin bir veri takvimi bulunuyor. Yurtiçinde yarınki TÜFE, yurtdışında cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi bekleniyor.
Bugün TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin ÜFE verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde nisanda -%0,3 oranında gerileyen aylık bazda ÜFE’nin, mayısta da gerilemesini sürdürerek -%0,1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte. Yıllık bazda ÜFE ise, nisanda yaklaşık bir yılın en düşük seviyelerinde %2,6 seviyesinde gerçekleşmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Toplam muhammen bedeli KDV Dahil 267,9mn TL (KDV Hariç 227mn TL) olan Şirket bünyesindeki 2 adet arsa nitelikli taşınmaz 11.07.2019 tarihinde Şirket Genel Müdürlük Binasında açık artırma usulü ile satışa sunulacaktır.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Genel Müdürlük tarafından 600mn TL nominal değerli 270 gün vadeli finansman bonosu ihracının halka arz yoluyla gerçekleştirilmesi kapsamında gerekli bütün işlemlerin yerine getirilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Aynı zamanda, 600mn TL nominal değerli 179 gün vadeli finansman bonosu ihracı da söz konusu olup halka arz edilecek finansman bonolarına fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 1,8 milyar TL nominal değere kadar artırılabilecektir. Banka tarafından söz konusu ihraçla ilgili olarak SPK’ya gerekli başvuru yapılmıştır.
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 84 gün vadeli 200mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul’a başvuru yapılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına 27 kuruş zam yapıldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) edindiği bilgiye göre, Ankara’da ortalama 6,89 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7,16 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,81 liradan 7,08 liraya, İzmir’de 6,88 liradan 7,15 liraya yükselecek. Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor. Kaynak: AA
Enerji: Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, Türkiye enerji sektörünün ödenemeyen ağır banka borçları nedeniyle yaşadığı tıkanmanın, sermayedarların ya ilave sermaye koyması ya da öz sermayelerinden kısmen veya tamamen vazgeçmesi, bankaların da alacaklarının bir kısmından vazgeçmesi yoluyla aşılabileceğini ifade etti. Kaynak: Dünya
Özelleştirme: Türkiye Varlık Fonu (TVF) Milli Piyango özelleştirmesi için Ernst&Young’a yetki verdi. Bloomberg haber ajansının kaynaklara dayandırdığı haber Bloomberg HT’de yer aldı. TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez Mayıs başında yaptığı açıklamada ayında Milli Piyango’nun işletme hakkını İddaa formülüyle devredeceklerini belirtmiş, Haziran’da işletme hakkı ihalesi için teklifleri alacaklarını, yıl sonunda da devri tamamlamayı hedeflediklerini söylemişti. (Kaynak: Reuters)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Ticaret ve Sanayi (YBTAS): 24.04.2019 tarihinde şirket tarafından yapılan bildirimle, şirketin üretim planlaması dahilinde, klinker üretim hattının yaklaşık 2 ay süreyle durdurulacağı, üretim ve satış faaliyetlerimizin ise bu duruştan etkilenmeyeceği bildirilmişti. Üretim planlaması dahilinde, anılan hattın 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla yeniden devreye alındığı kamuoyuna ilan olunmuştur.
Volatilite Bazlı Tedbirler: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında DENIZ.E payı 02/07/2019 tarihinden (seans başından) itibaren 16/07/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; A, B, C, D grup değişimi, pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %23,86 seviyesinden %23,84 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 90,1 milyar TL ile 76 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 14,1 milyar TL ise %23 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, %2-2,05 bandındaki hareketini sürdürüyor. Risk iştahındaki dalgalanmayı takip eden ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri, şu sıralarda %2,01 seviyelerinde seyrediyor.
Yurtiçi tahvil piyasasında, küresel çapta riskli varlıklara yönelimle birlikte GOÜ’lere yönelik ilginin artması, TL’deki değerlenme ve Türkiye CDS primindeki iyileşmenin etkisiyle günlük bazda verim eğrisinin özellikle kısa ve uzun vadeli taraflarında düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 32 baz puan düşüşle %19,36 seviyesine, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 38 baz puanlık düşüşle %16,35 seviyesine geriledi.