SABAH STRATEJİSİ
Koronavirüs ile ilgili olumsuz haber akışı ve önümüzdeki haftalara yönelik karamsar açıklamaların gelmeye devam etmesiyle, ABD’de dün üç ana endeks %4 civarında değer kaybettiler. Dün ölü ve vaka sayısında kötü bir gün geride bırakılırken, ABD ve Avrupa’da tedbirlerin artmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Nisan ayında da karantinanın devam edeceğine yönelik beklentiler de ekonomilerdeki daralmanın boyutu hakkında belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Bu gelişmeler de piyasalarda mart ayındaki düşük seviyelerin tekrar görülebileceğine yönelik spekülasyonları beraberinde getiriyor. Bu sabaha baktığımızda ise ABD vadelilerin %1’in üzerinde artıda seyrettiğini izliyoruz. ABD vadelilerindeki görüntüden destek bulan Asya borsalarının ise kayıplarını azalttığını gözlemliyoruz. Ancak, yukarıda belirttiğimiz gibi salgın ile ilgili belirsizlikler canlılığını korurken, aşağı yönlü riskler de sürüyor. Dolar’ın dirençli durması da bir anlamda güvenli limanlara olan talebi gösteriyor ki ABD on yıllık tahvil faizi de %0,60’ın altına gerilemiş durumda. Özetle, ABD vadelileri öncülüğünde küresel borsalarda bu sabah yaşanan toparlanma sınırlı kalabilir. Yurtdışı piyasalardaki görüntü ve iki yılın en düşük seviyelerine yakın bulunan TL’nin bu sabah görece sakin bir görüntü sergilemesine bağlı olarak BIST100 endeksi de güne yükselişle başlayabilir. Yurtdışı piyasaların tekrar negatife dönmemesi ve Dolar / TL’nin 6,70 seviyesinin altında kalması durumunda endeks 88.000 desteğinin üzerinde güç kazanarak önemli gözüken 90.400 ara direncini kırmayı deneyebilir. Ana direnç 92.300 civarında.
MAKROEKONOMİ
Trump’ın virüs salgını dolayısıyla “acılı” bir dönem geçirileceği yönündeki uyarısı sonrası ABD’de borsa endeksleri dün %4 civarında sert düşüşle kapanırken, bugün Asya borsalarının kayıplarını sınırladığını ve ABD vadelilerin de artıya geçtiğini görüyoruz. Güvenli limanlara yönelme ile en likit varlık olan dolar kısmi güçlenerek 99,6 seviyelerinde bulunuyor. Bu da TL dahil gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında baskı altında kalmasına neden oluyor. Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı rekor düşük seviyeye gerilerken, TL’de iki yılın en düşük seviyelerine yakın bulunuyor.
Salgının yayılması, karantina koşullarının devam edebileceğine ve dolayısıyla şirketlerin kârlarının olumsuz etkileneceğine işaret ediyor, bu da dün de PMI verilerinde gözlemlediğimiz zayıflamanın nisan ayında daha da belirginleşebileceğini göstermekte. New York valisi, salgının nisan sonuna kadar eyalette zirveye ulaşamayabileceğini söyledi. Sokağa çıkma yasağını Almanya 19 Nisan’a ve İtalya 13 Nisan’a kadar uzatma kararı aldı.
Trump, salgınının yoğun görüldüğü bölgelere yapılan iç hat uçak seferlerinin kesilmesini değerlendirdiklerini açıkladı. Salgının finansal taraftaki etkisini risk iştahındaki azalmayla örneğin borsalardaki satışla görüyoruz. Makro veri tarafında ise bugün açıklanacak olan TSİ 15.30’da ABD’de 28 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisinde gözlemleyeceğiz.
- Haftalık işsizlik maaş başvuruları koronavirüs salgınının işgücü piyasasını olumsuz yönde etkilemesiyle 21 Mart ile biten haftada 3,28 milyon kişiye çıkarak tüm zamanların rekor seviyesine ulaşmıştı. Yeni işsizlik maaşı başvurularının 28 Mart haftasında 3,5 milyon kişi seviyesinde gerçekleşerek rekorunu yenilemesi bekleniyor. ABD’de bugün ayrıca şubat ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri ve dış ticaret dengesi açıklanacak. ABD’de salgının etkisini mart ayının sonlarına doğru belirgin hissetmeye başladık, dolayısıyla şubat ayı sonrası veriler daha kıymetli.
- ABD’de koronavirüsün üretim, sipariş ve ihracatı olumsuz yönde etkilemeye başlamasıyla mart ayı imalat sektörü PMI verisi martta 48,5 seviyesine ve mart ayı ISM imalat endeksi ise, 50,1 seviyesinden martta 49,1 seviyesine gerileyerek daralma bölgesine geçti.
- Dün açıklanan mart ayı ADP Özel Sektör İstihdamı ise kapanan fabrikalar ve işyerleri nedeniyle 150 bin kişi azalması beklenirken, 27 bin kişi düşüşle beklentilerden az gerileme sergiledi ve böylece 2017’den bu yana ilk kez düşüş kaydetti. Ancak, ADP istihdam verisinin 12 Mart’a kadar olan dönemi kapsadığından koronavirüs salgınının etkilerinin tam olarak yansıtmadığı söylenebilir.
Bugün ayrıca mart ayında düşen petrol ve endüstriyel hammadde fiyatlarının etkisini ve deflasyonist baskıları Euro Bölgesi’nde TSİ 12’de açıklanacak mart ayı ÜFE verisinde izleyeceğiz.
- Dün Euro Bölgesi imalat PMI, mart ayında 44,5 seviyesi ile Temmuz 2012 sonrası en düşük seviyeye geriledi ve Almanya imalat sektörü PMI ise, şubat ayındaki 48 seviyesinden 45,4’e gerileyerek 15 ay art arda daralma bölgesindeki seyrini devam ettirdi.
Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, 2.148 yeni vaka tespit edilmesiyle koronavirüs vaka sayısının toplam 15.679’a ulaştığını ve toplam 277 can kaybının bulunduğunu belirtti. Bakan Koca, en fazla koronavirüs vakasının İstanbul’da görüldüğünü, bu ili İzmir ve Ankara’nın takip ettiğini bildirdi.
Yurtiçinde imalat Sektörü PMI, mart ayında koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkileri ve küresel çapta ve Türkiye’de alınan kısıtlayıcı önlemler nedeniyle 52,4 seviyesinden 48,1’e gerileyerek son üç ayda ilk kez eşik değer olan 50 seviyesinin altında gerçekleşti. Özellikle, koronavirüs salgını, üretim ve yeni siparişlerin yavaşlamasına yol açtı.
Öte yandan, dün İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mart 2020 enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, İstanbul’da, perakende fiyatlar martta bir önceki aya göre %0,33, geçen yılın aynı dönemine göre ise %12,47 arttı. Foreks anketinde de yarın açıklanacak olan mart ayına ilişkin enflasyonun aylık %0,5 artış sergileyerek %12,37 seviyesinden %11,78 seviyesine doğru gevşemesi beklenmekte.
Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak ise, koronavirüsün etkilerini azaltmak adına devlet olarak tüm destekleri sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini, vatandaşların işlerini kaybetmemesi için çalışacaklarını, yol haritalarında önceliklerinin vatandaşların gelirlerinin korunması ve kayıplarının telafi edilmesi olduğunu, azami sağlık hassasiyetiyle üretimin sürdürülmesini sağlayacaklarını ve planlarını tüm sektörleri ve meslek gruplarını içine alacak şekilde yaptıklarını belirtti. Bakan Albayrak, ayrıca İşsizlik Fonu’nun sağlam bilançosu ve ekonomi kurumlarının ellerindeki araçların, sürecin uzaması durumuna karşı da güçlü duruşun sürmesi için önemli bir destek sağlayacağını vurguladı.
ŞİRKET HABERLERİ
Borusan (BRSAN, Nötr): Türkiye ofislerinde uzaktan çalışmaya uygun olan ofis çalışanları için uzaktan çalışma modeline geçilmiştir. Türkiye’deki fabrika üretim bölümlerinde ise yine dönüşümlü çalışma modeline geçmiş bulunulmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde şirketin kapsamına girdiği maddelerle ilgili olarak başvuru yapılmıştır. Yeni çalışma düzenlemeleri neticesinde operasyonlar (planlama, üretim, sevkiyat vb.) her zamanki yüksek standartlarda devam etmektedir. Faaliyetlere kesintisiz bir şekilde devam etmek açısından gerekli tüm önlemlerin alınmasına, tüm ilgili ülke mevzuatları ile de uyumlu olacak şekilde devam edilecektir. Buna ek olarak, BM Vobarno İtalya fabrikası, İtalya Hükümetinin üretim durdurma kararının öncesinde, önlem amaçlı olarak üretime ara vermiştir. Üretimin başlaması için salgın yayılım oranının düşmesi ve İtalyan Hükümetinin kararı beklenmektedir. Yasak kalktığında üretim faaliyetlerine devam edilecektir. BM Pipe Us Houston/Teksas fabrikası, ABD yasaları çerçevesinde stratejik öneme sahip tesis olarak konumlandırıldığı için minimum çalışanla dönüşümlü üretim modelinde üretimine devam etmektedir. Bu tesiste gerekli tüm güvenlik önlemleri protokollere uygun olarak alınmıştır.
Coca-Cola (CCOLA, Nötr): The Coca-Cola Company (“TCCC”) ile CCI’ın portföyündeki Doğadan markalı anında tüketime hazır olmayan çay ürünlerinin satış ve dağıtım modeli üzerine başlatılan müzakerelerde bir anlaşma sağlanmış olup, taraflar arasında varılan anlaşmaya göre Şirketin, Doğadan markalı anında tüketime hazır olmayan çay ürünlerinin Türkiye’deki satış ve dağıtım sorumluluğu 30 Nisan 2020 tarihi itibariyle sona erecektir. Benzer şekilde Kazakistan ve Azerbaycan’daki satış ve dağıtım faaliyetlerinin de Nisan sonu itibari ile sonlandırılması planlanmaktadır. Doğadan markasının 2019 yılında Şirketin satış hacmine katkısı %8,3 olurken, bu oran net satış gelirleri ve FAVÖK için sırasıyla %1,9 ve %0,2 oranında gerçekleşmiştir.
Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Sınırlı Negatif): Küresel COVID-19 salgınının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oluşturduğu olumsuzlukların en aza indirilmesine yönelik Kardemir, yapılan değerlendirmeler doğrultusunda çalışan yoğunluğunu azaltmak, iş güvenliği ve sürdürülebilir üretim unsurlarını azami seviyeye getirmek amacıyla; demir/çelik sektöründe ortaya çıkan olumsuz piyasa koşulları da dikkate alınarak, Şirket genelinde çeşitli planlı bakım ve onarım faaliyetlerinin öne çekilerek günlük üretim seviyesinin kısmen azaltılması kararı almıştır.
Migros (MGROS, Nötr): Şirket, Sanal Market operasyonları için 1.200 ve mağazaları için 1.000 yeni istihdam olmak üzere, 10 günde toplam 2.200 işe alım gerçekleştirmiştir. Gelecek 10 gün içinde yapılması planlanan 1.000 yeni işe alım ile birlikte sağlanan ek istihdam bir ayda 3.200 kişiye ulaşacaktır. Şirketin Sanal Market operasyonları yaygınlaştırılmış ve hizmet verdiği il sayısı 71’e yükselmiştir.
Ayrıca, Şirketin, 8 adet Migros ve 12 adet Migros Jet formatında toplam 20 satış mağazası Mart ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Mart 2020 itibariyle Şirketin mağaza sayısı, yurtiçinde 2.186 ve yurtdışında ise iştirakleri vasıtasıyla 45 olmak üzere toplam 2.231’dir. Şirketimizin toplam net satış alanı 1 milyon 540 bin metrekareye ulaşmıştır.
Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Petkim’in, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede kritik önem taşıyan tıbbi malzemelerin ve ambalajların hammadde üretimine ağırlık vererek talebi karşılamak için 24 saat kesintisiz çalıştığı bildirildi. Petkim, son dönemde büyük talep gören maske ve tulum kumaşı için gelen hammadde talebinin de tamamını karşılıyor.
Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): Covid-19 salgını nedeniyle, faaliyet gösterilen ülkelerde işletmesinin üstlenildiği havalimanlarındaki ticari uçuş sayıları, ilgili otoritelerin salgın ile mücadele kapsamında aldığı kararlar uyarınca büyük oranda etkilenmiştir. Şirket operasyonel maliyetlerini azaltmak için gerekli çalışmaları yaptığını bildirirken, personel giderleri ile ilgili olarak, Covid – 19 çerçevesinde alınan devlet desteği kapsamında açıklanan Kısa Çalışma Ödeneği’ne (KÇÖ) Türkiye’de TAV Havalimanları Holding ve Grup Şirketleri için başvurulmuştur. Bunun yanısıra 2020 yılı için planlanılan yatırımlardan zaruri olmayan kalemler ertelenmiştir. Salgının etkisinin süresi ve büyüklüğüyle ilgili farklı senaryolar ve eylem planları üzerine çalışılmakta olup, Şirket yıl başında kamuoyu ile paylaştığı 2020 yılına ilişkin beklentileri, ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından ilerleyen günlerde revize edilerek kamuoyu ile paylaşılacağını bildirmiştir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Yeni koronavirüs (Covid-19) küresel salgını sebebiyle uçuşlarda önemli düzenlemelere gidilmiştir. Salgın ile mücadele kapsamında tüm dış hat uçuşları 27 Mart 2020 saat 23:59 (TSİ) itibarıyla geçici süreliğine durdurulmuştur. İç hat uçuşları ise önemli büyükşehirlere olmak üzere kısıtlı şekilde gerçekleştirilecektir. Şirketin operasyonel maliyetlerini azaltmak ve finansal likiditesini artırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Personel giderleri ile ilgili gönüllü ücretsiz izin ve kısmi çalışma gibi maliyet azaltıcı tedbirler alınmaktadır. Planlanan yatırım kalemlerinden önemli bir bölümünü iptal edilmektedir veya ertelemektedir. Ayrıca, yeni finansman imkanlarını değerlendirerek likidite seviyesini güçlü tutacak önlemler alınmaktadır. Önemli tedarikçiler ile görüşülüp ödeme takvimlerinin revizesi üzerine çalışılmaktadır. Salgının etkisinin süresi ve büyüklüğüyle ilgili farklı senaryolar ve eylem planları üzerine çalışılmaktadır.
Buna ek olarak, THY daha önce 17 Nisan olarak açıkladığı yurtdışı ve bazı yurtiçi tarifeli seferlerinin duruş süresini 1 Mayıs’a uzattığını açıkladı. THY, iç hatlarda 14 büyükşehre yaptığı kısıtlı seferlere ise devam edecek.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) twitter sayfasından yapılan açıklamaya göre 02/04/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 8 Krş/Lt pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul şirketlerinin 2020 yılı 3 aylık döneme ilişkin finansal raporlarının Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanma tarihleri belli oldu. Buna göre; son yayınlanma tarihi, konsolide olmayan finansal raporlar için 1 Haziran 2020, konsolide olanlar için 9 Haziran 2020 olacak. Bankalar ise konsolide ve konsolide olmayan raporlarını 15 Haziran 2020’ye kadar gönderebilecek.
Demir Çelik: TÇÜD basın bültenine göre Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2020 yılının Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,2 oranında artışla 2,9mn ton, yılın ilk 2 ayında ise %12,7 oranında artışla 5,9mn ton seviyesinde gerçekleşti. Nihai mamul çelik tüketimi Şubat ayında, 2019 yılının aynı ayına kıyasla %68,3 artarak 3mn ton, yılın ilk iki ayı itibariyle %63,3 artarak, 5,7mn ton oldu. Çelik üretim ve tüketimi artarken, Şubat ayında ihracat, miktar yönünden %8,9 oranında azalışla 1,7mn ton, değer yönünden ise %12,6 azalışla 1,2 milyar dolar oldu. Ocak-Şubat döneminde, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %4,9 azalışla 3,6mn ton, değer itibariyle %9,6 azalışla 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayı ithalatı, 2019 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %31,2 artarak 1,1mn ton, değer yönünden ise, %14,8 artarak 857mn dolar seviyesine yükseldi. 2020 yılının ilk iki ayında ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden %40,4 artışla 2,6mn ton, değer yönünden ise %16,3 yükselişle 1,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
İhale: Kamu ihalelerinde, Covid-19 salgını nedeniyle süre uzatımı verilmesi veya feshe ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan genelgeye göre, Covid-19 salgını nedeniyle kamu ihalelerinde sözleşme konusu işin yerine getirilmesinin geçici veya sürekli olarak kısmen veya tamamen imkansız hale geldiğine yönelik başvurular yükleniciler tarafından sözleşmenin taraf olduğu idareye yapılacak. İlgili idare tarafından incelenecek başvurular için karar alınmadan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın değerlendirmesi alınacak. Ortaya çıkan durumun yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, yüklenicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesine engel nitelikte olması ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemesi şartlarının birlikte gerçekleştiğinin tespit edilmesi üzerine süre uzatımı veya sözleşmenin feshine karar verilebilecek.
İlaç: Ticaret Bakanlığı, bazı tıbbi tanı ve bağışıklık ürünlerinin ithalatında Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu’nun uygunluk yazısının aranacağını duyurdu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Gübre Fabrikaları (GUBRF): Şirketin 22.01.2020 tarihinde yaptığı duyuruda; “Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.” ticaret unvanı ile bir anonim şirket kurulması hakkında idareye yetki verilmesine ilişkin yönetim kurulu kararı kamuoyu ile paylaşılmıştı. Şirket kurulumuna dair süreç tamamlanmıştır.
İzmir Demir Çelik (IZMDC): Şirketin bağlı ortaklığı konumundaki Akdemir Çelik San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından; tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs (COVID-19) salgınının yaratmış olduğu olumsuz etkiler neticesinde üretim yaptığı firmaların siparişlerini tamamen iptal etmesi ve başka sipariş alınamaması sebebiyle 01.04.2020 tarihinden itibaren üretimin durdurulmasına ve ortaya çıkacak atıl işgücü tespitinin yapılarak Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunun yapılmasına karar verilmiştir.
Ayrıca Şirket, 24.03.2020 tarihli açıklamasında belirttiği üzere Covid-19 salgınının etkisi neticesinde alınan kararlara ek olarak Çubuk haddehanede kalan iki vardiyanın iptal edilmesine, Çelikhane ve Orta Profil Haddehane tesislerinin normal düzeninde üretime devam etmesine, buna bağlı olarak haddehane ve diğer yerlerdeki, atıl işgücünün tespitinin yapılarak kısa çalışma ödeneğine başvurulmasına, ayrıca salgınının yayılmasının önlenmesi mücadelesi kapsamında çalışanların sağlığını korumak ve iş güvenliğinin sağlanması kapsamında hijyen ve sterilizasyon tedbirlerinin artırılmasına karar verilmiştir.
Jantsa Jant (JANTS): Şirket, iştiraki JMW Jant San.Tic.A.Ş. 01.04.2020 – 15.04.2020 tarihleri arasında üretime ara vereceğini ve bu dönemde yıllık izinlerin kullanılacağını, makina bakımları yapılacağını açıklamıştır. Ülkemizdeki ve dünyadaki pandemik durumun etkisiyle satış ve satınalma süreçlerinde genel duruşlar meydana geldiğinden iştirakinin bu şekilde karar aldığı belirtmiştir. Şirket faaliyetlerine önem arzedecek bir etkisi bulunmadığı bildirilmiştir.
Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN):Şirketin Güneş Enerji Santralleri müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, sermayesinin %100’ne sahip olduğu Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. ile Kırteks Metal Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında Çatı Güneş Santrali anahtar teslim yapımı için sözleşme imzalanmıştır. Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilecek ve Kırteks Metal’in elektrik ihtiyacını karşılayacak olan projenin sözleşme bedeli, KDV dahil 6,6mn Türk Lirasıdır(1mn Amerikan Doları).
Yünsa (YUNSA): Şirketin orta ve uzun vadede likiditenin artırılması amacıyla, sahibi olduğu makinelerin Sat ve Geri Kirala (Sell and Leaseback) yöntemi ile Ziraat Katılım A.Ş.’ye satılıp, hemen geri kiralanmasına karar vermiştir. Kiralama süresi; 4 yıl 9 ay 25 gün, kiralama detayları; 9 ay ana para ödemesiz sadece kar payı ödemesi ve geri kalan aylar için ana para artı kar payı ödemesi yapılacaktır. İlk 9 ay toplam 2,9mn TL kar payı ödemesi, kalan aylar için 43,9mn TL anapara ve kar payı ödemesi olmak üzere toplam 46,8mn TL olarak geri ödenecektir. Kiralama süresi sonunda geri alım hakkı bulunmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,27 seviyesinden %9,22 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 90,1 milyar TL ile 73,5 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 16,6 milyar TL’si %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,65 seviyelerinden işlem görmeye başlarken, risk iştahındaki baskılanmayla bugün %0,60 seviyesinin altında %0,58 seviyelerinde seyrediyor. ABD’de koronavirüs vaka sayısının 215 bini aşması ve sağlık otoritelerinin ABD’de vaka artışlarının hız kazanacağını bildirmesinin oluşturduğu endişelerin yanında, koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkilerinin uzun süre devam edebileceğine yönelik artan endişeler ve böylece küresel ekonomik aktivitenin daha uzun bir süre yavaşlayacağına ve küresel ekonominin resesyona ilerlediğine yönelik yoğunlaşan endişelerin etkisiyle riskli varlıklara yönelme azalıyor.
Doların küresel çapta güçlenmesi sonucunda TL dahil birçok GOÜ para biriminin dolar karşısında baskı altında kalması sonucu TL faizlerde de yükseliş gözleniyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 61 baz puanlık artışla %11,83, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 11 baz puanlık artışla %13,66 seviyesine yükseldi.